Spread the love

Momente emoționante, marți, pentru administrația dobrogeană. După ce au organizat o ședință comună, pe 24 octombrie, pe maluri tomitane, Consiliul Județean Constanța și Consiliul Județean Tulcea s-au reunit din nou. Dacă în cadrul primei ședințe cele două instituții și-au asumat Actul de promisiune civică, de data aceasta, la Tulcea, s-au marcat cei 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

La eveniment au participat consilierii din cele două județe, dar și mai mulți parlamentari din Constanța și Tulcea, prefectul Constanței, Dan Jeacă; primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău; viceprimarul municipiului Tulcea, Andaluzia Luca și alți primari din cele două județe, alături de o prezență emblematică, fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Startul evenimentului a fost dat, evident, de intonarea imnului național, apoi a avut loc un moment artistic și o prezentare a Asociației Culturale Tomis, membrii acestei asociații prezentând uniformele militarilor români, bulgari, ruși și germani din Primul Război Mondial.

„Cu ceva timp în urmă, ne-am întâlnit la Constanța, într-o ședință reunită a celor două consilii județene, unde am semnat Actul de promisiune civică. Aceste evenimente fac parte din marea sărbătoare pe care noi o avem și o înfăptuim în acest an și mă refer la 100 de ani de la Marea Unire și la 140 de ani de la întoarcerea Dobrogei la Patria Mamă. (…) Am început la Constanța un prim pas al unirii forțelor noastre, politice, administrative, în scopul și cu intenția de a încerca împreună să rezolvăm din problemele comune. Este de afirmat și știm cu toții că avem multe asemănări, culturale, etnice, ca seminții suntem cam la fel, istoric, arheologic. (…) Intenția noastră a plecat în urma unei discuții, Dobrogea reprezintă un ținut aparte, reprezintă o insulă a României, are specificul ei și dezvoltarea pe care ne-o propunem să o susținem. (…) Nu e nici o deosebire din punct de vedere uman în această zonă, dacă mă uit la masă: domnul primar este născut, crescut în județul Tulcea, domnul președinte (Țuțuianu – n.a.) așijderea, iacătă! Probabil că și la Tulcea sunt de la Constanța destui oameni”, a spus președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Actul de promisiune civică, votat și asumat în cadrul ședinței din 24 octombrie este redactat în trei exemplare: unul se află la Consiliul Județean Constanța, altul la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar cel de-al treilea va rămâne, de marți, la Consiliul Județean Tulcea. Acest Act, va rămâne în capsula timpului pentru următorii 100 de ani.

„Mi-am dorit să lansăm împreună și la Tulcea proiectul pe care l-am aprobat cu puțin timp în urmă la Constanța. Ne-am angajat fecare în parte și toi laolaltă să îndeplinim obiective necesare și importante pentru dobrogeni. Le-am înscris pe toate acestea într-un Act de promisiune civică, pe care l-am sigilat, simbolic, într-o amforă. Această amforă, precum și promisiunile noastre, vor rămâne mărturie peste timp pentru generațiile care urmează. CJC și CJT, în numele tuturor dobrogenilor, își vor da sprijin reciproc pentru realizarea în viitor a unor proiecte de anvergură, precum: lucrări de infrastructură, construirea unui spital regional, modernizarea infrastructurii navale, precum și crearea brandului Dobrogea”, a spus președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Emil Constantinescu: „Demnitatea națională înseamnă să ne raportăm la suma acestor valori care reprezintă pentru mulți dintre noi patria!”

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a prezentat, în discursul său, un soi de raport al activității sale academice din ultima perioadă, încheind într-o notă patriotică, aspect care a ridicat sala în picioare.

„Toate aceste celebrări sunt importante, dar ne punem o problemă: cu ce rămânem? Ce se întâmplă după? Mai este o lună și jumătate de Centenar al Marii Uniri. Suntem mai uniți ca altă dată? Ne-am schimbat atitudinea? Reușim să răspundem acestei provocări, acum când suntem o țară europeană, membră NATO? Suntem mai buni? Este o întrebare la care trebuie să răspundem. Nu numai instituțiile, ci fiecare dintre noi. Acest Centenar a fost un prilej pentru a rediscuta identitatea națională și ideea de patriotism. Identitatea națională ne arată cum suntem, cu bune și cu rele. Important ar fi ca să asociem identității naționale demnitate națională, adică să asociem la ceea ce suntem ceea ce am vrea să fim! Demnitatea națională nu ți-o poate acorda președintele, guvernul sau parlamentul. Demnitatea națională este suma demnităților fiecăruia dintre noi, adică a ceva foarte simplu: a respectului de sine! Respectul de sine îl obținem atunci când nu ne raportăm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ne raportăm în fiecare zi și în fiecare ceas al vieții noastre la valorile în care credem și la suma acestor valori care reprezintă pentru mulți dintre noi patria!”, a spus fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Făgădău: „Povestea vieții mele este ca a fiecăruia dintre dumneavoastră, tatăl meu, mucan, a furat o machedoancă”

Dacă Horia Țuțuianu și Horia Teodorescu au amintit de angajamentele asumate, poate cel mai electrizant discurs a fost al primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

„Povestea vieții mele este ca a fiecăruia dintre dumneavoastră, tatăl meu, mucan, a furat o machedoancă de la Beidaut, am fost la școală, am mers pe jos, am făcut liceul la Constanța, am învățat pentru că așa mi-au dat predecesorii mei energie și nu mă simt străin oriunde aș fi în Dobrogea. (…) Pentru mine, Dobrogea este un loc mereu viu și aici vreau să îi contrazic pe cei doi președinți de CJ: noi, astăzi, continuăm ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștri, cu o trudă mai mare ca a noastră, cu sacrificii mai mari ca ale noastre, dar adevărata unire este cea de facto între oameni. Poate că Ziua Dobrogei nu reprezintă foarte mult la Timișoara, la Cluj sau în altă parte a țării, dar pentru noi, în mod evident, reprezintă mult”, a spus Decebal Făgădău.

Ședința comună a celor două consilii județene s-a încheiat tot printr-un moment artistic al unui ansamblu folcloric local, care a cântat celebrul cântec al lui Furdui Iancu, „Noi suntem români!”

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Constănțeni și tulceni, împreună pentru un viitor comun: Consiliile Județene Constanța și Tulcea au semnat Actul de promisiune civică. Țuțuianu: „Suntem generația care deschide cartea de istorie la fila 100!”

 

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *