VIDEO UDMR vrea să strângă rândurile printre minorități, la Constanța. Tătarii, în continuare divizați! Hunor: „Credeam că vă cunoașteți între voi…”

Candidatul UDMR la alegerile prezidențiale și președinte al partidului, Kelemen Hunor, se află, vineri, la Constanța. Cu acest prilej, Hunor, alături de deputatul de Constanța al UDMR, István-János Antal, i-a invitat pe liderii minorităților din Dobrogea la o ședință de lucru, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Înainte de această întâlnire, Hunor a vizitat Universitatea „Ovidius” și s-a arătat încântat de numărul locurilor la master pentru studenții care vor să se specializeze în problematica minorităților.

La întâlnirea de la Casa de Cultură a Sindicatelor au răspuns prezent mai mulți lideri ai minorităților dobrogene, precum președintele UDMR Constanța, Ughy István; secretarul general al Asociației Uniunea Democrată Tătară, Memur Derviș; fostul deputat Negiat Sali, implicat în comitetul de reorganizare al UDTTMR; președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis; dar și Narciz Amza; reprezentanți ai Uniunii Democrate Turce din România; ai aromânilor (Stere Beca) sau din partea ceangăilor dobrogeni (Elisabeta Scripcaru) ș.a. De asemenea, la discuții a mai participat și secretarul de stat Enikő Katalin Lacziko.

antal hunor

Pe parcursul discuțiilor Kelemen Hunor și-a luat notițe și prima intervenție a fost, de altfel, cea mai consistentă, a fostului consilier local de la Mangalia, Menabit Ozghiun, care a punctat faptul că minoritatea musulmană nu beneficiază de drepturi direct proporționale cu reprezentativitatea din comunități:

Discuțiile s-au inflamat de câteva ori, mai ales din partea comunității tătare care se confruntă cu probleme mai vechi. UDTTMR, prima și singura – timp de mulți ani – care a reprezentat această comunitate, este contestată. Scandalul pornit din 2013 nu a încetat nici până astăzi, Uniunea rămânând între timp fără contribuția de un milion de euro din partea statului, fără deputat în Parlamentul României și cu o conducere aflată mai mult prin instanțe. Situația a fost punctată de Memur Derviș și Negiat Sali.

Antal, încă un mandat!

Președintele UDMR Constanța, Ughy István, nu a intervenit în cadrul discuțiilor, cu o singură excepție notabilă: a anunțat că actualul deputat, Antal, va fi propus și anul viitor pentru Parlament „pentru că îi place acolo”.

ughy istvan
Președintele UDMR Constanța, Ughy István

Stere Beca a adus politica în treburile minorităților

Stere Beca, președinte al comunității aromâne din Constanța. Stere Beca duce de mai mulți ani o luptă de recunoaștere a aromânilor drept etnie separată și a susținut și vineri faptul că o rezoluție europeană arată că avem o limbă distinctă. Stere Beca a uitat să menționeze în fața lui Hunor, nepus la curent cu o serie de detalii, faptul că este vorba despre un dialect și nicidecum o limbă distinctă. Menabit Ozghiun i-a amintit aromânului că statul român consideră că aceștia sunt proto-români, adică primii dintre români, dar Stere Beca a schimbat subiectul și a continuat cu afirmații deloc diplomatice, susținând că machedonii au fost mai mulți decât grecii în Războiul de Independență al Greciei și că noi suntem flexibili, am luptat și pentru Imperiul otoman, spre disperarea lui Antoniadis, care se afla chiar lângă el.

Eveniment al minorităților: Constanța intră în Cartea Recordurilor!

Reprezentantul grecilor, Antoniadis, nu a intrat în polemici cu Stere Beca, însă a revenit la disputa tătaro-tătară, susținând faptul că la evenimentul de sâmbătă, 21 septembrie, de intrare a Constanței în Cartea Recordurilor cu cel mai mare semn al păcii, UDTTMR și-a anunțat prezența și susținerea, spre deosebire de reprezentanții celorlalte asociații tătărești. Spiritele s-au inflamat, însă s-au calmat repede, Antoniadis încheind discuțiile doar cu referiri la evenimentul de mâine.

Dezbaterile au fost încheiate de Kelemen Hunor, care s-a arătat surprins de faptul că reprezentanții minorităților… nu se cunosc între ei și că este nevoie de mai multe altfel de întâlniri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *