VIDEO Ucrainenii au lovit în zona Insulei Șerpilor: Una dintre cele mai noi nave din flota rusă a luat foc. Rușii au concentrat forțe masive în zonă

O navă de sprijin a armatei ruse, „Vsevolod Bobrov”, era remorcată la Sevastopol din zona Insulei Șerpilor după ce a luat foc, potrivit lui Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al Administrației militare regionale Odesa, anunță agenția Unian. „Datorită acțiunilor militarilor noștri, nava logistică Vsevolod Bobrov a luat foc. Este una dintre cele mai noi din flota rusă”. a declarat Bratchuk. Anterior, publicația BlackSeaNews a scris despre incendiul de pe nava „Vsevolod Bobrov”. Jurnalistul Serhiy Vysotskyi a precizat că racheta ucraineană Neptune a lovit nava.

„Vsevolod Bobrov” a dus pe Insula Șerpilor întăriri, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene. Se remarcă faptul că în Rusia există doar două nave din proiectul 23120. „Vsevolod Bobrov” a fost lansată în 2016, dar apoi construcția navei a fost oprită din cauza lipsei de componente importate. După finalizarea la 21 august 2021, nava a fost inclusă în Flota Mării Negre. Raportul de dimineață al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei conține informații relevante despre o altă navă pierdută de ruși. Potrivit unui corespondent Unian, rușii au pierdut o altă navă de război în Marea Neagră.  Cu toate acestea, circumstanțele pierderii nu au fost specificate.

În aprilie, crucișătorul ucrainean Neptun a distrus crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei rusești din Marea Neagră , care a fost trimis pe Insula Șerpilor de către polițiștii de frontieră din Insula Șerpilor la sfârșitul lunii februarie. Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei, a declarat joi într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de agenţia de presă Unian.

Ameninţarea atacurilor cu rachete de croazieră din Marea Neagră asupra unor instalaţii militare şi civile din Ucraina persistă în continuare, a subliniat el.

În zona de operaţiuni din Marea Neagră, ocupanţii iau măsuri pentru a-şi creşte prezenţa militară în Insula Şerpilor, iar în teritoriile ocupate din Ucraina pun în aplicare tactici de teroare împotriva populaţiei civile”, a menţionat purtătorul de cuvânt citat.

Potrivit acestuia, scopul creşterii prezenţei ocupanţilor în Insula Şerpilor este blocarea căilor maritime ale Ucrainei.

„Inamicul îşi consolidează de asemenea sistemul de apărare antiaeriană pe coasta de vest a peninsulei Crimeea, în special, în zona localităţii Cernomorskoe, capul Tarhankut, unde a fost desfăşurată o baterie de rachete S-300 ca parte a trei posturi de comandă”, a indicat el.

Cele mai intense acţiuni ale trupelor ruse se înregistrează la ora actuală în direcţiile Slobojansk şi Doneţk, a afirmat Motuzianik. În zona Insulei Şerpilor, la 140 km de Odesa, luptele continuă. Rusia încearcă să-şi întărească garnizoana slab apărată care staţionează acolo, anunţase miercuri Ministerul britanic al Apărării. Ministerul rus al Apărării declarase anterior că a reuşit să dejoace planurile ucrainene privind recucerirea Insulei Şerpilor în ajunul zilei de 9 mai, dată la care Rusia a marcat ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, provocându-i pierderi grele, conform media de stat ruse. Ucraina a anunţat la rândul său succese repurtate în zona insulei, postând videoclipuri cu distrugerea de tehnică militară rusă, corvete şi instalaţii terestre. Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov consideră Insula Şerpilor drept cheia pentru deschiderea unui al doilea front de către Rusia, notează publicaţia ucraineană Segodnia.

Rusia încearcă să utilizeze Insula Şerpilor ca pe un avanpost pentru debarcarea unui desant maritim în Basarabia” (sud-vestul regiunii Odesa), a declarat Jdanov într-o intervenţie miercuri la postul de televiziune Ukraina 24. Jdanov consideră că Rusia va încerca să instaleze în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acţiune care să înlocuiască crucişătorul „Moskva” pentru acoperirea aeriană a escadrei Flotei ruse din Marea Neagră. Atunci, ei vor avea şansa de a ajunge la o distanţă foarte apropiată de ţărm pentru a putea efectua debarcarea, spune el. Jdanov a adăugat ca, în acest caz, ruşii ar putea să încerce să ajungă prin sudul Basarabiei la graniţa cu Republica Moldova şi să-şi întărească gruparea militară de acolo (din Transnistria).

Media ucrainene au anunţat joi avarierea unei noi nave ruse în Marea Neagră. Potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal 24, care citează surse din serviciile secrete de la Kiev, ar fi vorba de o navă de sprijin logistic din proiectul 23120. Rusia ar dispune doar de două astfel de nave – Vsevolod Bobrov şi Elbrus – însă deocamdată nu se ştie care dintre ele a fost avariată. Conform informaţiilor preliminare, în noaptea de miercuri spre joi, o navă din proiectul 23120 se îndrepta spre Insula Şerpilor. Dintr-un motiv necunoscut, un incendiu a izbucnit la bordul acesteia, potrivit canalului de televiziune citat. Ulterior, a avut loc o operaţiune de salvare a echipajului. La miezul nopţii, nava grav avariată a încercat să ajungă la Sevastopol. Se pare că a reuşit să ancoreze în port.

Una dintre cele mai grave pierderi ale Rusiei în războiul din Ucraina a fost scufundarea crucişătorului de rachete „Moskva”, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, la 13 aprilie. În timp ce partea ucraineană susţine că a scufundat nava rusă cu două rachete antinavale Neptun, partea rusă evocă un incendiu, care a dus la explozii. De teama reeditării scenariului cu „Moskva”, comandamentul rus a dispus mutarea navelor la o distanţă sigură pentru a nu putea fi lovite de rachetele ucrainene, potrivit Kanal 24.

Ucraina a început să distrugă poduri pentru a îngreuna avansarea trupelor rusești

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că a distrus două poduri care traversează râul Siversky Donets în apropierea satului Bilohorivka, pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk, transmite BBC. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini din satelit care ar arăta două poduri distruse, dar şi alte echipamente de armament în satul Bilohorivka, în apropiere de oraşul strategic Lysychansk, deţinut de ucraineni.

Tancuri rusesti distruse langa Harkov 1
Tancuri rusesti distruse langa Harkov 2

Şeful regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a descris Bilohorivka ca fiind o „fortăreaţă” care – la fel ca oraşul Mariupol – „reţinea un număr mare” de trupe ruseşti. Armata rusă nu a comentat afirmaţia ucraineană, care nu a fost verificată în mod independent.

După ce nu a reuşit să captureze capitala Ucrainei, Kiev, şi nord-estul ţării în primele săptămâni ale invaziei sale, Rusia a declarat că se va concentra acum pe preluarea controlului total asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, învecinate, din est. Până în prezent, Moscova nu a reuşit să realizeze acest lucru.

Sute de școli din Ucraina, bombardate de ruși

ONU a cerut joi încetarea bombardamentelor asupra şcolilor în Ucraina, denunţând în acelaşi timp utilizarea lor în scopuri militare, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU convocate la cererea Franţei şi Mexicului, potrivit AFP.

Aceste atacuri (asupra şcolilor) trebuie să înceteze”, a subliniat un înalt oficial al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Omar Abdi. „Până săptămâna trecută, cel puţin 15 din 89 de şcoli susţinute de UNICEF în estul Ucrainei, adică una din zece, au fost avariate sau distruse de la începutul războiului” la 24 februarie, şi-a exprimat el regretul.

Sute de şcoli din întreaga ţară ar fi fost afectate de artileria grea, de atacuri aeriene sau de alte arme explozive în zone populate, în timp ce alte şcoli sunt folosite ca centre de informare, adăposturi, centre de aprovizionare sau în scopuri militare – cu un impact pe termen lung asupra revenirii copiilor la şcoală„, a mai denunţat Omar Abdi.

În cadrul dezbaterii, Mexicul şi Franţa au reamintit că atacurile asupra şcolilor sunt o încălcare flagrantă a dreptului umanitar.

Armata rusă continuă să ucidă civili, inclusiv copii”, iar „costul războiului” pentru aceştia din urmă „este groaznic”, a afirmat ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, cerând oprirea ostilităţilor.

Responsabila Departamentului pentru Afaceri Umanitare al ONU, Joyce Msuya, a spus că „luptele intense produc suferinţe umane uriaşe” şi că „civilii, în special femeile şi copiii, plătesc preţul cel mai mare”. Este nevoie în special să susţinem „acţiunea împotriva minelor”, mai spus ea, adăugând că „deminarea este o prioritate pentru deschiderea spaţiului umanitar”. „Cer de asemenea părţilor în conflict să elimine orice obstacol în calea circulaţiei personalului umanitar pentru a asigura continuarea transportului de ajutor vital de-a lungul Ucrainei”, a declarat Joyce Msuya.

Harta războiului în acest moment: Forțele rusești ar putea înainta spre Bakhmut, după ce au capturat Popasna

Institutul pentru Studiul Războiului anunță în ultima analiză din 11 mai că Rusia nu a făcut niciun progres semnificativ în Ucraina, iar forțele ucrainene au continuat să acapareze teren la nord-est de Kharkiv. Ba mai mult, contraofensiva ucraineană de la nord de orașul Harkov a forțat trupele rusești să treacă în defensivă și a necesitat eforturi de întărire și refacere menite să împiedice noi avansuri ucrainene spre frontiera rusă.

photo5470012400943087092

Eforturile rusești de-a lungul axei sudice și în regiunile Donețk și Luhansk rămân la fel de blocate, anunță sursa citată, iar forțele rusești nu au înregistrat câștiguri semnificative în fața succesului continuu al apărării ucrainene.

Concluzii cheie ale institutului:

 • Contraofensiva ucraineană la nord de orașul Harkov a forțat trupele rusești să treacă în defensivă și a reușit să atenueze cu succes presiunea artileriei asupra orașului Harkov.
 • Forțele rusești au continuat eforturile de încercuire a pozițiilor ucrainene în zona Severodonetsk-Rubizhne-Lysychansk, dar nu au făcut niciun progres confirmat.
 • Este posibil ca forțele rusești să inițieze o nouă înaintare spre Bakhmut după ce au capturat Popasna, pentru a asigura accesul pe autostradă spre nord la Slovyansk.
 • Forțele rusești încearcă să își consolideze pozițiile din vestul regiunii Kherson pentru a înainta în regiunea Mykolaiv.
 • Surse pro-ruse de pe Telegram au raportat că forțele ucrainene ar putea efectua un contraatac la 40 km nord de Izyum pentru a tăia accesul unităților rusești în acest oraș cheie, deși Institutul nu poate confirma aceste rapoarte în acest moment.

Puncte de urmărit în perioada următoare anunțate de Institut:

 • Ministerul belarus al Apărării a anunțat a doua etapă a exercițiilor forței de reacție rapidă, dar este puțin probabil ca Belarus să se alăture războiului din Ucraina.
 • Forțele rusești vor continua probabil să îmbine eforturile ofensive la sud de Izyum cu avansurile spre vest din Donețk pentru a încercui trupele ucrainene din sudul regiunii Harkov și vestul Donețkului.
 • Rusia stabilește probabil condițiile pentru a integra teritoriile ucrainene ocupate direct în Rusia, spre deosebire de crearea unor „republici populare” proxy.
 • Se pare că forțele ruse au decis să cucerească uzina Azovstal prin asalt terestru și probabil că vor continua operațiunile în consecință.
 • Contraofensivele ucrainene din jurul orașului Harkov resping pozițiile rusești la nord-est de oraș, spre granița internațională, și probabil vor continua să îi forțeze pe ruși să consolideze aceste poziții cu prețul consolidării operațiunilor ofensive rusești în alte părți.
 • Este posibil ca forțele rusești să se pregătească să desfășoare operațiuni ofensive reînnoite pentru a captura întreaga regiune Kherson în zilele următoare.
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.