VIDEO Ucraina: Peste 16.000 de militari ruși au murit până acum în „operațiunea militară specială”. Rusia, probleme… acasă: A bombardat biserici ortodoxe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari, transmite CNN. Liderul ucrainean a mai arătat, într-un mesaj video, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol.

Numărul pierderilor ruşilor a depăşit 16.000 de victime”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat vineri pe reţelele de socializare. „Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, mai afirmă preşedintele Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus vineri, de asemenea, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol, care au fost duşi la Zaporizhzhia.

Toate aceste crime de război împotriva civililor din Mariupol şi din alte oraşe ale Ucrainei vor continua să informeze naţiunile lumii”, a spus Zelenski.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri într-un briefing că 1.351 de militari au fost ucişi în Ucraina şi 3.825 au fost răniţi, în timpul primei actualizări majore privind victimele din 2 martie, mai transmite CNN. Între timp, doi înalţi oficiali militari ai NATO au estimat miercuri că numărul soldaţilor ruşi ucişi în acţiune în Ucraina este între 7.000 şi 15.000. Alţi oficiali americani au plasat pierderile ruseşti între 7.000 şi 14.000 de soldaţi ruşi ucişi – dar şi-au exprimat „încrederea scăzută” în aceste estimări.

OMS acuză Rusia: peste 70 de unități medicale au fost lovite, de la începutul războiului

Peste 70 de atacuri separate asupra spitalelor, ambulanţelor şi medicilor din Ucraina au avut loc de la 24 februarie, numărul crescând „în fiecare zi”, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). OMS spune că ţintirea unităţilor de asistenţă medicală a devenit parte a strategiei şi tacticii războiului modern. Din 24 februarie, OMS a analizat şi verificat 72 de atacuri separate asupra unităţilor de sănătate din Ucraina, care au cauzat cel puţin 71 de decese şi 37 de răniţi. Majoritatea s-au soldat cu avarierea de spitale, transporturi medicale şi magazine de provizii, dar OMS a înregistrat şi răpirea sau detenţia „probabilă” a personalului medical şi a pacienţilor.

Suntem îngrijoraţi de faptul că acest număr creşte zilnic”, a declarat pentru BBC reprezentantul OMS pentru Ucraina, Jarno Habicht. „Unităţile de sănătate ar trebui să fie locuri sigure atât pentru medici, cât şi pentru asistente, dar şi pentru pacienţi la care să apeleze pentru tratament. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple”, a spus el.

Problemă pentru ruși, în plan intern: Au distrus zeci de biserici ortodoxe, în Ucraina

Trupele rusești au o problemă în plan intern, asta pentru că de la începutul războiului din Ucraina au lovit 59 de biserici sau clădiri cu însemnătate religioasă. Loviturile au avut loc în 8 regiuni diferite ale Ucrainei. Majoritatea bisericilor distruse sunt ortodoxe, informează Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință.

Religia majoritară în Rusia este ortodoxismul, iar religia joacă un rol extrem de important în societatea rusească.

biserici

Rușii bombardează orașele din vestul Kievului: Lupte grele la periferie

Periferia din vestul şi estul capitalei ucrainene a fost vizată de tiruri de obuze sâmbătă, anunţă Administraţia Militară a Regiunii Kiev, iar forţe ruse înantează în unele districte, relatează CNN. Localităţile Маkariv, Bucea şi Irpin, situate în vestul Kievului, au fost vizate în atacuri cu obuze, anunţă comandantul Administraţiei Militare Regionale Kiev, Oleksandr Pavliuk. Bilohorodka a fost vizată în atacuri cu rachete, anunţă el. Forţe ruse se instalează la Bucea şi la Nemîşaieve, o altă localitate situată la periferia de vest a Kievuluui, mai anunţă Pavluk.

Un contra-atac ucrainean la nord şi vest de Kiev a părut să înregistreze unele progrese la începutul săptămânii, iar forţe ucrainene au cucerit Makarivul, situat la aproximativ 65 de kilometri vest de Kiev. Atacuri cu obuze s-au auzit sâmbătă în centrul Kievului. Cele mai importante pagube în regiunea Kiev, în urma unor bombardamente ruse, s-au înregistrat în districtele Bucea, Brovarî şi Vîşhorod.

O nouă interdicţie de circulaţie urmează să fie impusă la Kiev – de sâmbătă seara şi până luni dmineaţa -, anunţă sâmbătă primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, relatează AFP.

„Comandamentul Militar a decis să consolideze interdicţia de circulaţie. Ea va dura de sâmbătă, de la ora (locală) 20.00 (şi ora României), până luni, la ora (locală) 7.00 (şi ora României)”, anunţă într-o postare pe Telegram Kliciko.

Numai vehicule cu permise speciale pot circula pe timpul interdicţiei, iar locuitorii pot ieşidin case doar pentru a se duce în adăposturi atunci când sună alarmele, anunţă el, citat de CNN. Transportul public, magazinele, farmaciile şi staţiile de alimentare cu carburant nu fucnţionează pe timpul interdicţiei de circulaţie, precizează Kliciko.

ONU trage semnalul de alarmă cu privire la drama din Mariupol: GROPI COMUNE cu sute de persoane

Organizaţia Naţiunilor Unite a primit „din ce în ce mai multe informaţii” privind existenţa gropilor comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol şi a reuşit să obţină „informaţii prin satelit” în acest sens, a declarat Matilda Bogner, şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, potrivit CNN.

Estimăm că una dintre acele gropi comune cuprinde aproximativ 200 de persoane”, a spus şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, într-o conferinţă de presă.

Oficialul ONU a avertizat că „nu este garantat că toate persoanele îngropate în morminte sunt victime civile, deoarece atunci când documentăm victimele civile, nu includem persoanele care mor din alte motive în afară de ostilităţi directe.”

Bogner a făcut această notă în timp ce a descris o imagine dură a unui oraş în care „rata obişnuită a mortalităţii a crescut” din cauza lipsei de utilităţi de bază, cum ar fi alimente, electricitate şi apă. „În oraş mor oameni care nu sunt doar victime civile”, a subliniat ea.

Primarul din Mariupol anunță că a discutat cu ambasadorul Franței în Ucraina despre evacuarea civililor din orașul asediat. Primarul orașului Mariupol a declarat sâmbătă că a vorbit cu ambasadorul Franței în Ucraina despre opțiunile de evacuare a civililor. Discuțiile au avut loc după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va propune Rusiei un plan pentru a ajuta oamenii să plece.

Primarul Vadym Boichenko a spus, într-o intervenție televizată, că situația din orașul încercuit rămâne critică, luptele având loc în zona centrală. Declarația vine în contextul în care vicepremierul Ucrainei a anunțat că pentru ziua de sâmbătă au fost convenite 10 coridoare umanitare care le vor permite cetățenilor să iasă în siguranță din orașele asediate.

Oficiali din Ucraina: Forţe ucrainene au lansat o contra-ofensivă în zona oraşului Harkov

Forţe ucrainene au lansat o contra-ofensivă în zona oraşului Harkov, al doilea cel mai important oraş ucranean, anunţă sâmbătă ofciali locali, relatează CNN.

Nu doar ne apărărm poziţiile, ci ne eliberăm pământul ocupat temprar. Mai multe localităţi au fost eliberate, iar lupte pentru teritoriul nostru sunt în curs către Rohan. Lupte continuă, de asemenea, către Izium şi Ciuhuiv”, anunţă într-o postare pe Telegram şeful administraţiei regioanle Harkov, Oleh Siniehubov.

CNN scrie că nu a putut verifica imediat aceste anunţuri.

Oraşul Harkov (nord-vest) este bombardat intensiv de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, în urmă cu o lună. Harkovul „a fost bombardat doar de 24 de ori în noaptea de vineri spre sâmbătă”, declară Siniehubov, „ceea ce poate fi considerat, în prezent, puţin”.

Ieri (vineri) a fost o zi foarte productivă, iar câteva localităţi au fost eliberate”, anunţă, de asemenea, un politician de extremă dreapta din Herkov, Konstantin Nemicev, un membru al Batalionului Azov (naţionalist). El postează imagini cu ceea ce prezintă prizonieri ruşi de război.

CNN subliniază că nu a putut să verifice din surse independente cuceriri teritoriale în regiunea Harkov.

Primarul din orașul Cernigov: orașul este înconjurat operațional

Primarul orașului Cernigov a confirmat faptul că orașul pe care îl conduce este înconjurat operațional de către armata rusă. Se pregătește un asediu asemănător cu cel din Mariupol, oraș pe care rușii l-au distrus aproape în totalitate.

Oraşul ucrainean Cernigov, la aproximativ 120 km nord-est de Kiev, este înconjurat de forţele ruse şi este practic imposibil să se evacueze masiv civilii şi răniţii, a avertizat sâmbătă primarul oraşului, Vladislav Atroşenko, relatează AFP. Potrivit primarului, care s-a adresat online pe Centrul Media din Ucraina, un pod care ducea spre Kiev a fost distrus de forţele ruse, în timp ce un alt pod pietonal, aflat sub foc constant, s-ar putea prăbuşi, împiedicând înfiinţarea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. „Oraşul este în cenuşă”, a spus Atroşenko, precizând că autorităţile locale se străduiesc să scoată răniţii grav pentru a putea fi operaţi.

Potrivit primarului, este vorba de 44 de persoane, militari şi civili, între care trei copii. El a mai spus că peste 200 de civili au fost ucişi şi că în oraş mai sunt aproximativ 120.000 de locuitori, faţă de peste 280.000 înainte de invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie.

Explozii puternice la Lvov. Apel de urgență al primarului

Trei explozii puternice s-au auzit sâmbătă în apropiere de Liov (Lviv), cel mai mare și cel mai important oraș din vestul Ucrainei, a anunțat un oficial din cadrul municipalității, potrivit Reuters. Autoritățile din regiunea Lviv din vestul Ucrainei au raportat sâmbătă trei explozii puternice în apropierea orașului, potrivit Reuters. Autoritățile au recomandat populației să se adăpostească.

Au avut loc trei explozii puternice lângă Lviv din direcția Kryvchytsy, acum există o avertizare de raid aerian, așa că păstrați-vă calmul și adăpostiți-vă”, a anunțat guvernatorul regional Maksym Kozytskyy într-o postare online, referindu-se la o zonă de la periferia orașului.

Mai mulți martori citați de Reuters au spus că văzut un fum negru care se ridica din partea de nord-est a orașului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.