VIDEO Ucraina: „Peste 11.000 de inamici au fost uciși. 999 de vehicule blindate au fost distruse. Rușii se pregătesc să asalteze Kiev”

Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina face un bilanț și arată că în cele 11 zile de conflict au murit peste 11.000 de soldați ruși și 290 de tancuri au fost distruse. Bilanțul prezentat de Statul Major:

– 11.000 de soldați ruși au fost uciși

– 290 de tancuri au fost distruse

– 999 de vehicule blindate au fost distruse

– 46 de avioane și 68 de elicoptere au fost doborâte

Armata ucraineană anunță că rușii se pregătesc să ia cu asalt Kievul

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, transmite dpa. Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

Trupele ruse mai „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”, se menţionează în buletinul armatei ucrainene. „Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineană consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda. „Înţelegem că bătălia pentru Kiev este o bătălie-cheie (pe care o vom purta) în zilele următoare”, a adăugat el.

refugiati ucraina razboi
Local residents evacuate as Russian forces advance and continue to bombard the town with artillery, in Irpin, Ukraine, Sunday, March 6, 2022. (MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES) UKRAINE RUSSIA CRISIS, Irpin, Kyiv Oblast, Ukraine – 06 Mar 2022,Image: 666706906, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Pe de altă parte, biroul preşedintelui ucrainean a anunţat că sute de mii de ucraineni trebuie evacuaţi din oraşele lor imediat. Există deja câteva zeci de oraşe în opt regiuni din întreaga ţară unde situaţia umanitară este catastrofală, a relatat cotidianul Ukrainska Pravda. Biroul preşedintelui ucrainean a acuzat Rusia că se foloseşte de coridoarele umanitare ca de un pretext pentru a-şi consolida poziţiile militare şi a cuceri total Ucraina. Nouă persoane au fost ucise duminică în bombardamentul efectuat de armata rusă asupra aeroportului din Viniţa, oraş situat circa 200 km sud-vest de Kiev, au anunţat luni serviciile de intervenţie ucrainene, citate de France Presse.

Luni, la 05:00 GMT, 15 persoane au fost scoase de sub ruine, dintre care nouă erau decedate: cinci civili şi patru militari”, au indicat serviciile de intervenţie pe Telegram, precizând că se continuă căutările pentru a fi găsite şi alte eventuale victime.

Moscova anunţă că separatiştii pro-ruşi au întreprins o ofensivă la Mariupol

Separatiştii pro-ruşi au întreprins duminică o ofensivă în oraşul-port Mariupol din sudul Ucrainei, luptele având loc mai ales în partea vestică a localităţii, a indicat luni Ministerul Apărării de la Moscova, transmite luni Reuters. Potrivit ministerului, Rusia va opri luni focul pentru a deschide un coridor umanitar de ieşire din oraşul încercuit. Mariupol are o populaţie de 400.000 de locuitori. Purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării, Igor Konaşenkov, a acuzat forţele ucrainene că au folosit un grup de peste 150 de civili drept scuturi umane pentru a trage împotriva forţelor separatiste.

razboi ucraina2
A rocket hits a residential building as seen in Kyiv, Ukraine, Saturday, Feb. 26, 2022. (MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES) UKRAINE RUSSIA CRISIS, Kyiv, Kyiv Oblast, Ukraine – 26 Feb 2022,Image: 665267623, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Konaşenkov a mai spus că, din această cauză, patru civili au fost ucişi şi cinci răniţi, dar forţele „Republicii Populare Doneţk”, parte a estului Ucrainei recunoscută de Moscova ca independentă, au „eliberat” în jur de 150 de civili, ducându-i în teritoriul controlat de ele. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent declaraţiile purtătorului de cuvânt al Moscovei.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu un grup de militari ucraineni care distrug cel puțin un tanc rusesc într-o ambuscadă la marginea unui drum aflat într-o locație neprecizată. Imaginile par a fi filmate cu un bodycam montat pe uniforma unui militar.

ambuscada tancuri

Ucrainenii folosesc un model vechi de armă antitanc, respectiv un aruncător de grenade AG-7 de concepție sovietică. Două rachete antitanc sunt trase la un interval de 20 de secunde în ceea ce pare a fi o coloană de blindate ruse. Spre finalul înregistrării se observă epava unui tanc în flăcări.

Conform unui bilanț al armatei ucrainene, rușii au pierdut, până pe 5 martie, peste 10.000 de militari, 269 de tancuri și 945 de transportoare blindate de la începutul invaziei Ucrainei.

Imaginile groazei – Așa arată gara din Harkov!

Mii de ucraineni au luat cu asalt gara din orașul Harcov, al doilea ca mărime din Ucraina, după ce rușii au încetat focul și lăsat liber un cordon umanitar. Harcov este unul dintre orașele care au fost, practic, distruse de aramata Federației Ruse. De 6 zile oamenii nu aveau apă, curent, căldură, iar resursele de mâncare erau pe terminate. Mai jos imagini cu gara din Harcov:

gara harkov

Primarul din Gostomel, Iuri Ilici Prîlipko, a fost ucis în timp ce distribuia pâine şi medicamente

Primarul localităţii Gostomel, Iuri Ilici Prîlipko, a fost ucis în timp ce distribuia pâine şi medicamente, împreună cu fraţii săi, Ruslan Karpenkom şi Ivan Zore, scrie Kyiv Independent pe Facebook.

A murit aşa cum a trăit”, scrie publicaţia în acest scurt ferpar. în care îl elogiază. „Nimeni nu l-a obligat să se ducă în faţa gloanţelor sau invadatorilor”, deşi „ar fi putut, la fel ca alte mii, să stea într-o pivniţă”.A murit pentru comunitate, a murit pentru Gostomel, a murit ca un erou”, scrie publicaţia, care-i mulţumeşte şi notează că „dată fiind situaţia, este imposibil să aibă loc funeralii” şi îndeamnă la „amintire” şi ”la „rugăciuni” pentru Iuri Ilici Prîlipko.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *