VIDEO Ucraina începe CONTRAOFENSIVA. Zeci de mii de bărbaţi ucraineni s-au întors acasă să lupte cu rușii. Armata rusă, o nouă coloană spre Kiev. „Ne-au dat INJECȚII ca un DROG ca să NU simţim DURERE”

Armata ucraineană anunță faptul că au reușit să îi blocheze pe ruși în punctele principale și, mai mult decât atât, au pornit o contraofensivă pentru a-i depărta de la marginea orașelor mari din Ucraina.

Forțele armate continuă să țină granițele, iar în unele direcții contraatacă și forțează inamicul să se retragă cu pierderi, întrerup comunicațiile din spatele liniei și dau lovituri zdrobitoare”, arată armata din Ucraina, conform Nexta.

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat sâmbătă că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors în ţară din străinătate pentru a se alătura luptei împotriva invaziei ruse, relatează Reuters.

Acesta este numărul bărbaţilor care s-au întors în acest moment din străinătate pentru a-şi apăra ţara de hoardă (rusă – n.r.). Aceasta înseamnă încă 12 brigăzi de luptă motivate! Ucraineni, suntem invincibili!„, a scris Reznikov într-o postare online.

Pe de altă parte, postul de televiziune american CNN a relatat că Rusia intenţionează să trimită încă 1.000 de mercenari în Ucraina în zilele şi săptămânile viitoare, în timp ce un oficial din serviciile de informaţii occidentale a avertizat că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a le face să se predea”, o escaladare care ar putea duce la un număr semnificativ de victime în rândul civililor.

SUA au observat deja „unele indicii” că mercenari ruşi ar putea fi implicaţi „în unele locuri” în invazia ordonată de Moscova în Ucraina, a declarat un înalt oficial din sectorul apărării, la începutul săptămânii, dar nu este clar unde anume se află ei şi nici câţi sunt.

„Avem unele indicii cum că s-a recurs la ei”, a declarat oficialul citat.

Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în ţările vecine de când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă pe 24 februarie, au arătat vineri cifrele Naţiunilor Unite, potrivit AP. Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) estimează că peste patru milioane de refugiaţi ucraineni ar putea avea nevoie de protecţie şi asistenţă. UNICEF estimează că aproximativ jumătate de milion dintre cei care şi-au părăsit ţara sunt tineri.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a estimat că peste patru milioane de refugiaţi ucraineni ar putea avea nevoie în cele din urmă de protecţie şi asistenţă.

Rata acestui exod este destul de fenomenală”, a declarat şeful de comunicaţii UNCHR, Joung-ah Ghedini-Williams.

Armata ucraineană susține că a doborât, sâmbătă, un elicopter militar rus

Forţele armate ale Ucrainei susţin că au doborât un elicopter militar rus în această dimineaţă. Comandamentul său operativ a postat un videoclip în social media, în care apare o rachetă lovind un elicopter care zbura la altitudine joasă şi care s-a prăbuşit câteva secunde mai târziu:

Zelenski: „Nimeni nu a plecat nicăieri!”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat un video pe contul lui de Instagram, în care anunță că este în continuare la Kiev și că nu a părăsit orașul.

Lucrez la Kiev, la serviciu. Nimeni nu a plecat nicăieri”, a scris Volodimir Zelenski alături de clipul în care s-a filmat în biroul său. În filmare mai apare unul dintre consilierii săi.

După nouă zile de război, forțele ruse încă nu au reușit să cucerească orașele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunță primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare înconjurat de o coloană impresionantă de vehicule militare. O echipă de jurnaliști britanici a fost prinsă într-o ambuscadă, doi dintre ei fiind răniți de gloanțe. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vineri decizia „deliberată” a NATO de a nu crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, care să protejeze țara de raiduri aeriene ale Rusiei.

Pentagon: Rusia şi Ucraina îşi dispută intens spațiul aerian ucrainean

Spaţiul aerian este „foarte disputat” între Rusia şi Ucraina, unde situaţia este foarte dinamică şi ucrainenii încearcă să apere cerul ţării, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Forţele aeriene ucrainene continuă să zboare, încă au rachete aeriene defensive şi le folosesc cu destulă eficienţă”, a declarat John Kirby într-o conferinţă de presă la Departamentul Apărării american, potrivit EFE. Kirby a calificat drept „extraordinar” modul în care ucrainenii se folosesc de resursele de care dispun.

La rândul lor, „ruşii au suficiente avioane, dar şi rachete, din care au lansat circa 500 de la începerea acestei invazii, ceea ce face ca spaţiul aerian să fie destul de disputat”, a remarcat el.

După nouă zile de război, forțele ruse încă nu au reușit să cucerească orașele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunță primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare sub amenințarea unei coloane impresionante de vehicule militare care se îndreaptă spre oraș. O echipă de jurnaliști britanici a fost prinsă într-o ambuscadă, doi dintre ei fiind răniți de gloanțe. La ora 9:00, ora României, a intrat în vigoare o încetare a focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha.

Melitopol: Ucrainenii luptă cu mâinile goale împotriva soldaților ruși

Imagini incredibile au fost surprinse într-un oraș din Ucraina, pe care armata rusă l-a cucerit. Zeci de oameni au ieșit cu mânile goale în fața soldaților ruși înarmați până-n dinți. Speriați, aceștia se retrag și trag în aer cu mitralierele pentru a-i descuraja pe cei care au îndrăznit să li se opună.

„Oamenii din Melitopol sunt atât de duri încât merg cu mâna goală împotriva ocupanților înarmați. În mod clar nu se așteptau la o astfel de respingere„, este descrierea care apare la filmarea făcută de unul dintre ucrainenii participanți.

Cetățenii ucraineni din orașul Kherson dau dovadă de un curaj ieșit din comun. Orașul a fost capturat de ruși, dar oamenii nu vor să accepte această situație și au ieșit să protesteze. Cu steaguri ale Ucrainei în mâini, oamenii protestează, în timp ce soldații ruși, înarmați cu puști și mitraliere, trag focuri de avertisment pentru a dispersa mulțimea.

Rușii au deraiat un tren cu civili ucraineni

În tentativa de a bloca Kievul și de a închide orice punct de ieșire din capitală, trupele rusești au aruncat în aer șinele de tren. Victime ale operațiunii au căzut civilii din orașul Irpin, care au încercat să fugă din calea bombardamentelor cu un tren, dar acesta a deraiat, din cauză că o bucată de șină lipsea.

tren deraiat

Aramata Rusiei duce o puternică ofensivă în apropiere de Kiev, iar scopul este de a izola capitala, pe modul orașului Mariupol.

Rușii avansează puternic spre Kiev: În 48 de ore capitala va fi complet înconjurată

Jurnaliștii israelieni de la N12 susțin faptul că rușii au avansat puternic spre capitala Ucrainei, Kiev. În acest moment, rușii controlează o parte din zonele rezidențiale ale Kievului, iar planul este să asedieze orașul, la fel cum au făcut în Mariupol. În timp ce sunt blocați în nord, rușii au reușit să câștige mult teritoriu în apropiere de Sumy, la est de Kiev și să obțină controlul asupra autostrăzii M6 la vest de capitală.

coloana tancuri rusesti1

În 24-48 de ore, Kievul va fi complet înconjurat la fel cum este acum Mariupol. Apoi, cel mai probabil, civililor fie li se va permite să plece în timpul unei încetări a focului printr-un coridor umanitar, informează canalul N12.

Ministerul Apărării din Rusia a publicat un material video în care arată avansarea terestră a trupelor rusești către capitala Ucrainei, Kiev. În materialul video se pot observa tancuri, blindate sau camioane militare care avansează spre Kiev. Ministerul Apărării din Rusia a publicat un material video în care arată avansarea terestră a trupelor rusești către capitala Ucrainei, Kiev.

Rușii încearcă să avanseze terestru către Kiev pentru a prelua controlul asupra capitalei, iar între timp se bombardează puternic obiective strategice, dar și cartiere de locuințe. De partea cealaltă, ucrainenii susțin că au reușit să păstreze linia frontului în jurul Kievului, iar în anumite puncte au lansat contraofensiva.

Harta avansării trupelor rusești: Admit în premieră faptul că sunt BLOCAȚI de ucraineni

Pe canalele rusești de Telegram și Twitter se face un update zilnic al avansării trupelor. Față de ziua de ieri, situația este în stagnare și, pentru prima dată, rușii admit faptul că sunt opriți de blocajele ucrainenilor. Conform rușilor, dețin controlul asupra orașului Energodar, deși au avut loc bătălii dure în această zonă. De asemenea, au avut loc bătălii în orașul Nikolaev.

Lupte grele se dau și în Harcov, dar rușii susțin că au reușit să blocheze intrările în oraș, la fel ca și în Mariupol, însă rușii nu dețin controlul asupra orașelor. Acum, obiectivul Rusiei este avansarea tuturor trupelor către Kiev pentru a înconjura capitala și a o izola de restul țării, dar forțele ucrainene au pornit o campanie de contraatac.

content-image

Rușii se apropie de a doua cea mai mare centrală nucleară a Ucrainei

Trupele rusești se apropie de centrala nucleară Iujnoukrainsk aflată în regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a anunțat vineri ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, citată de CNN. Iujnoukrainsk este a doua cea mai mare instalație nucleară din Ucraina după Zaporojie, centrala atacată și capturată vineri de forțele ruse.

Forțele ruse se află acum la 30 de kilometri și continuă să se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei”, a declarat ea, fără să denumească centrala.

Potrivit Energoatom, organismul de supraveghere al centralelor nucleare din Ucraina, Iujnoukrainsk este a doua cea mai mare instalație nucleară din țară în ceea ce privește capacitatea de generare a energiei.

Președintele Putin trebuie să oprească această catastrofă umanitară punând capăt războiului și încetând aceste atacuri de neimaginat împotriva poporului Ucrainei”, a afirmat Linda Thomas-Greenfield.

Ambasadorul a adăugat că „pericolul iminent continuă”, după ce un dezastru a fost „evitat la limită” în noaptea de joi spre vineri, referindu-se la incendiul care a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie, după ce a fost bombardată de forțele ruse.

Rusia este gata să trimită încă o mie de mercenari în Ucraina în următoarele zile

Rusia va desfăşura până la 1.000 de mercenari în Ucraina, în perioada următoare, a transmis un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, potrivit CNN, acesta avertizând că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”. Potrivit CNN, Rusia este gata să mai desfăşoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile şi săptămâni, aşa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, care spune că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”, o escaladare care ar putea duce la pierderi civile semnificative.

SUA au văzut deja „unele indicii” că mercenarii ruşi ar putea fi implicaţi în invazia Ucrainei de către Moscova „în unele locuri”, a declarat un oficial înalt al apărării la începutul acestei săptămâni, dar nu a fost clar exact unde sau în ce număr. „Am văzut câteva indicii că sunt desfăşuraţi”, a spus oficialul.

Un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia intenţionează să mai desfăşoare până la 1.000 de mercenari în viitorul apropiat.

Rușii au încetat focul: În Mariupol a început evacuarea civililor

Rușii respectă acordul cu Ucraina și facilitează un cordon umanitar destinat evacuării populației civile. În orașul Mariupol, acolo unde situația este una extrem de gravă, deja a început evacuarea civililor. Astfel, timp de 7 ore nu se va trage în orașele Mariupol și Volnovakha, timp în care cetățenii vor fi evacuați cu autobuzele.

În orașul Mariupol este un adevărat dezastru umanitar. Oamenii nu mai au apă, mâncare, căldură sau curent de cinci zile, iar situația devenise critică. Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a făcut o declaraţie emoţionantă după anunţarea deschidererii unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor.

Mariupol nu reprezintă doar străzi şi case”, a spus el: „Mariupol înseamnă locuitorii săi„. „În condiţiile bombardării constante, necruţătoare din partea ocupanţilor, nu există altă opţiune decât să le oferim locuitorilor posibilitatea de a părăsi în siguranţă Mariupol”, a spus Boicenko, informează BBC.

Evacuarea civililor din Mariupol  a început şi se va face până la ora 16.00, conform The Guardian. În acest interval, trupele ruse vor înceta focul, acest lucru urmând să se întâmple şi la Volnovaha.

Ne-au dat injecții ca un drog ca să nu simţim durere”, mărturia unui militar rus care s-a predat

​Soldaţilor ruşi trimişi la război în Ucraina le-ar fi fost repartizate soluţii injectabile („Promedol”), pentru a fi folosite în cazul leziunilor grave, pentru ca aceştia să nu simtă durere şi să poată înainta mai departe cu tehnica militară. Informația a fost dată de un militar rus, comandantul unui pluton de 11 persoane, care s-a predat armatei ucrainene, după ce a aflat despre scopul real al intrării sale pe teritoriul regiunii Herson. Armata rusă susține că totul este o minciună și parte a propagandei occidentale.

În cadrul unei înregistrări video, postate pe pagina Serviciului de Securitate al Ucrainei, bărbatul povesteşte că a decis să depună armele când a aflat că a fost trimis la un adevărat război şi nu la exerciţii, aşa cum a fost anunţat anterior de superiorii săi. În înregistrare se vede că după ce bărbatul le-a cerut scuze ucrainenilor pentru ca a fost obligat să împuște civili, bărbatul i-a rugat pe militari să-l lase să vorbească cu soţia sa căreia i-a povestit cum a ajuns la război şi în ce condiţii a luptat. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.