VIDEO Ucraina a primit rachete Harpoon. Va ataca flotă rusă de la Marea Neagră. Rușii vor contracara cu avioanele invizibile Suhoi Su-57

Ucraina a primit rachete antinavă de tip Harpoon, de fabricaţie americană, o armă de temut care poate atinge o navă inamică la până la 300 de kilometri distanţă și care ar putea slăbi laţul Flotei ruse în jurul porturilor ucrainene la Marea Neagră, a anunțat joi ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, relatează AFP. Reznikov nu precizează din ce ţară provine acest armament de fabricaţie americană. Însă ministrul ucrainean a ţinut să mulţumească, într-un lung mesaj publicat pe Facebook, „Statelor Unite, Regatului Unit, Poloniei şi partenerilor noştri baltici” pentru ultimele livrări de armament.

Aceste rachete, extrem de eficiente, joacă deja un rol important, potrivit lui OleksiI Reznikov.

În afară de rachetele noastre (de tip) Neptun, (rachetele de tip) Harpoon forţează flota inamică să stea la depărtare, pentru a evita să aibă soarta navei-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, Moskva”, îşi exprimă el satisfacţia în acest mesaj.

Printr-o respingere a Marinei ruse departe de zona de coastă, Ucraina şi-ar putea exporta liniştită cerealele, slăbind astfel laţul strâns de nave inamice în jurul porturilor sale de la Marea Neagră, mai ales la Odesa. Racheta antinavă de tip Harpoon este, în prezent, unul dintre cele mai sofisticate sisteme care echipează marinele Occidentului. Harpoon, care are de obicei o rază de acţiune cuprinsă între 140 şi 280 de kilometri, poate, prin cea mai bună versiune a sa, să atingă o ţintă care se află într-o rază de peste 300 de kilometri. Ucraina poate, astfel, să atingă portul Sevastopol, în Crimeea ocupată.

Rachetele de tip Harpoon – polivalente – pot fi lansate, de asemenea, din avion, de la bordul unei nave de suprafaţă, al unui submarin şi pot fi instalate inclusiv pe camion. Ele sunt echipate cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat şi zboară la joasă altitudine, cu scopul de a evita radare inamice, cu o viteză subsonică de 850 de kilometri pe oră.

Rușii anunță folosirea avionului invizibil Suhoi Su-57 împotriva sistemelor antiaeriene ucrainene primite din Vest

Rusia ar fi folosit patru avioane „invizibile” de generația a cincea Suhoi Su-57 formate „într-o singură rețea de informații” pentru a distruge sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, susține Ria Novosti care citează surse care cunosc situația din interiorul forțelor armate.

În timpul unei operațiuni speciale în Ucraina, Rusia a desfășurat o misiune de patru avioane de luptă Su-57 conectate într-o singură rețea de informații pentru a distruge sistemele de apărare aeriană, a declarat o sursă informată”, informează publicația RIA Novosti. Sursa a menționat că „combinarea aeronavei într-o singură rețea de informații crește eficiența identificării și lovirii țintelor” și a mai precizat că prin această misiune s-a confirmat vizibilitatea redusă a avionului Su-57 pe radar.

Anterior, presa din Rusia raportase că avioanele Su-57 au fost folosite în Ucraina, dar „în afara zonei active ale sistemelor de apărare aeriană inamice”.

Cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă a Ucrainei este sistemul S-300PT, un sistem al cărui radar poate depista mai toate aeronavele convenționale ale Rusiei. Niciodată până acum într-o situație de conflict nu a fost testată vizibilitatea pe radar al unui avion cu tehnologie „stealth” precum Su-57.

Avionul Su-57 a intrat oficial în dotarea și operarea forțelor rusești abia din 2020, deși el a fost folosit în teste în anii anteriori, inclusiv în Siria, fără a fi implicat direct în lupte. Forțele Aeriene Ruse operează în prezent cinci astfel de avioane și ar urma să primească alte 20 de aeronave Su-57 până la finalul anului 2024, iar până în 2028 numărul total al acestor avioane ar urma să ajungă la 76 de unități.

Su-57, primul și singurul avion „stealth” al Rusiei

Avionul Suhoi Su-57 este considerat a fi primul și singurul avion de generația a 5-a al Rusiei și primul avion care folosește tehnologie „Stealth” (n.r. invizibilă la radar / greu de detectat). Din generația a 5-a de avioane, la nivel mondial, sunt modele precum F-22 Raptor, F-35 Lightning II, Chengdu J-20 sau Shenyang FC-31. Su-57 are un radar AESA, un tun de 30mm, 6 poziții interne pentru armamente și 6 poziții externe sub aripi. Avionul e capabil de viteze supersonice de Mach 2 la altitudine înaltă și de 1,2 Mach viteză de supercroazieră. Cu viteză supersonică avionul are o rază operațională de circa 1.500 de km (3.500km subsonic, în configurația stealth fără rezervoare externe).

Avionul poate opera până la 20.000 metri altitudine și suportă supraforțe de 9G+.

Orașul Nikolaev: Rușii au bombardat unul dintre cele mai mari depozite de cereale din Ucraina

Primarul orașului portuar Nikolaev, din sudul Ucraina, afirmă că artileria rusă îi bombardează din toate direcțiile. Liniile rusești se află în prezent la 20-30 km de oraș, a declarat Oleksandr Senkevych pentru BBC Newsday. El spune că un port privat din oraș, care este unul dintre cele mai mari porturi de cereale din Ucraina, a fost lovit recent de bombardamentele rusești. Districtul său de marfă a fost avariat, patru depozite fiind arse și toate cerealele din interior pierdute. El spune că liniile de luptă s-au deplasat puțin înainte și înapoi, dar concetățenii săi ucraineni au doar echipament suficient pentru a apăra orașul, nu pentru a ataca.

Rușii stau, de asemenea, în apărare, așa că în fiecare zi este același lucru, spune el.

RAPORT Rușii îi domină net pe ucraineni la toate capitolele. Se înmulțesc îngrijorător dezertările în armata ucraineană

Trupele ucrainene suferă pierderi masive, fiind depășite puternic de către cele rusești în ceea ce privește armamentul, potrivit unor noi informații oferite de serviciile de informații occidentale și ucrainene care oferă o imagine sumbră a conflictului de pe linia frontului, relatează The Independent. Militarii ruși au de 20 de ori mai multă artilerie și de 40 de ori mai multă muniție. Raportul întocmit de oficiali ucraineni și occidentali din serviciile de informații dezvăluie că ucrainenii se confruntă cu dificultăți uriașe în a răspunde bombardamentelor rusești, artileria lor fiind limitată la o rază de acțiune de 25 de kilometri, în timp ce inamicul poate lovi de la o distanță de 12 ori mai mare.

Raportul, consultat de The Independent, spune că înrăutățirea situației din Donbas, unde până la 100 de soldați sunt uciși pe zi, are „un efect serios de demoralizare asupra forțelor ucrainene, iar cazurile de dezertare cresc în fiecare săptămână”.

Prizonierii, monedă de război

În același timp, pe măsură ce rușii cuceresc teritorii în est și își consolidează controlul asupra orașelor Mariupol și Herson, poziția de negociere a guvernului ucrainean este slăbită de diferența mare în ceea ce privește numărul de prizonieri deținuți de fiecare țară. Numărul total de soldați ruși luați prizonieri de Ucraina a scăzut la 550, de la 900 în aprilie, după o serie de schimburi. Între timp, Moscova ține prizonieri peste 5.600 de soldați ucraineni, numărul crescând după ce aproape 2.500 de militari s-au predat, inclusiv membrii Batalionului Azov, care au apărat Mariupolul. Această diferență numerică este dezvăluită în timp ce atât Kievul, cât și Moscova organizează procese foarte mediatizate ale prizonierilor de război.

Rușii insistă asupra unui schimb de prizonieri unu la unu. Aceasta înseamnă că 4.500 de prizonieri ucraineni ar putea sta în închisorile rusești până la încheierea unui acord de pace. Este posibil ca Moscova să folosească acest lucru ca pârghie pentru a destabiliza Ucraina, dacă nu există protecție socială pentru familiile soldaților”, mai arată raportul consultat de The Independent.

Ucraina are nevoie de mai mult armament

Evaluarea a fost realizată înainte ca guvernul britanic să anunțe că va furniza un număr mic de sisteme de rachete cu lansare multiplă M270, dar după ce Statele Unite ale Americe a informat că va furniza Ucrainei sisteme de rachete de artilerie HIMARS. Oficialii ucraineni spun că au nevoie de mai mult armament pentru a opri înaintarea Rusiei și armament suplimentar pentru a revendica teritoriul pierdut și că va dura timp pentru a desfășura sistemele în prima linie, în timp ce Kremlinul își continuă ofensiva acerbă în Donbas. Raportul arată că este o luptă inegală pe frontul din Ucraina, iar ucrainenii nu pot câștiga dacă au mai puține arme, armamentul lovește inamicul de la o distanță mai mică și au mai puțină muniție decât soldații ruși.

Raportul subliniază că sistemele antitanc Javelin și NLAW furnizate de SUA și Marea Britanie s-au dovedit eficiente pe câmpurile de luptă din jurul Kievului și Harkov, având același efect și în Donbas. Dronele Switchblade au provocat, de asemenea, daune semnificative rușilor. Cu toate acestea, în raport se arată că armele antitanc „nu pot contracara artileria rusă și lansatoarele de rachete”.

Ucrainenii au trecut la atac în Herson

Armata ucraineană a anunţat, vineri, că a atacat poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei, o regiune aflată aproape în întregime sub controlul forţelor ruse, unde Kievul se teme că Moscova va organiza în curând un referendum pentru anexarea la Rusia, relatează Le Figaro.

„Forţele noastre aeriene au lovit poziţii ruseşti, locuri în care sunt concentrate echipamente şi personal şi depozite în jurul a cinci localităţi din regiunea Herson”, a anunţat vineri, pe Facebook, personalul general al armatei ucrainene.

Aproape întreaga regiune Herson, inclusiv capitala regională, a fost ocupată de trupele ruse încă din primele zile ale invaziei Moscovei, lansate pe 24 februarie. Înconjurată de Marea Neagră şi Marea Azov, această regiune cu o suprafaţă de aproximativ 28.000 de kilometri pătraţi avea peste un milion de locuitori înainte de război.

Unul dintre negociatorii ruşi din delegaţia ucraineană a vorbit săptămâna trecută despre organizarea un potenţial referendum în teritoriile ocupate de ruşi, în vederea anexării, care ar putea avea loc în iulie, proiect denunţat de Kiev.

Rusia a organizat un referendum în Crimeea în 2014, înainte de a anexa peninsula drept consecinţă.

Aproape că am epuizat toată muniția de artilerie. Totul depinde acum de ceea ce ne oferă Occidentul

Adjunctul șefului serviciilor de informații militare a declarat că Ucraina pierde în fața Rusiei pe linia frontului și că acum se bazează aproape exclusiv pe armele din vest pentru a ține Rusia la distanță.

Acesta este acum un război de artilerie”, a declarat Vadim Skibitski, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei. Liniile frontului sunt acum locul unde se va decide viitorul, a declarat el pentru The Guardian, „iar noi pierdem în ceea ce privește artileria”. „Totul depinde acum de ceea ce ne oferă [Occidentul]”, a spus Skibitski. „Ucraina are o piesă de artilerie față de 10 până la 15 piese de artilerie rusești. Partenerii noștri occidentali ne-au dat aproximativ 10% din ceea ce au ei”.

Ucraina folosește între 5.000 și 6.000 de cartușe de artilerie pe zi, potrivit lui Skibitski. „Aproape că am epuizat toată muniția [de artilerie] și acum folosim obuze standard NATO de calibru 155″, a spus el despre muniția care este trasă din piesele de artilerie. „Europa livrează, de asemenea, obuze de calibru mai mic, dar cantitatea devine tot mai mică.”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută că între 60 și 100 de soldați ucraineni mor în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți. Ucraina a ținut secret numărul total al pierderilor sale militare. Soldații care au vorbit cu The Guardian de pe linia frontului ucrainean în această săptămână au descris o imagine similară.

Skibitski a subliniat necesitatea ca Occidentul să aprovizioneze Ucraina cu sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge piesele de artilerie rusești de la distanță. Săptămâna aceasta, consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat pentru The Guardian că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât cele câteva promise până acum de Marea Britanie și SUA – pentru a avea o șansă de a învinge Rusia. Ucraina urmează să ceară Vestului o listă de arme și echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles din 15 iunie. Skibitski crede că în viitorul apropiat conflictul va rămâne preponderent un război de artilerie, iar numărul de atacuri cu rachete – care pot fi lansate din Rusia și care au lovit civili – va rămâne la nivelul actual.

În prima lună, Rusia a lovit constant Ucraina cu rachete, dar în ultimele două luni a încetinit. Cifre recente publicate de șeful forțelor armate ucrainene afirmă că Rusia lansează între 10 și 14 rachete pe zi. Fabricarea rachetelor este costisitoare. Fiecare rachetă poate costa între câteva sute de mii de dolari și câteva milioane de dolari.

Am observat că Rusia efectuează mult mai puține atacuri cu rachete și că a folosit rachete H-22; sunt rachete sovietice vechi din anii 1970″, a declarat Skibitsky. „Acest lucru arată că Rusia nu mai are rachete”.

Skibitski a declarat că Rusia nu a putut produce rapid rachete din cauza sancțiunilor și că a folosit aproximativ 60% din rezervele sale.

Sunetul sirenelor a devenit o obișnuință zilnică pentru ucraineni. Sirenele sună în mod regulat în mai multe regiuni simultan, dar de cele mai multe ori, pentru oamenii de la sol, trec fără zgomot. Potrivit lui Skibitski, fiecare sirenă semnalează că o rachetă a intrat în spațiul aerian ucrainean, dar impactul acesteia nu este întotdeauna raportat din motive de securitate.

Rachetele durează între 40 și 90 de minute până la impact, în funcție de locul de unde sunt lansate… Nu știm unde vor ateriza”, a declarat Skibitski. El a precizat că Rusia folosește în prezent bombardiere cu rază lungă de acțiune care pot ajunge oriunde în Ucraina fără a părăsi spațiul aerian rusesc.

În ceea ce privește cele trei linii de front, Skibitski a declarat că majoritatea forțelor Rusiei sunt acum concentrate în regiunea Donbas și încearcă să ocupe granițele administrative ale republicilor Donețk și Luhansk. Aceasta a fost zona, a spus el, în care luptele de artilerie au fost cele mai grele. În nord-estul Ucrainei, în jurul orașului Harkov, el a spus că forțele rusești se concentrează pe apărare după ce contraofensiva ucraineană le-a împins din mai multe orașe și sate din regiune în luna mai.

„Amenințarea asupra Harkovului s-a diminuat”, a declarat Skibitski, despre al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care a fost bombardat în mod regulat de la începutul războiului.

În sfârșit, în Zaporojie și Herson, două regiuni din sudul Ucrainei pe care Rusia le ocupă aproape în totalitate, forțele rusești se întăresc pentru o perioadă lungă de timp, a spus Skibitski. Potrivit acestuia, ele construiesc linii duble, uneori triple, de apărare.

Acum va fi mai greu să recuperezi acel teritoriu”, a spus Skibitski. „Și de aceea avem nevoie de arme”. „Dacă reușesc în Donbas, ar putea folosi aceste teritorii pentru a lansa un alt atac asupra Odesei, [orașului] Zaporojie [și] Dnipro”, a spus Skibitski despre marile orașe aflate sub control ucrainean care se află în imediata apropiere a zonelor sudice ocupate de Rusia. „Obiectivul lor este întreaga Ucraină și chiar mai mult”.

Serviciile de informații militare ucrainene consideră că Rusia poate continua în ritmul actual fără a fabrica mai multe arme sau a mobiliza populația încă un an. Skibitski nu exclude posibilitatea ca Rusia să înghețe războiul pentru o perioadă de timp, pentru a convinge Occidentul să ridice sancțiunile. „Dar apoi îl vor începe din nou – uitați-vă la ultimii opt ani”, a adăugat el.

Situația la zi pe frontul din Ucraina: Lupte grele, în cele două puncte cheie pentru ruși

Forțele ucrainene își mențineau pozițiile în lupte intense de stradă și sub bombardament permanente în Sievierodonetsk, au declarat oficiali, în timp ce Rusia face presiuni pentru a controla orașul cheie pentru obiectivul său de a controla estul Ucrainei, scrie Reuters. Sievierodonetsk și orașul său geamăn Lysychansk, pe malul opus al râului Siverskyi Donets, sunt ultimele zone controlate de ucraineni din provincia Luhansk, pe care Rusia este hotărâtă să o cucerească.

Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat joi că situația din Sievierodonetsk este „extrem de complicată” și că forțele ruse își concentrează toată puterea în zonă.

„Nu-și cruță oamenii, trimit oameni drept carne de tun… bombardează armata noastră zi și noapte”, a declarat Danilov într-un interviu pentru Reuters.

Ucraina spune că singura sa speranță de a întoarce situația în favoarea sa în micul oraș industrial este mai multă artilerie pentru a contrabalansa puterea de foc masivă a Rusiei.

Într-o informare din Sievierodonetsk, comandantul batalionului ucrainean al Gărzii Naționale Svoboda, Petro Kusyk, a declarat că ucrainenii îi atrag pe ruși în lupte de stradă pentru a le neutraliza avantajul artileriei. El a spus că forțele sale suferă de o lipsă „catastrofală” de artilerie pentru a riposta tunurilor rusești, iar obținerea unor astfel de arme ar transforma câmpul de luptă. Reuters nu a putut verifica rapoartele privind câmpul de luptă.

În sud, unde Rusia încearcă să își impună dominația pe o porțiune de teritoriu ocupat care se întinde pe teritoriul provinciilor Herson și Zaporizhzhia, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a câștigat teren în cadrul unui contraatac în provincia Herson. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a avut „unele evoluții pozitive în regiunea Zaporizhzhia, unde reușim să perturbăm planurile ocupanților„. El nu a oferit detalii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent situația de la fața locului în Zaporizhzhia sau Herson. Conducerile instalate de Rusia în ambele provincii spun că plănuiesc referendumuri pentru a se alătura Rusiei.

Luând cuvântul la Moscova pentru a marca cea de-a 350-a aniversare a nașterii țarului rus Petru cel Mare, președintele Vladimir Putin a făcut o paralelă între ceea ce el a descris ca fiind căutările lor istorice de a recâștiga ceea ce el a numit pământurile ruse. „Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani. S-ar părea că a fost în război cu Suedia, a luat ceva de la ei. El nu a luat nimic de la ei, a luat înapoi (ceea ce era al Rusiei)”, a spus Putin.

Primarul din Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk, a declarat că aproximativ 10.000 de civili sunt încă blocați în oraș – aproximativ o zecime din populația de dinainte de război. La vest de Sievierodonetsk, Rusia împinge dinspre nord și sud, încercând să prindă în capcană forțele ucrainene din regiunea Donbas, care cuprinde Luhansk și provincia vecină Donețk. Rusia a bombardat joi peste 20 de localități din Donețk și Luhansk, distrugând sau avariind 49 de locuințe, mai multe fabrici, clădiri agricole și o gară, a declarat armata ucraineană. Doi civili au fost uciși, a precizat aceasta.

Rusia afirmă că nu vizează civili. În Soledar, un oraș de lângă Bakhmut, aproape de linia frontului, clădirile au fost transformate în cratere prin explozie.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale și ulei alimentar din lume, iar atenția internațională s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra amenințării de foamete internațională, văzută ca fiind cauzată de blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

„Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada rusă de la Marea Neagră continuă”, a declarat Zelenski.

Rusia pune criza alimentară pe seama sancțiunilor occidentale care îi restricționează propriile exporturi de cereale. Ea spune că este dispusă să permită deschiderea porturilor ucrainene pentru exporturi dacă Ucraina elimină minele și îndeplinește alte condiții. Ucraina numește astfel de oferte promisiuni deșarte.

Pierderile Rusiei ar putea fi de 20.000 e soldați (oficial occidental)

Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina ar putea ajunge la 20.000 – potrivit evaluării unui oficial occidental de rang înalt, citat de BBC. Estimările anterioare, cu câteva săptămâni în urmă, erau de aproximativ 15.000. Această estimare oficială a crescut la „între 15.000 și 20.000″.

Oficialul occidental, care nu dorește să fie numit, nu face speculații cu privire la numărul ucrainenilor uciși. Cu toate acestea, el recunoaște că forțele ucrainene „se confruntă cu probleme de moral” după mai mult de 100 de zile de lupte. Dar, în timp ce forțele armate ucrainene „înregistrează pierderi grele”, el spune că ofensiva rusă continuă „să fie profund tulburată pe mai multe planuri”. El susține că forțele ruse duc lipsă de anumite muniții – în special arme de precizie, cum ar fi rachetele de croazieră.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.