VIDEO Ucraina a făcut PARADĂ cu prizonierii ruși și i-a OBLIGAT să… își ceară SCUZE! Putin a desfăşurat aproape 100% din forţele mobilizate înainte de invazie

Ucraina exhibă în faţa presei militari ruşi tineri, luaţi prizonieri pe front, pe care-i obligă să-şi exprime căinţa, o instrumentalizarea a prizonierilor de război în scopuri propagandistice. Ucraina îşi cultivă astfel imaginea împotriva „agresorului” rus, care a invadat ţara la 24 februarie, un război soldat cu sute de morţi. Ea se află în centrul unei campanii de solidaritate internaţională fără precedent. Cu toate acestea, autorităţile au aliniat vineri zece militari ruşi tineri, într-o sală de presă, la Kiev, cu răni sau zgârieturi pe faţă. Unii dintre tinerii prizonieri stăteau cu ochii – roşii – aţintiţi în tavan sau pe bocanci, încercând să evite obiectivul camerelor. Alţii păreau puţin mai relaxaţi. Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au făcut vineri pentru a doua oară într-o săptămână acest lucru. Comitetul Internaţioal al Crucii Roşii (CICR) a amintit Ucrainei că inamicii luaţi prizonieri este necesar să fie trataţi cu „demnitate”. Moscova acuză, în general, Kievul de „torturarea” militarilor pe care ia prizonieri.

Rușii recunosc: Încă un important general a fost omorât în luptele din Ucraina

Generalul-maior Vitaly Gerasimov, care a participat la al doilea război cecen, războiul din Siria și anexarea Crimeei, a fost ucis în luptele de lângă Harkov, transmite agenția Nexta. Este al doilea general important al Armatei Ruse care moare în Ucraina, după ce generalul-maior Andrei Sukhovetsky, comandant al temutelor trupe de operatiuni speciale Spetsnaz, ar fi fost ucis de un lunetist ucrainean. Informația referitoare la uciderea generalului-maior Vitaly Gerasimov a fost confirmată și pe canalele de Telegraf folosite de propaganda rusă.

Generalul-maior Vitaly Petrovici Gerasimov, șeful Statului Major – Prim-adjunct al Comandantului Armatei 41 Combinate din Districtul Militar Central, a murit eroic astăzi în luptele de lângă Harkov. Vitaly Petrovici a fost lângă soldații săi până la urmă, nu s-a retras nici măcar un pas și a luptat ca un adevărat erou”, transmit rușii.

gerasimov

Zelenski cere un embargou comercial internaţional împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina, propunând un boicot asupra petrolului şi a altor produse ruseşti şi oprirea exporturilor spre Rusia, relatează Reuters. Sancţiunile occidentale impuse în urma asaltului militar rus din Ucraina au izolat deja Rusia la un nivel nemaiîntâlnit până acum în cazul unei economii atât de mari. Zelenski a spus că presiunea economică trebuie crescută, cerând practic un embargou comercial internaţional asupra Rusiei.

Dacă invazia continuă şi Rusia nu îşi abandonează planurile împotriva Ucrainei, atunci este nevoie de un nou pachet de sancţiuni, de dragul păcii„, a transmis el printr-un mesaj video, menţionând în special boicotarea petrolului şi a produselor petroliere din Rusia. „Boicotaţi importurile din Rusia. Dacă nu aderă la regulile civilizate, atunci ar trebui să nu mai primească bunuri şi servicii din partea civilizaţiei. Să fie hrăniţi de război„, a afirmat Zelenski.

Analiză de pe front: Cum au evoluat bătăliile pe teren, orașele cheie vizate de Rusia și bilanțul morților

Liniile frontului în Ucraina au înregistrat puţine schimbări în ultimele 24 de ore, în a 12-a zi a invaziei ruse, în pofida bombardamentelor intense capitala Kiev fiind în continuare sub controlul armatei ucrainene, la fel şi Harkov, al doilea cel mai mare oraş al ţării, dar peste 900 de localităţii din ţară nu au apă şi electricitate, relatează luni agenţiile AFP şi EFE.

Forţele ruse îşi continuă asediul asupra oraşului-port Mariupol din sud, unde o tentativă de evacuare a celor circa 200.000 de civili a eşuat, pentru aceasta ruşii şi ucrainenii acuzându-se reciproc, după ce la a doua rundă de negocieri desfăşurată joi conveniseră crearea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă. Cucerirea acestui important oraş strategic ar permite Rusiei să facă joncţiunea între forţele sale care înaintează din Crimeea – care deja au cucerit oraşele-cheie Berdiansk şi Herson şi acum ameninţă Nikolaev (către vest) – şi trupele ruse şi separatiste din Donbas.

Autorităţile locale din oraşul Nikolaev afirmă că armata ucraineană a recăpătat controlul asupra aeroportului din localitate. Potrivit surselor ucrainene, o navă de război rusă din Marea Neagră a fost lovită în largul Odesei, oraş-port la Marea Neagră aflat la vest de Nikolaev şi care încă nu a fost afectat de lupte.

În nord-est, oraşul Harkov, situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă, era luni în continuare sub controlul trupelor ucrainene, dar oraşul este încercuit de trupele ruse care-şi intensifică bombardamentele asupra lui. În aceeaşi parte a ţării lupte intense au fost semnalate de asemenea în jurul şi în interiorul oraşului Sumi. Forţele ruse îşi continuă ofensiva şi dinspre provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, dar amploarea acesteia este necunoscută.

Kievul rămâne sub control ucrainean, dar linia frontului se află acum la circa 20 de kilometri de oraş şi observatori occidentali au remarcat prezenţa unei coloane de circa o sută de vehicule militare ruse la nord de capitală, în apropierea aeroportului Hostomel, iar primarul oraşului omonim a fost ucis de trupele ruse. Armata ucraineană menţine controlul şi asupra oraşului Cernigov, la nord de Kiev. Pe ansamblu, armata rusă pare să fi făcut progrese „minime” pe teren weekendul care a trecut, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Vestul Ucrainei rămâne complet neafectat de operaţiunile militare, excepţia fiind un atac rusesc care a distrus aeroportul din Viniţa, la circa 280 de kilometri sud-vest de Kiev, la mare distanţă de avangarda forţelor ruse. Potrivit Kievului, peste 11.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei, fără a preciza pierderile din rândul propriilor trupe. Ultimul bilanţ al victimelor ruse anunţat de Moscova datează de miercuri şi menţiona doar 498 de morţi, mult sub bilanţul susţinut şi atunci de armata ucraineană. Potrivit bilanţului victimelor civile comunicat luni de ONU, de la începutul invaziei au fost ucise 406 persoane şi rănite alte 801, un număr foarte probabil inferior celui real. Numărul refugiaţilor în ţările vecine a ajuns în acest timp la peste 1,7 milioane de persoane.

A treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană a eșuat luni după-amiază în Belarus, la Belovejskaia Puşcea, o localitate din regiunea Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia. Conform agenţiei ruse Interfax, cele două părţi discută trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.

Cinci locații cucerite de oamenii lui Putin; turnul TV și radio a intrat sunt sub rusesc în regiunea Zaporojie

Armata rusă a preluat controlul asupra altor cinci așezări ucrainene, trupele Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk își continuă și ele ofensiva, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, informează Interfax. De asemenea, în Melitopol (regiunea Zaporojie), turnul de televiziune și turnurile de radio ale orașului sunt sub controlul trupelor ruse.

Unități ale Forțelor Armate Ruse au preluat controlul asupra așezărilor Novoukrainskoye, Staromayorskoye, Staromlynovka, Mayorovo și Removka. Ajutor umanitar este oferit tuturor civililor din așezările eliberate„, a spus Igor Konașenkov, la o conferință de luni. „Grupul de trupe din Republica Populară Lugansk, care continuă operațiunile ofensive, a preluat controlul asupra așezărilor Kudryashovka, Voronovo, Metelkino, Medvezhye, Askoronovka, Petrovka, Aleksandrovka”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. El a spus că unitățile miliției populare din Republica Populară Donețk au stabilit controlul asupra așezărilor Latmoye, Berezovoe, Yasnoye, Maksimovka și Valerianovk.

De asemenea, primarul Melitopolului (regiunea Zaporojie), Ivan Fedorov, a spus că  turnul de televiziune și turnurile de radio ale orașului sunt sub controlul trupelor ruse.

Turnul de televiziune al orașului, precum și turnurile de radio ale orașului, sunt sub controlul ocupanților orașului Melitopol, acei oameni care controlează în prezent orașul”, a spus el, relatează Ukriform.

Fabrică de pâine, spulberată de o rachetă rusă: Cel puţin 13 civili au fost ucişi

Cadavrele a 13 civili au fost scoase din moloz după un atac aerian lansat luni asupra unei fabrici de pâine în oraşul ucrainean Makariv din regiunea Kiev, au anunţat serviciile locale de urgenţă într-un comunicat difuzat online, relatează Reuters. Cinci persoane au fost salvate, a indicat sursa citată, adăugând că în total aproximativ 30 de persoane se aflau la fabrică înainte de atac.

Rușii au făcut prăpăd în Ucraina: 1.500 de imobile rezidențiale și 34 de spitale, lovite de rachete

Un oficial ucrainean a declarat că rachetele trase de armată rusă au lovit 1.500 de imobile rezidențiale și 34 de spitale, anunță Sky News. Mykhailo Podoliyak, un consilier al președintelui ucrainean, i-a numit pe ruși „barbarii secolului 21” într-un mesaj public. El susține că trupele din Rusia au avariat sau distrus 202 școli și 34 de spitale într-un atac violent început în urmă cu 12 zile. De asemenea, 1.500 de clădiri rezidențiale au fost lovite și sute de așezări sunt „lipsite de lumină, apă și încălzire”.Armata rusă nu știe cum să lupte împotriva altei armate. Dar este bună la ucis civili”, a precizat Mykhailo Podoliyak.

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis până în prezent în Ucraina aproape 100% din cei peste 150.000 de soldaţi pe care i-a mobilizat în afara ţării înainte de invazie, a declarat un înalt oficial american al Apărării, relatează Reuters.

„Aceasta este cea mai precisă estimare a noastră în acest moment”, a spus oficialul sub rezerva anonimatului.

Pentagonul a ordonat, de asemenea, în weekend trimiterea a încă 500 de militari în Europa, ceea ce ar aduce efectivele totale ale forţelor americane staţionate pe continent la aproximativ 100.000 de soldaţi, a menţionat oficialul citat, în timp ce Statele Unite încearcă să prevină extinderea războiului în ţări membre NATO. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat de asemenea că un centru operaţional pentru sprijin aerian va fi desfăşurat în Polonia şi România, iar o companie pentru operaţiuni de întreţinere va fi trimisă în Germania, relatează CNN.

Rusia s-a asigurat că Ucraina devine o țară rurală: A provocat distrugeri de 10 miliarde de dolari infrastructurii ucrainene

Invazia rusă a produs infrastructurii din Ucraina daune evaluate la circa 10 miliarde de dolari, a declarat luni ministrul de resort, Oleksander Kubrakov, citat de Reuters. În comentarii televizate, ministrul ucrainean al infrastructurii a precizat că bilanţul include datele adunate până duminică, 6 martie şi a adăugat că „majoritatea structurilor vor fi reparate într-un an, iar cele mai dificile – în doi ani”.

Kubrakov a mai afirmat că duminică au fost evacuaţi din Harkov 40.000 de locuitori.

Ucraina a făcut apel la Rusia să permită civililor să părăsească şi alte oraşe. Un oficial din ministerul de interne de la Kiev, Vadim Denisenko, a declarat că din jurul capitalei mai trebuie evacuaţi 4000 de oameni, iar „Rusia face tot ce poate pentru a bloca coridoarele” (umanitare – n. red.).

Lupte grele la Nikolaev: Opt soldați ucraineni uciși de o singură rachetă rusească

În Nikolaev, ca urmare a loviturii cu racheta de croazieră „Caliber” asupra unității militare ucrainene, opt soldați ucraineni au murit, opt au dispărut, iar alți 19 sunt răniți. Informația a fost făcută publică de președintele administrației militare regionale Nikolaev, Vitaly Kim, relatează Ukrinform.

Astăzi cu greu poate fi numită bună. Orașul nostru a fost atacat la ora 5 dimineața. Era (…) când oamenii dormeau. Avem opt morți, opt dispăruți, 19 răniți”, a spus el, menționând că datele privind victimele civile continuă să fie culese.

Kim a mai spus că artileria ucraineană a recucerit eroic orașul. „A fost o echipă care să ia Nykolayiv cu orice preț. Au mers din trei direcții. Am ripostat, i-am alungat bine, i-am pedepsit, dar victimele sunt din cauza unei lovituri cinice la ora 5 dimineața în oraș”, au rezumat oficialii ucraineni.

Autorităţile locale din oraşul Nikolaev afirmă că armata ucraineană a recăpătat controlul asupra aeroportului din localitate. După o bătălie feroce, trupele ucrainene care apără orașul au împins forțele rusești afară din Mykolaev și au recucerit aeroportul. Forțele armate ucrainene au recucerit aeroportul regional Mykolaev din sudul Ucrainei de la forțele ruse, a anunțat guvernatorul regiunii.

Drumurile sunt deschise, controlăm podurile, se poate părăsi în siguranță orașul Mykolaiv și alte orașe”, a spus guvernatorul într-o declarație televizată.

După o bătălie feroce de trei zile, trupele ucrainene care apără orașul au împins forțele rusești afară din Mykolaev și au recucerit aeroportul. Imaginile surprind noi explozii și coloane mari de fum în jurul orașului ucrainean. CNN anunță că a geolocalizat și a verificat autenticitatea imaginilor. Într-unul dintre videoclipuri, realizat în districtul Korabelnyi – cel mai sudic cartier din Mykolaiv – se văd explozii de la bombardamente deasupra unei zone rezidențiale.

În ultimele zile, schimburile de focuri între armata ucraineană și cea rusă s-au concentrat în jurul bazei militare din partea de sud-est a orașului. Într-un videoclip postat pe Telegram, administratorul regional pentru zona Mykolaiv, Vitali Kim, a afirmat că rușii se retrag după ce au pierdut două tancuri într-o „bătălie” la aeroport. Kim a spus că o parte din forțele rusești au fost evacuate din zonă cu elicopterul. CNN nu a reușit să verifice afirmațiile lui Kim, iar acesta nu a oferit nicio dovadă pentru a le susține. O altă înregistrare video arată o coloană imensă de fum care se ridică din cartierul nordic Solyani.

Forțele rusești „sporesc bombardamentele” asupra marilor orașe ucrainene, afirmă un înalt oficial american din domeniul apărării. Forțele rusești „intensifică bombardamentele” asupra marilor orașe ucrainene, printre care Harkov, Kiev și Cernihiv, precum și asupra orașelor Nikolaev și Mariupol din sud, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

Am observat o creștere a ceea ce numim focuri cu rază lungă de acțiune, bombardamente, atacuri cu rachete, artilerie și estimăm că lovesc ținte civile, infrastructură, zone rezidențiale„, a declarat oficialul.

Nu este „clar” dacă rușii lovesc ținte civile în mod deliberat sau dacă acestea sunt „rezultatul impreciziei”, dar „în mod clar se întâmplă”, a spus oficialul. „Se întâmplă într-un ritm și la o scară mai mare, ceea ce reprezintă o dovadă în plus a naturii nesăbuite cu care rușii propagă această invazie”, a adăugat oficialul.

Serviciul Ucrainean de Informații: „Armata rusă a fost instruită să împuște civili

Luptele între trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore în jurul Kievului, a informat luni primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, transmite EFE.

Au loc lupte grele în afara Kievului, unde duşmanul încearcă să distrugă (localităţile) Hostomel, Bucea, Vorzel şi Irpin şi ucide civili cu o violenţă ieşită din comun”, a insistat Klitschko, într-un discurs publicat pe conturile sale de social media.

Klitschko a adăugat că Iuri Prilipko, primarul din Hostomel, o mică localitate situată la nord de Kiev, „a fost asasinat în timp ce distribuia pâine şi alimente între oamenii săi. Era tovarăşul meu, lucram împreună în Asociaţia Oraşelor din Ucraina. Odihnească-se în pace!”Armata şi civilii apără eroic oraşele ucrainene împotriva ocupanţilor”, a mai transmis fostul boxer profesionist la categorie grea.

Klitschko a explicat că municipiul Kiev face tot posibilul pentru a se asigura că serviciile „în oraş sunt de încredere. Distribuim ajutoare în rândul populaţiei mai vulnerabile şi facem provizii de alimente, produse de primă necesitate şi medicamente”. Kievul a trimis ajutoare umanitare la Cernigov (nord) şi „face eforturi pentru a distribui (ajutoare) în (localităţile) Bucea şi Hostomel, dar şi în alte oraşe asediate sau blocate de trupele ruse”. „Le cer insistent locuitorilor să rămână în case sau în adăposturi în timp ce oraşul îşi sporeşte măsurile defensive„, a îndemnat Klitschko.

Autorităţile oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au declarat că 133 de civili au fost ucişi, dintre care cinci copii, de la începutul invaziei ruse, informează luni dpa. De asemenea, 76 de membri ai forţelor armate ale Ucrainei au fost ucişi în lupte în şi în jurul acestui oraş, potrivit agenţiei de presă UNIAN, care citează Poliţia regiunii Harkov. Alte 443 de persoane au fost rănite, inclusiv 319 de civili. Oraşul Harkov este vizat de mai multe zile de atacuri puternice ale armatei ruse. Sute de clădiri au fost lovite şi distruse în lupte, inclusiv turnul televiziunii din oraş, potrivit site-ului Strana.news.

Oraşul Liov, situat în vestul Ucrainei, a atins limita capacităţii de a ajuta refugiaţii strămutaţi de invazia rusă, a declarat, luni, primarul oraşului, Andriy Sadoviy. Sute de mii de persoane strămutate au ajuns în Liov de când a început invazia, punând o presiune uriaşă asupra resurselor oraşului, relatează BBC. Andriy Sadoviy a spus că aproximativ 200.000 de persoane se află în prezent în Liov, iar aproximativ 50.000 de persoane trec prin gară în fiecare zi.

„Înţelegem că va fi un alt val”, a declarat Sadoviy. El a cerut organizaţiilor umanitare internaţionale să îşi intensifice asistenţa acordată oraşului.

Viktoria Khrystenko, un angajat al Primăriei oraşului, a declarat, luni, pentru BBC că toate paturile de adăpost temporar ale oraşului au fost luate şi a cerut companiilor locale să-şi deschidă vitrinele şi spaţiile de depozitare pentru a primi oamenii.

„Încercăm tot posibilul pentru a face faţă, dar nu am văzut niciodată aşa ceva. Ne aşteptăm la mai mulţi oameni. S-ar putea să fie milioane. Este un dezastru. Aceşti oameni nu au nimic, doar un bagaj, pentru că au avut doar trei minute la dispoziţie să fugă şi să-şi salveze vieţile”, a continuat ea.

Gara centrală din Liov a devenit un punct de referinţă pentru oamenii care fug de peste tot din ţară, în special cei care părăsesc oraşele unde au avut loc atacuri puternice, precum Harkov, Mariupol, Cernihiv şi Kiev.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat un videoclip cu un prizonier rus care a declarat că armata rusă are instrucțiuni directe de a împușca civili în Ucraina. „Armata Rusă are o instrucțiune directă de a împușca civili în Ucraina. Aceeași carte albă pentru împușcătură îi este acordată armatei ruse, care refuză să omoare femei și copii. Unul dintre invadatorii ruși vorbește despre acest lucru în videoclipul SBU”, a spus Serviciul de Securitate al Ucrainei, relatează Ukriform. De cealaltă parte, Rusia susține în repetate rânduri că nu atacă civilii și acuză partea ucraineană că se folosește de civili. Serviciile de securitate ucrainene susțin că soldații ruși  au primit ordin ca locuitorii din Harkov, care au încercat să plece, au fost împușcați.

Dar când forțele de securitate ucrainene au ajuns la fața locului și a izbucnit o bătaie, doi ruși au mers în ajutorul femeii rănite. Colegii lor nu au apreciat o asemenea manifestare a umanității și au deschis focul singuri. O femeie și un ofițer au fost uciși, iar soldatul din videoclip a fost rănit la picioare. Și a supraviețuit, pentru că a fost luat de fiica ucrainenei asasinate”, au informat serviciile speciale.

SBU a remarcat că soldatul rus este în prezent un martor important la atrocitățile armatei Rusiei, care sunt documentate de anchetatorii SBU și vor fi aduse în judecată. „Răzbunarea pentru războiul din Ucraina este inevitabilă! Și victoria noastră este la fel de inevitabilă! Slavă Ucrainei”, a adăugat SBU. SBU a adăugat în comunicat și o filmare cu mărturia soldatului rus.

Un aerodrom secret de la graniță – Centrul operațiunilor de livrare a armelor în Ucraina

Președintele Statului Major General al SUA, Mark Milley, a mers săptămâna trecută pe un aerodrom secret din apropierea graniței cu Ucraina, care a devenit un centru pentru transportul de arme, a declarat un oficial înalt al Departamentului Apărării, pentru a suprviza direct efortul multinațional de a introduce arme în Ucraina pe fondul invaziei rusești, transmite CNN. În timp ce se afla pe aerodrom, Milley s-a întâlnit cu trupele și personalul și a examinat activitatea de transport, a spus oficialul Situl a devenit un centru de coordonare a activității în ultimele zile, trecând de la o mână de zboruri în fiecare zi la până la 17, capacitatea maximă a aerodromului. Locația aeroportului rămâne un secret pentru a proteja transporturile de arme, inclusiv rachete antiblindate, în Ucraina. Armata rusă nu a vizat aceste transporturi odată ce au intrat în Ucraina, a spus oficialul, dar există o anumită îngrijorare că Rusia ar putea începe să vizeze livrările pe măsură ce atacul său avansează.

SUA și alți membri NATO au trimis Ucrainei până acum 17.000 de rachete antitanc și 2.000 de rachete antiaeriene stinger, a declarat pentru CNN un înalt oficial american. Încă înainte ca invazia Rusiei să înceapă, la sfârșitul lunii trecute, cerurile de deasupra Europei au fost pline de avioane militare de marfă ale SUA și ale altora, în special C-17, principalele aeronave ale flotei de transport aerian american. Zborurile au repoziționat trupele de-a lungul flancului estic al NATO, dar și au mutat arme către punctele de transfer de unde pot fi livrate în Ucraina. Ritmul zborurilor a crescut.

Comandamentul European al SUA (EUCOM) se află în centrul operațiunii de transport masiv, folosindu-și rețeaua de legătură cu aliații și partenerii pentru a se coordona „în timp real” pentru a trimite materiale în Ucraina, a declarat un al doilea oficial al Apărării. EUCOM se coordonează, de asemenea, cu alte țări, inclusiv Marea Britanie, în ceea ce privește procesul de livrare „pentru a ne asigura că ne folosim resursele la maxima eficiență pentru a sprijini ucrainenii într-un mod organizat”, a adăugat oficialul.

De când a început invazia Rusiei, 14 țări au trimis asistență de securitate Ucrainei, a spus oficialul. „Marea majoritate” a unui pachet de asistență de securitate de 350 de milioane de dolari a fost deja livrat Ucrainei, potrivit oficialului, la doar o săptămână după ce a fost aprobat oficial de Casa Albă.

Aproximativ 240 de milioane de dolari din pachet au ajuns în Ucraina, iar restul ar trebui să ajungă în câteva zile și poate săptămâni, „dar nu mai mult”, a spus oficialul vineri. Componentele care au fost deja livrate includ „cele mai necesare capabilități, cum ar fi capabilitățile anti-blindate”.

Odată ce au ajuns în posesia armelor, ucrainenii le-au folosit pentru a încetini și a opri atacurile rusești în diferite părți ale Ucrainei.

Cred că toți am fost extraordinar de impresionați de cât de eficient au folosit forțele armate ucrainene echipamentele pe care le-am furnizat”, a spus oficialul.

Poate cel mai remarcabil, un convoi masiv rusesc care se întinde pe 40 de mile de drum la nord de Kiev, capitala Ucrainei, abia s-a deplasat în câteva zile.

Știm că au efectuat atacuri asupra acelui convoi, că aceste atacuri au fost eficiente în încetinirea și oprirea acestuia”, a declarat vineri un alt oficial înalt al Apărării.

Pentagonul face inventarul: Rusia duce lupte în sud, blocaj la Kiev, progrese puține în nordul și nord-estul Ucrainei

Potrivit Pentagonului, Rusia nu a făcut niciun progres notabil în invazia sa în nordul și nord-estul Ucrainei în ultimele zile, transmite Sky News. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că trupele ruse au cucerit orașul Herson și că acum încearcă să încercuiască Mariupol. Se înțelege că Ucraina rămâne în controlul Mariupolului, care a fost locul a două coridoare umanitare eșuate în acest weekend.

Un alt coridor umanitar a fost pus în aplicare de ruși luni, unul dintre șase care urmează să fie înființate. Cu toate acestea, rușii au permis în mare parte doar trecerea în Rusia și Belarus.

content-image

Principalul avans către Kiev al forțelor ruse rămâne „în stagnare”, a declarat luni reporterilor un înalt oficial american al apărării. Oficialul nu a avut vești cu privire la cât de departe este un mare convoi militar rus de centrul orașului Kiev.

„Încă credem că sunt afară, avansul principal este încă blocat în afara orașului”, a spus oficialul luni. „Nu am o distanță astăzi despre cât de departe sunt de Kiev, continuă să încerce să facă progrese”, a declarat oficialul, potrivit CNN.

Convoiul a rămas blocat și pe 6 martie, a spus un oficial. La sfârșitul săptămânii trecute, era la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului Kiev. Chiar dacă nu a făcut progrese, „în mod clar că există lupte la Kiev, ei continuă să-l bombardeze și să-l lovească”, a adăugat oficialul.

Vasta și marea majoritate a loviturilor cu rachete” din partea forțelor ruse continuă de-a lungul a „trei linii”, de la nord în jos spre Kiev, „de la sud în sus din Crimeea spre Mykolaiv și spre Mariupol” și „o rută de nord-est către Harkov”, a declarat oficialul. „Nu am văzut nicio activitate semnificativă în vestul Ucrainei”, a adăugat oficialul.

Arme biologice în Ucraina? Ministerul rus al Apărării acuză: „Kievul și Pentagonul au dezvoltat arme biologice și cu toxine

Ucraina susține că declarațiile publice ale Rusiei despre presupusa dezvoltare a „armelor biologice în Ucraina” ar trebui privite ca dezinformare și provocare. Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei dezminte afirmațiile Moscovei și susține că Rusia continuă să răspândească „dezinformări” despre armele de distrugere în masă din Ucraina.

După o serie de declarații absurde ale oficialilor ruși despre presupusa creare a unei bombe nucleare ‘murdare’ în țara noastră, mașina de dezinformare a Rusiei a trecut la arme biologice”, a spus ministerul ucrainean al Afacerilor Externe, relatează Ukriform.

Ministerul de Externe a menționat că Ministerul Sănătății al Ucrainei a negat informațiile difuzate de mass-media rusă de propagandă despre presupusa „curățare de urgență a urmelor programului militar-biologic finanțat de Departamentul Apărării al SUA” și „distrugerea agenților patogeni deosebit de periculoși”:

„Ministerul Sănătăţii al Ucrainei a mai subliniat că în ţara noastră nu există laboratoare americane. Toate unitățile de laborator din Ucraina îndeplinesc o singură funcție comună – indicarea și identificarea agenților infecțioși care au un potențial epidemic semnificativ și/sau o semnificație internațională și sunt supuse reglementării în conformitate cu reglementările internaționale de sănătate.”

De asemenea, Ministerul Sănătății a atras atenția asupra faptului că documentele publicate de Rusia nu menționează biopatogeni deosebit de periculoși, a căror dezvoltare presa rusă o atribuie Ucrainei.

Ministerul de Externe al Ucrainei a subliniat că agresiunea armată a Rusiei a slăbit semnificativ sistemul național de apărare biologică al Ucrainei. „În special, prin confiscarea instituțiilor ucrainene de cercetare și sanitar-epidemiologice din Crimeea ocupată temporar, precum și a teritoriilor ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk, Rusia ignoră în mod deliberat cerințele de furnizare de informații cu privire la starea și locația agenților patogeni stocați pe aceste zone. și utilizate în dezvoltarea vaccinurilor și în scopuri de diagnostic pentru populația Ucrainei.”

În acest context, orice încercare a Rusiei de a sechestra materiale biologice este extrem de periculoasă și ar putea reprezenta o amenințare atât pentru securitatea Ucrainei, cât și pentru securitatea întregii Europe. Declarațiile publice ale Rusiei despre presupusa dezvoltare a armelor biologice în Ucraina ar trebui considerate dezinformare și provocare”, a spus Ministerul de Externe.

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut, de asemenea, comunității internaționale să crească presiunea asupra Rusiei pentru a-și respecta obligațiile internaționale, în special în temeiul Convenției privind armele biologice, și să nu creeze riscuri suplimentare de securitate asociate agenților biologici.

Civilii, victime sigure în război: Rusia și Ucraina se acuză reciproc de blocarea coridoarelor umanitare

În timp ce apostolii războiului își freacă palemele de bucurie (căci în război mereu există unele persoane care profită), în timp ce oficialii stau la costumele lor scumpe în birourile lor, în timp ce soldații din ambele tabere sunt uciși, civilii ajung victieme colaterale într-un război care nu e al lor, ajung victime colaterale – asta dacă supraviețuiesc gloanțelor trase de inamic. Ambale tabere, atât Rusia, cât și Ucraina, se acuză reciproc că se folosesc de civili pentru a atrage simpatia Occidentului.

Armata rusă a spus că autoritățile ucrainene nu au îndeplinit acordurile privind crearea coridoarelor umanitare pentru ieșirea populației din orașe. „De la ora 13:00, partea ucraineană nu a îndeplinit nicio condiție pentru crearea coridoarelor umanitare”, a declarat general-colonelul Mihail Mizintsev, șeful Centrului Național pentru Controlul Apărării al Federației Ruse, relatează Interfax. Aproape de toate cele șase coridoare umanitare, armata rusă a înregistrat 172 de atacuri din partea forțelor armate ale Ucrainei și a „naționaliștilor” ucaineni, a adăugat el. „Numai în aceste trei ore, pe toate cele șase coridoare declarate umanitare, Forțele Armate Ruse au înregistrat în mod obiectiv 172 de bombardamente din partea forțelor armate ale Ucrainei și a naționaliștilor. Totodată, vorbim de zone de bombardare direct situate sau adiacente presupusului ajutor umanitar”, a spus Mizintsev la un briefing de luni. „De la ora 10 dimineața, s-a observat o mișcare intensă a oamenilor înarmați pe linia frontului în toate direcțiile, focul de artilerie și mortar nu s-a oprit nicio secundă”, a declarat șeful NCUO al Federației Ruse. Potrivit acestuia, la Mariupol, orice încercare a cetățenilor de a avansa către convoaiele umanitare „au fost sever înăbușite, a fost sesizată inclusiv folosirea armelor pentru a ucide”.

Armata rusă i-a acuzat pe naționaliștii ucraineni că au perturbat activitatea coridoarelor umanitare. „Am observat cu atenție prin intermediul unui control obiectiv, inclusiv a vehiculelor aeriene fără pilot – nu a fost efectuat un singur eveniment practic pentru pregătirea convoaielor umanitare, nimeni nu a ajuns pe coridoarele umanitare deschise”, a spus Mizintsev. „S-a stabilit că naționaliștii, sub amenințarea violenței fizice, pur și simplu nu lasă civilii și cetățenii străini să iasă din aceste așezări”, a spus Mizintsev.

El a mai remarcat că oficialii de la Kiev continuă să acuze Forțele Armate Ruse că se presupune că nu au respectat coridoarele speciale. „De asemenea, Kievul (…) minte cu nerăbdare reprezentanții ambasadelor străine din Kiev, Lvov și Odesa și din alte orașe cu privire la eșecul părții ruse de a îndeplini condițiile pentru asigurarea securității coridoarelor umanitare”, a adăugat Mizintsev. „Aceasta este o provocare de-a dreptul, minciuni și înșelăciune”, a spus el.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a numit propunere drept „absurdă” a Kievului de a evacua populația din zonele controlate de armata rusă. „Solicitările părții ucrainene, adresate cu mai puțin de 3-3 ore înainte de deschiderea coridoarelor umanitare, par absurde: prima este să se asigure evacuarea din așezările Bucha, Borodyanka, Irpen, Dymer și Ivankovo ​​​​din regiunea Kiev, precum și Liptsi și Strilech din regiunea Harkov, care sunt sub controlul forțelor armate ruse”, a spus Mizintsev. „Niciunul dintre locuitorii acestor așezări nu și-a exprimat dorința de a pleca, oamenii trăiesc liniștiți în casele lor, nimic nu îi amenință”, a mai spus Mizintsev.

Federația Rusă a perturbat încă o dată deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din orașele asediate din regiunile Kiev, Harkov, Donețk și Herson. Aceste acuzații au fost aduse de Ministerul ucainean al Afacerilor Externe, relatează Ukrinform.

Contrar acordurilor încheiate, la 7 martie, Federația Rusă a perturbat încă o dată deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din orașele învecinate din regiunile Kiev, Harkov, Donețk și Herson”, a spus Ministerul de Externe.

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat că forțele armate ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra Kievului, Mariupol, Volnovakha, Sumy, Mykolaiv, Harkov și a altor așezări.

Acest lucru face imposibil ca coloanele umanitare cu cetățeni ucraineni și străini să plece în siguranță, precum și să livreze medicamente și alimente”, au spus diplomații ucraineni.

De asemenea, considerăm inacceptabile încercările Moscovei de a forța civilii din orașele asediate să plece în Rusia și Belarus, având în vedere probabilitatea mare de provocări, inclusiv luarea ostaticilor evacuați sau folosirea lor de către armata rusă ca scuturi umane”, a spus Ministerul ucrainean de Externe.

Ministerul de Externe a cerut statelor, inclusiv celor ai căror lideri sunt în contact cu președintele Putin, să depună toate eforturile pentru a forța Rusia să ofere o încetare a focului pentru a deschide coridoarele umanitare și pentru a preveni o catastrofă umanitară la scară largă. Diplomații ucraineni au asigurat că Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei continuă să fie în contact permanent cu ambasadele țărilor străine ai căror cetățeni se află în zona ostilităților și le oferă asistență maximă pentru evacuarea cetățenilor lor pe teritoriul ucrainean.

Primarul oraşului ucrainean Irpin (situat lângă Kiev), Oleksandr Markushyn, susţine că evacuarea civililor din oraş este în curs de desfăşurare, iar aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate în siguranţă, conform BBC. Oleksandr Markushyn a declarat pentru presa ucraineană că evacuarea civililor de luni s-a desfăşurat fără incidente. Cu toate acestea, oficilaul ucrainean Markushyn spune că forţele ruse continuă să bombardeze oraşul, iar armata ucraineană a respins atacurile trupelor ruse, care s-au retras la marginea oraşului.

Un consilier al ministrului de Interne a precizat că alte oraşe din nord-vestul ţării, inclusiv Bucha, Hostomel şi Vorzel, sunt acum controlate de forţele ruse, iar situaţia rămâne critică. Propunerea Moscovei ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este „complet imorală„, a comunicat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Cetăţenilor civili ucraineni trebuie să li se permită să-şi părăsească locuinţele prin teritoriul ucrainean, a declarat el, acuzând Rusia că a împiedicat în mod deliberat tentativele anterioare de evacuare.

Este o propunere complet imorală. Suferinţa oamenilor este utilizată pentru a crea imaginea televizată dorită. Aceştia sunt cetăţeni ucraineni, ei trebuie să aibă dreptul să fie evacuaţi prin teritoriul Ucrainei”, a declarat acelaşi purtător de cuvânt. „Aceasta este o opţiune inacceptabilă pentru deschiderea de coridoare umanitare. Oamenii noştri nu vor merge în Belarus pentru a zbura apoi în Federaţia Rusă cu avionul”, a spus Irina Vereşciuk, ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, adăugând că autorităţile ruse manipulează în numele lui Emmanuel Macron deschiderea de coridoare umanitare, potrivit Gordon.ua.

„Luni, la 01:30, am primit o scrisoare din partea Federaţiei Ruse, în care ne propunea, ţinând cont de solicitarea personală a preşedintelui francez Emmanuel Macron, să fie declarat un regim de încetare a focului de la ora 10.00 şi deschiderea câtorva coridoare umanitare”, a afirmat ea.

Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî, transmit AFP şi Reuters, care citează Interfax.

Rusia anunţă armistiţii temporare în mai multe zone din Ucraina

Rusia a anunţat, luni seară, decizia de a înceta temporar confruntările militare în mai multe oraşe din Ucraina, începând de marţi dimineaţă, pentru a permite funcţionarea culoarelor umanitare.

„Federaţia Rusă anunţă încetarea focului, începând de marţi, de la ora 10.00 (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora României), pentru a permite evacuarea civililor”, a transmis luni seară Celula pentru operaţiuni umanitare a Ministerului Apărării de la Moscova, conform cotidianului Le Figaro.

Armistiţiile temporare vor fi valabile în oraşele Kiev, Sumi, Harkiv, Cernighiv şi Mariupol, a precizat Ministerul rus al Apărării. A treia sesiune a negocierilor între Rusia şi Ucraina s-a încheiat luni seară prin acorduri generale în sensul organizării culoarelor umanitare, dar fără rezultate „semnificative” în sensul unui armistiţiu general pe durată nedeterminată.

Am obţinut anumite rezultate pozitive în privinţa logisticii culoarelor umanitare. Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit”, a declarat şeful delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mihail Podoliak. Negocierile vor continua cu o nouă rundă, în eforturile de ajungere la un acord pentru încetarea confruntărilor militare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *