VIDEO Țuțuianu anunță un nou proiect al CJC, în prezența ministrului Culturii: Reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia

Directorii tuturor instituțiilor de cultură din Constanța s-au înghesuit, miercuri, la sediul Instituției Prefectului, pentru a discuta cu ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz. Ministrul efectuează astăzi o vizită de lucru în județul Constanța și, cu acest prilej, a dorit să discute cu fiecare director la o masă rotundă, pentru a se pune la curent cu necesitățile vieții culturale constănțene.

La eveniment au mai participat prefectul județului Constanța, Dan Jeacă și președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu. Președintele CJC a profitat de moment ca să îi aducă la cunoștință ministrului că dorește urgentarea sprijinului pentru două proiecte depuse recent la minister, precum cel legat de extinderea Muzeului de Artă, pentru care este necesară suma de 400.000 de euro și reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia. Acest proiect a fost anunțat în premieră de Țuțuianu.

„Este proiect depus la Ministerul Culturii, în valoare de 2,5 milioane de euro, sper să putem să intrăm în problematică. Ulterior, vom avea o discuție personală pentru alte proiecte pentru care vă cer sprijinul”, a spus Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Breaz a replicat, susținând că s-a fluidizat munca în minister și că dacă un proiect are documentația completă, avizele vor fi acordate în timp util. Mesajul a fost adresat nu doar lui Țuțuianu, ci tuturor directorilor prezenți la discuții.

„Chiar dacă sunt doar de patru luni la minister, chiar astăzi se împlinesc cele patru luni, în această scurtă perioadă am reușit să deblocăm foarte multe dintre dorințele, avizele, solicitările din teritoriu venite la minister. Același lucru îl facem și la Constanța și în absolut orice zonă, regiune sau județ al țării. Pot să vă asigur că avem o creștere bugetară semnificativă, este primul an în care am primit o sumă care a trecut de un miliard și importantă este și execuția bugetară. Dacă ai o sumă foarte mare de bani nu înseamnă că ai făcut lucruri, execuția bugetară trebuie să fie 100%. Toate proiectele ce se doresc a fi făcute trebuie aduse în documentație completă. Ne-am confruntat cu solicitarea de completări la documentație, nu s-au adus din partea celor care au solicitat și așa se tărăgănează luni de zile… Unde documentația este completă, vă asigur că s-a fluidizat munca în minister și toate avizele solicitate se eliberează la timp, deci nu o să mai fie blocaje, asta pot să garantez”, a spus Breaz.

directori cultura prefectura

Fiecare director a ridicat câte o problemă, însă una singură se regăsește în toate instituțiile: numărul redus de personal și necesitatea alocării de noi posturi, întrucât munca desfășurată este sufocantă, aspect detaliat de directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin Marcel Colesniuc.

„Cea mai importantă problemă o reprezintă lipsa de personal specializat, avem doar 15 arheologi pentru tot județul, sunt foarte multe cercetări arheologice, preventive în special. Dau un exemplu din Piața Ovidiu: avem un șantier arheologic unde doi arheologi au fost blocați timp de un an și jumătate. Avem 300 de cercetări arheologice preventive în fiecare an, în tot județul, oamenii pleacă dimineață de la 8 și se întorc seara, la 6, 7 sau 8 seara. (…) Trebuie să găsim o soluție, pentru că foarte mult material arheologic descoperit zace în depozite, pentru că oamenii nu au timp să îl valorifice, să îl prezinte la târguri științifice, să îl publice. O altă mare problemă este inventarierea bunurilor culturale ale muzeului, sunt peste 400.000, unul din cele mari mari muzee din țară din această privință și, în prezent, 26 de oameni sunt blocați pentru inventariere”, a spus Colesniuc.

Răspunsul ministrului Breaz pentru Colesniuc:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “VIDEO Țuțuianu anunță un nou proiect al CJC, în prezența ministrului Culturii: Reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia

  • duminică, 24 martie 2019 la 10:09
    Permalink

    Alte vrajeli electorale, marca PSD, bla, bla, bla…..Ba voi nu vedeti ca lumea e scarbita de fumigenele voastre ? Nu coborati si voi in strada, sa vedeti cum arata orasul asta, intr-o piata, sa vedeti cum traiesc oamenii de rand. Voi v-ati ancorat in realitatea voastra si incercati sa ne convingeti ca e bine, ca trebuie sa mergem inainte cu voi, pentru ca faceti lucrurile asa cum trebuie ? Treziti-va dracu*, panaramelor, ajunge cu furaciunile, faceti ceva si pentru oameni, lasati interesele personale pe planul 2, scursurilor !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.