VIDEO Triplă aniversare la Muzeul de Istorie! „Să sperăm că generația care urmează va înfăptui ceea ce noi ne străduim să realizăm: o Românie absolut modernă, fără hoți!”

Cucerirea independenței de stat a României, Ziua Victoriei împotriva fascismului și Ziua Europei Unite sunt aniversate anual la începutul lunii mai și, în acest registru, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a marcat aceste momente, luni, cu accent, evident, pe primul dintre ele: Independența obținută în 1878.

minac1

La eveniment au participat elevi de la mai multe instituții de învățământ constănțene, dar și Inspectoratul Județean de Jandarmi, care a asigurat recuzita de epocă pentru întreținerea atmosferei tipice. De asemenea, au susținut discursuri dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf MINAC și prof. univ. dr., istoric, comandor (r) Jipa Rotaru.

„Dacă mergeți la Las Fierbinți, vizitați și mormântul primului premier al României, este la doi km!”

Fost director al Muzeului Militar Central București, fost director al Muzeului Militar „Ferdinand I” Constanța și al Muzeului Marinei, fost profesor al Universității „Andrei Șaguna” din Constanța și al altor universități din București, Rotaru a fost prezentat de Dumitrașcu.

„Este constănțean cu sufletul și este cel care de 13 ediții face o sesiune științifică sui generis la Maia, localitatea unde este moșia și unde este înmormântat și Barbu Catargiu. Într-un sat, se adună floarea istoriografiei românești în fiecare an, acolo, lângă mormântul lui Barbu Catargiu, primul prim-ministru al României. Când vă plimbați prin Ialomița, este la doi kilometri de Las Fierbinți, serialul îl știți, să vă duceți să vizitați și biserica veche, unde este îngropat Catargiu”, a spus Lavinia Dumitrașcu.

dumitrascu minac 1
Dr. Lavinia Dumitrașcu

Jipa Rotaru și-a început discursul furtunos, punând accent pe dorința de adaptare a statului român la cerințele modern și făcând apel la viitoarea generație:

„Este un moment plin de încărcătură emoțională pentru mine să revorbesc în această aulă extraordinară. Dar, momentul de astăzi și încărcătura lui psihologică îmi dă anumite elemente ca să fiu emoționat. În primul rând, mă gândesc la această participare de excepție, care este viitoarea noastră generație, care, în speranța mea, va înfăptui ceea ce unii dintre noi ne străduim să realizăm acum: o Românie absolut modernă, dezvoltată, fără hoți, bandiți și criminali, fără hoții aceștia ai epocii moderne”, a spus Jipa Rotaru.

jipa rotaru minac
Prof. univ. dr., istoric, comandor (r) Jipa Rotaru

Ulterior, istoricul a făcut o scurtă prezentare a celor trei momente marcate la MINAC:

DESPRE ÎNCEPUTUL RĂZBOIULUI DIN 1877 – 1878:

DESPRE RELAȚIA CU RUȘII ÎN RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *