VIDEO Trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului, întâmpinată cu proteste la Constanța. Polițiștii s-au alăturat Cartel Alfa. Zelca, SNPPC: „S-a promis creșterea de 25% la salariu și ne taie 24,5%!”

Plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nici o țară din Uniunea Europeană. Este argumentul cel mai consistent al confederației sindicale Cartel Alfa, care, miercuri, a inițiat o acțiune de protest în fața Instituției Prefectului Constanța. Aproximativ 300 de persoane au protestat pentru o repartizare echitabilă a creșterii economice. De asemenea, s-a solicitat și modificarea legii dialogului social.

cartel alfa 1

CITEȘTE ȘI:

Blocul Național Sindical se opune transferării contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului. Toma: „Nu există, la nivel mondial, această practică”

„Sperăm ca și celelalte patru confederații sindicale să ne urmeze și să iasă în stradă că altfel nu vom reuși! Legat de propunerea Guvernului de a transfera contribuțiile sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului reprezintă un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi suportate de noi, lucrătorii! De consecințele pozitive vor beneficia doar patronii! În UE, taxele sunt echilibrate: angajatorii plătesc o medie de 23,37%, iar angajatul de 13,5%, e un echilibru ca să fie constant profitul companiilor și veniturile salariaților! Prin aceste taxe, colegii din mediul privat, care nu pot negocia, nici un patron din mediul privat nu va face o creștere mai mare de 22%, ceea ce înseamnă noile taxe trecute în povara noastră! Colegii din sistemul bugetar care vor primi o creștere bugetară începând cu 1 ianuarie nu va fi decât o creștere de 4,5%, nu de 25%. Altă promisiune: tichetele de vacanță, care până nici la ora actuală nu au norme aplicare și au făcut un rău față de companiile naționale, care aveau negociate vouchere mai mult de un salariu minim pe economie, este o discriminare! Trecerea acestor taxe la un salariu de 2.600 lei brut, angajatul va plăti 35% taxă socială și încă 10% impozit pe salariu. Va fi o scădere pe net! Ce putem să transmitem acestui Guvern, care a promis prosperitate și locuri de muncă? (…) Dorim modificarea legii sindicatelor, dorim modificarea legii dialogului social așa cum cer cinci confederații sindicale. Legat de taxe, șomajul nu va mai fi plătit de angajator, ci de stat și de noi. Concediile medicale nu vor mai fi plătite de angajator, ci tot din banii noștri, asta înseamnă că salariile vor scădea și mai mult!”, a spus președintele Cartel Alfa Constanța, Ion Caraignat.

La protestul de miercuri au participat și câțiva polițiști din SNPPC. Liderul acestora, Vasile Zelca, ne-a precizat că trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului va lovi din nou în veniturile nete ale celor care trebuie să asigure ordinea publică.

cartel alfa 2

„Suntem aici pentru a împiedica Guvernul să promulge acea decizie de a transfera contribuțiile sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului și pentru a se accepta de către Guvern îmbunătățirea legii dialogului social, conform solicitărilor sindicatelor. (…) Colegi din Poliție astăzi suntem zece, având în vedere că este o acțiune a Cartel Alfa nu am mobilizat toate forțele, mai ales că suntem și în timpul programului de lucru și nu putem să întrerupem activitatea. Ca efect asupra activității polițiștilor, măririle salariale promise de la 1 ianuarie 2018 nu se concretizează în nici un fel, pentru că dacă dau 25% și iau 24,5% faceți un calcul…”, a spus Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

cartel alfa

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *