VIDEO Traian Băsescu, la Constanța: „Consumul nu ne crește economia! România nu va accesa fonduri europene pentru autostrăzi!”

Organizația de tineret a Partidului Mișcarea Populară organizează în această perioadă, respectiv în 9-11 septembrie, școala de vară a tineretului partidului, în stațiunea Venus. Evenimentul conține mai multe workshop-uri tematice și întâlniri ale tinerilor cu liderii PMP, care, de altfel, s-au înghesuit, sâmbătă, la un hotel din stațiunea Neptun. Evident, președintele Traian Băsescu nu putea lipsi de la întâlnire.

În deschiderea discursurilor de sâmbătă, a participat și președintele organizației din București, Valeriu Steriu. Fostul președinte al UNPR, în actuala funcție ca urmare a fuziunii cu PMP, i-a îndemnat pe tineri să aibă curaj și onestitate.

„Curajul reprezintă în politică arma care face diferența mai ales pentru echipele mai mici. Dacă sunteți curajoși, lucrurile se schimbă. Am văzut de foarte multe ori politicieni vârstnici care au împrietit în anumite ritmuri, tocmai de aceea rolul vostru, al tinerilor, este de a debloca aceste forțe și de a veni cu un spirit nou, cu schimbări în societate pe care, de foarte multe ori, politicienii nu le mai percep. În momentul în care pleci cu curaj și onestitate, sunt convins că se ating tot ceea ce oamenii își propun”, a spus Valeriu Steriu.

steriu

Palaz: „Vom susține, până la ultimul membru, Unirea cu Moldova!”

O televiziune 100% românească și independentă în Republica Moldova și România este proiectul de mare anvergură al unioniștilor, în spatele căruia se află Blocul Unității Naționale, condus de basarabeanul Constantin Codreanu. Unirea TV este menit să vină ca un pas înainte în ceea ce privește proiectul de reunificare a României cu Republica Moldova, în contextul presiunii politico-mediatice rusești tot mai apăsătoare din țara soră, iar basarabenii s-au mobilizat și, concomitent cu evenimentul PMP-ist de la Constanța, vor lansa postul TV.

Lansarea de sâmbătă a postului Unirea TV este salutată și de președintele organizației Constanța a PMP, Claudiu-Iorga Palaz.

pmp-3

„Ne onorează organizarea școlii de vară la Constanța, colegii au încredere în organizația de la Constanța, noi ne-am implicat doar cât este necesar. Este un eveniment organizat de organizația națională a tineretului, dar, într-adevăr, organizația Constanța i-a sprijinit și s-a implicat. Sunt atâtea personalități de la centru care ne onorează, prezența domnului președinte Traian Băsescu este punctul forte al acestei întâlniri. Cred că suntem partidul despre care tinerii pot spune că au un exemplu de urmat, anume Traian Băsescu. Nu știu dacă cei de la PSD pot spune: avem un exemplu de urmat, Liviu Dragnea sau cei de la PNL pot spune: avem un exemplu de urmat, doamna Gorghiu! Deci, suntem norocoșii, conduși de un lideri care contează atât pe plan național, cât și pe plan internațional. (…) Noi avem ca program de țară Unirea cu Moldova, susținem acest lucru, președintele Traian Băsescu este un susținător și este cel care a lansat această provocare pentru clasa politică românească. Vom susține și vom milita până la ultimul membru al partidului Unirea cu Moldova. Nu ar trebui să vă mire tinerilor din Basarabia alături de PMP, pentru că noi îi considerăm ca acasă, ne-am salutat, chiar ne-am simțit ca acasă, nu că sunt ei de acolo și noi de aici”, a declarat Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

Băsescu, despre candidatura sa la alegerile parlamentare: „Sunt și nu sunt de acord!”

În lungul său discurs de sâmbătă, președintele PMP, Traian Băsescu, le-a explicat tinerilor „populari” despre cum a reușit unul din proiectele sale, respectiv trimiterea unor membri ai organizațiilor de tineret în administrațiile locale, în 2004. Nu l-a uitat nici pe Darius Vâlcov, nefericit exemplu, însă despre care a precizat că „a convins administrativ”.

„Un lucru pe care l-am învățat din proprie experiență: am fost un promotor al tineretului în partid și al femeilor. Experiența arată un lucru: politica începe cu administrația locală și obiectivul major al unui tânăr, care vrea să facă politică, nu trebuie să fie acela de a căra geanta unuia mai mare, unui senior, ci să se implice în administrația locală. Să vă spun de ce această credință: pentru că politica la nivel înalt, în Parlament, înseamnă nu numai cunoștințe despre domeniul pe care îl tratează o lege, nu numai participarea în comisii unde trebuie să îți regăsești propria ta pregătire profesională, politica la nivel înalt înseamnă și experiență de viață! Spre exemplu, îmi aduc aminte că în 2004, eram la PD atunci, am luat decizia să trimitem în administrațiile locale oameni din organizațiile de tineret și au reușit, sunt politicieni buni, oameni care s-au afirmat și oameni care acum reprezintă ceva în comunitățile lor. 2004, atunci au apărut de la organizațiile de tineret Scriparu la Brașov, Ghiță Falcă la Arad, Vâlcov la Slatina, Boc la Cluj! Au reușit și au devenit politicieni recunoscuți, este și incidentul Vâlcov, dar ca administrator a confirmat”, a spus Traian Băsescu.

basescu-6

Fostul președinte al României a avut câte ceva de spus și în privința abordării economice și susține că, cel puțin în privința infrastructurii, perspectiva se arată sumbră, încercând să explice de ce România riscă să nu beneficieze de nici un cent în privința construirii de autostrăzi.

„Văd tot felul de specialiști… Consumul nu îți crește economia! Tocmai, asigurăm creșterea economiilor altora. (…) Singurul tip de creștere care reduce decalajele este creșterea bazată pe investiții și pe producție! Din punct de vedere al producției, nu aș spune că stăm foarte rău, România are una din cele mai bune structuri economice din UE, sigur la nivelul la care suntem, dar 28% din PIB este realizat din producție industrială. Repet, o economie mică în raport cu a Franței, Germaniei, care au 14-15% din PIB realizat din producție industrială. Noi încă avem o structură bună, care poate fi îmbunătățită prin investiții. Principalul nostru obiectiv este să propunem românilor politici care să fie bazate pe creștere economică generată de investiții, pentru că este singura soluție să reducem decalaje! (…) Care ar fi prioritățile noastre? Pentru că lista e lungă, dar v-aș enumera câteva priorități fundamentale pentru România: utilizarea banilor europeni pentru dezvoltarea infrastructurii și aici vreau să fim foarte bine înțeleși: cred că ați văzut, de la Ioan Rus încoace, fostul ministru al Transporturilor, cum toți prezentau, din când în când la televizor, câte o hartă, în care făceau autostrăzi, desenau autostrăzi. Toate acele așa numite Master Planuri de Transport, în care Rus, apoi următorii, chiar și ultimul, Costescu, ne arătau autostrăzi de la Alexandria, la București, de la Iași la Târgu Mureș… Nu sunt rele, dar niciodată nu vor merge pe bani europeni, pentru că un lucru elementar trebuie să-l știm: România are trei coridoare de transport: IV Nădlac – Constanța, IX Giurgiu – Albița și VII, care e Dunărea. Până când România nu va pune la punct aceste trei coridoare paneuropene, nu va putea să construiască pe bani europeni alte autostrăzi! Poate să-ți accepte un proiect pentru Iași – Târgu Mureș, dar îți va spune de cele trei coridoare”, a mai spus Traian Băsescu.

basescu-8

Obiectiv de țară: Unirea cu Republica Moldova!

La unison cu președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, Traian Băsescu a fost abordat de o tânără din Republica Moldova pe care a asigurat-o că „popularii” sunt singurii care și-au fixat ca obiectiv Unirea României cu Republica Moldova. Băsescu a precizat că demersurile puse pe roate după 2005 în privința aducerii basarabenilor mai aproape de România au fost frânate de fostele guvernări, în special a lui Victor Ponta, despre care a spus că „nu e un atac, o demonstrează statisticile”.

„Pentru a înțelege situația adevărată din Moldova, din capul locului eu spun că sunt unionist, declarat din timpul mandatului… iar PMP este singurul care și-a asumat ca obiectiv de țară Unirea României cu Republica Moldova. Nu este o favoare pe care România o face Republicii, ci, în mod egal, România ar avea extrem de mult de câștigat dacă se face Unirea. Privită Republica Moldova din această perspectivă avem următoarele elemente: pentru că eu am avut un interes în problema Republicii Moldova de la primul mandat, s-a făcut un sondaj, în 2005, care a fost pentru uzul instituțiilor statului. Atunci, am constatat că în Republica Moldova curentul unionist era de numai 3%! La un moment dat, ne-am întrebat ce-i de făcut! Sigur, multe erau de făcut, dar doi piloni am avut în a stimula pe românii din Republica Moldova să privească spre România: bursele pentru tineri, unde am crescut numărul de la 100 la 5.500 de burse anual și acordarea cetățeniei celor care au pierdut-o fără voia lor, până la rude de gradul 4. Aceste politici au dus la începerea unui proces de românizare, de apropiere de România. În 2014, când mi-am terminat mandatul, dincolo de alte sondaje care apar, unul cu maximă acuratețe arăta că 28% din cetățenii Republicii Moldova sunt pentru Unire! Saltul a fost în nouă ani de la 3 la 28%, dar principalul filon unionist sunt tinerii, în general cei care au învățat în România și cei care vor să trăiască altfel. Pe urmă, am introdus acele reguli că la absolvire primesc automat cetățenia română, sigur trebuie s-o și ceară, dar absolvenții de facultăți primesc cetățenia, s-au tot făcut reglaje. Trebuie să continuăm această politică, deși ea a fost frânată odată cu venirea guvernului Ponta, nu este un atac, este o constatare, o puteți vedea și dumneavoastră în statistici, în urma înțelegerii pe care a avut-o cu premierul Iurie Leancă, care trece drept un pro-european, dar care, în luna octombrie 1989, era consilier I la Ambasada Uniunii Sovietice, la București! Deci, un om cu limbaj dublu, foarte bine echipat din punct de vedere al cunoștințelor diplomatice, care vorbește patru limbi. Trebuie să continuăm, cu cât mai mulți români din stânga Prutului vor cunoaște România, cu atât mai mulți vor dori Unirea! (…) Știu că vor sări foarte mulți analiști în capul meu, dar am mai spus-o și o repet: Unirea nu se poate produce având Transnistria ca parte a Republicii Moldova! Nu a fost niciodată pământ românesc, a fost un artificiu administrativ pe timpul lui Hrușciov, când au făcut niște echilibre economice, Moldova nu avea nimic industrial, iar în Transnistria este concentrată destul de multă industrie, de armanent și de hidrocentrale. Deci, România nu va putea revendica niciodată Transnistria într-un proces de unificare. Să vedeți analiștii de casă ai procesului de neunificare, vor sări probabil diseară să spună: „afectăm granițele!” Adică, vor avea discursul lui Putin. Este actul final al Conferinței de la Helsinki, din 1975, care vizează securitatea în Europa, care interzice modificarea frontierelor prin forță, dar o permite prin soluții democratice. Asta înseamnă că, în timp, când mai bine din jumătate din populația Republicii Moldova va dori Unirea, o vom putea face prin votul Parlamentelor, cum s-a făcut și acum 98 de ani sau prin referendum!”, a mai spus președintele PMP.

basescu-14

Va candida la parlamentare?

11 decembrie, data alegerilor pentru Parlamentul României. Întrebat dacă va candida la respectivele alegeri, Traian Băsescu a explicat de ce s-ar înscrie în cursă și, totodată, nu s-ar înscrie…

„Vom vedea în preajma alegerilor. Dacă va fi necesar, dacă va fi în avantajul partidului, probabil că voi candida. Dacă vom constata că nu suntem convingători, eu am vrut să facem acest partid ca să facem o altfel de politică, electoratul o să spună: „domnule Băsescu, ești în politică de 24 de ani, cum vrei să mă convingi că PMP face altfel de politică dacă ești pe lista de candidați?” Va trebui să vedem care este soluția corectă pentru partid și voi face ceea ce trebuie pentru partid. Dar, vom face niște analize sociologice atunci”, a transmis Traian Băsescu.

Racolare surpriză la PMP

La evenimentul de sâmbătă de la Neptun, printre PMP-iști a putut fi remarcat deputatul de diaspora, Aurelian Mihai. Liberal vehement în ultimii ani, Aurelian Mihai a schimbat perspectivele și s-a înscris în PMP.

aurelian-mihai-2

„Mesajul colegilor din PNL Diaspora  transmis înaintea cetățenilor noștri care trăiesc în afara granițelor României, peste 20%  din populația României alegând practic după căderea comunismului să ia drumul străinătății, este unul cât se poate de neserios, ignorând această realitate demonstrată statistic. Mă gândesc că în rândurile a peste trei milioane de români din Basarabia, precum și a peste patru milioane de români din diaspora care au emigrat sau care au trecut în ultimii ani prin experiența dură a emigrării, în căutarea unei vieți mai bune, PNL Diaspora avea de unde selecta între cei mai potriviți dintre candidații pentru diaspora. (…) Consider că în acest moment, singura formațiune care a militat consecvent și masiv în favoarea diasporei și care a consimțit asupra cerințele românilor din diaspora este cea reprezentată de PMP. (…) Este o garanție a asigurării continuării luptei în Parlament până când diaspora va fi repusă în drepturi, până când reforma consulară va fi dusă la capăt, iar românii vor avea condiții dintre cele mai bune la consulatele românești din afara țării, până când în România va conștientiza pe deplin importanța diasporei românești, până atunci când românii, tineri sau mai puțin tineri nu vor mai fi nevoiți aleagă între a emigra și a rămâne acasă, alături de familii, până în momentul în repatrierii majorității celor care au plecat din România, cu multa durere în suflet, umiliți de o clasă politică absentă la tot ceea ce înseamnă politică în favoarea cetățenilor”, transmitea, în urmă cu două zile, Aurelian Mihai.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *