VIDEO Traian Băsescu, despre disputa privind legea offshore: „Investitorilor nu le pasă că România nu are ce face cu gazele. Să nu exportăm materie primă, să o utilizăm!”

Școala de vară a tineretului Partidului Mișcarea Populară se află în plină desfășurare. Vineri, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a ținut un discurs în fața tinerilor populari și, printre altele, a vorbit despre un subiect sensibil și care va fi reluat cu mare intensitate în această sesiune parlamentară: legea offshore! Debandada adoptării, modificării și remodifiării acestei legi va continua și Băsescu și-a exprimat punctele de vedere cu privire la actul normativ.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Traian Băsescu, la Constanța: „Consumul nu ne crește economia! România nu va accesa fonduri europene pentru autostrăzi!”

Băsescu a arătat că în zăcămintele disputate din Marea Neagră ar exista 200 miliarde de metri cubi de gaze, iar principalii doritori de exploatare, companiile Exxon Mobil și OMV Petrom, ar avea capacitatea de a extrage între 6-7 miliarde metri cubi pe an. Circoteca privind legea offshore a făcut ca aceste companii, în opinia lui Băsescu, să nu hotărască nimic în privința exploatării, incertitudinea legislativă determinând Exxon și OMV să… nu le pese de faptul că România nu are ce face cu gazele.

România are un nivel scăzut de asigurare a aprovizionării populației cu gaze, doar 32% din cele opt milioane de locuințe și, astfel, Băsescu propune atragerea de fonduri europene pentru ridicarea acestui procentaj la 60-70% în următorii trei ani.

Pe de altă parte, Băsescu a amintit de tradiționala industrie a României, care contribuie cu 25% la PIB, deși media la nivelul UE este de doar 18%. Din acest punct, consideră Băsescu, repornirea industriei se poate face pe seama gazelor din Marea Neagră. În final, fostul șef de stat concluzionează că România nu trebuie să exporte gazele din Marea Neagră, ci să le utilizeze.

Iată declarațiile complete pe subiect:

CITEȘTE ȘI:

Nervi în Parlament pentru gazele naturale. Legea offshore amânată din nou, Ordonanța 64 aprobată: „Se instituie un mecanism clar de formare a prețului” Liberalii: „Nu vom avea niciodată exploatări în Marea Neagră”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *