VIDEO Tomac (PMP), în vizită la Constanța: „Voi propune la Bruxelles să rezolvăm cazurile de discriminare din țările UE împotriva românilor!” Despre referendum: „Pregătit prost, dar crucial pentru viitorul țării”

Președintele PMP, Eugen Tomac, a ajuns din nou la Constanța, vizita de joi marcând finalul campaniei electorale pentru Parlamentul European. În startul campaniei, au fost la Constanța fostul președinte al României, Traian Băsescu și candidatul Simona Vlădica, iar Tomac a încheiat acest periplu, fiind găzduit, joi, de președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz.

Potrivit lui Tomac, PMP nu a discutat în această campanie electorală despre teme locale, ci europene, punctând faptul că apartenența țării noastre la structura politico-economică europeană este crucială.

„De când am intrat în UE, am beneficiat de o asistență consistentă din partea Uniunii, peste 55 de miliarde de euro au venit în România, dar în total sare de 100 de miliarde, pentru că doar românii care muncesc în UE au trimis în ultimii 12 ani peste 45 de miliarde de euro, care au venit în economia României și eu cred că statul și europarlamentarii români trebuie să devină un liant extrem de important, în ideea de a-i apăra pe români, pentru că sunt foarte dese cazurile în care cetățenii noștri se simt discriminați în diferite state ale UE. La sfârșitul anului trecut, am fost la Roma, în urma unei decizii luată de guvernul Italiei românii erau pur și simplu vânați de către autorități, doar pentru simplul motiv că dețineau autoturisme cu numere de înmatriculare din țară. Sunt convins că dacă existau europarlamentari români preocupați de soarta acestor conaționali lucrurile puteau fi tranșate mult mai rapid. Din păcate, pe nimeni nu a interesat atunci la Bruxelles. (…) Eu voi propune să am un dialog constant cu instituții, cu guverne din statele membre ale UE acolo unde vor exista cazuri clare de discriminare. Un alt caz concret: Austria, unde românii au fost ținta un proces de discriminare în ceea ce privește alocațiile oferite copiilor proveniți din România”, a spus Eugen Tomac.

Președinție a Consiliului Uniunii Europene, foarte ștearsă, nici un plan: nici pentru țară, nici pentru Moldova!

PMP este un partid unionist, motiv pentru care popularii ar fi dorit ca România, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, să aibă atât un plan european, cât și unul național, prin consolidarea relației cu Republica Moldova.

„De la 1 ianuarie până în prezent, aproape că nu am observat, cu excepția Summit-ului de la Sibiu, că România deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Este un lucru foarte grav. Eu sunt în Parlament membru în comisia pentru afaceri europene și am cerut în urmă cu un an ca Parlamentul să adopte o Declarație cu privire la președinția pe care o deținem și pentru că agenda CUE este negociată în toate statele membre cu foarte mult timp înainte ca o țară să înceapă să dețină președinția, am insistat ca România să aibă la rându-i măcar un singur obiectiv. Noi nu avem nici un obiectiv și nu am observat să aibă Guvernul vreun obiectiv, o idee, măcar una singură pe care să o promoveze. Propunerea PMP a fost, de exemplu, ca România accelereze procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE. Bruxelles are o agendă consistentă pe pachetul de extindere a UE pentru țările din Balcanii de Vest, dar spre est singurul instrument pe care îl utilizează este Parteneriatul Estic și noi am insistat că vom acorda o atenție sporită relației cu Republica Moldova, pentru că acolo locuiesc 3,5 milioane de români. Nimeni din aparatul guvernamental, nici MAE, nici MFE, nici Guvernul în ansamblul său, nu au fost în stare să traseze măcar un obiectiv pe dimensiunea legată de relațiile cu Republica Moldova, în condițiile în care, ca să mă înțelegeți, avem pârghii prin care putem să influențăm lucrurile, cel puțin în perioada președinției. (…) La insistența președintelui Băsescu, s-a semnat în 2014 Acordul de Asociere, un document care are 1.800 de pagini”, a mai spus Eugen Tomac.

Referendumul pentru Justiție: pregătit prost, dar necesar!

În opinia lui Eugen Tomac, referendumul pentru Justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis, a fost organizat foarte prost, însă esența ideii este una crucială pentru societatea românească.

„Din punctul nostru de vedere, referendumul a fost pregătit foarte prost, cetățenii, din păcate, nu au înțeles foarte bine miza acestui referendum, însă referendumul are o miză uriașă pentru România. În cazul în care va fi invalidat, consecințele pot fi catastrofale pentru statul român. Tocmai de aceea, PMP invită toți cetățenii români să iasă la vot la referendum, să voteze de două ori DA, pentru că acest referendum nu este despre Iohannis și despre Dragnea, acest referendum este ca un test pentru statul român, pentru cetățenii români, dacă înțelegem sau nu cât de importantă este într-o societate democratică independența Justiției”, a concluzionat Eugen Tomac.

Comandat de Partidul Mişcarea Populară – PMP, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190004.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*