VIDEO Tehnologia 5G, un PERICOL pentru români? Conferință, la Constanța: „Rusia sau chiar orașul Bruxelles, de la care nu ne-am fi așteptat, au hotărât ferm că NU vor implementa 5G!”

Asociaţia Pro Consumatori împreună cu Alianţa Părinţilor au organizat, joi, la Constanța, conferinţa cu tema „Tehnologia 5G. Comunicaţiile fără fir, efecte asupra sănătăţii, pericol sau prosperitate?”

Speakerii evenimentului au fost conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori; lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, cercetător în inginerie electronică și specialistul în bioelectronică Adrian Vornicu.

conferinta 5g

Acțiunea de joi de la Constanța face parte din Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”, lansată recent de Asociația Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, iar scopul conferinței a fost de atragere a atenției autorităților statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu și oameni.

CITEȘTE ȘI:

Prima ciocnire a Asociației Pro Consumatori cu… antenele GSM: „Zapp ne-a cerut daune!”

În 2017, Asociația Pro Consumatori a demarat campania SOS Poluarea Electromagnetică – Tehnologiile wireless, prin care s-au avut în vedere efectele negative pe care le implică utilizarea pe scară largă a tehnologiilor wireless. Nu era prima campanie de acest gen, conf. univ. dr. Costel Stanciu amintind la conferința de joi că prima inițiativă a fost în 2006.

„Prima campanie a Asociației Pro Consumatori în direcția stopării amplasării antenelor GSM datează din 2006, prin care am încercat să oprim demersul haotic al operatorilor de telefonie mobilă, care amplasau antene oriunde, oricând și oricum. Nu mai vorbesc de terasele blocurilor de locuință, pe terasele spitalelor, pe biserici am văzut – eu nu îi înțeleg pe acei preoți care acceptă ca în clopotniță să se pună o astfel de antenă GSM – în curțile unor școli, licee, acolo unde operatorii de telefonie mobilă aveau nevoie din punct de vedere tehnic să transmită acel câmp electromagnetic necesar acoperirii serviciului respectiv. Bineînțeles, au început și presiuni la adresa noastră, pentru că atunci când încerci să îi faci atenți pe oameni cei care au interese în zona respectivă pun presiune. Îmi amintesc de o convocare la conciliere din partea unui operator de telefonie, Zapp se numea atunci – acum nu mai există – și prin convocarea la conciliere (pentru 29 noiembrie 2007 – n.r.) eram somați să le oferim celor de la Zapp suma de 50.000 lei. (…) I-am trezit pe unii care s-au gândit să ceară bani mai mulți! Nu au refuzat amplasarea lor, dar au ridicat pretenții de natură financiară… Este un exemplu de presiune, bineînțeles că nu s-a concretizat în nici o plată a vreunei daune de mărimea respectivă. Atunci am mai trimis adrese către aproape toate primăriile din țară și le-am solicitat, după modelul unei primării din Spania, să realizeze o HCL, prin intermediul căreia să emită o serie de restricții în amplasarea antenelor GSM. Am avut câteva rezultate în urma acestor demersuri”, a spus Costel Stanciu.

Asociația Pro Consumatori arată faptul că statul român se grăbește să implementeze tehnologia 5G, în ciuda faptului că alte state au oprit-o, în aceste cazuri semnalele de îngrijorare privind sănătatea populației fiind luate în serios, practică de la care România se… abate. Totodată, Stanciu s-a arătat contrariat de faptul că tocmai Institutul Național de Sănătate Publică confirmă faptul că efectele nocive ale tehnologiei 5G sunt o realitate:

Grindeanu: „Nu vor fi niciun fel de restricţii sau interdicţii pentru companiile străine interesate de implementarea 5G în România”

Tot joi, președintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, într-un interviu acordat recent agenţiei Xinhua, a punctat faptul că „toți operatorii care sunt activi pe piaţa din România sunt gata să ia parte la cursa pentru implementarea tehnologiei 5G şi nu vor fi niciun fel de restricţii sau interdicţii pentru companiile străine interesate de această licitaţie”.

În finalul discursului de la Constanța, Costel Stanciu s-a arătat dezamăgit de faptul că, în România, abordarea privind prevenția lipsește cu desăvârșire:

„Stop 5G pe Pământ și în Spațiu” – apel semnat de peste 100.000 de oameni de știință

În întâmpinarea implementării rețelei wireless de generația a cincea a venit o campanie globală, respectiv apelul intitulat Stop 5G pe Pământ și în Spațiu. Cercetătorul în inginerie electronică, ing. Andrei Drăgulinescu a amintit de această inițiativă, care încă este semnată de tot mai mulți cercetători și care, în prezent, a depășit 100.000 de semnături din partea oamenilor de știință din toată lumea.

„Recurge (apelul – n.r.) la peste 10.000 de studii de specialitate care s-au făcut în decursul anilor și care dovedesc efectele asupra sănătății pe care le pot avea aceste radiații. Acest apel nu este singular, au fost în lunile martie, aprilie, mai, s-au luat măsuri în diverse țări, nu și la noi din păcate, pentru stoparea implementării acestei tehnologii. În 24 martie, în SUA, orașul Portland din Oregon s-a opus ferm instalării rețelei 5G în acest oraș, patru zile mai târziu – orașul Florența din Italia, care a invocat principiul precauției și, tot în aceeași zi, în Rusia, ministrul Apărării a refuzat să transfere frecvențele necesare pentru 5G și prin asta se amână implementarea în Rusia cu cel puțin câțiva ani. Interesant, în Belgia, chiar orașul Bruxelles, de la care poate că nu ne-am fi așteptat la una ca asta, a hotărât ferm că nu va implementa 5G, argumentația fiind că „nu suntem cobai în fața unei tehnologii și în fața căreia sănătatea să poată fi vândută în scopul obținerii profitului” – chiar așa se spune în declarația lor! De asemenea, în Germania, Olanda, Elveția, au fost date decizii similare, s-au luat și hotărâri ca măcar să se dezbată întâi, să se facă studii științifice care să spună clar lucrurile despre 5G și abia apoi să fie implementată tehnologia și nu invers – întâi să fie implementată tehnologia și pe urmă să se vadă câți oameni mor sau nu și pe urmă să se retragă de pe piață”, a spus ing. Drăgulinescu.

Despre efectele negative asupra sănătății ca urmare a utilizării telefonului mobil sau a tehnologiei wireless și care, practic, ne iradiază, se vorbește de mai mult timp în România. În acest sens, Drăgulinescu a oferit o serie de… sfaturi:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *