VIDEO Talibanii stau pe resurse minerale de UN TRILION de dolari, de care lumea are nevoie disperată. Viața în Afganistan: „Bărbații nu se mai bărbieresc, femeile nu mai vin la muncă, muzica s-a oprit”

Mii de afgani sunt blocaţi joi pe aeroportul internaţional din Kabul între punctele de control ale talibanilor şi un ţarc de sârmă ghimpată ridicat de armata americană, încercând cu disperare să se urce în orice avion care decolează, pentru a fugi de regimul fundamentalist ce se reinstalează în ţară, relatează AFP din capitala afgană. Şi mai numeroşi sunt afganii care asediază ambasade străine la Kabul, pradă zvonurilor despre acordarea de vize sau măcar de permise pentru a ajunge la aeroport. Pe reţelele sociale circulă informaţii neconfirmate despre mai multe persoane ucise pe aeroport, în timp ce, de fiecare parte a unei zone de facto interzise, forţe americane şi talibani se străduiesc să ţină sub control mulţimile.

Am fost la aeroport cu copiii şi familia mea. Talibanii şi americanii trăgeau asupra oamenilor, dar, cu toate acestea, oamenii continuau să înainteze pentru că ştiau că în afară îi aştepta o situaţie mai rea ca moartea”, a povestit miercuri pentru France Presse un bărbat care a lucrat până recent pentru un ONG străin.

Scene de haos se desfăşoară la aeroport de când talibanii au intrat duminică în Kabul fără lupte, după o ofensivă-fulger. Imagini dramatice au arătat oameni încercând cu orice preţ să se urce într-un avion care decola, unii ajungând să se caţere pe un aparat militar american Hercules care rula pe pistă. Ulterior a fost restabilită o ordine aparentă, dar mii de oameni rămân prinşi între talibani şi americani, agăţându-se de speranţa ce pare irealizabilă că vor putea pătrunde în aeroport şi vor fi evacuaţi în afara ţării. Mulţi dintre ei au vize pentru străinătate şi spun că li s-a promis că vor fi evacuaţi, însă pur şi simplu nu reuşesc să intre.

Am vorbit cu un prieten care este acolo. Are o scrisoare de la spanioli care îl asigură că poate pleca cu ei, dar, când încearcă să ajungă la poartă, este ameninţat că se va trage asupra lui”, declară pentru AFP un bărbat care a dorit să rămână anonim. „Spaniolii i-au spus că, dacă izbuteşte să intre, totul va merge bine pentru el, însă nu reuşeşte”, adaugă el. Talibanii au furnizat escorte anumitor ambasade pentru a-i însoţi pe cetăţenii acestora, precum şi pe unii afgani, iar aceştia sunt admişi în interior de către americani.

Însă chiar şi traseul de câţiva km spre aeroport poate dura mai multe ore şi se poate dovedi dramatic. „Sunt oameni care lovesc geamurile autobuzului şi încearcă să intre”, povesteşte o femeie care a reuşit să treacă miercuri. „Talibanii care erau cu noi au tras în aer ca să-i alunge”.

Disperarea planează joi şi în zona unde se află ambasadele. Mii de oameni strigă încercând să atragă atenţia oricui se mai află încă în aceste clădiri, acum în mare parte părăsite. „Mi s-a spus că, dacă îmi înscriu numele, coordonatele şi numărul de telefon pe o hârtie la ambasada Franţei, mă vor lua”, dă asigurări un bărbat.

Sute de persoane stau aşezate pe trotuar, cerând o bucată de hârtie sau un pix. Washingtonul i-a acuzat miercuri pe talibani că nu-şi respectă promisiunea şi le permit doar străinilor să părăsească ţara, nu şi afganilor.

Am văzut informaţii că talibanii, contrar declaraţiilor publice şi angajamentelor lor faţă de guvernul nostru, îi împiedică pe afganii care doresc să părăsească ţara să ajungă pe aeroportul din Kabul”, a declarat Wendy Sherman, numărul doi al diplomaţiei americane. „Aşteptăm de la ei să le permită tuturor cetăţenilor americani, tuturor cetăţenilor din ţări terţe şi tuturor afganilor să plece, dacă doresc, în siguranţă şi fără a fi hărţuiţi’‘, a adăugat Wendy Sherman.

Talibanii au deschis focul asupra mulțimii după ce oamenii au înlocuit steagul taliban cu drapelul afgan

Mai multe proteste au loc în câteva oraşe afgane, joi, când este marcată împlinirea a 102 ani de independenţă a Afganistanului. Oamenii au venit cu steagurile naţionale, sfidând talibanii, iar în oraşul estic Asadabad au fost raportate câteva decese. Într-o înregistrare video publicată pe reţelele de socializare, scrie BBC, mai mulţi oameni adunaţi în Kabul scandează „steagul nostru, identitatea noastră”, referindu-se la drapelul naţional negru, roşu şi verde.

Câţiva oameni au fost ucişi într-un protest similar din Asadabad, a scris agenţia de presă Reuters, citând martori, fie din cauza focurilor de armă trase, fie în busculadele produse de deschiderea focului. În urmă cu o zi, mai multe decese au fost raportate în demonstraţii din oraşul estic Jalalabad. Clipurile de pe reţelele de socializare prezentau mai mulţi oameni care înlocuiau steagul taliban cu cel afgan. Duminică, talibanii au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani sprijinită şi instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni, gruparea islamistă a recucerit întreaga ţară.

Sute de oameni au ieşit pe străzi. Prima dată mi-a fost teamă şi nu am vrut să merg, dar când l-am văzut pe unul dintre vecinii mei am luat drapelul pe care îl am acasă. Câteva persoane au fost ucise sau rănite în busculadă şi în timpul tirurilor trase de talibani”, a declarat un martor, Mohammed Salim.

Proteste au fost semnalate joi şi în oraşul Jalalabad, precum şi într-un district din regiunea Paktia, din estul ţării, fără însă a se înregistra violenţe. Miercuri, luptătorii talibani s-au ciocnit cu protestatarii din orașul Jalalabad după ce aceștia au îndepărtat steagul Emiratului Islamic din piața principală și l-au înlocuit cu steagul afgan, au declarat pentru CNN trei martori. Potrivit martorilor, protestul a fost întâmpinat cu un răspuns violent al talibanilor, care au tras în mulțime și i-au bătut pe unii dintre protestatari. Potrivit Reuters, cel puțin trei persoane au fost ucise.

Talibanii au preluat duminică controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă. Convoaie mari cu luptători talibani înarmați au fost desfășurate pe străzile din Kabul, după ce mulțimi de oameni au fost văzute mărșăluind prin capitala afgană cu steagul național al țării pentru a marca ziua independenței. Convoaiele, formate din două-trei camioane cu cel puțin șase luptători talibani în fiecare dintre ele, au fost văzute înconjurând mai multe zone ale orașului, cu sirenele pornite. Au fost auzite și focuri de armă sporadice, într-un ritm mai intens decât în ​​zilele precedente.

Joi, mulțimi de afgani din Kabul sfidează talibanii mărșăluind pe străzi cu steagul național al Afganistanului pentru a celebra independența țării față de stăpânirea colonială britanică. Unii afgani au înlocuit drapelul talibanilor, cu steagul național. În Kabul a fost desfășurat un drapel național imens, lung de 200 de metri. Protestatarii din Kabul au trecut pe lângă luptătorii talibani țipând „Trăiască Afganistanul”. 

În estul orașului Jalalabad, al cincilea ca mărime din țară, afganii au manifestat pe stradă pentru a doua zi consecutiv. Luptătorii talibani au tras spre aceștia și nu este clar dacă au existat victime. Cu o zi în urmă, cel puțin trei persoane au fost ucise de talibani în timpul protestului din Jalalabad. Mai mulți oameni au fost uciși joi în oraşul afgan Asadabad, din apropierea frontierei cu Pakistan, după ce combatanţii talibani au deschis focul asupra unor persoane care fluturau drapelul naţional la un miting organizat cu ocazia Zilei Independenţei. Un document al ONU arată că talibanii își intensifică „vânătoarea” celor care au lucrat și au colaborat cu forțele NATO și SUA. Analiza confidențială a fost redactată de Centrul Norvegian pentru Analize Globale, care oferă ONU expertiză în domeniul informațiilor.

Talibanii arestează și/sau amenință că îi vor ucide sau că le vor aresta membrii de familie dacă nu se predau”, se arată în documentul citat de BBC.

Analiza arată că sunt vizați în special afganii cu funcții în unitățile militare, de poliție sau din unitățile de investigații. „Talibanii fac liste cu acești indivizi înainte de preluarea definitivă a tuturor marilor orașe”, se mai arată în analiză. Documentul precizează că militanții au verificat persoanele în timp ce permiteau evacuarea personalului străin de pe aeroportul din Kabul. Conform raportului, talibanii recrutează noi rețele de informatori pentru a colabora cu noul regim. Cu câteva zile în urmă, în prima declarație de presă a talibanilor, purtătorul de cuvânt al militanților garanta că „nimeni nu va fi interogat sau urmărit”.

Talibanii le cer afganilor să părăsească aeroportul din Kabul, după ce 12 oameni au fost uciși acolo de când mişcarea talibană a cucerit oraşul, duminică, declanşând panică totală în rândul celor care încearcă să plece din Afganistan, relatează Reuters. Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade, a declarat joi un oficial al talibanilor, cerându-le persoanelor care se îmbulzesc în continuare la intrările de pe aeroport să se ducă acasă dacă nu au dreptul legal de a călători.

Nu vrem să rănim pe nimeni pe aeroport”, a afirmat oficialul taliban, care nu a dorit să i se precizeze identitatea.ONU a început evacuarea unei părţi a angajaţilor săi în Afganistan, a declarat un purtător de cuvânt, relatează AFP.

Aproximativ 100 de angajaţi ai ONU vor fi evacuaţi spre Almatîi, Kazahstan, a afirmat Stéphane Dujarric, fără a preciza dacă sunt străini sau afgani. „Aceasta este o măsură temporară care permite ONU să continue să acorde ajutor populaţiei din Afganistan cu un minim de perturbări şi, în acelaşi timp, care reduce riscurile pentru personal”, a explicat el, subliniind că ONU rămâne „angajată” în misiunea sa de a sprijini populaţia. Misiunea ONU de asistenţă în Afganistan (UNAMA) are aproximativ 300 de străini şi peste 700 de afgani la Kabul, sediul său central. Aproximativ 5.000 de diplomați, personal de securitate, asistenți și cetățeni afgani au fost evacuați din Kabul în ultimele 24 de ore, a declarat miercuri un oficial occidental pentru Reuters.

Reporterul CNN aflat în Afganistan, Clarissa Ward, a transmis, miercuri, de pe străzile din Kabul, descriind situația din capitala Afganistanului. Potrivit relătarii acesteia, în apropierea aeroportului din Kabul, talibanii au tras spre oamenii care încearcă să ajungă în interiorul aeroportului.

Au biciuit oamenii, au tras cu armele în aer sau spre oameni”, a spus ea. „În interiorul aeroportului, pare mai puțin haos, deoarece zona este controlată. Însă, este incredibil de intimidant pentru oamenii care doresc cu disperare să părăsească această țară și se tem că talibanii nici măcar nu-i vor lăsa să treacă de acele puncte de control.”, spune jurnalistul CNN.

În același timp, în orașul Jalalabad, talibanii au tras spre o mulțime de oameni care a ieșit pe străzi cu drapelul afgan. Aceștia înlocuiseră steagul insurgenților din piața principală a orașului.Uniunea Europeană are responsabilitatea de a accepta refugiaţi afgani şi nu poate lăsa persoane care au lucrat pentru blocul comunitar în Afganistan „să se confrunte cu răzbunarea” talibanilor, a declarat miercuri preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, citat de Reuters. El a spus că refugiaţii care sosesc din Afganistan, controlat în prezent de talibani, ar trebui să fie repartizaţi proporţional între statele membre ale UE.

Noi trebuie să-i protejăm pe cei care au lucrat şi cooperat cu noi, nu putem permite ca ei să fie lăsaţi să se confrunte cu răzbunarea”, a insistat Sassoli într-o declaraţie făcută presei la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se află în vizită.

Talibanii nu dețin controlul total în Afganistan – Milițiile legendarului Ahamad Shah Masoud se concentrează în Valea Panjshir sub conducerea lui Amrullah Saleh

Prim-vicepreşedintele Afganistanului Amrullah Saleh, care s-a declarat preşedinte legitim, pregăteşte o ofensivă militară împotriva combatanţilor talibani, avertizează ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledând pentru negocieri în scopul evitării unui război.

Talibanii nu deţin controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului. Vin informaţii din Valea Panjshir, unde se concentrează forţele de rezistenţă organizate de vicepreşedintele Saleh şi de comandantul militar Ahmad Massoud„, a declarat Serghei Lavrov, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Parisien.

Ahmad Massoud, fiul fostului comandant militar Ahmed Shah Massoud, asasinat în 2001 de reţeaua teroristă Al-Qaida, cere susţinere militară din partea Statelor Unite pentru o ofensivă împotriva insurgenţilor talibani. „America poate fi în continuare un sprijin puternic pentru democraţie prin ajutarea combatanţilor mujahedini, care sunt pregătiţi să îi înfrunte din nou pe talibani”, a afirmat Ahmad Massoud.

Serghei Lavrov a lansat un apel pentru iniţierea de negocieri în sensul evitării unui război civil prin crearea unui „guvern reprezentativ” în Afganistan. Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan, inclusiv zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor din Afganistan. Prim-vicepreşedintele Amrullah Saleh afirmă că el este preşedinte „legitim” şi va organiza rezistenţa contra talibanilor. Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat, marţi seară, că el este preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani. „Clarificare: conform Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens”, a declarat Amrullah Saleh, prim-vicepreşedinte al Afganistanului.

Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale”, a subliniat Amrullah Saleh. Anterior, prim-vicepreşedintele afgan a semnalat că el nu li se va subordona „niciodată” „teroriştilor talibani„. Amrullah Saleh se află într-o regiune care nu este încă ocupată de talibani, în Valea Panjshir, în nord-estul Afganistanului, la circa 150 de kilometri de Kabul.

Proteste împotriva talibanilor au fost semnalate în mai multe oraşe afgane. Insurgenţii talibani au deschis focul, miercuri, spre sute de protestatari, în oraşul Jalalabad, cel puţin trei demonstranţi fiind împuşcaţi mortal. Zeci de persoane au fost rănite. Protestatarii nu recunosc regimul taliban şi au vrut să amplaseze drapelul naţional al Afganistanului într-o piaţă din centrul oraşului Jalalabad, situat la 150 de kilometri est de Kabul.

SUA nu pot asigura trecerea în siguranță pe aeroportul din Kabul”. Încercările disperate ale Occidentului de a-și evacua cetățenii

În situația în care informațiile cu privire la violențele de pe aeroportul din Kabul curg, ambasada americană din capitala afgană a avertizat că este posibil să nu poată asigura transportul în siguranță la aeroport al americanilor blocați încă în țară, în ciuda asigurărilor date de Pentagon că talibanii vor permite evacuarea în siguranță, scrie CNN. Alerta de miercuri de la un avanpost diplomatic, mutat la aeroport, vine într-un contrast evident cu declarațiile făcute de Casa Albă și oficiali ai Pentagonului cu privire la posibilitățile civililor de a ajunge pe aeroport pentru a fi evacuați din țară. Contradicțiile evidente dintre mesajele date de oficialii administrației Biden subliniază natura haotică și grăbită a eforturilor de evacuare care se confruntă cu probleme logistice și de securitate majore. 

Guvernul Statelor Unite nu poate asigura călătoria în siguranță a americanilor spre aeroportul internațional Hamid Karzai”, a transmis ambasada SUA la Kabul.

Alerta de miercuri de la un avanpost diplomatic, mutat la aeroport, vine într-un contrast evident cu declarațiile făcute de Casa Albă și oficiali ai Pentagonului cu privire la posibilitățile civililor de a ajunge pe aeroport pentru a fi evacuați din țară. Contradicțiile evidente dintre mesajele date de oficialii administrației Biden subliniază natura haotică și grăbită a eforturilor de evacuare care se confruntă cu probleme logistice și de securitate majore. „Guvernul Statelor Unite nu poate asigura călătoria în siguranță a americanilor spre aeroportul internațional Hamid Karzai”, a transmis ambasada SUA la Kabul. Într-o altă conferință de presă la Pentagon, care avea loc în același timp cu cea de la Departamentul de Stat, șeful armatei americane a declarat că „talibanii garantează tranzitul în siguranță spre aeroport al deținătorilor de pașapoarte americane”.

Mesajul Departamentului de Stat e în contradicție și cu declarațiile consilierului pe probleme de securitate Jake Sullivan, de marți, conform cărora talibanii permit tranzitul civililor la aeroport. Statele Unite au adus în mare grabă personalul diplomatic și militar pe aeroportul din Kabul, transformându-l, practic, într-un imens buncăr militar. Militari ai SUA au tras inclusiv focuri în jurul perimetrului pentru a controla o situație care părea că se deteriorează rapid. Și Sherman și Milley au declarat că oficiali ai administrației Biden au cerut talibanilor să permită tuturor cetățenilor străini și afganilor care își doresc să părăsească țara să ajungă la aeroport în siguranță.

Am subliniat în fața talibanilor faptul că persoanele care vor să ajungă la aeroport și au actele necesare trebuie să fie lăsate să plece”, a spus Milley, subliniind că noua conducere a Afganistanului a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla.

avioane kabul

Secretarul Apărării Lloyd Austin a clarificat, însă, că SUA nu au capacitatea să evacueze un număr foarte mare de persoane și că administrația „va face o distincție între evacuarea cuiva într-o situație extremă și evacuarea unui număr mare de cetățeni americani”. Austin a adăugat că „SUA vor face tot ce e posibil pentru a găsi metode de dezescaladare și de a crea spații de tranzit pentru ca toți cei rămași încă în Afganistan să poată să ajungă la aeroport” dar a insistat că armata americană nu are capacități să „efectueze operațiuni în Kabul”.

Un avion militar trimis la Kabul de Olanda pentru a evacua cetățenii olandezi a fost forțat să decoleze fără pasageri la bord, din cauza haosului de pe aeroport, a spus ministrul olandez de externe, Sigrid Kaag.

Erau mulți oameni la porțile aeroportului, cu copiii și familiile lor. E îngrozitor. Suntem din nou în contact cu cetățenii olandezi de acolo. În acest caz, vorbim doar despre evacuarea cetățenilor olandezi și sperăm că situația va fi mai bună mâine”, a spus ministrul.

Avionul a stat la sol timp de o jumătate de oră înainte de a decola fără pasageri, a precizat ea. Ministerul Afacerilor Externe a precizat că sunt cetățeni olandezi care au reușit să urce în alte avioane de evacuare care au plecat din Kabul.

Olanda și aliații săi fac eforturi pentru a organiza zboruri suplimentare de evacuare. Noi informații vor fi furnizate de îndată ce ministerul va putea confirma conținutul acestora”, a precizat instituția.

Până acum, un singur român a fost evacuat până acum din Kabul, iar ceilalți conaționali care au anunțat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocați încă în oraș și nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forțele NATO. 

Mai mulți oameni au fost uciși în Asadabad după ce talibanii au deschis focul la un protest

Mai mulți oameni au fost uciși joi în oraşul afgan Asadabad, din apropierea frontierei cu Pakistan, după ce combatanţii talibani au deschis focul asupra unor persoane care fluturau drapelul naţional la un miting organizat cu ocazia Zilei Independenţei, potrivit Reuters. Miercuri, alți trei oameni au fost ucişi într-o demonstraţie similară la Jalalabad. Manifestațiile în cadrul cărora sunt fluturate drapeluri afgane în culorile negru, roşu şi verde, în unele cazuri după distrugerea drapelurilor albe talibane, sunt primele semne ale opoziţiei populare faţă de talibani, după ce aceştia au capturat capitala Kabul şi au preluat controlul asupra majorităţii provinciilor din Afganistan.

Sute de oameni au ieşit pe străzi. Prima dată mi-a fost teamă şi nu am vrut să merg, dar când l-am văzut pe unul dintre vecinii mei am luat drapelul pe care îl am acasă. Câteva persoane au fost ucise sau rănite în busculadă şi în timpul tirurilor trase de talibani”, a declarat un martor, Mohammed Salim. Proteste au fost semnalate joi şi în oraşul Jalalabad, precum şi într-un district din regiunea Paktia, din estul ţării, fără însă a se înregistra violenţe. Miercuri, luptătorii talibani s-au ciocnit cu protestatarii din orașul Jalalabad după ce aceștia au îndepărtat steagul Emiratului Islamic din piața principală și l-au înlocuit cu steagul afgan, au declarat pentru CNN trei martori. Potrivit martorilor, protestul a fost întâmpinat cu un răspuns violent al talibanilor, care au tras în mulțime și i-au bătut pe unii dintre protestatari. Potrivit Reuters, cel puțin trei persoane au fost ucise.

Talibanii le cer afganilor să plece de pe aeroportul din Kabul: „Nu vrem să rănim pe nimeni acolo”

Talibanii le cer afganilor să părăsească aeroportul din Kabul, după ce 12 oameni au fost uciși acolo de când mişcarea talibană a cucerit oraşul, duminică, declanşând panică totală în rândul celor care încearcă să plece din Afganistan, relatează Reuters. Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade, a declarat joi un oficial al talibanilor, cerându-le persoanelor care se îmbulzesc în continuare la intrările de pe aeroport să se ducă acasă dacă nu au dreptul legal de a călători.

Nu vrem să rănim pe nimeni pe aeroport”, a afirmat oficialul taliban, care nu a dorit să i se precizeze identitatea.

Insurgenţii talibani controlează capitala afgană de duminică, la aproape 20 de ani după ce au fost îndepărtaţi de la putere de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie 2001. Victoria fulgerătoare a talibanilor, înlesnită de retragerea trupelor americane, a provocat scene de haos pe aeroportul din Kabul unde mii de oameni încearcă de luni să urce în avioane închiriate de ţări străine pentru a-şi evacua cetăţenii şi pe afganii care au colaborat cu forţele străine.

Biden este gata să mențină trupele SUA la Kabul și după 31 august

SUA se angajează să scoată fiecare american din Afganistan, chiar dacă aceasta ar putea însemna extinderea misiunii dincolo de termenul de 31 august pentru o retragere totală, a declarat preşedintele Joe Biden într-un interviu difuzat miercuri de canalul ABC. Potrivit lui Joe Biden, forţele americane la Kabul ar putea fi menținute şi după 31 august, dacă toţi cetăţenii americani care se află încă în ţară nu sunt evacuaţi până atunci.

Deci, americanii ar trebui să înțeleagă că s-ar putea ca trupele să fie acolo dincolo de 31 august?”, a întrebat jurnalistul George Stephanopoulos de la ABC News.

„Nu„, a răspuns Biden. „Americanii ar trebui să înțeleagă că vom încerca să o facem înainte de 31 august”, a afirmat el.

Dar dacă nu o facem”, a insistat Stephanopoulos, „trupele vor rămâne …”.

Dacă – dacă nu, vom stabili la momentul respectiv cine a rămas.”, l-a întrerupt Biden.

Și?„, a întrebat Stephanopoulos.

Și, dacă mai rămân cetățeni americani, vom rămâne să-i scoatem pe toți„, a spus președintele SUA.

Preşedintele american a recunoscut, de asemenea, că întâmpină „mai multe dificultăţi” în evacuarea afganilor decât a americanilor, în contextul în care Washingtonul îi acuză pe talibani că nu şi-au respectat promisiunea de a permite accesul liber către aeroportul Kabul tuturor celor care ar dori să fugă din ţară. Foarte criticat de la preluarea controlului de către talibani în Afganistan, Joe Biden a afirmat că va fi imposibil să retragă trupele americane fără o formă de „haos” în ţară. Ideea „că într-un anumit mod a existat o cale de ieşire fără să apară haosul, nu văd cum este posibil acest lucru”, a insistat el, scrie AFP.

În cadrul interviului, jurnalistul de la canalul american de televiziune George Stephanopoulos a menţionat imaginile cu sute de pasageri înghesuiţi într-un avion american C-17 şi pe cele ale „afganilor care cad” dintr-un avion, referindu-se la imagini difuzate luni şi în care apar cadavre. Joe Biden a declarat: „Aceasta a fost cu patru, cinci zile în urmă”.

La ce v-aţi gândit când aţi văzut aceste imagini?”, a întrebat jurnalistul.

Ceea ce am crezut este că trebuie să preluăm controlul. Trebuie să ne mişcăm mai rapid. Trebuie să avansăm într-un mod care ne permite să preluăm controlul asupra acestui aeroport. Şi am făcut-o”, a răspuns Joe Biden.

În acelaşi interviu, el respinge cuvântul „eşec” pentru a califica operaţiunile de retragere a trupelor americane. „Nu cred că este vorba de un eşec”, a apreciat preşedintele american.

„Cu alte cuvinte, când aveţi guvernul afgan, un lider al acestui guvern, care urcă în avion şi decolează şi pleacă în altă ţară, când vedeţi prăbuşirea semnificativă a trupelor afgane pe care le-am antrenat, 300.000 dintre militari care îşi abandonează echipamentul şi pleacă, aceasta a fost, ştiţi … Aceasta s-a întâmplat. Pur şi simplu asta s-a întâmplat”, a subliniat preşedintele american.

Deci, acest factor „haos'” era luat deja în considerare în decizia dumneavoastră de a retrage trupele, a întreabat jurnalistul. „Da”, a răspuns Joe Biden.

Operaţiunea de evacuare a mii de civili americani şi afgani, care au luat cu asalt aeroportul din Kabul în încercarea de a fugi din ţară după revenirea la putere a talibanilor, depinde în totalitate de bunăvoinţa insurgenţilor.

Talibanii stau pe resursele minerale de 1 trilion de dolari, de care lumea are nevoie disperată

Căderea rapidă a Afganistanului în fața luptătorilor talibani la două decenii distanță după ce Statele Unite ale Americii au invadat țara, a declanșat o criză politică și umanitară care afectează în mod direct milioane de cetățeni afgani. Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări din lume, însă, în 2010, oficialii militari americani și un grup de geologi au dezvăluit că țara, care se află la intersecția dintre Asia Centrală și Asia de Sud, stă pe zăcăminte minerale în valoare de aproape 1 trilion de dolari, care ar putea transforma fundamental perspectivele economice ale afganilor. În condițiile tensiunilor politice de la Kabul generate de căderea guvernului afgan susținut de SUA și partenerii occidentali, o mulțime de experți se întreabă ce se va întâmpla cu vasta bogăție minerală neexploatată a țării, odată cu proclamarea Emiratului Islamic al Afganistanului, notează CNN.

Depozitele de minerale precum fierul, cuprul și aurul sunt răspândite pe întregul teritoriu al țării. Afganistanul adăpostește, de asemenea, depozite de minerale din pământuri rare, cel mai important dintre acestea fiind litiul, un metal alcalin de culoare alb-argintie, care este o componentă esențială și rară ce ajută la producerea de baterii reîncărcabile și alte tehnologii vitale pentru combaterea crizei climatice. Potrivit geologilor, în Afganistan ar exista unul dintre cele mai mari depozite de litiu neexploatate din lume. 

Afganistanul este cu siguranță una dintre regiunile cele mai bogate în metale prețioase tradiționale, dar dispune și metalele necesare pentru economia emergentă a secolului XXI”, a declarat Rod Schoonover, un om de știință și expert în securitate, care a fondat organizația de mediu Ecological Futures Group.

Provocările în materie de securitate, lipsa infrastructurii și perioadele de secetă severă au împiedicat exploatarea celor mai valoroase minerale în trecut. Este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe, având în vedere că talibanii au preluat controlul țării. Cu toate acestea, există interes din partea unor țări precum China, Pakistan și India, care ar putea încerca să se angajeze în campanii de exploatare a acestor resurse, în ciuda haosului din Afganistan. O astfel de perspectivă este însoțită de „un mare semn de întrebare”, a precizat Schoonover.

Chiar înainte ca președintele Joe Biden să anunțe că va retrage trupele americane din Afganistan, pregătind scena pentru ascensiunea talibanilor la putere, perspectivele economice ale țării deveniseră din ce în ce mai negative. Conform unui raport pulicat în luna iunie și întocmit de Serviciul de cercetare din cadrul Congresului SUA, 90% dintre cetățenii afgani trăiau sub nivelul de sărăcie stabilit anul trecut de guvernul afgan la 2 dolari pe zi. De asemenea, Banca Mondială a estimat recent că economia Afganistanului rămâne „caracterizată de fragilitate și dependentă de ajutor”.

Dezvoltarea și diversificarea sectorului privat este limitată de insecuritate, de instabilitatea politică, de instituțiile vulnerabilizate, de infrastructură inadecvată, de nivelul mare de corupție și un mediu de afaceri dificil”, a punctat Banca Mondială. 

Multe țări cu guverne slabe suferă de ceea ce este cunoscut sub numele de „blestemul resurselor”, în care eforturile de exploatare a resurselor naturale nu reușesc să ofere beneficii populației locale și economiei interne. Chiar și așa, dezvăluirile despre bogăția minerală a Afganistanului, care s-au bazat pe cercetări anterioare efectuate pe vremea Uniunii Sovietice, oferă o așa-numită speranță de viitor pentru poporul afgan. Cererea de metale precum litiul și cobaltul, dar și elementele din pământuri rare ca neodimul, este în creștere pe măsură ce tot mai multe țări încearcă să facă tranziția către producția și comercializarea de mașini electrice, dezvoltând în același timp și alte tehnologii curate în încercarea de a reduce emisiile de dioxid de carbon.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a declarat în luna mai că aprovizionarea globală cu litiu, cupru, nichel, cobalt și elemente din pământuri rare trebuie să crească la un nivel foarte mare, altfel lumea va eșua în încercarea sa de a combate schimbările climatice. Trei țări, China, Republica Democrată Congo și Australia, reprezintă în prezent 75% din producția globală de litiu, cobalt și pământuri rare. O mașina electrică de nivel mediu necesită de șase ori mai multe minerale decât o mașină convențională, potrivit IEA. Litiul, nichelul și cobaltul sunt elemente indispensabile pentru producția de baterii. Rețelele de energie electrică necesită, totodată, cantități uriașe de cupru și aluminiu, în timp ce elemente de pământuri rare sunt utilizate în producția de magneți necesari pentru a face să funcționeze turbinele eoliene. Guvernul SUA a estimat în urmă cu un deceniu că depozitele de litiu din Afganistan ar putea rivaliza cu cele din Bolivia, țară care găzduiește cele mai mari rezerve cunoscute din lume.

Dacă Afganistanul are câțiva ani de calm, care să-i permită exploatarea resurselor sale minerale, țara ar putea deveni una dintre cele mai bogate țări din Asia în decurs de un deceniu”, declara Mirzad în 2010, un cercetător care a lucrat la studiul geologic al guvernului SUA.

Acea stare de calm nu a sosit niciodată, iar cea mai mare parte a bogăției minerale a Afganistanului a rămas în pământ”, a transmis Mosin Khan, cercetător în cadrul organizației Atlantic Council și fost director pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală al Fondului Monetar Internațional.

Deși au existat câteva încercări de extracție a aurului, cuprului și fierului, exploatarea litiului și a mineralelor de pământuri rare necesită investiții și cunoștințe tehnice mult mai avansate, precum și timp de lucru. IEA estimează că durează în medie 16 ani de la descoperirea unui depozit de minerale pentru ca o mină să înceapă producția de resurse. În prezent, resursele mineralele generează doar 1 miliard de dolari pe an în economia Afganistanului, potrivit lui Khan. Acesta estimează că un total de aproximativ 30% până la 40% din acest miliard a fost deturnat de corupția generalizată, precum și de militarii afgani și forțele talibane, care au prezidat mici proiecte miniere de-a lungul ultimilor ani. Cu toate acestea, sunt șanse ca talibanii să își folosească noua putere pentru a dezvolta sectorul minier, a mai transmis Rod Schoonover. Însă talibanii trebui să-și dedice atenția imediată unei game largi de probleme de securitate și care țin de caracterul umanitar, remarcă Schoonover, ceea ce „reduce șansele” ca exploatarea resurselor minerale să devină o prioritate pe termen scurt a Emiratului Islamic al Afganistanului. 

Talibanii au preluat puterea, dar tranziția de la poziția de grupul insurgent la cea de guvernul național nu va fi deloc simplă”, a declarat Joseph Parkes, analist de securitate în cadrul companiei de cercetare a informațiilor privind riscurile, Verisk Maplecroft. Acesta mai spune că „guvernarea care să asigure funcționarea sectorului mineral afgan este la mulți ani distanță de fi pusă în practică”.

Mosin Khan remarcă și faptul că investițiile străine erau greu de realizat înainte ca talibanii să dea jos guvernul civil din Afganistan, sprijinit de puterile occidentale. Atragerea de capital privat va fi și mai dificilă de acum înainte, mai ales că multe companii și investitori de talie globală au în vedere standarde din ce în ce mai ridicate în ceea ce privește mediul înconjurător, starea socială și nivelul de guvernanță.

Cine vor fi cei care vor investi acum în Afganistan, dacă nu erau dispuși să investească înainte?” se întreabă retoric Khan, subliniind în același timp că „investitorii privați nu își vor asuma un astfel de risc”.

Restricțiile SUA ar putea reprezenta, de asemenea, o altă provocare. Talibanii nu au fost desemnați în mod oficial drept o organizație teroristă străină de către Statele Unite. Cu toate acestea, grupul a fost plasat pe două liste ale Departamentului Trezoreriei SUA, care includ teroriști globali. Proiectele susținute de stat, motivate parțial de geopolitică, ar putea reprezenta o poveste diferită. China, liderul mondial în mineritul pământurilor rare, a declarat la începutul acestei săptămâni că a „menținut contactul și comunicarea cu talibanii din Afganistan”. China, care împarte o frontieră de 80 de kilometri cu Afganistanul în regiunea de vest, în Xinjiang, la capătul coridorului îngust Wakhan, s-a angajat într-un program foarte important de dezvoltare a energiei verzi, potrivit lui Schoonover. „Litiul și pământurile rare sunt deocamdată de neînlocuit datorită densității și proprietăților lor fizice. Acestea fac parte din planurile regimului de la Beijing pe termen lung”, mai spune Rod Schoonover. 

În cazul în care China va interveni în Afganistan din punct de vedere industrial, pentru a exploata resursele minerale, nu vor exista preocupări cu privire la sustenabilitatea proiectelor miniere, având în vedere istoricul Chinei în materie de exploatare, mai susține Schoonover, care mai adaugă că „atunci când mineritul nu se face cu atenție, poate fi devastator din punct de vedere ecologic, ceea ce dăunează anumitor segmente ale populației care nu își pot face vocea auzită și nu pot lupta pentru drepturile lor”. 

Totuși, guvernul condus de președintele Xi Jinping ar putea fi sceptic în ceea ce privește parteneriatul cu talibanii în privința unei posibile campanii de exploatare a depozitelor minerale, dată fiind instabilitatea continuă a țării. Acest lucru i-ar face pe oficialii Partidului Comunist Chinez să se concentreze asupra altor regiuni. Mosin Khan a spus că Beijingul s-a mai păcălit în trecut, după ce a investit într-un proiect de exploatare a cuprului, care ulterior s-a blocat.

Eu cred că China va acorda prioritate altor zone emergente/frontaliere cu mult înaintea Afganistanului condus de talibani”, a declarat Howard Klein, membru în firma de consultanță RK Equity, care îi ajută pe investitorii să desfășoare campanii de exploatare a litiului.

China stă cu ochii pe Afganistan: s-ar putea alia cu talibanii și obțin resurse de mii de miliarde de dolari

Rezervele de metale rare ale Afganistanului sunt estimate la o valoare de mii de miliarde de dolari, iar ţări precum China, care ar putea încerca să se implice în această ţară, trebuie să respecte termenii internaţionali, potrivit unei analiste citată de CNBC. Shamaila Khan, director pentru datorii în ţările emergiente la AllianceBernstein, a spus că insurgenţii talibani au dobândit accest la resurse care sunt „o propunere foarte periculoasă pentru lume”, în Afganistan fiind minerale „care pot fi exploatate”.

Comunitatea internaţională ar trebui să preseze China, de exemplu, dacă vrea să se alieze cu talibanii, a adăugat Khan. Valoarea metalelor rare din Afganistan a fost estimată în 2020 la 1.000-3.000 de miliarde de dolari, potrivit unui articol din revista The diplomat, care l-a citat pe Ahmad Shah Katawazai, fost diplomat al ambasadei afgane la Washington. Un articol publicat de publicaţia The Hill mai devreme în acest an a estimat valoarea metalelor rare din Afganistan la circa 3.000 de miliarde de dolari.

Ar trebui să fie o iniţiativă internaţională pentru a ne asigura că, în cazul în care o ţară este de acord să exploateze mineralele în numele talibanilor, să o facă numai în condiţii umanitare stricte, în care drepturile omului şi drepturile femeilor sunt respectate”, a declarat marţi Khan pentru CNBC.

Interpretarea dură a islamului de către talibani a însemnat că drepturile femeilor au fost reduse, înainte ca SUA să le răstoarne regimul în 2001. Afganistanul are elemente de pământuri rare, cum ar fi lantanul, ceriul, neodimul şi aluminiu, aur, argint, zinc, mercur şi litiu, potrivit Katawazai. Pământurile rare sunt folosite în orice, de la electronice la vehicule electrice, şi până la sateliţi şi avioane.

Deci, ar trebui să existe presiune asupra Chinei dacă vor face alianţe cu talibanii pentru a genera ajutor economic pentru ei – pentru a o face în condiţii internaţionale”, a spus Khan.

Ea a răspuns la o întrebare cu privire la motivaţia comercială din spatele recunoaşterii talibanilor de către China, la o zi după ce militanţii au preluat ţara – având în vedere pământurile rare de ordinul miliardelor de dolari. La doar câteva ore după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat că Beijingul este pregătit pentru „cooperarea prietenească cu Afganistanul”.

„Pe baza respectării depline a suveranităţii Afganistanului şi a voinţei tuturor facţiunilor din ţară, China a menţinut contactul şi comunicarea cu talibanii afgani şi a jucat un rol constructiv în promovarea soluţionării politice a problemei afgane„, a spus purtătorul de cuvânt Hua Chunying, la o conferinţă de presă susţinută luni. Potrivit lui Hua, talibanii au spus „în mai multe rânduri” că „aşteaptă cu nerăbdare participarea Chinei la reconstrucţia şi dezvoltarea Afganistanului”.Suntem gata să continuăm să dezvoltăm bună vecinătate şi cooperare amicală cu Afganistanul şi să jucăm un rol constructiv în pacea şi reconstrucţia Afganistanului”, a spus Hua.

La sfârşitul lunii iulie, înainte de campania fulger altalibanilor în Afganistan, ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit cu o delegaţie condusă de şeful comitetului politic taliban afgan Mullah Abdul Ghani Baradar, la Tianjin. Mass-media de stat chineză din ultimele zile a publicat opinii similare cu Ministerul de Externe. Global Times a publicat un articol pe 15 august, citând experţi chinezi, spunând că speculaţiile potrivit cărora China ar putea trimite trupe pentru a umple vidul lăsat de SUA sunt „total neîntemeiate”. Cu toate acestea, tabloidul administrat de stat a subliniat că ţara poate „contribui la reconstrucţia şi dezvoltarea postbelică, impulsionând proiecte în cadrul Iniţiativei o centură un drum a Chinei”.

China domină piaţa pământurilor rare la nivel global. Aproximativ 35% din rezervele globale de pământuri rare se află în China, cele mai mari din lume, potrivit Studiului Geologic al Statelor Unite. Ţara este, de asemenea, un mare producător minier, producând 120.000 de tone sau 70% din totalul pământurilor rare în 2018, comparativ cu SUA, care a exploatat 15.000 de tone de pământuri rare în acelaşi an, potrivit studiului. Rezervele SUA sunt, de asemenea, scăzute în comparaţie cu China. SUA are un total de 1,4 milioane de tone de rezerve, comparativ cu rezervele de 44 de milioane de tone ale Chinei. China a folosit pământurile rare ca pe o ameninţare în timpul războiului său comercial cu SUA în 2019, când Beijingul a avertizat că va întrerupe aprovizionarea SUA. Mineralele de pământuri rare sunt utilizate în mod obişnuit în dispozitive de înaltă tehnologie, automobile, energie curată şi apărare. SUA au fost puternic dependente de China pentru pământurile rare în 2019, când ţara asiatică exporta 80% din nevoile SUA, potrivit Studiului Geologic al SUA.

Viața în Kabul după venirea talibanilor: Bărbații nu se mai bărbieresc, femeile nu mai vin la muncă

Malik Mudassir, corespondentul BBC la Kabul, relatează într-un articol cum se schimbă de la o zi la alta viața în capitala afgană, după ce talibanii au preluat orașul. În ciuda declarațiilor publice ale talibanilor că nu se vor amesteca în treburile oamenilor și că nu vor oprima femeile, jurnalistul a văzut cu ochii lui cum bărbații angajați la hotelul în care este cazat nu se mai bărbieresc, iar femeile nu mai vin la muncă. Afganii se întorc la muncă, iar pe străzi apar tot mai multe mașini, dar comportamentul oamenilor începe să se schimbe în Kabul la câteva zile după ce orașul a căzut în mâna talibanilor, scrie jurnalistul Malik Mudassir în relatarea sa.

„Seara trecută, un grup de 28 de talibani înarmați au venit la hotelul unde sunt cazat și au cerut mâncare. Angajații erau neliniștiți. Uite, noi trebuie să asigurăm securitatea aici. Oricine poate veni aici cu o pușcă și să spună că e taliban, dar ar putea fi niște hoți. Așa că de ce nu ne spuneți cu cine sunteți, ca să știn cine e taliban și cine nu? Știți mai bine ca noi cum merg lucrurile, le-a spus șeful echipei de securitate a hotelului. Bineînțeles, oamenii au primit mâncare. Mai târziu am încercat să comand ceva prin room service, dar mi-au spus că talibanii au terminat tot. Acum câteva zile, erau dușmani. Hotelul era plin de gărzi în uniformă care trebuiau să ne apere de talibani. Acum, talibanii sunt aici: stau afară cu armele la vedere, deschid portierele mașinilor. După câte observ, angajații bărbați ai hotelului nu s-au mai bărbierit de de câteva zile. Și toate femeile angajate au dispărut. La recepție, room service, cameristele – nu mai sunt femei aici. Muzica ambientală nu se mai aude în hotel. L-am întrebat pe un angajat de ce și mi-a spus: Prietenii sunt aici, deci gata cu muzica. Orașul este mult mai aglomerat decât ieri. Mai mult trafic, mai multe magazine deschise, oamenii își văd de treburile lor. (…) Am constatat că talibanii sunt din ce în ce mai prezenți. Luptătorii vin din toate părțile Afganistanului, iar cei mai mulți din provincia Logar, la sud de Kabul. Spun că au venit să mențină ordinea.  Cei pe care i-am văzut eu se poartă bine cu oamenii. Unii chiar te întreabă dacă ești bine sau dacă te pot ajuta cu ceva. Marți am vorbit cu doi vânzători de pe stradă, în centru. Mi-au spus că pentru ei, ca afgani amărâți, nu e nicio diferență dacă la conducere sunt talibanii sau americanii”, a scris Malik Mudassir.

Talibanii o dau pe față: „Nu va fi o democraţie, țara va fi condusă conform legii islamice!”

Afganistanul nu va fi o democraţie, această ţară urmând să fie condusă conform legii islamice, a declarat miercuri într-un interviu agenţiei Reuters un membru de rang înalt al mişcării talibanilor, Waheedullah Hashimi. În urma preluării puterii de către aceştia pe cale militară după retragerea trupelor internaţionale conduse de SUA, Afganistanul ar putea fi guvernat de un consiliu de conducere, în timp ce liderul suprem al mişcării islamiste, Haibatullah Akhundzada, îşi va păstra probabil acest statut, spune reprezentantul talibanilor.

Structura de putere pe care o descrie Hashimi – acesta având acces la procesul decizional din interiorul mişcării talibane – va avea asemănări cu modul în care Afganistanul a fost condus în perioada anterioară când talibanii au fost la putere, între 1996 şi 2001. Atunci, liderul suprem, mollahul Omar, a rămas în umbră şi a lăsat gestionarea problemelor curente ale ţării în sarcina unui consiliu,. Haibatullah Akhundzada va avea probabil o funcţie deasupra celei de şef al unui asemenea consiliu, oarecum similar aceluia de preşedinte. „Probabil adjunctul lui (Akhundzada) va juca rolul de preşedinte”, spune Hashimi.

Liderul suprem al talibanilor are trei adjuncţi, aceştia fiind Mawlavi Yaqoob, fiul mollahului Omar, Sirajuddin Haqqani, liderul puternicei reţele Haqqani, şi Abdul Ghani Baradar, care conduce biroul politic al talibanilor de la Doha (Qatar). Multe chestiuni despre modul în care talibanii vor conduce Afganistanul rămân a fi clarificate, menţionează Hashimi, precizând însă că Afganistanul nu va fi o democraţie.

Nu va exista deloc un sistem democratic pentru că el nu are nicio bază în ţara noastră. Nu vom discuta ce tip de sistem politic vom aplica în Afganistan întrucât acesta este clar. Este legea sharia şi asta e”, lămureşte reprezentantul talibanilor, care mai târziu săptămâna aceasta va participa la o întâlnire a leadershipului mişcării la care vor fi discutate chestiuni legate de viitoarea guvernare.

Pe de altă parte, mai menţionează acesta, talibanii vor aborda foşti piloţi şi soldaţi ai forţelor afgane pentru ca aceştia din urmă să intre în rândurile lor, astfel încât să fie creată o nouă forţă naţională care să cuprindă atât combatanţii talibani, cât şi soldaţi din rândul fostelor trupe guvernamentale dispuşi să se alăture celor dintâi, dar rămâne de văzut cât succes va avea acest proces de recrutare.

Majoritatea au fost antrenaţi în Turcia, Germania şi Marea Britanie. Aşadar, vom vorbi cu ei pentru a-i aduce înapoi pe poziţiile lor”, afirmă Hashimi despre soldaţii afgani. „Desigur că vom avea unele schimbări, unele reforme în armată, dar tot avem nevoie de ei şi le vom cere să ni se alăture”, explică el, precizând că talibanii au nevoie în mod special de piloţi pentru avioanele şi elicopterele pe care au pus mâna în timpul ofensivei lor fulgerătoare la finalul căreia au cucerit ţara după ce forţele afgane nu le-au opus prea multă rezistenţă.

Suntem în contact cu mulţi piloţi. Şi le-am cerut să vină şi să se alăture fraţilor lor, guvernului lor. I-am contactat pe mulţi şi căutăm numerele (altora) pentru a-i contacta şi a-i invita să-şi preia posturile”, insistă Hashimi, care mai spune că talibanii aşteaptă ca ţările vecine să returneze avioanele afgane care au aterizat pe teritoriile lor, o referire aparent la cele 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere cu care sute de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan.

O „cantitate consistentă” de echipamente militare americane se află acum în mâinile talibanilor, a recunoscut marţi consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan. „O bună cantitate (de arme) a căzut în mâinile talibanilor şi evident că nu avem impresia că ar fi dispuşi să ni le restituie”, a mărturisit acesta la o conferinţă de presă, potrivit AFP.

Femeile afgane plâng și își aruncă bebelușii peste gardul de sârmă ghimpată în aeroportul din Kabul

Aeroportul din Kabul a devenit o imagine a disperării totale de când talibanii au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, iar președintele Ashraf Ghani a fugit din țară. Soldații din interiorul aeroportului din Kabul au fost martori la scene dramatice și au vorbit despre femeile afgane care au ajuns să își arunce bebelușii către ei, peste gardul de sârmă ghimpată, în încercarea de a-i salva pe micuți din infernul care a cuprins țara. În aeroportul din Kabul, un gard de sârmă ghimpată separă trupele SUA și Marea Britanie de miile de afgani disperați care încearcă să fugă din țară. Din spatele acestuia și al porților, bărbații și femeile plâng cerând ajutor soldaților. Au fost făcute publice noi videoclipuri de pe aeroportul din Kabul care arată femeile care plâng după ajutor dincolo de gardul de sârmă ghimpată și roagă soldații să le lase să intre. În imagini se aud femei care strigă: „Ajutați-ne, vin talibanii!„, scrie India Today.

Un superior al armatei britanice a povestit pentru Sky News cât de dramatică a devenit experiența zilnică de a sta de pază împotriva talibanilor și de a vedea miile de afgani care cer ajutor. Soldații au rămas marcați de femeile care își aruncau copiii și le cereau să îi prindă.

A fost groaznic, femeile își aruncau bebelușii peste sârma ghimpată cerându-le soldaților să-i ia, unii au fost prinși în gard”, a povestit oficialul.

Mii de bărbați, femei și copii au fost văzuți grăbindu-se spre aeroportul din Kabul, chiar dacă trupele americane au încercat să țină situația sub control. Sute de afgani au fost văzuți înghesuindu-se în avionul forțelor aeriene ale SUA când a decolat de pe pistă, alții s-au agățat de roțile unei aeronave sau pe aripile avionului și au căzut. Într-un alt incident petrecut miercuri, un bărbat care lucra ca interpret pentru armata australiană ar fi fost împușcat în picior de talibani, în timp ce încerca să ajungă la primul zbor de evacuare militar al Australiei. Aproximativ 26 de persoane au putut urca în avionul respectiv, inclusiv cetățeni australieni și cetățeni afgani.

Washingtonul susţine că există un „consens” cu Beijingul şi Moscova asupra Afganistanului

SUA au anunțat miercuri că împărtăşesc asupra Afganistanului aceleaşi obiective ca Rusia şi China, două naţiuni care văd în retragerea americană o oportunitate de a-şi întări influenţa lor în această ţară, cooperând cu talibanii, notează joi AFP. Wendy Sherman, numărul doi în Departamentul de Stat al SUA, s-a referit luni o declaraţie comună a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care îndeamnă la „punerea în funcţiune, prin intermediul unor negocieri extinse, a unui nou guvern unit şi reprezentativ” la Kabul.

Acest comunicat „arată că suntem cu toţii pe aceeaşi poziţie, ce constă în a-i îndemna pe talibani să garanteze justiţia, egalitatea de drepturi şi integrarea, pentru a nu exista violenţe, pentru ca persoanele să poată pleca dacă doresc”, a declarat Sherman. „Prin urmare, am conchis că există la ora actuală un consens foarte solid” asupra problemei, a adăugat înalta responsabilă americană, care s-a deplasat luna trecută în China.

Spre deosebire de mai multe puteri occidentale, China şi-a menţinut deschisă ambasada de la Kabul, iar ambasadorul său este în continuare prezent în capitala afgană. China vede în retragerea americană o oportunitate de a-şi consolida marele său proiect de infrastructură „Noile drumuri ale mătăsii”, la care Afganistanul s-a alăturat în 2016.

talibani 1

Moscova şi-a menţinut la rândul său reprezentanţii în Afganistan, în timp ce ţările occidentale evacuează în condiţii de haos. Chiar dacă îi consideră pe talibani o organizaţie teroristă, Rusia întreţine relaţii cu aceştia de mai mulţi ani şi a primit emisari talibani în câteva rânduri. Îndemnând la un dialog interafgan, Rusia a apreciat marţi că talibanii trimit semnale pozitive în ceea ce priveşte libertăţile şi împărţirea puterii şi că aceştia se comportă „în mod civilizat” la Kabul.

UE a refuzat să-i recunoască pe talibani ca autoritate legitimă

UE „va trebui să discute” cu talibanii „cât de curând va fi necesar” pentru că aceştia „au câştigat războiul” în Afganistan, dar fără ca asta să implice recunoaşterea oficială a noului regim în perioada imediată, a declarat marţi Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, relatează AFP.

Talibanii au câştigat războiul. Deci, va trebui să discutăm cu ei, în scopul de a angaja un dialog cât de curând va fi necesar pentru a evita o catastrofă umanitară şi potenţial migratorie” în Afganistan, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

Acest dialog va trebui, de asemenea, să se concentreze asupra mijloacelor de a împiedica o prezenţă teroristă străină în Afganistan”, în contextul în care relaţiile în continuare puternice între talibani şi Al-Qaida alimentează îngrijorarea, a insistat Borrell.

El a precizat totuşi că astfel de discuţii nu implică o recunoaştere promptă, oficială, a regimului taliban de către Bruxelles. Josep Borrell a făcut aceste declaraţii în faţa presei la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii europeni ai afacerilor externe, într-un moment în care mai multe state membre îşi înteţesc eforturile pentru accelerarea evacuării cetăţenilor occidentali şi a personalului afgan de pe aeroportul din Kabul.

„Nu este vorba despre recunoaşterea oficială a talibanilor, este vorba despre a fi în contact. Dacă vreau ca 400 de persoane, afgani care lucrează pentru UE şi familiile lor, să poată ajunge la aeroport pentru a fi evacuaţi, atunci trebuie să vorbesc cu autorităţile talibanilor”, a pledat şeful diplomaţiei europene. „În caz contrar, va fi extrem de dificil pentru ei să ajungă la aeroport. Este o operaţiune logistică destul de complicată, deci trebuie să comunicăm cu talibanii”, a insistat el, dând asigurări că Bruxellesul rămâne „vigilent” în privinţa respectării normelor internaţionale de către noile autorităţi.Miniştrii europeni au discutat marţi despre circumstanţele prăbuşirii bruşte a forţelor afgane în faţa ofensivei fulger a talibanilor.

Trebuie să recunoaştem greşelile pe care le-am comis, în special în ceea ce priveşte evaluarea capacităţilor militare” locale, în condiţiile în care „aportul de resurse fără precedent nu are decât rezultate mediocre în termeni de capacitate de rezistenţă a armatei şi a statului afgan„, a observat Josep Borrell.

Primul obiectiv al intervenţiei occidentale, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, „a fost distrugerea Al-Qaida”, dar „misiunea noastră a evoluat gradual către construcţia unui stat modern„, a subliniat el. „Astăzi se poate spune că am reuşit cu primul obiectiv. Nu şi cu al doilea”, a mai afirmat Borrell.

Comisia Europeană cere statelor membre să-i primească pe afganii aflați în „pericol imediat”

Statele membre UE trebuie să primească persoanele din Afganistan care sunt „în pericol imediat”, a spus Comisia Europeană, potrivit Euronews. „Jurnaliștii, angajații ONG-urilor și militanții pentru drepturile omului din Afganistan sunt printre cei mai expuși riscului, în special femeile”, a spus comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson într-un comunicat.

Trebuie să oferim căi legale, sigure și organizate către UE. Am solicitat statelor membre să își intensifice angajamentul în ceea ce privește relocarea, să crească cotele de relocare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de protecție internațională”, a adăugat ea.

Talibanii au întrerupt violent un protest în estul Afganistanului, ucigând cel puțin 3 persoane. Între timp, președintele afgan destituit Ashraf Ghani și familia sa au ajuns în Emiratele Arabe Unite după ce au fugit din Afganistan duminică. În Kabul, mii de oameni s-au îndreptat spre aeroport pentru a fi evacuați, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane. În ultimele 24 de ore au fost evacuate circa 5.000 de persoane.

Britanicii se bazează pe miracole! Șeful statului major al armatei britanice: „Talibanii ar putea fi diferiţi de data aceasta

Lumea trebuie să le dea talibanilor un răgaz să formeze un nou guvern în Afganistan şi ar putea descoperi astfel că ei au devenit mai rezonabili, a declarat miercuri la postul BBC şeful statului major al armatei britanice, generalul Nick Carter.

Trebuie să avem răbdare, să ne păstrăm cumpătul şi să le dăm un răgaz să formeze un guvern şi să-şi arate intenţiile”, a declarat Nick Carter. ”S-ar putea ca aceşti talibani să fie diferiţi de talibanii pe care oamenii şi-i amintesc din anii ’90”, speră comandantul armatei britanice.

„Am putea să descoperim, dacă le dăm acest răgaz, că aceşti talibani sunt desigur mai rezonabili, dar în mod categoric trebuie să avem în vedere că ei nu sunt o organizaţie omogenă – talibanii sunt o grupare de figuri tribale disparate care vin de peste tot din Afganistanul rural”, a atras atenţia generalul britanic.

El a explicat în continuare că talibanii sunt de fapt „ţărani” care au trăit conform aşa-numitului ”Paştunwali”, adică modul de viaţă tradiţional tribal şi codul de conduită al poporului paştun. „Este foarte posibil să fie nişte talibani mai rezonabili. Şi mai puţin represivi. Şi într-adevăr, dacă privim la modul în care guvernează Kabulul în acest moment, există unele indicii că sunt mai rezonabili”, insistă generalul britanic. Liderii mişcării talibane se vor prezenta pentru a fi văzuţi de toată lumea, a anunţat miercuri un oficial al mişcării islamiste, după ce aceştia au trăit mai mult ascunşi în ultimii 20 de ani. Tot miercuri, fostul preşedinte afgan Hamid Karzai se întâlneşte cu talibanii.

„Încet, treptat, lumea îi va vedea pe toţi liderii noştri, nu va exista nicio umbră a secretului”, a spus agenţiei Reuters acel oficial care însă a dorit să rămână anonim. El a mai menţionat că membrilor mişcării talibane li s-a ordonat să nu sărbătorească victoria după ce au preluat puterea la Kabul, iar civilii vor trebui să predea armele şi muniţiile.

Insurgenţii au organizat marţi prima lor conferinţă de presă în capitala cucerită în urma unei ofensive fulgerătoare în care trupele afgane au opus o slabă rezistenţă. Printre altele, ei au promis o amnistie generală, inclusiv pentru cei care au luptat împotriva lor, au garantat siguranţa ambasadelor străine şi s-au angajat să permită femeilor să muncească, dar respectând principiile islamului. Miercuri, talibanii au reprimat în estul ţării, în oraşul Jalalabad, un protest în favoarea steagului tricolor afgan, manifestanţii opunându-se înlocuirii acestuia cu steagul alb inscripţionat cu declaraţia de credinţă islamică. Manifestaţii în favoarea drapelului afgan au avut loc şi în alte oraşe.

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani, care a fugit din țară, este în Emiratele Arabe Unite. A fost primit „din motive umanitare

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani, care a fugit duminică din țară în timp ce talibanii se apropiau de capitala Kabul, se află în Emiratele Arabe Unite, potrivit ministerului de Externe al acestei țări, relatează CNN.

Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite poate confirma că Emiratele Arabe Unite i-au întâmpinat pe președintele Ashraf Ghani și familia sa în țară din motive umanitare”, se arată într-o declarație a ministerului.

Într-un mesaj transmis duminică seara, la câteva ore după fuga din țară, Ghani a spus că a încercat să evite vărsarea de sânge în Kabul.

A trebuit să fac o alegere grea; să stau să înfrunt talibanii înarmați care voiau să intre în palat sau să părăsesc țara mea dragă, căreia mi-am dedicat viața să o apăr în ultimii 20 de ani. Ar fi fost un dezastru umanitar în orașul acesta de șase milioane de locuitori dacă s-ar fi înregistrat nenumărate victime și distrugeri în Kabul. Talibanii m-au determinat să plec, au venit aici să atace Kabulul și oamenii din Kabul. Ca să evit vărsarea de sânge, cel mai bine a fost să plec”, a spus el.

ghani

Jumătate dintre românii din Afganistan nu vor să plece. Autoritățile, nemulțumite: „Stăm cu avionul gol în Pakistan”

De ce au reușit autoritățile române să scoată doar un cetățean român din Kabul? Dincolo de problemele de securitate din capitala Afganistanului, care fac extrem de dificil accesul occidentalilor la aeroport, unul dintre motive este acela că mai mult de jumătate dintre conaționalii noștri nu doresc să plece. Mai multe surse implicate în operațiunea de evacuare au declarat pentru Digi24.ro că reprezentanții statului român fac eforturi pentru a-i convinge pe români să părăsească țara, pentru că situația este de așteptat să se deterioreze și șansele de evacuare vor fi probabil nule peste câteva săptămâni, în condițiile în care statele occidentale și-au închis ambasadele. „Stăm cu avionul gol în Pakistan”, au declarat pentru Digi24.ro sursele citate.

În acest moment, există un avion al Armatei Române care așteaptă pe aeroportul din Islamabad, în Pakistan, la distanță de o oră de zbor de Kabul. În cursul nopții, avionul a luat din Afganistan un singur cetățean român care a dorit să plece, însoțit de o echipă mobilă a MAE, deplasată la Kabul pentru a acorda asistență consulară. 

Din 33 de cetățeni români înregistrați, 16 au vrut să plece. Din cei 16 am luat unul de la aeroport. Acum facem eforturi să îi aducem pe ceilalți 15 în aeroport, ca să putem trimite avionul să îi evacueze”, au explicat oficialii români de la București, într-o discuție cu Digi24.ro. 

Problema este însă că aceștia nu pot ajunge deocamdată la aeroport, deoarece străzile din Kabul sunt extrem de periculoase pentru cetățenii occidentali, în ciuda asigurărilor date de talibani că vor permite trecere sigură pentru cei care vor să părăsească țara. 

Sunt facțiuni talibane diverse care nu vorbesc între ele, plus mulțimi de oameni care stau pe drumuri”, explică oficialii români implicați în operațiunea de evacuare. 

14 dintre români, angajați ai unei firme de securitate, se află într-o clădire din oraș, iar al 15-lea în altă locație și se caută soluții pentru deplasarea acestora în siguranță la aeroport. Autoritățile române lucrează cu partenerii americani și britanici pentru a-i evacua în siguranță pe români din Kabul, în condițiile în care noi am retras în totalitate trupele din Afganistan.  Însă, cea mai mare problemă, spun autoritățile, este dată de românii care nu vor să plece din Afganistan. O parte sunt angajați ai ONU și aceștia au decis să rămână, urmând să plece odată cu cei de la Organizația Națiunilor Unite, iar alții lucrează la o mare companie de securitate cibernetică, aceștia spunând, conform surselor Digi24.ro, că vor urma planul de evacuare al companiei. Mai există și o persoană care se află în Kabul din 2014 și lucrează pentru un ONG, care, conform informațiilor publicate pe portalul propriu, urmează să-și închidă activitatea în Afganistan în cursul zilei de vineri, 20 august. Această persoană a fost contactată de autoritățile de la București care i-au explicat la ce riscuri se supune, însă nu a mai dorit să părăsească țara aflată acum în mâinile talibanilor, după ce, inițial, și-ar fi dat acordul.  

Cei care nu vor să plece își asumă practic această opțiune. Noi suntem gata să îi luăm pe toți”, spun oficialii români, avertizând că este foarte posibil ca în câteva zile, maximum săptămâni, situația din Afganistan să nu mai permită o altă operațiune de evacuare. 

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.