VIDEO DOCUMENT SUMMIT MADRID Suveraniștii și conservatorii se unesc în Parlamentul European. AUR, ținut… pe „tușă”

Cei mai importanți 13 lideri suveranişti ai extremei drepte şi conservatorilor, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au reunit pentru două zile -vineri şi sâmbătă – la Madrid pentru a discuta din nou despre formarea unui grup comun în Parlamentul European. Această reuniune, organizată de partidul spaniol Vox într-un hotel din centrul Madridului, are loc după aproape două luni de la o întâlnire similară la Varşovia, la începutul lunii decembrie.

Sperăm că această reuniune va reprezenta un nou pas pe calea cooperării cu scopul de a da Uniunii Europene dimensiunea unei uniuni a naţiunilor suverane”, a declarat, potrivit agenţiei poloneze de presă PAP, Radoslaw Fogiel, deputat al Partidului Lege şi Justiţie (PiS).

Marlene Svazek, din partidul de extremă dreaptă austriac FPO, belgianul Tom Van Grieken, din Vlaams Belang (extrema dreaptă flamandă) şi responsabili ai unor formaţiuni din Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda şi România sunt de asemenea anunţaţi, spre deosebire de liderul Ligii italiene, Matteo Salvini, şi de şefa formaţiunii Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, care veniseră totuşi la Varşovia, potrivit AFP.

le pen 1
Marine le Pen

Summitul a fost organizat de Santiago Abascal, liderul partidului conservator-naționalist Vox din Spania, iar printre participanți de seamă au fost premierul maghiar Viktor Orbán, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și Marine Le Pen, liderul Adunării Naționale din Franța și candidat la președinție, care urmărește să-l detroneze pe Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale din aprilie:

lista
Liderii prezenți la Summit-ul de la Madrid

Aceste reuniuni au la bază o „declaraţie comună”, semnată în iulie de aceiaşi responsabili, şi urmăresc să „reformeze Europa”. Partidele respective speră să constituie un grup comun în Parlamentul European. În cursul reuniunii de la Varşovia, reprezentanţii lor discutaseră despre posibilitatea unor voturi comune, dar fără să ajungă să încheie o alianţă oficială. În prezent, aceste formaţiuni sunt scindate în parlamentul de la Strasbourg în două grupuri distincte.

Grupul Identitate şi Democraţie (ID) reuneşte în special Adunarea Naţională (RN, fostul Front Naţional), a lui Marine Le Pen, Liga italiană şi AfD german, în timp ce grupul Conservatorilor şi reformiştilor europeni (CRE) cuprinde partidul polonez PiS al premierului Morawiecki, cel spaniol Vox şi Fratelli d’Italia. La rândul său, partidul ungar Fidesz al lui Viktor Orban, care s-a despărţit în martie de grupul Partidului Popular European (PPE) este în căutarea altor parteneri.

Polonia şi Ungaria sunt ameninţate printr-un mecanism al UE care permite suspendarea alocării fondurilor europene în caz de încălcare a principiilor statului de drept, din cauza disputelor recurente cu Bruxellesul cu privire la respectarea valorilor considerate fundamentale în cadrul Uniunii Europene.

Simion, ținut la… ușa hotelului

Liderul AUR, George Simion, a vrut să participe la summit-ul de la Madrid, care s-a desfășurat la VP Plaza Espagna Design. La dorința expresă a premierului Ungariei, Viktor Orban, între etajele 17 și 21 nu a avut acces nici o persoană din afara clubului, cum ar fi… co-președintele AUR, George Simion.

„El și colegii s-au cazat la un hotel din apropiere. A venit în jur de ora 16:00 la hotelul unde a avut loc summit-ul, a dat câteva telefoane, dar degeaba, nu a fost lăsat să intre. A zis că se întoarce după 18:00. Probabil și-a dat seama că nu are nici o șansă să intre și a plecat la întrunirea cu membrii AUR Madrid”, a spus unul dintre participanții români la summit, pentru TOMIS NEWS.

Cel mai important obiectiv politic al AUR în acest an este aderarea la acest grup al suveraniștilor. Cel puțin două probleme împiedică această adeziune: în România, fondatori sunt cei de la PNȚCD, conduși de Aurelian Pavelescu, care nu acceptă nici în ruptul capului intrarea AUR, partid cu procente electorale mult mai mari decât țărăniștii. A doua problemă o reprezintă eterna dispută… româno-maghiară. Oricât de Viktor Orban al României s-ar considera Simion, agenda partidului premierului maghiar conține Transilvania în Ungaria Mare, nicidecum forma din prezent. De altfel, AUR are un parlamentar cu care Fidesz nu ar discuta niciodată: Dan Tanasă, din județul Mureș. Surse din PNȚCD ne-au precizat faptul că atâta timp cât Tanasă este parlamentar AUR, nu va avea loc niciodată o discuție AUR – Fidesz, pe nici un subiect.

Suveraniștii, despre criza din Ucraina

Premierii ungar şi polonez, alături de aliaţii lor europeni de extremă dreapta şi conservatori, i-au îndemnat sâmbătă, la Madrid, pe europeni să fie solidari în criza din jurul Ucrainei, într-o declaraţie de care lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a delimitat, informează AFP.

Acţiunile militare ale Rusiei la frontiera estică a Europei ne-au adus în pragul unui război”, se afirmă într-un fragment din declaraţia finală a reuniunii, dată citirii de purtătorul de cuvânt al partidului spaniol Vox, Jorge Buxade. „Solidaritatea, determinarea şi cooperarea în materie de apărare între naţiunile Europei sunt necesare în faţa unor asemenea ameninţări”, continuă textul, ce denunţă „ineficienţa diplomaţiei UE”. Fragment pe care Marine Le Pen, lidera partidului francez Adunarea Naţională (RN) şi candidată în alegerile prezidenţiale din Franţa, a refuzat să-l parafeze. „Noi nu avem aceeaşi poziţie asupra dosarului ucrainean„, a explicat Le Pen.

Situaţia din Ucraina a fost unul dintre subiectele principale ale reuniunii de la Madrid. În timp ce Franţa menţine discuţiile cu Moscova, în încercarea de a calma situaţia, iar Germania refuză să livreze arme Ucrainei, premierii ungar şi polonez le-au cerut aliaţilor din tabăra suveranistă şi de extremă dreapta să facă front comun.

„Am încercat, noi, ungurii şi polonezii, să le explicăm prietenilor noştri că atunci când trăieşti la Madrid ceea ce se întâmplă la frontiera ruso-ucraineană nu are consecinţe imediate, dar pentru noi, care trăim în Europa Centrală, aceasta este o problemă foarte importantă„, a spus Viktor Orban. „Prin urmare, cerem tuturor partidelor prezente aici să pledeze în favoarea păcii şi detensionării„, a adăugat el.

Aceste formaţiuni politice, care s-au mai reunit în decembrie la Varşovia, speră să construiască cu timpul un grup comun în Parlamentul European.

Criticând politica privind migraţia şi cea energetică a UE, aceste partide au denunţat în declaraţia lor „ameninţarea” transformării UE într-un „super-stat federalist încărcat de ideologie”, care se opune „suveranităţii naţionale”. Ele au denunţat de asemenea „atacurile motivate politic ale Bruxellesului împotriva Poloniei şi Ungariei”.

În prezent, partidele suveraniste sunt scindate la Strasbourg în două grupuri distincte. Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă) a Marinei Le Pen şi Liga fac parte din grupul Identitate şi Democraţie (ID), în timp ce Lege şi Justiţie, Vox şi Fratelli d’Italia sunt în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR). Partidul Fidesz al lui Viktor Orban, care s-a retras în martie din grupul Partidului Popular European (PPE), este în căutarea altor parteneri. Polonia şi Ungaria sunt ameninţate de un mecanism al Uniunii Europene ce permite suspendarea fondurilor europene în caz de încălcare a principiilor statului de drept, din cauza disputelor lor recurente cu Bruxellesul asupra respectării valorilor considerate fundamentale în cadrul UE.

Varşovia şi Budapesta au sesizat amândouă justiţia pentru a anula aplicarea acestui mecanism, intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2021, însă niciodată utilizat până acum, iar decizia Curţii de Justiţie a UE va fi cunoscută pe 16 februarie.

Declarația comună a grupului suveraniștilor

Deciziile luate la summitul suveraniștilor de la Madrid:

„În iulie 2021, mai multe formațiuni politice reprezentate în Parlamentul European au semnat o declarație comună care reflectă preocupările noastre și angajamentul nostru de a apăra o Uniune Europeană care respectă suveranitatea, libertatea și tradițiile statelor membre. La rândul nostru, am convenit să ne referim la declarație drept „fundament pentru un efort cultural și politic comun, cu respectarea rolului grupurilor politice actuale”. În decembrie 2021, la Varșovia a avut loc primul summit al forțelor patriotice și conservatoare din Europa. Participanții au discutat despre necesitatea unei cooperări mai strânse în Parlamentul European, precum și despre organizarea de reuniuni comune și despre alinierea voturilor pe probleme comune care privesc protecția suveranității statelor membre ale Uniunii. Astăzi, participanții la Summit-ul de la Madrid, care a avut loc în perioada 28-29 ianuarie, și-au reiterat îngrijorarea cu privire la viitorul Europei. Comunitatea Europeană s-a făurit ca zonă de liberă cooperare între state suverane. Cu toate acestea, este tot mai amenințătoare încercarea de a transforma Uniunea într-un super-stat federalist, tributar ideologic; într-o corporație care ignoră identitatea și suveranitatea națională; prin urmare, democrația, pluralitatea și interesele cetățenilor națiunilor care formează Uniunea sunt ignorate”:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *