VIDEO Spectacol al grecilor din Constanța, la Casa de Cultură. Antoniadis și Zisopol, președintele UER, consolidează comunitatea elenă de la malul mării

Comunitatea Elenă Elpis Constanța a organizată astăzi spectacolul omagial dedicat Zilei Naționale a Greciei. Spectacolul a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 17.00, iar intrarea a fost liberă. La eveniment a fost prezent și președintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol.

spectacol elpis1

Președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, a vorbit în discursul său și despre olimpicii la limba neo-greacă, concursul având loc recent la Galați și unde o serie de constănțeni s-au calificat la faza internațională, aceștia fiind prezenți pe scenă. Faza internațională va avea loc la Palatul Parlamentului, în luna septembrie.

Anul acesta se aniversează Marea Revoluție a poporului elen care a început în 1821. În 1814 a fost înființată în Odesa organizația secretă Filiki Eteria.  Membrii Eteriei i-au propus să devină șeful organizației lui Alexandru Ipsilanti, care pe 6 martie 1821, a traversat râul Prut alături de susținătorii săi.  Astfel, putem spune că Revoluția greacă a început pe teritoriul României, Alexandru Ipsilanti, traversând râul Prut pe 6 martie 1821 alături de susținătorii săi, însă Eteria, lângă care au luptat și pandurii lui Tudor Vladimirescu, a fost înfrântă în cursul Bătăliei de la Drăgășani pe 19 iunie 1821. Oficial, pe teritoriul Greciei de astăzi, declanșarea revoluției a fost proclamată pe 25 martie 1821, la mânăstirea Agia Lavra, de către arhiepiscopul de Patras, Germanos. Lozinca „Libertate sau moarte” a devenit simbolul revoluției. În tot Peloponezul, în nordul Greciei și în numeroase insule au izbucnit revolte anti-otomane.

Efort uriaș pentru scuturarea unei îndelungate sclavii de patru veacuri și restabilirea libertății și demnității națiunii, această Revoluție de 9 ani, a fost un șir nemăsurat de lupte cu succesive victorii și înfrângeri, cu toate grozăviile pe care le presupune un război, precum și un șir de evenimente politice și demersuri diplomatice.

Data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a revoluției și este sărbătorită ca Ziua națională a Greciei. Din perspectiva istorică pe termen lung, apariția statului independent grec a marcat unul dintre cele mai importante evenimente, care au dus, în cele din urmă, la disoluția Imperiului Otoman. Pentru prima oară în istoria Imperiului Otoman, un popor creștin, aflat sub suzeranitatea otomană, și-a cucerit independența, care a fost recunoscută de toate statele europene. Dacă, până în acel moment, numai națiunile numeroase, precum cea britanică, franceză sau germană, erau considerate demne să se bucure de dreptul la autodeterminare, revoluția grecilor a legitimat dreptul la existență a statelor naționale mici și a dat un imbold important mișcărilor naționaliste a popoarelor creștine aflate încă sub dominația otomană. Sârbii, bulgarii și românii au luptat în deceniile care aveau să urmeze pentru independența statelor lor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.