VIDEO Senatorul Chițac: „Cei care au beneficiat de efectele OUG 114 sunt rușii de la Gazprom!”

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018, cunoscută ca taxa pe lăcomie, prevede o serie de măsuri fiscale cu impact în diferite industrii, în special în sistemul bancar, sectorul energetic și al gazelor naturale ș.a.m.d. OUG 114 a fost modificată și se așteaptă ca viitorul Guvern să o mai modifice o dată.

CITEȘTE ȘI:

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost publicată în data de 29 decembrie 2018 și, potrivit senatorului constănțean Vergil Chițac, a favorizat pătrunderea companiei rusești Gazprom pe piața de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră:

În cadrul unui triplu eveniment geopolitic organizat, sâmbătă, la Constanța, senatorul Chițac a arătat faptul că Gazprom este beneficiară a OUG 114.

Toate investiţiile din domeniul energiei sunt puse astăzi sub semnul întrebării, ca urmare a prevederilor OUG 114/2018, a declarat, zilele trecute, preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a adăugat că liberalii vor utiliza toate mijloacele pe care le au la dispoziţie pentru a împiedica adoptarea reglementărilor „absurde”, „antieconomice” din această ordonanţă.

Ministrul propus al Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, a arătat că doreşte să existe consens politic în ceea ce priveşte o eventuală modificare a Legii offshore, precizând că va cere companiilor care operează în Marea Neagră să precizeze concret dacă vor să se retragă din aceste proiecte sau nu și, totodată, acesta a propus, în privința OUG 114, abrogarea actului normativ printr-un calendar de liberalizare în două etape, agreat cu Comisia Europeană, care prevede dereglementarea completă până în 2021, inclusiv la consumatorii casnici.

Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) a transmis companiei Lukoil Overseas acceptul pentru începerea operaţiunilor petroliere de foraj în perimetrul Trident din apele româneşti ale Mării Negre. Proiectul Trident, inițiat de Grup Servicii Petroliere, este explorat de Lukoil şi Romgaz, iar primele date au relevat resurse de gaze estimate la 30 de miliarde de metri cubi. Potrivit GSP, primele gaze offshore vor intra în rețea în 2021, primele cele de la Black Sea Oil Gas şi în patru-cinci ani şi cele de la Lukoil Romgaz şi Neptun Deep, perimetru operat de OMV Petrom şi Exxon. Problema este că Exxon amenință că se retrage, locul fiind luat de OMV, unde Gazprom are o participație de 28%.

Agenţia Naţională de Resurse Minerale – ANRM, pentru domeniul offshore la Marea Neagră, a încheiat un număr de șapte Acorduri petroliere de explorare/devoltare/exploatare pentru perimetrele:

1)  Pelican și Midia (zona de mică adâncime) – având ca titular de acord majoritar societatea Black Sea Oil &Gas;

2) Neptun – având ca titulari de acord consorțiul format din OMV Petrom şi EXXON Exploration&Production;

3)  Histria (zonă de mică adâncime)- având ca titular de acord societatea OMV Petrom;

4)  Luceafărul – având ca titulari de acord societăţile Black Sea Oil &Gas şi Petro Ventures Europe;

5) Muridava – având ca titular majoritar de acord societatea Petromar Resources B.V.;

6) Cobălcescu – având ca titular majoritar de acord societatea Petromar Resources B.V.;

7) Trident – având ca titular majoritar de acord societatea Lukoil Overseas

Importurile de gaze ale ţării în luna august 2019 s-au ridicat la 2.229.828 MWh, de 3,5 ori mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Până în acest an, preţul gazelor româneşti era mult mai mic decât al celor de import, însă situaţia s-a inversat ca urmare a OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018. Actul normativ a dispus plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producţie internă timp de trei ani, deşi piaţa fusese complet liberalizată încă din 2017. Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar preţul gazelor româneşti pentru populaţie şi termocentrale, începând cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacţionate pe bursă, destinate consumatorilor industriali, care au început să importe mai multe gaze decât în mod obişnuit.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *