Spread the love

Militarii, jandarmii și polițiștii români care participă la misiuni în teatrele de operații vor primi diurne echivalente cu cele ale partenerilor externi: până la 140 euro/zi/persoană, în raport cu gradul de risc existent în zona în care-și desfășoara misiunile.

Hotărârea de Guvern adoptată luni a fost inițiată ca urmare a discuțiilor avute de miniștrii celor două domenii cu militarii și jandarmii români, în timpul vizitei din Afganistan, luna trecută.

„Diurna pentru militarii aflați în misiuni în afara teritoriului statului român de la 90 de euro la maxim 140 de euro pe zi, în funcție de gradul de pericol al țării în care se desfășoară misiunea. La maiștrii militari,de la 80 până la 130 de euro pe zi, iar la soldați de la 70 până la 120 de euro”, se arată în textul hotărârii de Guvern.

Hotărârea a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară, nefigurând pe agenda inițială anunțată de Executiv.

Militarii vor beneficia de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
a) ofițerii – 140 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

Totodată, personalul participant la misiuni și operații beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
a) ofițerii – 70 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

Partenerii externi sau structurile aliate care coordonează misiunile nu asigură drepturile polițiștilor, jandarmilor sau militarilor români, astfel că aceștia vor beneficia de drepturile decontate de către statul român.

MApN a anunțat faptul că hotărârea de Guvern care stabilește creșterea diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, securitatea din teatrele de operații s-a modificat și riscurile au crescut.

Potrivit ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, se impunea o astfel de măsură, întrucât nu se mai făcuse o actualizare de… 15 ani:

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *