VIDEO Se înțeleg… DELOC! Ciucă: „NU se discută despre impozitul progresiv!” Ciolacu: „Trebuie să ne așezăm la masă… Cota unică e în RUSIA!”

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că nu se ia în considerare impozitul progresiv, în ciuda faptului că liderii PSD promovează intens această măsură. Ciucă a spus că se discută diverse măsuri de „optimizare fiscală”, iar când pachetul va fi finalizat va fi lansat în dezbatere publică.

„Nu se discută despre impozitul progresiv, nu există altă modalitate de impozitare. Există discuții în grupul de la Ministerul Finanțelor. O dată ce se vor finaliza aceste măsuri de optimizare fiscală vom avea discuții cu mediul de bussines, cu mediul academic, cu specialiștii pentru a lua cele mai bune măsuri.”, a spus Nicolae Ciucă. „PNL continuă să susțină cota unică, așa cum ne-am asumat nu vom susține taxe și impozite noi”, a mai precizat Ciucă.

Cât despre prețul la alimente, premierul a spus: „Și aici există în continuare discuții în spațiul public. Atât timp cât nu avem la bază impactul pe care îl poate produce o astfel de decizie, nu pot să fac alte comentarii”.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Galaţi, la evenimentul Ziua Întreprinzătorilor, că nu poate să vină în faţa oamenilor cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică – fără să explice de ce trebuie să ţinem cota unică. „Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste”, a mai spus el. „Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a dat asigurări liderul PSD.

„Lucrurile încep încet, încet să mişte, trebuie să scoatem acest cuvânt ”încet” din vocabular”, a spus liderul PSD, arătând că întreprenorii sunt cei pe care se bazează economia românească. „Am văzut cu toţii o creştere economică de 6,5%. Trebuie să fim oneşti, această creştere economică este o reuşită a tuturor antreprenorilor din România”, a spus el, arătând că aceştia şi-au sacrificat nu numai banii ci şi timpul cu familia.

Marcel Ciolacu a mai spus că avem o creştere a inflaţiei dar pentru prima oară nu avem şi o creştere a şomajului.

Este îmbucurător şi trebui să menţinem acest trend şi să dezvoltăm noi afaceri şi capacităţi de producţie. În zona euro va fi o recesiune, şi aş vrea sp putem construi, împreună cu dumneavoastră, climatul şi perspectiva necesare pentru ca această plusvaloare pe care o reprezintă românii să revină în ţară”, a arătat el. „Trebuie să ne aşezăm la masă cu toţii – nu trebuie să decidă guvernanţii într-un birou sau o coaliţie sau oamenii politici. Eu am vrut să provoc un dialog cu toţi actorii sociali şi cu tot mediul de afaceri, fiindcă de această dată trebuie să creăm o perspectivă pe ternem mediu şi lung. Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste”, a menţionat Ciolacu. „Eu nu pot să vin în faţa dvs cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică, fără să explicăm de ce trebuie să ţinem cota unică, care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, de unde nu s-a mai dezvoltat economia şi de ce avem un handicap faţă de alte state ale Uniunii Europene”, a mai spus el.

Liderul PSD a afirmat că „suntem pe ultima sută de metri înainte de a intra în OECD”.

„Cu alte cuvinte, începem să fim recunoscuţi că suntem o ţară dezvoltată, nu în curs de dezvoltare. Societatea românească trebuie să se dezvolte cu ajutorul dumneavoastră şi cu experienţa dumneavoastraă de antreprenori de la firul ierbii. Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a mai spus Ciolacu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, se declară din nou un susţinător al impozitării progresive, al arătând că în România impozitarea pe muncă este ridicată, dar scăzută „în zona luxului”. El susţine că „trebuie să fii nebun la cap în timp de criză să vii cu impozite mai mari sau noi”, arătând că este nevoie de un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului. „Cotă unică e în Rusia. Vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal ca în Rusia, sau vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal european?”, adaugă liderul PSD.

Eu cred că românii nu trebuie minţiţi, românii trebuie să ştie de aceste dezbateri, avem o coaliţie dintr-un partid de stânga şi un partid de dreapta. Este un moment în care atât specialiştii Partidului Social Democrat, cât şi cei ai Partidului Naţional Liberal să stea la masă şi să găsim soluţiile cele mai bune de a optimiza şi de a regla zona fiscală. (…) Eu sunt unul din cei care susţin impozitarea progresivă. Mai sunt foarte puţine state care au acea cotă unică. Din punctul meu de vedere, fără să jignesc pe nimeni, dacă vreau să folosesc un slogan electoral vorbesc de cota unică. Ea nu mai există în România. Eu îmi doresc o discuţie cu specialiştii, cu cifrele în faţă, şi să luăm deciziile cele mai bune pentru români atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu”, a declarat, joi seară, la România Tv, preşedintele PSD.

Ciolacu a susţinut că, în actualul context economic regional, „dacă nu suntem atenţi vom avea şi o criză socială profundă”.

Care e filosofia? Ce vrem? Găsim echilibrul dintre impozitarea muncii, unde în România este impozitare consistentă în zona de muncă, cam mare, şi continuăm să punem povara pe veniturile mici şi mijlocii fără nicio perspectivă sau creăm un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului. În acest moment, există o discrepanţă majoră în societatea românească. Nu e un discurs politic, haideţi, ca să fie şi mai simplu: dom’le, cotă unică e în Rusia. Vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal ca în Rusia, sau vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal european, cum au toate ţările din Europa şi de peste ocean? E momentul când trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, să lăsăm un slogan electoral deoparte şi să vedem realităţile”, a menţionat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum arată impozitarea progresivă în viziunea sa, liderul PSD a arătat că impozitarea progresivă ar rezolva, spre exemplu, problema pensiilor speciale.

În funcţie de venituri, nu de impozitarea muncii. Modelul polonez. (…) E prea mare impozitarea pe muncă, omorâm oamenii cu venituri mici. Statul nu-şi mai permite să intervină, mai mult decât intervine acum, când are venituri din PIB de 27%, cele mai mici din Europa, şi cheltuieli de 40. Polonia are venituri din PIB de 37% şi cheltuieli de aproape 40%. Avem în continuare, e adevărat, pe un trend descendent, evaziunea fiscală estimată la aproape 10% din PIB, ceea ce înseamnă vreo 26 de miliarde. Trebuie să modifici sistemul, trebuie să vii cu o reformă a ANAF-ului, fiindcă de 30 de ani, de câte ori vin FMI şi Banca Mondială le explicăm: dom’le, vom face o colectare mai bună. De data aceasta, ţinând cont prin ce crize trece şi România, şi întreaga Europă, şi întreaga lume până la urmă, trebuie să venim cu o reformă”, a spus Ciolacu.

El a susţinut că toate deciziile se vor lua transparent, prin dialog şi „la vedere”.

„Nimeni nu va aduce impozite noi sau impozite mai mari, dar aduci un echilibru, aduci deduceri. (…) Mergem în zona luxului. Îmi cer scuze, nu am nicio problemă, nu sunt un om invidios, nu am probleme. Primul raport venit de la auditorii financiari externi: avem cel mai mic venit la impozitare de la o anumită valoare în sus din Europa. Trebuie să le punem pe toate pe masă… nu am vorbit de un prag, nu am vorbit de o valoare. (…) Anul acesta oricum nu ai ce să micşorezi, să măreşti, dar, repet, nu aici este discuţia, că măreşti impozite, sau le scazi sau dispar. Nu vor apărea impozite noi. Trebuie să fii nebun la cap în timp de criză să vii cu impozite mai mari sau noi. Majorezi într-o parte, micşorezi într-o parte, să creezi un echilibru. Trebuie să existe un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului. Aşa este peste tot”, a argumentat liderul social-democrat.

El a spus că la nivelul coaliţiei a fost înfiinţată o echipă mixtă care va propune „deciziile cele mai corecte” în următoarele două săptămâni, după care vor exista discuţii cu partenerii sociali. Ciolacu a afirmat că alte state europene „s-au dezvoltat prin deducerile impuse de impozitarea progresivă”, în timp ce România a „rămas încremenită”. El a susţinut că în alte state dezvoltate există deduceri pentru plăţile la after school, taxe şcolare sau la grădiniţă, asigurările de sănătate, pensiile private.

„Îţi măresc impozitul de la 10%, îl fac 12%, dar în cei 2% te las să vii cu cheltuieli, să ai deduceri de ele, astfel încât statul te împinge către servicii. Aşa este normal. Noi vrem un stat modern şi să dezvoltăm o societate, sau să rămânem acolo? (…) Poate îşi face investiţii în casă, să fie independentă energetic, e posibil să aibă o deducere. Fiecare se va regăsi în aceste deduceri. De fapt, creezi un mecanism de dezvoltare a societăţii”, a adăugat Ciolacu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *