VIDEO Scandal în Consiliul Județean pe alocările de bani! Țuțuianu, către Crușoveanu: „Vă dau AFARĂ DIN SALĂ! Suntem singurul județ cu bani pentru toate primăriile, nu cunoașteți legea!”

Ar fi trebuit să fie o ședință ordinară a Consiliului Județean Constanța relativ fără probleme. Cu puține proiecte pe ordinea de zi și în plină vară, ședința ar fi trebuit să se desfășoare într-o atmosferă calmă, numai că o serie de proiecte au încins spiritele politice și grupurile și-au boicotat reciproc proiectele, până când mai multe dintre ele, importante, au picat la vot.

Cele mai importante dintre ele sunt cele legate de repartizarea unor sume de bani primăriilor din județ, în baza sumelor defalcate din TVA pe anul 2019, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale și de repartiarea unor sume din impozitul pe venit în anul 2019 pentru susținerea programelor de infrastructură și dezvoltare locală.

Pentru prima dată, alianța locală s-a zguduit, PMP nefiind de acord cu propunerile social-democraților, iar ALDE, tot ca o premieră, a arătat un soi de alianță cu PSD. Evident, PNL și-a prestat rolul de formațiune de opoziție, iar la primul proiect a luat cuvântul consilierul județean Marian Iordache.

„Anul acesta, mai puțin ca anul trecut, sunt alocați doar 4 milioane lei pentru reabilitarea drumurilor comunale. După ce că sunt puțini bani și aceștia sunt împărțiți foarte defectuos. Vreau să fac o propunere: în ședința următoare să reînființăm comisia de transparentizare privind alocările financiare și care ar fi necesară pentru ca aceste decizii să nu devină discreționare. La dezvoltare locală, finanțarea este complet contrabalansată spre un singur grup politic, ceea ce ne determină să credem că nu este deloc o alocare administrativă, ci una politică. Grupul PNL va vota împotrivă, având în vedere că doar 550.000 lei sunt alocați pentru drumuri comunale, pentru localități unde există primari PNL”, a spus Iordache.

iordache pnl cjc

Replica președintelui CJC, Marius Horia Țuțuianu, nu s-a lăsat așteptată, arătând că remarca liberalului este… tendențioasă.

„Este o comisie formată din directorii de direcții, care analizează cererile. Nu alocă președintele CJC acești bani, este o comisie cu directori care știu cel mai bine, pentru că acolo au ajuns solicitările primarilor. Remarca dvs. este tendențioasă, ca de obicei, încă nu a început campania electorală. Vă pot da foarte clar cifre să vedeți exact procentajele! Am înțeles că nu vreți să ajutați primarii dvs., foarte bine, consilierii PSD vor vota acest proiect ca să ajute primarii. Nu trece proiectul, foarte bine, așa ați dorit să fie, nu vor beneficia primarii județului Constanța de dezvoltarea pe care o merită”, a spus Țuțuianu.

Țuțuianu vs. Crușoveanu: „Suntem singurul județ cu bani dați pentru toate primăriile!

Intrarea în vigoare a noului Cod Administrativ, cu impact mare asupra modului de organizare a plenurilor executivelor locale, a fost un nou prilej de răfuieli politice. Țuțuianu nu a ezitat să facă uz de noile prevederi legale, în contextul în care consilierul liberal Marian Crușoveanu insista să ia cuvântul mai mult decât prevede legea și nu de puține ori a intervenit peste Țuțuianu, ridicând tonul.

„Spuneați că s-au dat către toți primarii. Primarii PNL, cu o grămadă de solicitări, primesc 12%, în timp ce PSD primește 88% din fonduri, iar primarii ALDE și PMP – zero! Nu au drumuri comunale Cogealac, Castelu, deși au cereri de finanțare? (…) Explicați-mi unde este administrație în acea alocare bugetară!”, a spus Crușoveanu.

Președintele CJC l-a rugat, încă o dată, pe Crușoveanu să se abțină de la intervenții furtunoase.

„Este primul județ din țară în care toate UAT-urile primesc bani! Nici măcar un UAT nu a fost exclus din această situație și aș vrea să văd dacă sub conduceri liberale se întâmplă treaba aceasta! (…) Toate cererile sunt verificate și analizate de o comisie!”, a spus Țuțuianu, care l-a chemat, conform… noului Cod Administrativ, pe Crușoveanu la o discuție între patru ochi:

Proiectul de hotărâre viza alocarea a aproximativ 37 milioane lei pentru toate primăriile din județ. La votul final, proiectul a fost respins, fiind înregistrate 17 voturi pentru, 3 abțineri din partea PMP și 14 voturi împotrivă – ale PNL.

Adio, bani pentru dezvoltare locală!

Al doilea proiect a fost din nou criticat de Iordache, vorbind despre alocări discreționare.

„PNL va vota împotrivă! Inechitatea pe care ați creat-o la alocarea acestor resurse financiare este una flagrant foarte mare. Primăriile PMP au pierdut 1,5 milioane, ALDE a pierdut 1,9 milioane, PNL 2,8 milioane, PSD au câștigat 55 miliarde lei vechi. Considerăm că împărțirea este inechitabilă, nu ține cont de numărul de locuitori, cererile primarilor, proiectele existente. Vă solicităm o ședință extraordinară și o înființare de comisie de transparentizare”, a spus Iordache.

Țuțuianu a venit cu lămuririle, arătând că „ceea ce spuneți nu este adevărat, e prima dată când primăriile din județ primesc alocări, dar repet: este o comisie care analizează cu mare atenție solicitările!”

Proiectul de hotărâre viza alocarea a peste 28 milioane lei. Și acest proiect a fost respins, de data aceasta și cei doi consilieri ai ALDE votând împotrivă și cărora li s-au alăturat alți doi consilieri ai PMP, iar al treilea, Florin Goidea, s-a abținut.

„Consilierii PNL refuză dreptul copiilor la învățământ!”

După ședința Consiliului Județean, președintele Marius Horia Țuțuianu a arătat faptul că abordarea opoziției aduce mai multe probleme în cascadă.

„Aceste respingeri vin în cascadă cu mai multe probleme. Colegii de la PNL refuză dreptul la învățământ, pentru că mare parte din acele fonduri sunt pentru școli și grădinițe – construcție, reabilitare și trotuare. Cred că în ședința următoare, dar să nu fie prea târziu… mă așteptam la mai multă responsabilitate din partea lor în ceea ce privește Codul Administrativ. Nu au citit, nu au înțeles sau nu vor… Sper că în ședința viitoare, voi pune încă o dată proiectele pe ordinea de zi, să nu fie în defavoarea primarilor, copiilor județului Constanța. (…) Acești bani nu îi împarte Țuțuianu, nu există un sac de bani, există direcții și directori care analizează cu atenție solicitările primarilor. Nu aș vrea să văd ca pe viitor că interesele politice primează în detrimentul dezvoltării județului. Nu cred că pe viitor colegii de la alte culori politice să pună interesul personal înaintea dezvoltării județului. (…) La drumurile comunale, colegii primari au făcut o mică confuzie: nu sunt străzile din localitate, unde dumnealor au depus cereri! Drumurile comunale sunt cele care leagă o comună de alta”, a spus Țuțuianu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.