VIDEO S-a SEMNAT contractul: Romgaz preia participația Exxon în Neptun Deep din Marea Neagră. Ciucă: „Vom asigura necesarul de gaz pentru consumul propriu”

Romgaz preia participația Exxon în Neptun Deep din Marea Neagră, potrivit unui document semnat marți de reprezentanții Romgaz și Exxon, în prezența premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei Virgil Popescu, a însărcinatului de afaceri al SUA la București, David Muniz. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la eveniment, că vrea să le ceară celor de la Romgaz ca, împreună cu OMV Petrom, să înceapă cât mai degrabă procesul de investiții în Marea Neagră și să reușim pe cât posibil ca procesul de extracție a gazelor să se întâmple cel puțin la termenul asumat, finele anului 2026.

Tranzacţia în valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susţine investiţiile vitale în energie şi valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor şi economiei româneşti. Prin acest act prin care astăzi vom reuşi să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ţinând cont că estimările ne dau garanţii că există cantităţi suficient de mari să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noştri atât din regiune cât şi din UE. Practic vom asigura dezvoltarea capacităţilor proprii, astfel încât să ne putem înscrie ceea ce am asumat prin proiectul legi offshore pe care l-am înaintat luna trecută în Parlament şi asigurăm stabilitate şi predectibilitate întregului domeniului energetic din România. Vreau să le mulţumesc celor două companii prezente aici şi vreau să le cer celor de la Romgaz ca împreună cu reprezentanţii companiei OMV Petrom să înceapă cât mai degrabă procesul de investiţii în Marea Neagră şi să reuşim pe cât posibil ca procesul de extracţie a gazelor să se întâmple cel puţin la termenul asumat, finele anului 2026”, a afirmat Nicolae Ciucă:

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că astăzi asistăm la prima cărămidă pentru independența energetică a României.

Clădim independența energetică, independența resurselor energetice și asistăm astăzi și la prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte de investiții din România. Vorbim de miliarde de euro ce vor fi investite pentru extracția gazelor din Marea Neagră, vorbim de investiții în orizontală. Alături de investițiile din zona nucleară, cred că vorbim de cele mai mari investiții energetice din România. Îmi doresc ca cel mai târziu la sfârșitul luni 2026, poate, de ce nu, începutul lui 2026, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul național de tranport și România să devină și un furnizor de securitate energetică regional”, a spus ministrul Energiei.

popescu
Virgil Popescu

Acţionarii Romgaz au decis recent, în ședința Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, aprobarea încheierii contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production România Limited care urmează a fi încheiat de S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de cumpărător, cu ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Călifar) Limited și ExxonMobil Exploration and Production România (Nard) Limited, în calitate de vânzători. Consiliul de Administraţie al SNGN Romgaz a avizat în 2 noiembrie achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari şi poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.