VIDEO Rusul de rând începe să simtă SANCȚIUNILE impuse de Occident: Prețurile au crescut cu 30%, dobânzile bancare cu 20%

banca rusia 1

Măsurile economice impuse de Occident împotriva Rusiei încep să aibă efecte în societate! Furnizorii au început să refuze să furnizeze producătorilor de alimente materiale de ambalare din hârtie și plastic din cauza volatilității grave a cursului de schimb al rublei, scrie cotidianul Kommersant, citând o sursă, informează Interfax. Potrivit acestuia, în ultimele zile, marii furnizori au început să majoreze prețurile cu 30% și treac la plata anticipată. Occidentul a impus măsuri economice drastice împotriva Rusiei, totul pentru a pune presiune pe societate astfel încât – chiar dacă nu o spune explicit – Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere chiar de ruși.

Creșterea costului ambalajului a fost observată în Rusprodsoyuz. În același timp, pe lângă ambalarea produselor în sine, producătorii au nevoie de ambalaje pentru transportul lor. Potrivit sindicatului, ponderea ambalajelor, inclusiv transportul, în alimente și paste făinoase este de 25-30% din cost, în făină – 10-16%, în hrișcă – 8-20%, în sucuri și băuturi din fructe – mai mult de 40%. Contractele pentru materialele de ambalare sunt aproape întotdeauna exprimate în valută străină, iar livrările se fac, inclusiv din UE și China. Majoritatea producătorilor de frunte de sucuri, apă și băuturi au contracte pe termen lung cu furnizorii de ambalaje. Teoretic această situație nu ar trebui să afecteze prețul mărfurilor de pe raft, dar practic totul este posibil.

Un angajat al unui mare producător de alimente, care nu este numit în publicație, susține că creșterea prețului a fost planificată și este asociată cu o creștere a prețului principalelor materiale de ambalare – polimeri, metal, deșeuri de hârtie. Potrivit acestuia, forța majoră, care apare deja ca urmare a unei operațiuni militare, „nici măcar nu este inclusă în prețurile curente”.

Banca centrală a Rusiei a anunțat că își majorează rata cheie a dobânzii la 20%, în creștere de la 9,5%, pentru a contracara riscurile de depreciere a rublei și inflație mai mare, în timp ce oficialii se grăbesc să limiteze consecințele sancțiunilor occidentale. De asemenea, Moscova a ordonat companiilor să vândă 80% din veniturile lor în valută, au declarat banca centrală și ministerul de finanțe.

Economia Rusiei nu va fi afectată de excluderea din SWIFT, a anunțat Guvernatorul Băncii Centrale. Sistemul rusesc de mesagerie financiară va putea înlocui SWIFT, infrastructura financiară rusă va funcționa fără probleme,  a anunțat șefa Băncii Centrale a Rusiei Elvira Nabiullina.

Condițiile externe ale economiei ruse s-au schimbat drastic”, a spus banca centrală într-un comunicat. Încă de duminică, s-au format cozi la băncile din Rusia, cetățenii dorind să își… scoată economiile, nesiguri de parcursul viitor al economiei:

ARVE
ARVE
ARVE

Costul asigurării împotriva riscului de default (-incapacitate de plată-nr.) pentru obligaţiunile guvernamentale ruseşti a urcat luni la un nivel record, după ce sancţiunile dure adoptate împotriva Rusiei au determinat Moscova să adopte măsuri de urgenţă pentru a-şi proteja sectorul financiar, transmite Bloomberg. Luni, cotaţiile CDS-urilor pentru asigurarea pe cinci ani a unor obligaţiuni ruseşti în valoare de 10 milioane de dolari au ajuns la patru milioane de dolari în avans şi 100.000 de dolari anual, ceea ce semnalează o probabilitate de default de 56%, potrivit ICE Data Services.

Datele ICE mai arată că, pentru prima dată în istorie, preţul pentru protejarea obligaţiunilor ruseşti împotriva riscului de default nu mai este cotat în puncte de bază, în condiţiile în care cei care vând protecţie cer acum plata în avans, semnalând existenţa unor percepţii conform cărora un default al Rusiei ar putea fi iminent.

Noile sancţiuni adoptate de Occident izolează şi mai mult Rusia, o ţară dependentă de exporturile de materii prime, de sistemul financiar global, prin faptul că împiedică Banca Centrală a Rusiei să utilizeze rezervele valutare pentru a contracara sancţiunile. În cazul contractelor pentru un an, cotaţiile CDS-urilor pentru obligaţiunile ruseşti sugerează o probabilitate de default de 40%, potrivit datelor ICE Data Services. ICE este principala casă de clearing pentru CDS-uri europene.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus vineri la o serie de acţiuni de credit, S&P a revizuit în scădere ratingul Rusiei la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii – n.r.), în timp ce Moody’s a pus ratingul Rusiei sub revizuire, pentru o retrogradare la categoria „junk”. Agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în scădere ratingul pentru creditele pe termen lung în valută ale Rusiei, de la „BBB minus” la „BB plus” (categoria „junk”) şi a avertizat că ar putea retrograda şi mai mult calificativul, după ce va avea informaţii mai detaliate privind efectele macroeconomice ale sancţiunilor. Rusia beneficiază însă de un rating de tip „investment grade” (recomandat pentru investiţii – n.r.) de la Moody’s („Baa3″) şi Fitch („BBB minus”) deoarece are unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei din lume, de doar 20% din PIB, şi rezerve valutare de aproape 650 miliarde de dolari.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *