VIDEO Rușii prezintă primele imagini cu armele termobarice în acțiune în Ucraina. Rachetele hipersonice fac ravagii în teren; Marea Neagră și Azov, noua zonă de interes

Deși informațiile cum că Rusia folosește arme termobarice în Ucraina circulau deja inclusiv în medii oficiale, imagini cu lansatoarele rusești trăgând cu astfel de rachete nu apăruseră până acum nicăieri. Ucraina susținea încă de pe 2 martie că ar fi reușit să captureze un lansator de arme termobarice, iar Marea Britanie anunța oficial pe 9 martie că acest gen de arme este folosit de către Rusia în războiul din Ucraina.

Acum nici Rusia nu se mai ascunde – imagini cu lansarea unor arme termobarice au fost răspândite pe internet de militarii ruși care au participat la operațiune, dar și de către o echipă Russia Today care a filmat un astfel de atac. Armele termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, este un tip de muniție ce funcționează în două etape. În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin – de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice. În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.

Una de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman. Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

Rusia a afirmat, duminică, a doua oară, că a folosit rachete hipersonice în Ucraina, de data aceasta pentru a distruge un rezervor de carburant al armatei ucrainene din sudul ţării, scrie AFP. „Un important rezervăr de carburant a fost distrus de rachete de crozieră Kalibr trase din Marea Caspică, precum şi rachete balistice hipersonice trase de pe sistemele aeronautice Kinjal, din spaţiul aerian al Crimeei“, a declarat ministrul Apărării într-un comunicat, fără a preciza data acestor atacuri. Ministerul a adăugat că acest atac a avut loc în regiunea Nikolaiev. Potrivit ministerului, ţinta distrusă a fost „principala sursă de alimentare cu combustibil pentru vehiculele blindate ucrainene” desfăşurate în sudul ţării.

Ministerul rus al Apărării anunţase că a folosit, vineri, rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit de armament din vestul Ucrainei. Potrivit ruşilor, racheta a distrus un mare depozit subteran de muniţie al trupelor ucrainene la Deliatin, în regiunea de sud-vest Ivano-Frankivsk. Racheta hipersonică rusă Kinjal, la fel ca 3M22 Zircon, nu poate fi detectată de radar din cauza vitezei, ceea ce face ca sistemele de apărare antirachetă precum cele folosite de ucraineni să fie prea lente. Racheta a fost definită în mai multe rânduri drept „super-arma” de care dispune Vladimir Putin. Destinată să elimine navele şi ţintele terestre, Kinjal este o rachetă care poate fi înarmată cu focoase nucleare sau cu explozivi mari, şi poate să provoace daune semnificative prin simpla lovire a ţintei. Ministerul Apărării din Rusia susține că Ucraina a fost atacată în acest weekend cu rachete lansate de pe vapoare aflate în Marea Neagră și în Marea Azov.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus, anunță că Rusia a lansat rachete hipersonice care zboară de cinci ori mai repede decât viteza sunetului. El susține că loviturile au vizat infrastructura militară a Ucrainei.

Rachetele au fost lansate din Marea Neagră împotriva uzinei Nizhyn care repară vehicule blindate avariate în lupte”, a spus Konashenkov, potrivit Sky News.

Alte rachete, inclusiv hipersonice, au fost lansate din Crimeea pentru a distruge un depozit de carburant folosit de ucraineni. Moscova mai pretinde că a lovit un centru ucrainen de pregătire militară unde se aflau străini care luptau alături de armata Ucrainei. În paralel, Rusia continuă să nege faptul că țintește și zone civile.

Bombardamente la Kiev: Explozie puternică lângă un bloc de 10 etaje, mai mulți civili răniți

Un obuz a explodat în afara unui bloc de apartamente din Kiev, rănind cinci persoane, a declarat primarul Klitschko duminică. Este cel mai recent bombardament în timp ce forțele ruse încearcă să încercuiască capitala Ucrainei. Clădirea cu zece etaje din districtul Sviatoshyn, din nord-vestul orașului, a fost grav avariată, cu toate ferestrele sparte și cu urme de arsuri de la un incendiu izbucnit ulterior exploziei, au transmis jurnaliștii AFP de la fața locului. Pompierii au condus la o ambulanță o femeie în vârstă și un bărbat dezorientat, cu răni faciale. Două mașini arse zăceau în curtea acoperită cu moloz, care găzduiește și un loc de joacă.

razboi ucraina2 1

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pe Telegram că „atacurile aeriene ale inamicului” au rănit cinci persoane, dintre care două au fost transportate la spital. „A fost noroc” că nu au fost mai multe victime, a declarat pentru AFP Sviatlana Vodolaga, purtătoarea de cuvânt a serviciului de stat de urgență, adăugând că șase persoane au fost salvate din bloc. O grădiniță a fost și ea avariată, dar era goală în acel moment.

„Sora mea era pe balcon când s-a întâmplat, aproape că a fost ucisă”, a spus Anna, în vârstă de 30 de ani, o locuitoare a blocului care a cerut să fie identificată după prenumele ei. „Vă rog, NATO, închideți cerurile. Îl urăsc pe Putin”, a adăugat ea referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

Kievul a fost lovit de o serie de bombardamente izolate asupra blocurilor în ultima săptămână, ucigând în total cel puțin șapte persoane și lăsând o clădire în flăcări. Asaltul Rusiei asupra Kievului a stagnat în mare măsură. Forțele Moscovei se angajează în lupte sporadice în nord-vest și est, dar abia s-au mișcat de două săptămâni.

razboi ucraina1 5

Lupte violente la Mariupol. Rușii au forțat cu trupele Spetnaz

Luptele de la Mariupol devin tot mai înverșunate. Apărătorii fac apel disperat către guvernul de la Kiev să le trimită arme antiaeriene mai puternice deoarece doar cu rachetele Javelin și Stinger nu mai fac față în față atacurilor din ce în ce mai violente ale armatei ruse. De partea lor atacatorii nu prea mai au răbdare să cadă apărarea orașului. Statul Major General rus a trimis în orașul-port de la Marea Azov trupele de elită ale armatei ruse – temutele trupe Spetnaz. Prin urmare s-a reușit în ultimele ore un avans serios în interiorul orașului și filmările de pe rețelele de socializare arată lupte violente pentru fiecare străduță și fiecare bloc. În paralel armata rusă a bombardat orașul de pe mare, de pe uscat și din aer. Că rușii nu mai au răbdare cu Mariupolul o arată și implicarea directă a comandanților în teren care s-au expus total. Prin urmare rușii au anunțat în această seară decesul adjunctului șefului operațiunilor militare din zonă, Capitan clasa I Andrei Paly.

Cei care își iau inima în dinți să plece din oraș sunt percheziționați la piele de trupele ruse pentru ca nu cumva sub hainele civile să se ascundă combatanți din Batalionul Azov, principalii apărători ai orașului considerați de ruși ca fiind neo-naziști și principalii vinovați de „crime” asupra populației rusofone din Estul Ucrainei. Mariupolul este înconjurat total de mai multe zile și doar după negocieri îndelungate în mai multe tranșe civilii au putut ieși printr-un coridor umanitar spre Berdiansk.

Rușii avansează lângă Nikoalev: În zonă există o centrală nucleară

Ministerul Rus al Apărării anunță că operațiunea militară lângă Nikolaev este în plină desfășurare. Rușii susțin că avansează spre centrala nucleară din Ucraina de Sud. În acest sens forțele armate întrerup drumurile din zonă. Această informație nu a fost confirmată sau infirmată și de de Armata Ucrainei, ci reprezintă doar punctul de vedere al soldaților ruși. În zona spre care susțin rușii că avansează există centrala nucleară din Ucraina de Sud, pe care nu e exclus ca rușii să o vizeze de un atac. Centrala se află lângă orașul Yuzhnoukrainsk din provincia Nikolaev.

harta nikolaev

Bătălia de la Zaporojie: Ucrainenii acuză rușii că își schimbă uniformele cu cele ale Ucrainei

În regiunea Zaporizhia, au fost cazuri de ruși care au folosit uniforme ale Forțelor Armate ucrainen pentru a efectua operațiuni de sabotaj, informează purtătorul de cuvânt al armatei Ucrainene, relatează Ukrinform.

Forțele teroriste ruse continuă să încalce în mod deschis convențiile internaționale cu privire la regulile războiului. Există cazuri când ocupanții folosesc uniforma Forțelor Armate ale Ucrainei pentru a desfășura acțiuni subversive și de discreditare în regiunea Zaporojie“, a spus el.

Armata Ucraineană raportează că în teritoriul ocupat temporar al regiunii Zaporojie există cazuri în care armata rusă continuă să rețină și să nu permită convoaiele umanitare fără niciun motiv.

Teroriștii ruși distribuie și pliante cu propuneri de a contacta administrația de ocupație. Cetăţenilor li se promite să anuleze datoriile creditare, iar antreprenorilor locali li se acordă preferinţe în a face afaceri. Astfel de fapte au fost înregistrate în districtele Berdyansk, Melitopol, Vasyliv și Pologi”, transmit aceștia.

Informațiile oferite de armata Ucrainei nu au fost comentate sau infirmate de Armata Rusiei.

Lupte grele și la Jitomir: Ucrainenii ripostează, dar rușii „rad” șase sate

Forțele ucrainene acuză Rusia că ar fi tras în șase sate din comunitatea Narodytsia din regiunea Jitomir.

Pe 19 martie la ora 5:50 au fost efectuate lovituri aeriene în sat. Narodychi, în urma căruia a avut loc un incendiu în întreprinderea agricolă STOV Zorya. Clădirea grânarului a fost distrusă, podelele și acoperișul pe suprafața de 500 mp “,  se spune în mesajul consiliul satului Narodytsia, relatează Ukriform.

În plus, trupele ruse au lansat un atac aerian în satul Zalissya, unde au fost avariate case și anexe, în satul Motiyky, unde două gatere au fost distruse și în satul Khrystynivka, unde iarba a luat foc. Nu există energie electrică sau comunicații mobile în toate cele trei localități. În satul Slovenshchyna, în urma atacurilor aeriene, iarba uscată a luat foc în direcția clădirilor rezidențiale și a unei conducte de gaz. Atacul cu rachetă asupra satului Latashi a afectat o clădire rezidențială și două anexe. În urma atacului cu elicopterul din satul Zakusyly, clădirile unui om de afaceri, clădirile de locuit, casele și anexele au fost avariate. După cum a raportat Ukrinform, comunitățile teritoriale din nordul Regiunii Jitomir continuă să tragă asupra trupelor Federației Ruse.

Pe 24 februarie, președintele rus Putin a anunțat începutul unei invazii pe scară largă a Ucrainei. Trupele ruse bombardează și distrug infrastructura cheie, iar rachetele lovesc casele. Informațiile oferite de Armata Ucrainei nu au fost comentate sau infirmate de Armata Rusiei.

Una din cele mai mari oțelării din Europa a fost distrusă de bombardamentele ruse

Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa este distrusă de bombardamentele rușilor, a declarat consilierul ministrului de interne al Ucrainei, Vadim Denisenko, într-o intervenție televizată citată de Associated Press. Este vorba despre oțelăria Azovstal din Mariupol, orașul-port care a fost devastat de atacurile trupelor rusești.

Ucraina acuză Rusia că a atacat o școală care adăposteşte femei

Consiliul oraşului Mariupol a transmis că forţele ruse au bombardat sâmbătă o şcoală în care se adăposteau 400 de oameni, dar nu există încă informaţii certe despre victime, transmite BBC. Într-o actualizare pe Telegram, Consiliul oraşului Mariupol a transmis că imobilul a fost distrus şi oamenii care se adăposteau acolo sunt sub dărâmături. În şcoală erau femei, copii şi bătrâni. Nu există încă informaţii despre victime, comunicarea cu Mariupol fiind incredibil de dificilă.

CNN precizează că este vorba despre o şcoală de artă folosită drept adăpost. Rușii ar fi împușcat o casă de bătrâni din Kreminna în 11 martie, iar 56 de oameni au fost uciși; restul de 15 au fost răpiți de invadatori și duși pe teritoriul ocupat temporar, asta susține liderul din Lugansk, Serhiy Haidai, relatează Ukrinform.

„Pe 11 martie, ocupanții ruși au tras dintr-un tanc într-un azil de bătrâni din Kreminna. Cinic și deliberat. Tocmai au reglat rezervorul, l-au pus în fața casei și au început să tragă. Cei care au trăit până la bătrânețe în casă – 56 de persoane – au murit pe loc. Supraviețuitorii, 15 persoane, au fost răpiți de ocupanți și duși pe teritoriul ocupat din Svatove la internatul regional de geriatrie”, a spus acesta, potrivit sursei citate. Potrivit lui, este încă imposibil să ajungi la locul tragediei.

Informația nu a fost comunicată sau infirmată și de Armata Rusiei.

razboi ucraina3

Războiul din Ucraina: Rușii avansează puternic în zona de sud și est

Ministerul Apărării din Rusia susține că are realizări teritoriale considerabile pe frontul de sud și de est. Orașul Nikolaev este din nou aproape de asediu, iar orașele Zaporojie și Krivoi Rog (capitala oțelului ucrainean) se confruntă cu un asediu.

Rușii susțin că folosesc arme pentru care ucrainenii și Occidentul nu au niciun răspuns: rachete hipersonice Khinzal și rachete termobarice,  cu efect de foc uriaș. Informația nu a fost confirmată sau inirmată și de partea ucraineană.

Zelenski: „Prima linie e împânzită cu cadavre ale soldaţilor ruşi. Sunt trimise noi unităţi să avanseze chiar peste ele

Ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani în diferite regiuni şi în diferite condiţii, a declarat, duminică dimineaţă, preşedintele Volodimir Zelenski într-un nou mesaj, în timp ce Ucraina a intrat în a 25-a zi de război.

Cea de-a 24-a zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia s-a încheiat. După opt ani de agresiune, ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani în diferite regiuni şi în diferite condiţii. Răspundem cu înţelepciune şi curaj numărului mare de echipamente şi soldaţi trimişi în Ucraina. De aceea, de exemplu, ucraineana Ceornobaivka va intra în istoria războiului. Acesta este un loc în care armata rusă şi comandanţii lor s-au arătat complet aşa cum sunt: ​​incompetenţi, capabili să-şi conducă pur şi simplu oamenii la măcel“, a declarat el

Zelenski a spus că peste 6.600 de persoane au fost evacuate sâmbătă prin opt coridoare umanitare, inclusiv din Berviţia şi Bucea.

Din cauza bombardării ocupanţilor, nu am reuşit să scoatem oamenii din Borodianka, regiunea Kiev”, a spus el. „Peste 4.000 de locuitori din Mariupol au reuşit să plece la Zaporojie”, a mai spus preşedintele.

El afirmă că situaţia de la Mariupol, oraş asediat de forţele ruse, va rămâne în memorie pentru secole şi este un „act de teroare“. Preşedintele Ucrainei a mai spus că forţele ruse au înregistrat „pierderi fără precedent”. El a spus că în zonele în care au avut loc lupte grele, prima linie de apărare este „împânzită cu cadavre ale soldaţilor ruşi”.

„Şi aceste trupuri, aceste cadavre, nu sunt ridicate de nimeni. Sunt trimise noi unităţi să avanseze chiar peste ele”, a spus el.

Serviciul secret al Armatei Ucrainei: „Rusia vrea să trimită minori la război în Ucraina

Serviciul Secret al Ministerului Apărării din Ucraina susține că Rusia ia în considerare posibilitatea implicării minorilor în războiul din Ucraina, totul din cauza lipsei de forță pentru a completa armata. Anunțul a fost făcut pe Facebook, relatează Ukriform. Ordinul se ocupă de întocmirea rapoartelor privind potențiala rezervă umană de 17-18 ani care urmează să fie implicată. Conducerea militară de vârf a Federației Ruse trebuie să prezinte cât mai curând propuneri pentru pregătirea acestui personal. Ghenadi Zhidko, șeful principalului departament militar-politic al Federației Ruse, este responsabil de monitorizarea executării ordinului.

Yunarmiya este o organizație militară rusă pentru copii și tineret aflată în subordinea Ministerului rus al Apărării. Se distinge prin munca de propagandă radicală în rândul tinerilor ruși. Copiii de la 8 ani devin membri ai organizației, informează Ukriform.ua.

Ministerul britanic al Apărării: „Rusia nu a reuşit încă să obţină controlul asupra spaţiului aerian ucrainean

Ministerul Apărării din Marea Britanie susţine, în raportul dat publicităţii duminică dimineaţă, că Rusia încă nu a reuşit să obţină controlul asupra spaţiului aerian ucrainean, unul dintre obiectivele sale principale.

„Forţele aeriene ucrainene şi aviaţia aeriană continuă să apere în mod eficient spaţiul aerian ucrainean. Rusia nu a reuşit să câştige controlul asupra aerului şi se bazează în mare măsură pe armele de blocare lansate din siguranţa relativă a spaţiului aerian rusesc pentru a lovi ţinte în interiorul Ucrainei”, anunţă Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit acestuia, obţinerea controlului spaţiului aerian a fost unul dintre principalele obiective ale Rusiei în primele zile ale conflictului, iar „eşecul continuu a redus semnificativ progresul lor operaţional”.

Ucraina anunță că a ucis un ofițer superior al marinei ruse

Un ofiţer superior al marinei ruse a fost ucis, susţine Ucraina Autorităţile din Ucraina anunţă că a fost ucis în timpul ostilităţilor un ofiţer superior de navă rus, potrivit BBC. Căpitanul de prim rang Andrey Paliy a fost ucis în timpul unor lupte intense, a anunţat, duminică, Statul Major al Ucrainei, într-o postare pe Facebook. Circumstanţele morţii sale sunt însă neclare, iar Moscova nu a comentat încă rapoartele.

BBC precizează că nu a putut confirma acest lucru până acum. Paliy a fost comandantul adjunct al flotei ruse de la Marea Neagră şi se crede că este primul ofiţer de navă ucis în invazie. Însă alţi câţiva lideri de rang înalt al armatei, care au fost forţaţi să intre în prima linie pentru a încerca să revitalizeze avansul blocat al Rusiei, au fost ucişi de forţele ucrainene.

Cecenii își dau sângele pentru Putin în Ucraina: Kadîrov anunță venirea unui nou batalion de luptători în Ucraina

Un batalion de voluntari din Republica Cecenă a sosit în Ucraina pentru a participa la războiul din Ucraina, a precizat sâmbătă liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov.

Încă din primele zile de la începerea operațiunii militare speciale din Ucraina, luptătorii noștri au luptat împotriva militanților batalioanelor naționaliste.  Fiecare dintre ei este pregătit să apere pe cei asupriți, cu prețul vieții lor. Astăzi, luați parte la acest nobil gest: un întreg batalion de voluntari a sosit în Ucraina într-o misiune împotriva naționaliștilor”, a scris Kadîrov, pe contul său de Telegram.

Potrivit acestuia, toți voluntarii care au venit în Ucraina își doresc „să fie în toiul lucrurilor cât mai curând posibil”. La sfârșitul lunii februarie, Kadyrov a declarat reporterilor că aproximativ 70.000 de oficiali de securitate din Cecenia sunt gata să plece voluntar în Ucraina.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *