VIDEO Rușii își extind atacul în Ucraina spre vest. Zelenski, apel către națiune: „Scoate OCUPANȚII! Alungați acești SCLAVI afară!”

Președintele Volodimir Zelenski face apel la toți ucrainenii, în ultimul discurs către națune, pentru apărarea statului cu orice preț:

„Fac un apel la toți ucrainenii. Oriunde am fi. Faceți totul pentru a ne proteja statul. Pentru a ne salva poporul. Luptă. Luptă și ajută. Alungă acești sclavi afară! Scoateți ocupanții afară! Pentru ca Ucraina să trăiască. Pentru ca toți să trăim cu ea. Liber și pașnic. Ucraina pe care o iubim atât de mult. Glorie Ucrainei!”

razboi ucraina 4 2

Rușii își extind atacul spre vest

Trupele ruse au lansat două lovituri cu rachete într-o zonă de antrenament militar din regiunea Rivne, din nord-vestul Ucrainei.

Au fost lansate două lovituri cu rachete într-o zonă de antrenament militar”, a postat șeful Administrației Militare Regionale Rivne, Vitaliy Koval, pe Telegram.

Potrivit acestuia, la fața locului lucrează în prezent o comisie specială. Aseară, în regiunea Rivne, alarma aeriană a fost activată de trei ori. Lovitura aeriană s-a produs la aproximativ 2:30. Poligonul integral militar este situat la aproximativ 20 de kilometri de orașul Rivne.

content-image

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia are loc din 24 februarie. Rușii bombardează și distrug infrastructura cheie, zonele rezidențiale ale orașelor și satelor ucrainene folosind artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă și rachete balistice.

Rachete de croazieră de mare precizie au lovit un centru de atrenament pentru mercenari și unitățile naționaliste din Ucraina”, a declarat Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

Zona de nord-vest a Ucrainei a fost atacată rar de armata rusă care și-a concentrat eforturile asupra sudului și estului țării.

Rușii au făcut prăpăd în Kiev! Primarul Klitschko: „65 de civili au murit, inclusiv 4 copii

65 de civili au fost uciși în Kiev, inclusiv patru copii, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, informează primarul orașului Vitali Klitschko.

„În orașul nostru astăzi, aproape 300 de oameni au fost afectați de bombardamentele trupelor ruse, inclusiv 16 copii. Mulți oameni sunt în spitale. 65 de civili au fost uciși, inclusiv patru copii”, a spus Klitschko, pe canalul său de Telegram

Potrivit acestuia, rușii continuă să bombardeze orașul din cauza eșecului planului de a captura rapid capitala. O rachetă rusească a lovit un centru comercial din Kiev, capitala Ucrainei, duminică seara, cu puțin timp înainte de miezul nopții. Pe lângă mall-ul distrus, în Kiev au fost lovite în ultimele ore și mai multe case. Autoritățile locale raportează cel puțin patru decese. Şase cadavre erau întinse luni dimineaţă în faţa centrului comercial Retroville, în nord-vestul Kievului, potrivit unui jurnalist al AFP. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a explicat de ce Rusia a atacat un mall în Kiev. El susține că centrul comercial era „inactiv”. „În noaptea de 21 martie, forțele armate ruse au distrus o baterie de MLRS ucrainean și un depozit cu muniție propulsată de rachete într-un centru comercial inactiv din Kiev cu arme de precizie cu rază lungă”, spune oficialul rus, citat de TASS.

razboi ucraina 2 3

Potrivit acestuia, „la periferia Kievului, în cartierul Vynohradar, unități naționaliste ucrainene au acoperit clădiri rezidențiale timp de câteva zile și au tras în personalul militar rus din sistemele de lansare cu rachete multiple”.

Poluarea aerului a crescut în Kiev în urma atacului de luni asupra centrului comercial, a spus primarul orașului Vitali Klitschko. Creșteri ale nivelului poluării aerului au fost depistate în capitala Ucrainei după lovitura aeriană a armatei ruse asupra unui centru comercial din distrcitul Podil. În urma bombardamentului, cel puțin opt persone au murit. Într-o informare făcută prin intermediul Telegram, primarul Vitali Klitschko a spus că focul uriaș provocat de explozii a distrus centrul comercial și a avariat șase clădiri cu apartamente, trei dintre acestea fiind imposibil de locuit. Loviturile aeriene au mai avariat două școli și două grădinițe.

Din cauza focului provocat de loviturile aeriene în capitală și în regiune, a fost detectată o poluare a aerului. Ca urmare, nu deschideți geamurile.și când ieșiți afară, protejați-vă plămânii prin utlizarea măștilor medicale FFP2”, a explicat primarul orașului Kiev. Klitschko i-a îndemnat pe cetățeni să nu filmeze punctele de verificare ale militarilor, convoaiele armatei și obiectivele defensive, dar și să nu publice filmările pe rețelele media. „Nu ajutați inamicul”, a scris primarul pe Telegram.

Konașenkov a remarcat că zona centrului comercial din apropiere a fost folosită ca bază mare pentru depozitarea muniției propulsate de rachete și reîncărcarea mai multor sisteme de lansare de rachete. „Informațiile ruse, prin mai multe canale, au confirmat coordonatele poziției sistemelor ucrainene de lansare multiplă de rachete și, de asemenea, au dezvăluit locația unui depozit cu muniție propulsată de rachete. În noaptea de 21 martie, o baterie de lansatoare de rachete multiple ucrainene și o bază pentru depozitarea muniției lor într-un centru comercial inactiv au fost distruse de arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune”, – a spus el.

razboi ucraina 1 3
razboi ucraina 3 2
razboi ucraina 5 1

Potrivit acestuia, soldații ucraineni continuă să folosească zonele rezidențiale ale așezărilor și facilitățile sociale ca scut uman pentru a-și desfășura sistemele de artilerie și pentru a efectua focuri masive asupra personalului militar rus. Generalul-maior a atras atenția presei occidentale asupra faptului că Forțele Armate ale Federației Ruse „sunt prezentate cu dovezi absolute ale utilizării criminale de către regimul naționalist de la Kiev a obiectelor civile în zonele rezidențiale din Kiev și în alte orașe”.

„În materialul video al controlului obiectiv, puteți vedea clar cum un lansator de rachete multiplă ucraineană intră într-un centru comercial de la periferia Kievului pentru a se adăposti după o nouă salvă și reîncărcare rachete”, a spus Konașenkov.

O rachetă rusească a lovit un centru comercial din Kiev, capitala Ucrainei, duminică seara, cu puțin timp înainte de miezul nopții. Pe lângă mall-ul distrus, în Kiev au fost lovite în ultimele ore și mai multe case. Autoritățile locale raportează cel puțin patru decese. Şase cadavre erau întinse luni dimineaţă în faţa centrului comercial Retroville, în nord-vestul Kievului, potrivit unui jurnalist al AFP. Locul a fost lovit de o rachetă foarte puternică, ce a pulverizat maşini şi a lăsat în parcare un crater de câţiva metri lăţime în faţa unui imobil de zece etaje carbonizat şi din care încă ieşea fum.
Toată partea de sud a acestui imens centru comercial a fost distrusă, la fel ca un club de fitness din parcare, a constatat un reporter al AFP. Pe o porţiune de sute de metri pot fi văzute moloz, vehicule distruse şi fiare contorsionate.

A fost anunțată o nouă interdicție de circulație pentru capitala Ucrainei, Kiev, aflată în stare de asediu. Interdicția de circulație și acces în oraș va fi valabilă astăzi de la ora 20.00 (18:00 GMT) până miercuri, la ora 07:00 (05.00 GMT), a scris primarul orașului, Vitali Klitschko, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Îi rog pe toți locuitorii să stea acasă – sau în adăposturi când sună alarma”, a spus el.

Cel puțin opt oameni au murit în urma atacului armatei ruse în districtul Podil din Kiev, în noaptea de duminică spre luni. Mai multe cadavre se află lângă complexul comercial bombardat de ruși, anunță Sky News.

Războiul la Mariupol: Kievul acuză Moscova de deportări ilegale și forțate

Kievul a acuzat Moscova că a deportat ilegal copii din Mariupol, pe fondul unor informații potrivit cărora trupele din orașul-port îndreptau civili către regiunile separatiste din estul Donbasului, controlate de ruși, relatează Financial Time. Ucraina a respins ultimatumul Rusiei de a preda Mariupol. Între timp, Kievul a lăudat trupele guvernamentale care apără orașul sfâșiat de război, în ciuda faptului că erau înconjurate de forțele ruse, spunând că eforturile lor „salvau” capitala și alte orașe mari.

Progresul în negocierile de pace a stagnat, a spus Rusia. Între timp, Ucraina și aliații săi occidentali sunt sceptici că Moscova negociază cu bună-credință. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Germaniei să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei și să aprobe cererea Kievului de a fi acceptată ca membru al UE. Aproximativ 10 milioane de oameni au fugit de luptele din Ucraina, fie deplasându-se în interiorul țării, fie evadând în străinătate, de când Rusia a invadat pe 24 februarie, a declarat agenția ONU pentru refugiați.

Iată o hartă a zonei:

content-image

Ucraina acuză soldații ruși că ar fi tras în autobuzele de evacuare cu copii din Mariupol. Există informații că au fost mai mulți răniți în stare gravă. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Regionale de Stat Zaporijie, Oleksandr Starukh.

Patru copii au fost duși la spital. Trei copii au fost atacați în fostul district Gulyaipol, acum Pologovsky. Familiile au călătorit de la Mariupol pentru a se salva. Un copil este în stare critică. O altă familie a fost bombardată în Kamenskoye, de asemenea, un copil este în stare gravă”, a spus oficialul, citat de presa ucraineană.

Potrivit militarilor ucraineni, unul dintre evenimente a avut loc la ora 8:55 în satul Malynivka, din raionul Pologi din regiunea Zaporjie; de asemenea, rușii ar fi împușcat două mașini cu civili cu arme automate, care se deplasau de-a lungul coridorului umanitar. Informația nu a fost anunțată și de partea rusă.

Trupele rusești au început invazia terestră în orașul Odesa

Trupele rusești au bombardat puternic țărmul orașului port Odesa, într-o acțiune care s-a desfășurat cu ajutorul lansatoarelor din Marea Neagră. Ulterior bombardamentului, Consiliul orașului Odesa anunță faptul că trupele rusești au început invazia terestră și se află deja în suburbiile orașului.

Forțele ucrainene luptă cu tot ce au: Sistem rusesc de apărare antiaeriană, eliminat cu ajutorul unorgropi în drum

Armata Ucrainei susține că a eliminat un sistem de rachete antiaeriene TOR-M1 cu ajutorul unor „gropi în drum”, relatează presa ucraineană. Potrivit armatei ucrainene, sistemul TOR-M1 „nu a putut ajunge acolo unde avea treabă” din cauza unor „gropi în drum”. „Geniștii ucraineni sunt timizi și tăcuți”, mai spun militarii din țara vecină. Armata ucraineană nu a menționat locul în care a fost neutralizat sistemul.

Tor M1 este un sistem mobil de rachete sol-aer care a fost conceput în perioada Războiului Rece și care este menit să intercepteze ținte ce zboară la altitudine joasă și medie, explică Rumaniamilitary.ro. Sistemul de rachete aeriene tactice rusești controlează și doboară în mod independent toate țintele aeriene pe care nu le recunoaște.

Atacată pe scară largă de forțele ruse în 24 februarie, Ucraina continuă să producă pagube majore trupelor invadatoare, atât la nivel de forță umană, cât și din perspectiva tehnicii militare. Trupele ucrainene și forțele ruse poartă lupte grele pentru Mariupol, oraș bombardat constant.

Bombele cad la fiecare 10 minute; navele de război rusești efectuează bombardamente. Ieri soldații au dezamorsat patru tancuri, vehicule blindate și trupe. Încă avem nevoie de muniție, arme anti-tanc și apărare antiaeriană”, a declarat căpitanul ucrainean Svyatoslav Palamar, citat de CNN.

Federația Rusă a fost acuzată în mod constant că țintește civili, iar locuitorii care au rămas captivi în oraș descriu situația ca pe un adevărat „infern”.

tanc blindat groapa

Bilanț al Ucrainei: Forțele ruse au suferit pierderi majore – 15.000 de militari au fost uciși, peste 1500 de blindate distruse

Rusia a pierdut 15.000 de militari de când trupele sake au invadat Ucraina pe 24 februarie, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei. Ministerul a mai spus că forțele armate ruse au pierdut 1.535 de vehicule blindate. Anterior, Ministerul Apărării al Marii Britanii a raportat că forțele ruse care înaintau spre Kiev dinspre nord-est au stagnat și că majoritatea trupelor au rămas la mai mult de 25 km de centrul orașului.

Cifrele furnizate de oficialii ucraineni nu pot fi verificate, notează Sky News, iar experții subliniază că este în interesul țărilor aflate în război să ofere estimări mai mari ale pierderilor inamice. Cu toate acestea, estimările conservatoare ale SUA săptămâna trecută au sugerat că peste 7.000 de soldați ruși au fost uciși în mai puțin de trei săptămâni de lupte.

content-image
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *