VIDEO Rușii au mobilizat la Marea Neagră 5 nave și un submarin echipate cu rachete Kalibr. Armata Ucrainei recunoaște că pierde teren

Amenințarea atacurilor cu rachete ale Federației Ruse din Marea Neagră rămâne ridicată, transmite armata Ucrainei. În Marea Neagră, rușii au concentrat 44 de rachete de croazieră de tip Kalibr, a declarat Natalia Gumenyuk, șefa centrului de presă al forțelor de protecție și apărare ale Comandamentului Operațional „Sud”.

Până în această dimineață, în această parte a Mării Negre sunt 5 nave de suprafață și un submarin echipate cu 44 de rachete de croazieră din clasa Kalibr. Aceste rachete amenință nu numai regiunile sudice, nu numai coasta Ucrainei, raza lor de acțiune de distrugere a țintelor terestre este mai mare de 2 mii de kilometri. Aceasta este o armă foarte importantă care poate fi folosită, iar amenințarea este foarte puternică“, a subliniat Humenyuk, informează ZN.ua.

Pe 20 iunie, forțele ruse au lansat un atac masiv cu 14 rachete asupra a patru zone din sudul Ucrainei în doar trei ore.

Trupele rusești au bombardat puternic în Harkov

Cincisprezece persoane, între care un copil de opt ani, au fost ucise sub focul artileriei ruse în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), a anunţat marţi guvernatorul, relatează AFP.

Cincisprezece persoane au murit şi 16 au fost rănite. Acestea sunt consecinţele teribile ale bombardamentelor ruseşti în plină zi în regiunea Harkov”, a declarat guvernatorul Oleg Synegubov pe canalul său Telegram, precizând că aceste persoane au fost ucise şi rănite în patru bombardamente separate.

https://www.youtube.com/watch?v=WKfpoxhmLRc

Mulţi locuitori ai regiunii Harkov, la graniţa cu Rusia, au fugit la începutul invaziei ruse şi au început să revină acasă după ce încercările forţelor ruse de a ocupa cel de-al doilea oraş ucrainean au fost respinse.

Rușii schimbă tactica: atacă cu drone kamikaze pentru a „curăța” terenul pentru soldații de pe teren

Forţele ruse folosesc drone de tip kamikaze pentru a organiza atacuri transfrontaliere în regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, a declarat un oficial militar, relatează CNN. Aşa-numitele drone portabile de tip kamikaze poartă încărcătură explozivă, pe care o detonează în momentul impactului, mai spune militarul. Dronele kamikaze sunt dispozitive mici, de unică folosinţă, echipate cu camere şi dispozitiv GPS care, atunci când sunt lansate, localizează inamicii din apropiere şi se lansează la comandă.

https://www.youtube.com/shorts/TEieDdDw3Ok

Oraşul Krasnopillea a fost bombardat cu mortiere de patru ori şi cu „drone de tip kamikaze”, a declarat, marţi, Dmitro Zhivitskii. Patru persoane au fost rănite, a adăugat el. „În general, situaţia este destul de tensionată. Ieri (n.r. marţi), comunităţile şi teritoriile de-a lungul graniţei au fost bombardate cu diferite tipuri de armament cu unităţi de artilerie autopropulsate, mortiere, MLRS (n.r. sisteme de rachete cu lansare multiplă)”, a mai spus oficialul ucrainean. De asemenea, Şostka, un alt oraş de graniţă, a fost bombardat cu mortiere şi artilerie grea miercuri dimineaţă, a adăugat el.

https://www.youtube.com/watch?v=il9MtXFWeaA

Armata Ucrainei recunoaște că pierde teren. Trupele ruse înaintează spre orașul Lisiceansk

Aflat sub un potop de foc al artileriei ruse, oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei trăieşte un „infern”, potrivit autorităţilor ucrainene, care admit avansul trupelor ruse ce încearcă să preia sub control întreaga regiune ucraineană Lugansk, punctul central al luptelor între trupele ucrainene şi cele ruse în ultimele săptămâni, relatează miercuri AFP.

https://www.youtube.com/watch?v=cUiFoqk8HJg
https://www.youtube.com/shorts/AOzDQqMA9AA

„Ruşii se apropie de Lisiceansk, pătrund în localităţile învecinate şi bombardează oraşul”, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, în a 119-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

De cealaltă parte a râului Siverski Doneţ, imposibil de trecut după ce podurile au fost distruse, „luptele continuă pe străzile din Severodoneţk’‘, mai informează Gaidai.

Buzunarul de rezistenţă al armatei ucrainene din jurul oraşelor Lisiceansk şi Severodoneţk este singura zonă din Lugansk care nu se află sub controlul forţelor ruse, dar trupele ucrainene riscă să cadă sub încercuire la sud de Lisiceansk, relatează agenţia DPA.

După aceste două oraşe, următoarele ţinte previzibile ale trupelor ruse sunt oraşele Slaviansk şi Kramatorsk. Potrivit raportului zilnic al Statului Major al armatei ucrainene, poziţiei ucrainene de nord de Slaviansk sunt supuse tirurilor de artilerie, ca pregătire a unui atac.

https://www.youtube.com/shorts/Z6Kh6lY4V60

„Rusia se pregăteşte după toate probabilităţile să desfăşoare un număr important de unităţi de rezervă în Donbas”, estimează la rândul său Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), în sudul Ucrainei trupele ruse par să fi preluat din nou controlul asupra malului drept al râului Inguleţ, situat între oraşul Nikolaev, aflat sub control ucrainean, şi Herson, oraş mai la est ocupat de armata rusă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre progrese ale trupelor ucrainene în sud în mesajul său video de marţi seară, dar miercuri Statul Major al armatei ucrainene nu a oferit detalii, menţionând doar că trupele ruse îşi direcţionează eforturile către prevenirea unui atac ucrainean.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *