VIDEO Rușii au dat ULTIMATUM soldaților ucraineni care apără uzina din Severodonețk: „Încetați rezistența inutilă!”

Rușii le-au transmis militarilor ucraineni care se află într-o uzină chimică din orașul Severodonetsk să depună armele până miercuri dimineață, anunță Reuters. Luptătorii ar trebui „să înceteze rezistența lor fără sens și să depună armele începând cu ora 8.00, ora Moscovei (05.00 GMT)”, a declarat Mihail Mizintsev, șeful Centrului de gestionare a apărării naționale din Rusia, pentru agenția de presă Interfax. Civilii vor fi lăsați să iasă prin intermediul unui coridor umanitar, a precizat Mizintsev.

Bombardamentul de la Azot seamănă cu asediul combinatului siderurgic Azovstal din portul Mariupol, în sudul țării, unde sute de luptători și civili s-au adăpostit de bombardamentele rusești. Cei aflați în interior s-au predat la mijlocul lunii mai și au fost luați prizonieri. Bombardamentele asupra Azot au fost atât de intense încât „oamenii nu mai pot rezista în adăposturi, starea lor psihologică este la limită”, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai din Luhansk, una dintre cele două provincii estice pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

Asaltul rusesc asupra orașului Severodonetsk, un oraș cu 100.000 de locuitori înainte de război, este în prezent punctul central al bătăliei din Donbas. Kievul a anunțat că între 100 și 200 dintre soldații săi sunt uciși în fiecare zi, iar alte sute sunt răniți. Ucrainenii încă încearcă să evacueze civilii din Severodonetsk după ce forțele rusești au distrus ultimul pod peste râul către orașul geamăn Lysychansk.

Forțele rusești au bombardat Lysychansk, care se află pe un teren mai înalt, pe malul vestic al râului Siverskyi Donets. Dar, având în vedere că toate podurile care pleacă din Severodonetsk sunt acum distruse, forțele ucrainene riscă să fie încercuite.

Trebuie să rezistăm puternic … Cu cât inamicul suferă mai multe pierderi, (cu atât) va avea mai puțină forță pentru a-și continua agresiunea”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Rusia şi Ucraina nu au reuşit miercuri să realizeze evacuarea sutelor de civili refugiaţi în uzina chimică Azot, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraşul Severodoneţk, cucerit aproape în totalitate de trupele ruse şi unde se repetă situaţia de la combinatul Azovstal din Mariupol, relatează agenţia EFE.

Funcţionarea coridorului umanitar a fost oprită pentru astăzi”, a declarat un reprezentant al miliţiilor proruse din provincia Lugansk.

Cele două tabere, rusă şi ucraineană, s-au acuzat reciproc că au împiedicat evacuarea deschizând focul, după ce conveniseră cu o zi în urmă asupra deschiderii unui coridor umanitar. Conform diverselor surse, între 500 şi 1.200 de civili se află în interiorul uzinei Azot. Trupele ucrainene continuă în acest timp să reziste pe ultimele lor poziţii la Severodoneţk, iar luptele continuă şi pe alte fronturi în estul Ucrainei, unde Kievul a admis că trupele sale înregistrează pierderi grele.

Armata ucraineană înregistreză „pierderi dureroase”, dar este „vital” să continue rezistenţa în estul ţării, unde se decide „cine va domina (pe teren) în următoarele săptămâni”, a subliniat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cel mai recent mesaj al său despre evoluţiile de pe front.

În timp ce armata ucraineană este pe cale să-şi epuizeze stocul de muniţii pentru armele sale de concepţie sovietică, liderii occidentali îi promit sporirea ajutorului militar, inclusiv prin furnizarea de sisteme de artilerie şi lansatoare de rachete multiple pentru a neutraliza superioritatea artileriei ruseşti, promisiune în urma căreia MAE rus a transmis SUA că „se joacă cu focul”.

La rândul său, viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a acuzat Occidentul că a determinat Kievul să suspende negocierile de pace. „Nu am putut avansa pe calea negocierilor în realitate de la jumătatea lunii aprilie, când delegaţia Ucrainei, încurajată de sponsorii şi păpuşarii săi occidentali, s-a retras din procesul de negociere, care este în continuare suspendat”, a spus Riabkov la postul rus Rossiya 1, citat de agenţia EFE.

Potrivit unor responsabili militari şi din serviciile secrete occidentale citaţi de postul CNN, războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a ajuns într-o fază critică ce ar putea determina deznodământul său pe termen lung.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.