VIDEO Rusia defilează cu sute de tancuri la granița Ucrainei

Rusia și Belarus au început un amplu exercițiu militar „Union Resolve 2022”, în care sute de tancuri și mii de soldați pregătesc apărarea defensivă. Exercițiile se desfășoară chiar la granița Ucrainei și reprezintă un semnal tot mai clar că am putea să asistăm la o invazie militară. Ministerul Apărării din Rusia a publicat un videoclip care arată tancuri, elicoptere și alte vehicule militare angajându-se în „progrese sincronizate pe un teritoriu acoperit de zăpadă”.

Potrivit oficialilor, exercițiile au loc la trei baze separate din Belarus. Etapa actuală, cunoscută sub numele de coeziune de luptă, este concepută pentru a permite trupelor să practice operațiuni defensive, precum și tehnici și metode de combatere a grupurilor armate ilegale. Pe lângă trupele de infanterie, antrenamentul include și unități motorizate și echipe de artilerie, informează Russia Today.

Ministerul rus al Apărării a descris evenimentele drept „trupe ale ambelor țări care practică diverse tehnici și metode de luptă în formațiuni unice de luptă”.

Preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko a declarat că intenţionează să cumpere aproape toate echipamentele transferate de Rusia în Belarus pentru exerciţiile militare comune. Lukaşenko a spus că unul dintre principalele obiective ale acestor exerciţii este instruirea militarilor belaruşi în manipularea noilor arme ruseşti, afirmând că Belarusul trebuie „să-şi apere graniţa cu Ucraina”.

Vom efectua exerciţii de amploare în sudul Belarusului. De două ori am discutat pe această temă cu preşedintele (Rusiei). Ne-am perfecţionat ideile pe parcurs. Vă mulţumim pentru organizarea acestor exerciţii”, a declarat Lukaşenko, adresându-i-se ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, care s-a deplasat joi la Minsk pentru a verifica pregătirile militarilor ruşi şi belaruşi în vederea exerciţiilor comune.

Toţi au putut să vadă că au fost relocate o mulţime de echipamente din Rusia în Belarus, inclusiv tehnică din cea mai modernă. Este important ca militarii bieloruşi nu doar să vadă astfel de echipamente în imagini, dar şi să le atingă. Pentru ca împreună cu ruşii, fraţii lor, să înveţe să folosească această tehnică. Acest lucru este foarte important pentru noi, deoarece plănuim să cumpărăm aproape toate echipamentele aduse (la exerciţii) pe parcursul acestui an, anul viitor, în următorii ani”, a spus liderul belarus, al cărui regim supravieţuieşte datorită creditelor ruseşti, conform unor analişti ruşi.

Împreună cu Rusia, „am creat centre unde militarii bieloruşi se instruiesc să mânuiască cele mai noi modele de arme ruseşti”, a indicat Lukaşenko, citat de agenţia de presă oficială Belta. Trei astfel de centre au fost deja înfiinţate – două în Federaţia Rusă şi unul în Belarus. „Suntem gata să creăm mai multe astfel de centre pentru a stăpâni atât sistemele de apărare aeriană, cât şi cele mai noi tipuri de arme dezvoltate în prezent de Rusia”, a adăugat el, potrivit Ria Novosti.

Ministrul rus al apărării a remarcat că unele dintre unităţile relocate în Belarus vin de la o distanţă de 10.000 de kilometri, referindu-se la efectivele transferate din Extremul Orient.

Serghei Şoigu, împreună cu omologul său belarus, Viktor Hrenin, a supervizat un antrenament desfăşurat pe un poligon din regiunea Brest (sud-vest) privind anihilarea unor formaţiuni armate ilegale, potrivit Belta. La acest exerciţiu a participat un grup tactic de brigadă comun de peste 2.000 de militari şi 300 de echipamente, conform agenţiei de presă bieloruse. Prima etapă a acestor exerciţii comune se desfăşoară până în 9 februarie. În acest scop, Rusia a transferat în Belarus 12 avioane de luptă multirol Su-35, două divizioane de sisteme S-40, un divizion de Panţîri-S – sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Faza activă a exerciţiilor este preconizată din 10 până în 20 februarie. Nu se ştie exact numărul efectivelor şi echipamentelor relocate de Rusia în Belarus în vederea acestor exerciţii, care survin pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina.

Rusia a stârnit îngrijorări privind un posibil atac asupra Ucrainei, după ce a comasat timp de mai multe săptămâni zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente în apropiere de frontiera ucraineană. Moscova neagă orice intenţie privind o ofensivă în ţara vecină şi acuză dimpotrivă Ucraina şi NATO de tensionarea situaţiei.

NATO dă alerta: Rusia face cea mai de AMPLOARE mișcare militară de la Războiul Rece încoace

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că desfăşurarea de trupe de către Rusia în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece, transmit EFE şi Reuters. „Sunt aşteptate 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare aeriană S-400″, a indicat Stoltenberg într-o declaraţie făcută presei la cartierul general al Alianţei, în care a mai atras atenţia că este vorba despre „o gamă extinsă de capacităţi militare moderne”.

Termenul „capacitate duală”, folosit de Stoltenberg pentru a se referi la rachetele Iskander, este folosit pentru a descrie arme utilizate deopotrivă pentru conflict convenţional şi nuclear, notează Reuters. „Toate acestea vor fi combinate cu exerciţiul anual al forţelor nucleare ale Rusiei„, a adăugat el. Pe de altă parte, Stoltenberg a evidenţiat unitatea aliaţilor după ce a purtat o convorbire telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care s-a deplasat recent la Moscova unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„Toţi aliaţii sunt de acord cu privire la importanţa dialogului (…)”, a apreciat Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter în care a adăugat că „a fost bine” să vorbească din nou cu Orban despre „criza creată de acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *