VIDEO Rusia anunță culoar pentru militarii ucraineni care vor să depună armele și dă ultimatum: „NU vă forțați norocul!”

Rusia îndeamnă marţi întreaga armată ucraineană să „depună armele”, iar pe ultimii apărători de la Mariupol să-şi înceteze „rezistenţa smintită”, un apel pe care-l lansează după ce Kievul a anunţat că Moscova a lansat o ofensivă majoră în estul separatist ucrainean, relatează AFP.

Nu vă forţaţi norocul. Luaţi singura decizie corectă, de a înceta operaţiunile militare şi a depune armele”, le transmite Ministerul rus al Apărării forţelor ucrainene.

Ministerul rus promite o „salvare a vieţii” combatanţilor ucraineni de la Mariupol (sud-est) care se află în continuare în instalaţia industrială Azovstal, în cazul în care aceştia se predau marţi, începând de la ora ora locală 12.00 (şi ora României). Armata rusă a anunţat, marţi după-amiază, că a deschis un culoar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal, în Portul Mariupol, informează cotidianul Le Figaro.

Ţinând cont de situaţia catastrofală din Uzina metalurgică Azovstal, începând cu ora 14.00, forţele ruse au deschis un coridor pentru a permite ieşirea militarilor armatei ucrainene şi a combatanţilor grupurilor naţionaliste care depun voluntar armele”, anunţă Ministerul rus al Apărării.

În zonă a fost instituit un armistiţiu temporar pentru asigurarea evacuării militarilor ucraineni.

Rusia se laudă cu noile atacuri: Se trage din toate direcțiile în Donbas

Rusia anunţă marţi că a efectuat în noaptea de luni spre marţi zeci de atacuri aeriene şi cu rachete în estul Ucrainei, după ce Kievul a anunţat că armata rusă a lansat o vastă ofensivă în Donbas, relatează AFP.

„Rachete de înaltă precizie ale Forţelor aerospaţiale ruse au neutralizat 13 locuri importante aparţinând armatei ucrainene”, dar şi „concentrări” de trupe în apropiere de oraşul-cheie Sloviansk,în regiunea Doneţk, anunţă Ministerul rus al Apărării.

Ministerul anunţă zeci de atacuri cu rachete şi sute de ţinte vizate de artileria rusă în sudul şi estul Ucrainei.

„Aviaţia Forţelor aerospaţiale ale Rusiei a lovit 60 de instalaţii militare în Ucraina, şi anume 53 de locuri de concentrare a trupelor şi unor materiale militare şi trei puncte de comandament”, anunţă ministerul rus.

Artileria rusă a vizat aproxmativ 1.200 de poziţii şi instalaţii militare ucrainene, în regiunile Mîkolaiv şi Zaporijjie, în sudul Ucrainei. Armata rusă anunţă că a lovit 25 de poziţii de comandament ale armatei ucrainene, depozite de muniţie, două sisteme de rachertă de tip BUK-M1 şi 1.214 puncte de contrare a trupelor ucrainene.

Ministrul rus al Apărării mai anunţă că a distrus două depozite de rachetă de tip Tocika-U în localităţile Cernova Poliana, în est, în regiunea Lugansk, şi Balakliia, în nord-est, în regiunea Harkov.

Sute de mii de ucraineni, blocați în orașele bombardate de ruși

Niciun culoar de evacuare a civililor nu a fost organizat marţi în Ucraina, din cauza lipsei unui acord al părţii ruse – a treia zi la rând -, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP.

„Azi (marţi) nu există, din nefericire, niciun culoar umanitar”, anunţă într-o postare pe Telegram Vereşciuk. „Bombardamente intensive continuă în Donbas”, în estul Ucranei – unde forţe ruse au lansat luni, potrivit Kievului, o ofensivă majoră, anunţă ea.

La Mariupol, un oraş considerat strategic, situat la malul Mării Azov (esud-est), asediat de la începutul lui martie, „ruşii refuză să deschidă un culoar umanitar pentru ca civilii să plece spre Berdeansk”, deplânge ea. „Continuăm negocieri dificile în vederea (deschderii) unor culoare umanitare în regiunile Herson (sdu) şi Harkov (est)”, mai anunţă Vereşciuk.

photo5402239723977686014

Armata ucraineană a avertizat luni seara cuprivire la posibilitatea bombardării regiunii Mîkolaiv (sud). Ruşii au încercat – fără succes – să respingă forţele ucrainene la Oleksandrivka, la 40 de kilometri vest de Herson (sud), potrivit armatei. Cinci vehicule aparţinând armatei ruse, inclusiv blindate, au fost distruse, iar 28 de militari ruşi au fost ucişi în aceste confrntări armate, anunţă armata.

În nord-estul Ucrainei, trei civili au fost ucişi în bombardamente, la Harkov, al doilea cel mai important oraş din Ucraina. Cel puţin cinci persoane au fost ucise duminică într-o serie de atacuri ruse. În vestul Ucrainei, şapte persoane au fost ucise luni bombardamente ruseşti, inclusiv un copil, au anunţat autorităţile locale.

Ruşii au anunţat că au distrus, în apropiere de Liov, un depozit important de „armament străin, livrat Ucrainei în ultimele şase zile de către Statele Unite şi state membre ale Uniunii Europene (UE)”.

Oraşul Liov, situat departe de front, în apropiere de frontiera cu Polonia, a devenit principalul refugiu al ucrainenilor deplasaţi şi a fost puţin vizat în atacuri ruseşti. Armata rusă a anunţat că a scos din uz, luni, 16 instalaţii militare ucrainene, în care se aflau muniţie şi rachete de tiip Tocika-U, care constituie o miză majoră.

Statele Unite au anunţat luni primele livrări dintr-o nouă tranşă a unui ajutor militar, în valoare de 800 de milioane de dolari, la frontiera Ucrainei, destinate armatei ucrainene.

Rusia a predat Ucrainei peste 76 de ucraineni, dintre care 60 de soldaţi şi 16 civili, în al cincilea schimb de prizonieri de război de la începutul invaziei ruse, a declarat marţi vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, relatează Reuters.

Acesta a fost al cincilea schimb de prizonieri de război. Un total de 76 de persoane”, a afirmat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk într-un comunicat.

Schimbul a inclus 10 ofiţeri ucraineni, a mai precizat ea.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *