VIDEO Rusia a pus mâna pe Insula Șerpilor: Două detaşamente de nave de luptă, plasate în zonă. Ucraina: Rușii sunt gata să lanseze rachete de croazieră din Marea Neagră

Rusia a format două detaşamente de nave de luptă pentru a-şi consolida poziţia pe Insula Şerpilor şi a efectua atacuri dinspre mare, au relatat joi agenţiile de presă ucrainene Unian şi RBC.ua, citând surse militare de la Kiev. Vremea furtunoasă din Marea Neagră a obligat totuşi navele de război ruseşti să se pună la adăpost mai aproape de baza lor din Crimeea anexată, a indicat Comandamentul operativ ‘Sud’ al forţelor armate ucrainene.

Cu toate acestea, două nave purtătoare de rachete de croazieră ruseşti continuă să menţină ameninţarea cu un atac cu rachete la nivel foarte ridicat, la fel şi sistemele de rachete de coastă (din Crimeea) şi aviaţia strategică a inamicului”, menţionează comandamentul citat într-un comunicat.

Trupele ruse nu au abandonat încercările de a se consolida în Insula Şerpilor şi continuă atacurile dinspre mare, dar în ultimele zile vremea furtunoasă i-a împiedicat în aceste tentative, notează RBC.ua.

În genere, potrivit Comandamentului operativ ‘Sud’, situaţia din zona sa de responsabilitate (sudul Ucrainei) rămâne stabil tensionată, chiar dacă forţele ruse nu au fost deosebit de active în ultimele zile în această direcţie.

În regiunea Mikolaiv au continuat bombardamentele asupra unor aşezări. Situaţia din centrul regional este relativ calmă. În regiunea Herson, forţele ruse au încercat să pună pe seama trupelor ucrainene un bombardament asupra localităţii Cernobaievka, dar localnicii cunosc deja foarte bine tactica inamicului şi nu au ‘înghiţit’ diversiunea”, se menţionează în comunicat.

Având în vedere situaţia dificilă din zonă, oamenii vor să plece, dar ruşii au blocat intrările şi ieşirile din regiunea Herson şi deschid focul asupra coloanelor de evacuare, mai subliniază Comandamentul operativ ‘Sud’. Rusia doreşte să-şi consolideze poziţia în Insula Şerpilor pentru a controla partea de nord-vest a Mării Negre, notează Unian, citând surse ale serviciilor secrete ucrainene. Chiar pe lângă Insula Şerpilor trec comunicaţii maritime şi rute comerciale de la Odesa până la Bosfor şi mai departe până la Marea Mediterană. Astfel, stânca din Marea Neagră reprezintă astăzi un punct strategic, care permite Rusiei să creeze probleme la nivel global.

„Insula Şerpilor, o fâşie mică de uscat în Marea Neagră, se află vizavi de gurile Dunării. Amplasarea în insulă a unor echipamente radiotehnice sau de recunoaştere radiolectronică, le permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt deja amplasate unităţi americane”, declarase expertul militar Serghei Grabski, colonel în rezervă, într-un interviu acordat RBC.ua la începutul acestei săptămâni. Astfel, a afirmat el, ruşii pot efectua „misiuni de recunoaştere şi filma tot ceea ce vizează atât armata americană, cât şi cea română pe teritoriul României”.

Prin blocarea rutelor comerciale maritime ucrainene şi a transportului de mărfuri, Rusia afectează deja mai multe ţări printr-un „terorism alimentar” dus la nivel internaţional, susţine acelaşi expert, citat de RBC.ua.

Ucraina: „Rușii sunt gata să lanseze 16 rachete de croazieră din Marea Neagră

Ministerul Apărării al Ucrainei avertizează vineri că rușii au pregătit 16 rachete de croazieră Kalibr pentru lansare din Marea Neagră.

Două nave cu o salvă totală de până la 16 rachete Kalibr sunt gata de lansare din Marea Neagră”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk. De asemenea, grupul Flotei Mării Negre a Federației Ruse continuă să izoleze transportul civil și porturile Ucrainei. Navele inamice oferă recunoaștere și sprijin de foc pentru forțele de ocupare de pe uscat, a adăugat armata ucraineană.

Statele occidentale ar vrea să ofere Ucrainei rachete antinavă pentru a debloca porturile. Pe 15 mai, rușii au lansat rachete Kalibr din submarine din regiunea Lviv.

Rușii preiau controlul administrativ al orașului Mariupol

Institutul pentru Studierea Războiului arată faptul că, în Mariupol, după o perioadă de bătălii grele, trupele rusești încearcă să câștige controlul administrativ al orașului. Viceprimarul orașului, Petro Andryushchenko, susține că pro-rușii din Mariupol sunt coordonați direct de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și nu de către liderii pro-ruși din Donbas.

Ucrainenii predau rușilor oțelăria Azovstal

Apărătorii din oţelăria Azovstal au primit, de la Kiev, ordinul să înceteze lupta, anunţă comandantul acestor combatanţi, relatează AFP.

„Comandamentul Militar Superior a dat ordin să salvăm viaţa militarilor garnizoanei noastre şi să încetăm să mai apărăm oraşul”, anunţă comandantul Regimentului Azov, una dintre unităţile ucrainene prezente în oţelărie, Denis Prokopenko.

Moscova a anunţat vineri că peste 1.900 de militari s-au predat inamicului.

Naţionaliştii blocaţi în oţelărie au început să se predea. În prezent, 1.908 de persoane au depus armele”, a anunţat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră că cel o parte dintre aceşti luptători nu sunt militari, ci combatanţi neonazişti.

Șoigu: „Peste 1.900 de militari ucraineni baricadaţi în Azovstal s-au predat

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, anunţă vineri că 1.908 militari ucraineni, baricadaţi de săptămâni în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat, relatează AFP.

Naţionaliştii blocaţi în oţelărie au început să se predea. În prezent, 1.908 de persoane au depus armele”, anunţă ministrul rus al Apărării.

Aceşti militari s-au baricadat de mai multe săptămâni în galerii subterane ale imensei oţelării Azovstal şi au devenit un sombol internaţional al rezistenţei împotriva invaziei ruse. Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră cel o puţin o parte nu sunt militari, ci combatanţi neonazişti.

Aviația rusă a efectuat un atac cu rachete în Odesa

Aviația rusă a lansat un atac cu rachete asupra mai multor obiective ale Forțelor Armate Ucrainene din regiunea Odesa, transmit autoritățile locale ucrainene pe Telegram. Ucraina a raportat luni dimineața un alt atac cu rachete împotriva regiunii de coastă Odesa de la Marea Neagră, care a provocat pagube la infrastructură și a generat un incendiu.

Săptămâna trecută, un centru comercial și două hoteluri au fost lovite de lovituri militare rusești la Odesa. Trei rachete hipersonice Kinzhal au fost lansate dintr-un avion și și au lovit o „țintă de infrastructură turistică„, a declarat un oficial ucrainean.

Ministerul Apărării din Ucraina avertizează că rușii au pregătit 16 rachete de croazieră de calibru pentru lansare din Marea Neagră.

Al doilea Mariupol: Imagini din orașul ras de pe fața pământului în Lugansk

Armata rusă a distrus total orașul Rubizhne din regiunea Lugansk, autoritățile ucrainene spunând că din cauza pierderilor suferite, localitatea poate fi catalogată drept „al doilea Mariupol”.

Rubizhne a împărțit soarta Mariupolului. Orașul industrial a fost complet distrus, nu există clădiri supraviețuitoare, multe case nu pot fi restaurate. Există cimitire în curți”, a spus Serhiy Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, într-un mesaj pe Telegram.

Acesta a amintit că înainte de război erau peste 60.000 de muncitri care lucrau în fabrici, în zoba bugetară și în mici afaceri locale. Astăzi, Rubizhne mai este doar un maldăr de cărămidă arsă. În același timp, potrivit lui Gaidai, în oraș există încă oameni care „locuiesc în subsoluri”. El a menționat că Rubizhne va trebui construit aproape de la zero.

Rachetele rusești au distrus casa de cultură din Lozova: 7 victime, inclusiv un copil

Rachete trase de armata rusă au lovit vineri o Casă de Cultură din Lozova, regiunea Harkov, rănind șapte persoane, inclusiv un copil de 11 ani. Lovitura a fost efectuată în jurul orei 15.00. Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere.

Rușii au bombardat o şcoală din regiunea Lugansk, unde se adăposteau peste 200 de persoane, printre care și foarte mulți copii

Un atac al forţelor ruse a vizat o şcoală din Sieverodoneţk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde se adăposteau peste 200 de oameni, mulţi dintre ei copii, iar 3 persoane au decedat, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Serghei Gaidai pe contul de Telegram, relatează BBC.

Gaidai susţine că trei adulţi au murit şi poliţia încearcă să transfere oamenii într-un alt adăpost. El a mai spus că aproximativ 11.000 de case, dintre care aproape 3.000 erau clădiri înalte, au fost „parţial sau complet distruse” în Luhansk. Pierderile economice sunt estimate „la sute de miliarde de grivne”, mai afirmă Gaidai.

Informaţiile nu au putut fi indentificate din surse independente.

Rusia: „Luganskul va fi în curând luat sub control

Controlul asupra Donbassului se extinde, teritoriul Republicii Populare Lugansk va fi în curând luat sub control, a declarat ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.

Grupuri ale Forțelor Armate Ruse împreună cu unități ale Miliției Populare a Republicilor Populare Lugansk și Donețk continuă să extindă controlul asupra teritoriilor Donbassului. Eliberarea Republicii Populare Lugansk se apropie de finalizare”, a declarat Shoigu, vineri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Administrație al Ministerului rus al Apărării, relatează Interfax.

Forțele Armate ale Ucrainei, încercând să întârzie înaintarea trupelor ruse, nu-i lasă pe localnici să iasă din orașe și orașe și să-i folosească ca scuturi umane”, a declarat ministrul. „Suferind infrangeri pe teren, regimul de la Kiev cauta sa obtina cel putin succese pe termen scurt in unele zone, trecandu-le ca fiind mari”, a spus Shoigu. „În ajunul Zilei Victoriei, autoritățile ucrainene au făcut o încercare aventuroasă de a cuceri insula Zmeiny. Această acțiune dubioasă s-a dovedit a fi un eșec total. Forțele Armate Ruse au eliminat peste 50 de militari ai unităților de elită ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Timp de trei zile, patru avioane inamice, 10 elicoptere, 30 de vehicule aeriene fără pilot și trei bărci au fost distruse. Subliniez că orice provocare va continua să fie strict suprimată”, a spus ministrul.

Pe 21 februarie, președintele rus a semnat un decret de recunoaștere a independenței republicilor populare Donețk și Lugansk. Pe 24 februarie, Putin a anunțat începerea invaziei în Ucraina. Ca răspuns, multe țări au impus sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei. O serie de țări furnizează Ucrainei arme și echipamente.

Rușii se laudă că au denazificat 95% din teritoriul regiunii Lugansk

Miliția Populară a autoprocalamatei republici independente Lugansk controlează 95% din teritoriul regiunii, iar restul teritoriului va fi eliberat în curând, a declarat vineri Andrey Marochko, reprezentant al Republicii Populare Lugansk. Rușii folosesc termenul „denazificare” pentru „eliberarea” zonelor din Donbas de trupele ucrainene. Controlul asupra Donbassului se extinde, teritoriul Republicii Populare Lugansk va fi în curând luat sub control, a declarat vineri și ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.

Trupele rusești au bombardat puternic în Lugansk

Oficiali militari ucraineni spun că 12 persoane au fost ucise în regiunea Lugansk, în estul țării, și 60 de proprietăți au fost distruse de bombardamentele rusești de joi. Însă, notează ei, forțele rusești nu par să fi făcut progrese pe principalele linii de front din Luhansk și Donețk în ultima zi. Cele 12 persoane au fost ucise în orașul Severodonetsk, potrivit șefului administrației militare din Luhansk, Serhii Hayday, conform CNN. Hayday a declarat că multe case au fost distruse în întreaga zonă.

În ciuda bombardamentelor intense, ucrainenii spun că liniile lor defensive rezistă. „Asaltul asupra Severodonetsk nu a avut succes. Rușii au suferit pierderi de oameni și s-au retras”, a declarat Hayday.

Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului Severodonetsk, a declarat că în oraș mai sunt până la 15.000 de civili, care locuiesc în adăposturi antiaeriene și subsoluri. „Orașul a rămas fără electricitate, internet și comunicații de aproape o săptămână”, a spus el: „Aproximativ 70% din fondul locativ al orașului a fost distrus”.

La sud de Severodonețk, forțele rusești au încercat să pătrundă în jurul orașului Toshkivka, potrivit Statului Major ucrainean. În eforturile lor de a finaliza cucerirea Luhanskului, rușii au încercat, de asemenea, să meargă spre orășelul Vyskryva. În cazul în care vor reuși, ei ar fi, de asemenea, mai aproape de un alt obiectiv: orașul Bakhmut din Donețk, care a devenit un centru pentru armata ucraineană în timp ce încearcă să își realimenteze pozițiile defensive.

Pe frontul din Donețk, au continuat bombardamentele asupra așezărilor de la nord de Sloviansk. Mai la nord, în regiunea Harkov, unde forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în ultimele săptămâni, continuă bombardamentele rusești asupra zonelor recucerite de forțele ucrainene, potrivit armatei ucrainene. Orașul în sine a văzut mult mai puține focuri de armă primite.

Moscova începe rusificarea teritoriilor ocupate în Ucraina

Lucrările de restaurare a teritoriilor „eliberate” din Ucraina și Donbass, a căror infrastructură a fost afectată în timpul ostilităților, vor fi efectuate de un departament special rus. Acest lucru a fost declarat jurnaliștilor vineri de vicepremierul Federației Ruse, Marat Hușnullin, relatează TASS. „Am creat un departament special, care include toate organismele interesate„, a spus el.

Khusnullin a adăugat că programul este gândit pe mai multe zile. „Avem sarcini pentru o zi, o săptămână, o lună, până la Anul Nou. Punem astfel de lucrări”, a adăugat el.

Vicepremierul a mai precizat că Departamentul are în plan refacerea tuturor drumurilor și a locuințelor distruse. Al doilea set de măsuri, la care se lucrează, de asemenea, este refacerea economiei teritoriilor afectate. Potrivit acestuia, „au fost pregătite o serie de măsuri pentru lansarea rapidă a sistemului financiar”. De asemenea, multe aspecte trebuie abordate în domeniul sprijinului agricol, a continuat el.

Pe 8 mai, Khusnullin a vizitat Mariupol, Volnovakha, Lugansk și alte orașe din Donețk și Lugansk, unde a vorbit și cu localnicii. El a subliniat că este necesar să se desfășoare activități la scară largă în ceea ce privește acordarea de asistență umanitară și a adăugat că este mult de lucru. Mai târziu, pe 17 și 18 mai, vicepremierul a efectuat o călătorie pe teritoriul regiunilor Herson și Zaporijjea, inspectând orașele Herson și Melitopol. Acolo a spus că Rusia va fi implicată în restaurarea infrastructurii regiunilor. De asemenea, s-a raportat mai devreme că o coloană de echipamente rusești de la 70 de mașini și aproximativ 350 de specialiști în restaurarea infrastructurii a sosit din Rusia în Republica Populară Lugansk.

Rușii anunță că au cucerit un oraș strategic, Severodonetsk

Trupele rusești susțin că eliberează Severodonetsk. Rușii precizează că există lupte aprige pentru acest oraș de importanță strategică pentru ei. Potrivit diferitelor estimări, în regiunea Severodonetsk există între 8.000 și 15.000 de militanți ucraineni. Ieri, armata ucraineană se apăra în afara orașului, dar apoi s-ar fi retras adânc în zonele rezidențiale, „ascunzându-se de obicei în spatele unui scut uman de civili, dintre care sunt încă mulți în oraș”, transmit forțele rusești.

„Ieri am relatat despre brigada 115 a Forțelor Armate ale Ucrainei din Severodonețk, ai cărei militari au înregistrat un apel către Zelenski cu refuzul de a continua ostilitățile din cauza lipsei de sprijin și echipament normal”, au transmis forțele ruse, pe Telegram.

La sud de Severodonețk, forțele rusești au încercat să pătrundă în jurul orașului Toshkivka, potrivit Statului Major ucrainean. În eforturile lor de a finaliza cucerirea Luhanskului, rușii au încercat, de asemenea, să meargă spre orășelul Vyskryva. În cazul în care vor reuși, ei ar fi, de asemenea, mai aproape de un alt obiectiv: orașul Bakhmut din Donețk, care a devenit un centru pentru armata ucraineană în timp ce încearcă să își realimenteze pozițiile defensive. Pe frontul din Donețk, au continuat bombardamentele asupra așezărilor de la nord de Sloviansk. Mai la nord, în regiunea Harkov, unde forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în ultimele săptămâni, continuă bombardamentele rusești asupra zonelor recucerite de forțele ucrainene, potrivit armatei ucrainene. Orașul în sine a văzut mult mai puține focuri de armă primite.

Rușii au blocat peste 1000 de mașini la Zaporojie: Femeile și copiii nu mai au apă și mâncare

Peste 1.000 de maşini care transportau ucraineni au fost împiedicate să treacă pe teritoriul controlat de Ucraina din Zaporojie, potrivit administraţiei militare regionale, citată de CNN. Administraţia locală a declarat vineri că maşinile pline de oameni care încercau să plece au fost blocate la un punct de control rusesc din oraşul Vasylivka.

În Vasylivka, ocupanţii nu au permis accesul a peste 1.000 de maşini pe teritoriul controlat de Ucraina, pentru a patra zi consecutiv”, se arată în postarea de pe Telegram, adăugând că în maşini sunt femei şi copii şi că majoritatea nu mai au bani pentru mâncare şi apă. Mai multe maşini au reuşit să treacă joi prin oraşul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.

Deţinătorii de afaceri din Berdyansk sunt forţaţi să cumpere mărfuri din Crimeea şi este necesar să se înscrie pentru un convoi cu  escortă. O astfel de înregistrare îi ajută pe colaboratorii locali să colecteze informaţii despre cine se întoarce cu mărfurile şi de la cine poti colecta ulterior „tribut”, „, a susţinut administraţia regională.

Un videoclip postat pe Telegram de Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională al guvernului ucrainean arată un şir lung de maşini pe marginea unui drum.

Armata rusă își testează noul arsenal militar în Ucraina, printre care tancul ‘Terminator’ și arma cu laser ‘Zadira’

Forțele Armate ale Federației Ruse și-au folosit în premieră, în Ucraina, unele din noile tehnologii militare de care dispune, scrie publicația rusă de stat Pravda.

În timpul „operațiunii speciale” din Ucraina, Rusia a folosit pentru prima dată racheta hipersonică Kinzhal. O rachetă a lovit un depozit cu rachete și muniție de aviație al Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunea Ivano-Frankivsk. De asemenea, racheta aer-sol tactică supersonică Kh-31PM a dezactivat o bază aeriană din regiunea Vinnytsia. Toate cele opt rachete trase și-au atins ținta.

Forțele Armate Ruse au mai folosit avioane de luptă Su-57 de generația a cincea. Aceste aeronave operează și în afara zonei de distrugere activă de către sistemele de apărare aeriană inamice, folosind arme de rachete, probabil Kh-31PM de înaltă precizie. Se știe că Su-57 a trecut primele teste în timpul operațiunilor militare din Siria în 2018.

Pe lângă tancurile T-90M „Proryv”, vehiculele de luptă pentru sprijinul tancurilor „Terminator” (BMPT) au intrat în conflictul din Ucraina. Multă vreme, aceste BMPT-uri nu au dorit să fie adoptate de Forțele Armate ale Federației Ruse, dar datorită șefului Marelui Stat Major Valery Gerasimov, „Terminator” a fost acceptat.

Viceprim-ministrul Iuri Borisov a declarat recent că și arma cu laser Zadira participă la acțiunile militare din Ucraina. Borisov nu a spus exact unde a fost folosit, dar a menționat că Zadira este capabilă să lovească drone la o distanță de cinci kilometri folosind radiații termice.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *