Spread the love

Mișcarea unionistă a decis să treacă la un nivel superior și se mobilizează pentru alegerile europarlamentare în cel mai serios mod posibil: va avea propriul candidat! Astfel, Platforma Unionistă Acțiunea 2012, a anunțat, sâmbătă, în București, candidatura lui George Simion.

CITEȘTE ȘI:

Liderul unionist aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare: În 2011 a înființat Platforma Unionistă Acțiunea 2012, reușind să coaguleze asociațiile și grupurile de inițiativă din România și Republica Moldova care împărtășeau același ideal, al reîntregirii naționale. În echipă, a desfășurat sute de acțiuni, campanii și evenimente, printre care și campania de strângere de semnături pentru adoptarea unei legi pentru Basarabia, zeci de școli de cultură și afirmare românească pentru tinerii de peste Prut, formarea în Parlamentul României a grupului „Prietenii Unirii”, cu senatori și deputați din toate partidele, zeci de manifestații stradale pentru Unire la București și Chișinău ș.a. obținerea măsurii de trecere a Prutului, din România în Republica Moldova, doar cu buletinul, Declarațiile de Unire cu Țara venite din partea a peste 180 de Consilii locale din Republica Moldova, lansarea unui post de televiziune prin cablu la Chișinău, declarația unanimă din Parlamentul României la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire ș.a.m.d.

La lansarea de sâmbătă, George Simion s-a bucurat de sprijinul mai multor organizații civice, dar și al mai multor aleși locali, primari sau consilieri locali de pe ambele maluri ale Prutului.

Doru Mărieș: „Molipsiți-vă cu toții de dragostea lui sinceră!”

Evenimentul, moderat de Alina Panico, a debutat cu discursul consilierului în Parlamentul European, director și fondator al Centrului European pentru Unitate Românească (care promovează la nivelul UE unificarea României cu Republica Moldova), Bianca Ficuț.

„Poate un membru al PE, un candidat independent, un singur om, să transforme percepția Europei dar și a noastră despre noi înșine. Dacă vorbim de George Simion și despre mișcarea unionistă pe care a întemeiat-o și a consolidat-o în ultimii zece ani, atunci… da! Așa cum a reușit să pună pe agenda politică și publică subiectul Unirii, tot așa va reuși, cu sprijinul nostru, să refacă drumul UE către Sibiu. „EU road to Sibiu” trebuie să treacă prin Chișinău, pentru că viitorul UE, care se reconfigurează în acest an, depinde de o Românie Mare din toate punctele de vedere, într-o Europă unită din toate punctele de vedere! Centrul European pentru Unitate Românească nu poate decât să salute și să sprijine din toată inima această candidatură, ca pas important în reprezentarea adecvată a reprezentării României și a intereselor noastre în PE, dar mai ales ca pas esențial spre definirea mentalității următorului secol românesc”, a spus Bianca Ficuț.

Diaspora unionistă a fost reprezentată de Victoria Grosu Vremeș, basarabeancă domiciliată în Italia și susținătoare a valului unionist.

„Eu cred și, astăzi, vin în fața dumneavoastră, a tuturor, să îmi dau votul de încredere pentru George Simion, considerându-l unul din liderii care își poate asuma prin curajul și nebunia lui să impună cu aceeași perseverență și insistență cu care a bătut ușile parlamentarilor de astăzi de la Chișinău și București, aducând pe agenda de zi ideea de Unire și necesitatea Unirii, tot astfel cred că va ajunge și la Bruxelles să se vorbească despre Unire. Nu cred că va renunța vreodată la acest vis pentru că el, de fapt, a renunțat la viața privată, la cei mai frumoși ani din tinerețe și când mulți dintre noi, la vârsta lui, ne gândim să ne construim un cămin, el a ales să se logodească cu cauza națională!”, a spus Victoria Vremeș.

Foarte puțin vizibili în spațiul public sau politic românesc, românii din Timoc aproape că sunt complet absenți din tumultul țării noastre. La lansarea de sâmbătă a lui George Simion, aceștia au fost reprezentați de Daniel Pastronevici, membru al Consiliului de conducere a Congresului Românilor din Serbia și reprezentant al Grupului Studenților Timoceni din Craiova.

„Noi credem că o să avem o mai bună vedere din partea României și apoi din partea Serbiei. Eu, ca reprezentant al românilor din Serbia, îl susțin pe George Simion, să ajungă unde vrea și să facă o chestie și mai mare și mai bună decât ce a făcut până acum, vital”, a spus Daniel Pastronevici.

De departe, discursul cel mai electrizant al fost al președintelui Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș.

„Molipsiți-vă cu toții de dragostea lui sinceră, curată, onestă și, în definitiv, omenească, de țară! George, succes! Să îți dea Dumnezeu ce îmi doresc mie!”, a spus Doru Mărieș.

Primarul comunei Corbi, din județul Argeș, Virgil Baciu, a punctat o tristă realitate: la Congresul Aleșilor Locali, reprezentarea autorităților locale românești a fost precară, aspect care nu trebuie să se repete.

„Pe George l-am cunoscut la începutul anului 2016, la Congresul Aleșilor Locali din cele două maluri ale Prutului, organizat în Parlamentul României, de Acțiunea 2012, eveniment la care am avut ocazia să cunosc primari din Republica Moldova și când am semnat trei acorduri de înfrățire cu mai multe localități. Speranța era mult mai mică decât ceea ce se întâmplă în 2019. În Republica Moldova sunt 800 de localități, în România sunt peste 3.000. La acel eveniment, au participat 450 de UAT-uri din Moldova, iar din România 150… priviți raportul!”, a spus primarul Virgil Baciu.

Harghita și Covasna își pun speranțele în Simion. Și Bugeacul!

Ignorați sau tranzacționați politic de-a lungul anilor, românii din Harghita și Covasna se zbat într-o ignoranță înfiorătoare, aspect care a fost punctat sâmbătă și de secretarul executiv al Forumului Civic al Românilor din cele două județe, Florentina Teacă:

„Se aruncă multe milioane de euro… sau multe miliarde de forinți, ca să fiu mai exactă. Am avut mulți candidați, care ne-au promis atâtea, niște promisiuni frumoase, i-am votat și apoi nu i-am mai văzut. De la tine ne dorim, după ce vei ajunge europarlamentar, să nu ne ocolești!”, a spus aceasta.

Tot Florentina Teacă a citit și mesajul dr. Ioan Lăcătuşu directorul ştiinţific al Centrului European de Studii CovasnaHarghita:

„Transmite-i lui George că avem încredere în el! Apreciem puterea de muncă, implicarea, competența, curajul, avem convingerea că, ajuns europarlamentar, își va onora promisiunile!”

Sudul Basarabiei, ciopârțit între interese trecute și prezente, parte a Ucrainei, a fost reprezentat de Anatol Popescu.

„Trebuie să ne manifestăm identitatea și sorgintea, sufletul românesc. Anul acesta suntem mai mult triști, decât veseli. Peste șase zile, vom comemora zece ani de la trecerea în neființă a lui Grigore Vieru, 130 de ani de la moartea lui Eminescu, dar sper eu că tot ceea ce reprezintă pentru noi, românii din Ucraina, care suntem lipsiți de dreptul de a avea reprezentanți în Parlamentul de la Kiev – aici mă bucur de frații din Timocul sârbesc – în Ucraina, o țară în care se implementează un genocid, etnogid, prin ucrainizarea a tot ce este românesc, foarte probabil anul acesta va urma unirea în afara legii a parohiilor românești care nu țin de nou-creata Biserică Ortodoxă Ucraineană”, a spus Anatol Popescu.

Întrucât Transilvania nu putea să nu fie reprezentată la un asemenea eveniment, consilierul local al municipiului Alba-Iulia, Mircea Trifu, a invocat motivele pentru care un independent este mult mai credibil decât un om politic stricto senso.

„Nu cred că acest ideal a fost cu adevărat de nici unul din aceste partide, de altfel noi nu ne aflăm decât într-o situație de după 1989, când FSN s-a împărțit în două, între PSD și PDL, fuzionat și tranzacționat în diferite forme. La noi, în partea de nord a țării, este FSN 2, aici FSN 1 și aceste două soluții s-au dovedit total falimentare!”, a spus Mircea Trifu.

Leașcenco: „Reunirea României este un proiect care trebuie să se regăsească în toate cele trei parlamente!”

În Republica Moldova, alegerile parlamentare bat la ușă. Din acest al doilea stat românesc, ultimii doi vorbitori din cadrul evenimentului de sâmbătă au fost președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco și primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu.

„Unirea, Reunirea României este un proiect care trebuie să se regăsească în toate cele trei parlamente (București, Chișinău și Bruxelles – n.r.), proiect și năzuință despre care trebuie să se vorbească la nivelul cancelariilor europene, să știe toată lumea că România și Basarabia vor Unirea! Avem un drum lung de parcurs, avem determinarea necesară, avem oamenii care ne susțin, avem aici primari unioniști, împreună vom reuși cu siguranță! Această iarnă frumoasă să știți că o vom finaliza cu o victorie în Parlamentul de la Chișinău, iar primăvara o vom încheia cu o victorie în Parlamentul de la Bruxelles! Felicitări, Unirea face puterea!”, a spus Leașcenco.

La rândul său, primarul Răileanu a precizat că basarabenii au preluat „defecte culturale, deformări” și „nu ne putem consolida suficient conștiința națională”.

„Am preluat defecte culturale, deformări, nu ne putem consolida suficient conștiința națională… Noi, acum, suntem în preajma alegerilor parlamentare și simțim cum mulți au cedat, nu mai cred în nimic, este o situație foarte interesantă și eu cred că un popor rătăcit, fără suport cultural, care vine din adâncul istoriei, este vulnerabil. Acum, în Republica Moldova, se vorbește de „statul acaparat” de Plahotniuc. Eu sunt convins că sunt foarte mulți doritori de acaparare, este și Dodon, același Usatîi, mai sunt și care nu s-au afișat încă… În acest context, sarcina României este să fie solidară cu noi, să trecem peste această barieră”, a spus primarul Răileanu.

George Simion: „Politicienii o să aibă de partea lor pârghii administrative, televiziuni, bani”

Luând fața viitorilor candidați la alegerile europarlamentare, fiind primul care și-a anunțat această intenție, George Simion a precizat că aceștia vor beneficia de toate pârghiile unui sistem de… redusă calitate.

„Îmi asum dincolo de această candidatură și faptul că voi, toți, din diferite medii, v-ați strâns aici toată România, să vă cunoașteți între voi, să vă ajutați, să vă uniți eforturile! Doar așa și numai așa! Campania asta nu va fi contra a ceva, este o campanie pro, pentru România noastră întreagă! O să vedeți în campanie mulți candidați, politicieni experimentați, care se vor înghesui pentru o pensie bună la Bruxelles. Toată „floarea cea vestită” a politicii românești și-a anunțat candidatura și implicarea în această campanie și o să aibă de partea lor pârghii administrative, televiziuni, bani… Eu sunt singur aici, dar vă am pe voi, am de partea mea adevărul, am de partea mea dreptatea și un ideal: să facem cu toții, împreună, o Românie Mare în Europa!”, a spus George Simion.

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura pe 26 mai 2019.

Mai jos, atașăm principalele declarații ale candidatului independent, George Simion, la alegerile europarlamentare:

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *