VIDEO Revoltă în masă la Moscova: Soţia lui Navalnîi a fost ARESTATĂ! Rusia cere explicaţii Ambasadei SUA

Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, estimează Reuters, dar proteste au avut loc în multe alte oraşe. 15.000 de persoane au participat până acum la protestele organizate în Extremul Orient al Rusiei şi în Siberia, unde sunt -50 de grade Celsius. Navalnîi le-a cerut oamenilor să iasă în stradă, după arestarea sa din weekendul trecut. El a fost arestat duminica trecută imediat ce a ajuns pe aeroportul din Moscova, de la Berlin unde a fost salvat după ce a fost otrăvit în august 2020, în Rusia.

În imaginile transmise de la fața locului se vede că forțele de ordine care lovesc oamenii din mulțime cu bastoanele din dotare. Se estimează că peste 200 de persoane au fost reținute, după ce au ieșt în stradă în mai multe de 90 de orașe din toată țara. Navalnîi a transmis un mesaj important de dincolo de gratii. Oponentul regimului rus a postat recent pe pagina lui de Instagram un videoclip în care afirmă cu nu are de gând să se sinucidă, în caz că i se va înscena moartea:

„Prin urmare, pentru orice eventualitate, declar: Nu intenționez să mă spânz de barele ferestrelor și, nici să-mi tai venele sau gâtul. Merg foarte atent pe scări. Mi se măsoară tensiunea arterială în fiecare zi – suntv sănătos ca un astronaut și un atac de cord brusc este exclus. Nu beau și nu mănânc în exces. Starea mea psiho-emoțională este complet stabilă. Știu sigur că există mulți oameni buni în afara închisorii mele care îmi vor sări în ajutor”, a spus disidentul rus.

Soția, arestată

Soţia lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaïa, a fost arestată, sâmbătă, la Moscova, unde are loc una dintre manifestaţiile de susţinere a opozantului Kremlinului, relatează cnn.com Iulia Navalnaïa a postat pe Instagram o imagine cu ea la protest, cu menţiunea: „Ce binecuvântare că sunteţi aici! Mulţumesc!”.

După mai puţin de jumătate de oră, soţia lui Navalnîi a postat încă o fotografie, cu ea într-o maşină a poliţiei. În social media au apărut imagini cu Navalnaïa oprită de poliţie la intrarea într-o staţie de metrou din centrul Moscovei, lângă locul în care erau strânşi protestatari. Apoi, ea a fost văzută în timp ce era escortată la o dubă a poliţiei. La protestul de la Moscova a participat şi mama lui Navalnîi, Liudmila Ivanovna Iulia Navalnaïa.

Iulia Navalnîi

Potrivit OVD-Info, un site independent care monitorizează arestările de la protestele din Rusia, au fost reţinute sâmbătă 1.090 de persoane. Vineri, susţinătorii lui Navalnîi au anunţat că plănuiesc proteste în 90 de oraşe. Sâmbătă, manifestanţii au ieşit în stradă în mai multe localităţi din Rusia, inclusiv la Iakuţk, unde sâmbătă temperatura a fost de -53 de grade Celsius. Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste. Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta ar însemna de fapt încurajarea manifestanţilor.

Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?„, a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, „colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia”, a adresat MAE rus. Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a mai anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani, relatează AFP.

Război diplomatic

Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani, relatează AFP. „Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?”, a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, „colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia”, a mai adresat MAE rus. Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste. Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta ar însemna de fapt încurajarea manifestanţilor.

Potrivit acesteia, dacă ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, asta ar fi dus la „ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi”. Diplomaţii americani nu au reacţionat până în prezent la această luare de poziţie, notează AFP. Purtătoarea de cuvânt a ambasadei SUA a denunţat în schimb sutele de arestări la protestele care au loc sâmbătă.

Marea Britanie a îndemnat Rusia să respecte angajamentele sale internaţionale privind respectarea drepturilor omului după reţinerea a peste 1.600 de persoane la Moscova şi în alte oraşe din Rusia în timpul protestelor de sâmbătă organizate la apelul opozantului Aleksei Navalnîi, relatează Reuters.

Suntem profund preocupaţi de reţinerea protestarilor paşnici şi continuăm să monitorizăm situaţia îndeaproape. (…) Îndemnăm guvernul rus să respecte şi să se conformeze cu angajamentele sale internaţionale în materie de respectare a drepturilor omului şi să-i elibereze pe cetăţenii reţinuţi în timpul demonstraţiilor paşnice”, a anunţat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.

Peste 40 de poliţişti au fost răniţi în timpul protestelor pentru eliberarea disidentului Aleksei Navalnîi de la Moscova, informează agenţia de ştiri rusă Tass. Rănile suferite sunt minore şi nu au necesitat spitalizare. Potrivit agenţiei Ria Novosti, protestatarii au aruncat cu bulgări în oamenii legi, iar trei poliţişti au fost acoperiţi cu vopsea. Informaţiile survin în contextul în care postări circulate online arată reţineri brutale ale manifestanţilor de către membri mascaţi ai forţelor de securitate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *