VIDEO „Remember 10 AUGUST” Ediția 2019, fără gaze și bastoane și cu o… participare modestă

Bucureștiul a fost sâmbătă mobilizat pentru un eveniment de proporții, un nou miting la exact un an de la evenimentele violente din Piața Victoriei. Numărul mare de participanți anunțat a pus autoritățile pe jar, Capitala fiind împânzită pe tot parcursul zilei de forțe de ordine. Polițiști peste tot: pe toate bulevardele, în intersecții și în stațiile de metrou, Ministerul Afacerilor Interne cât și Poliția Locală a Capitalei au afișat o adevărată demonstrație de forță.

Organizatorul protestului de sâmbătă, 10 august, Tomy Tomescu, reprezentantul Grupului de Acțiune Civică Diaspora pentru România, a declarat, vineri, că se așteaptă ca numărul celor care vor veni în Piața Victoriei să fie de aproximativ 250.000 de persoane. Potrivit acestuia, la mitingul de sâmbătă s-au instituit filtre la intrările în Piață, ca să nu se intre cu obiecte contondente.

Tomy Popescu este un medic stomatolog român, stabilit în Anglia din 2011. Anul trecut, asociația pe care o conduce a cerut autorizație, dar s-a retras cu câteva zile înainte de mitingul violent din fața Guvernului, susținând că reprezentanții Primăriei nu le-au dat asigurări suficiente că protestatarii sunt în siguranță.

La mitingul de sâmbătă au fost 75 de revendicări, printre care finalizarea anchetelor și judecarea violențelor din 10 august 2018, timpul revoluției și mineriadelor; implementarea numărului maxim de 300 de parlamentari și a proporționalității acestora; implementarea punctului 8 de la Timișoara într-o formă legală și actualizată; reinstituirea libertăţii de exprimare prin modificarea legii adunărilor publice ce permite în acest moment abuzul autorităților; Centrele Comunitare Românești din diaspora; modul de desfășurare a alegerilor, repatrierea, traficul transfrontalier în scopul exploatării sexuale și discriminarea copiilor români din Austria sau demararea anchetei privind actele false și infracțiunile membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Primarul Capitalei s-a întâlnit cu organizatorii: Firea oferă 10.000 de sticle de apă

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, s-a întâlnit vineri seară cu organizatorii mitingului, iar întâlnirea a avut ca scop stabilirea măsurilor necesare pentru ca manifestația să se desfășoare în condiții de siguranță pentru participanți. Astfel, întrucât în Capitală se anunță temperaturi ridicate, organizatorul a solicitat ca Primăria Capitalei să pună la dispoziție apă potabilă pentru participanți. Primarul General a aprobat această cerință, DGASMB urmând să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) și 4.000 de litri de apă potabilă. De asemenea, Primăria Capitalei a pus la dispoziție și 100 de toalete ecologice, amplasate în zonă. Sticlele de apă au fost împărțite de angajații Primăriei Capitalei și de Poliția Locală la gurile de metrou din Piața Victoriei.

piata victoriei 10 august apa

Totodată, un punct de comunicare publică a fost amplasat sâmbătă în Piaţa Victoriei, comunicatorii Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor urmând să informeze permanent despre dinamica misiunilor, în contextul mitingului programat să înceapă oficial la ora 14:00. De asemenea, participanții la manifestație au fost rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Trafic blocat în drumul spre Capitală. Primele incidente

La primele ore ale dimineții, doar câteva persoane erau în fața Guvernului, iar jandarmii amplasaseră deja cortul pentru comunicare publică. Potrivit programului, manifestația a început oficial la 14:00, programată până la ora 22:15, între timp având loc și o adunare publică între orele 17:00 – 21:00, în Piaţa Revoluţiei.

Primele revendicări au fost legate de construcţia Autostrăzii A8 – Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş. Nu doar bucureștenii au fost așteptați la miting, ci și oameni din provincie, organizatorii anunțând că vor să încerce blocarea traficului pentru 10 sau 15 minunte, undeva pe drumul spre Capitală. De exemplu, „Moldova cere echitate”, „A8, obiectiv strategic” şi „Vrem fapte” au fost mesajele afişate sâmbătă dimineaţă în Piaţa Unirii din Iaşi de către cei care au plecat spre Bucureşti pentru a participa la mitingul din Piaţa Victoriei.  Acest grup a blocat după-amiază un drum național din Buzău, traversând în mod repetat, timp de câteva minute, o trecere de pietoni, iar în zonă s-au format coloane de mașini.

Primele incidente în Piața Victoriei au avut loc în jurul orei 11:00. Organizatorul protestului, Tommy Tomescu, a avut un schimb de replici cu protestatarul Cristian Dide, care a adus în Piață o platformă, deși nu anunțase anterior acest lucru. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă și a refuzat să plece. Apoi, Dide s-a urcat pe o mașină de mare putere a STB, adusă de Jandarmerie pentru a ridica mașina-platformă. În zonă au ajuns jandarmii. În aceleași momente, în Piață a fost și Mălin Bot, care a fost acuzat că a îmbrâncit o femeie, iar soțul acesteia a ripostat. La rândul său, Bot a susținut că femeia respectivă a încercat să-i spargă telefonul. Protestatarul Dide a fost amendat pentru lipsa documentelor și pentru că a staționat într-o zonă în care nu era permis acest lucru și a rămas fără permisul de conducere pentru 30 de zile.

După aceste incidente, reprezentanții Jandarmeriei au precizat că dispozitivele de ordine publică nu au menirea să intimideze în vreun fel participanţii la manifestări, iar acestea vor fi dimensionate gradual, în funcţie de numărul participanţilor. Totodată, Jandarmeria a făcut apel la calm și, ca măsură de siguranță, circulația pe Șoseaua Kiseleff, unde este sediul central al PSD, a fost restricționată. La intrări au fost instituite filtre.

piata victoriei 10 august P1

Lasă în urma ta idei și mesaje, nu gunoi

În jurul orei 18:00, aproximativ 3.000 de persoane manifestau în Piața Victoriei și au existat incidente între un grup mic de protestatari și forțele de ordine, jandarmii fiind huiduiți și acuzați că apără hoția. Oamenii au avut pancarte cu diverse mesaje şi steaguri, au cerut demisia Guvernului, au fluierat şi, evident, PSD şi Jandarmeria au fost țintele principale ale scandărilor.

piata victoriei 10 august P5

A fost și momentul în care jandarmii au împărțit pliante cu șase sfaturi pentru protestatari. „Nu uita care este scopul protestului și sancționează orice încercare de confiscare a mesajului tău sau deturnare a acestuia din partea altor manifestanți”, a fost unul din sfaturi, ultimul fiind: „În urma ta ar trebui să rămână idei și mesaje, nu gunoi”.

piata victoriei 10 august jandarmi

Incidente… politice!

În jur de 19:30, au revenit în Piață și aproximativ 150 de protestatari #rezist, care au efectuat marșul până la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, numărul participanților în Piața Victoriei a ajuns la aproximativ 5.000 de persoane.

Au fost și o serie de incidente… politice. Mihail Neamțu a fost apostrofat întrucât strângea semnături pentru candidatura sa la prezidențialele din toamnă. El a fost huiduit de unele persoane din Piață, în timp ce discuta cu protestatari. În jurul lui Neamțu se aflau persoane ce purtau tricouri cu sigla formațiunii politice Alternativa Dreaptă.

Partidul a anunțat, luni, că îl va susține la alegerile prezidențiale pe scriitorul și analistul politic Mihail Neamțu, nume vehiculat deja în cursa internă a Partidului Mișcarea Populară pentru candidatul la Președinție.

neamtu

Un alt incident a avut loc pe scena amplasată de organizatori. Un român stabilit în Statele Unite a luat cuvântul și a precizat la un moment dat că există un candidat la președinție din partea diasporei. Imediat, Tomy Tomescu i-a smuls microfonul din mână iar mai mulți protestatari au cerut revenirea românului stabilit în SUA să revină pe scenă:

După acest incident, organizatorii au fost huiduiți chiar de către protestatari și, astfel, au renunțat la a mai transmite vreun mesaj de pe scenă.

Anul trecut, Dragnea; în 2019 – cazul Caracal. Laser pe Guvern: „Analfabeta!

Victimele criminalului din Caracal, Alexandra și Luiza, au fost amintite la mitingul din Piața Victoriei, acolo unde mai multe lumânări au fost puse lângă pozele celor două fete. Protestatarii au scandat „Alexandra” și poartă mesaje cu „Alo, 112?” Alături de pozele Alexandrei și Luizei au fost puse și fotografiile victimelor din Colectiv.

piata victoriei 10 august P2

După 20:00, mai multe grupuri au început să se reverse în Piață, fie de pe străzile adiacente, fie de la metrou, iar jandarmii au început să… mute gardurile.

piata victoriei 10 august P8

Practic, acesta a fost momentul în care Piața Victoriei s-a umplut și mitingul a ajuns la un număr rezonabil de participanți, dar cu mult sub așteptările sau anunțul inițial, participarea fiind… modestă. Potrivit Jandarmeriei, la ora 21:00, se aflau aproximativ 15.000 de participanți, iar autorizația era valabilă până la 22:15.

piata victoriei 10 august P3
piata victoriei 10 august P4
piata victoriei 10 august P6

După 21:00, protestatarii au împins cordonul de jandarmi spre Guvern, fără să li se opună rezistență. Manifestanții au avansat pe două benzi de circulație și s-au apropiat de gardul Guvernului. Jandarmeria a montat încă un gard care să-i țină departe pe protestatari. De asemenea, a venit rapid un nou cordon de jandarmi care nu poartă însă echipament specific intervențiilor în cazuri marcate de violențe. În jur de 21:15, după ce au ocupat două benzi de circulație, fără ca Jandarmeria să le opună rezistență, manifestanții au continuat să avanseze spre gardul Palatului Victoria și au ajuns pe trotuarul din fața Guvernului. De asemenea, o parte din protestatari au rupt gardurile de protecție instalate de jandarmi. Forțele de ordine în continuare nu au avut un răspuns, au cedat teren și s-au repliat în spatele unui ultim rând de garduri de protecție.

La fel ca protestele precedente din Capitală, a fost proiectat și de această dată cu laser pe clădirea Guvernului un mesaj, de data aceasta fiind vizibil Analfabeta, cu trimitere către premierul Viorica Dăncilă.

„Nu plecăm! Nu plecăm!”

Forțele de ordine au motivat faptul că s-au retras și au decis să redimensioneze spațiul de desfășurare al mitingului întrucât au dorit să evite apariția vreunui incident. Odată cu expirarea autorizației, la 22:15, protestatarii, ajunși deja la aproximativ 20.000, au scandat Nu plecăm! Nu plecăm! De asemenea, ca o altă tradiție a protestelor din Capitală, aceștia au aprins luminile telefoanelor și au continuat să scandeze „PSD, ciuma roșie!” Momentul de apogeu al prezenței a fost atins imediat după expirarea autorizației, respectiv de 24.000, apoi tot mai mulți protestatari au început să părăsească Piața Victoriei. Jandarmeria a speculat momentul și au stabilit să discute cu organizatorul manifestației, întrucât expirase intervalul orar aprobat de Primărie pentru protest.

În ciuda ultimului moment tensionat, protestul s-a încheiat pașnic, doar câțiva manifestanți au mai fost prezenți după 23:00 în fața ultimului cordon de jandarmi. Protestatarii s-au dispersat pe arterele Capitalei, scandând Hoții, hoții!

ALTE MOMENTE TENSIONATE:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.