VIDEO Războiul din Ucraina trece la un alt nivel – Rusia a folosit, în premieră, rachete hipersonice și ar fi detonat și o bombă termobarică

Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută și sub numele de bombă cu vid, în Ucraina, potrivit Ministerului Britanic al Apărării, notează nexta. Armele termobarice sunt mult mai distructive decât explozivii convenționali de dimensiuni similare și au un efect asupra oricui intră în raza lor de acțiune. Anterior, bombele cu dispersie și cu vid au fost deja observate în Rusia, dar autoritățile ruse, desigur, au negat utilizarea lor.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a utilizat cu o zi în urmă rachete hipersonice „Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei, ceea ce reprezintă o premieră, relatează AFP şi EFE. Acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei. Utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina, potrivit agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

„La 18 martie, complexul aeronautic ‘Kinjal’ cu rachetele sale balistice hipersonice a distrus un important depozit subteran de rachete şi muniţie de aviaţie ale armatei ucrainene în localitatea Deliatin, în regiunea Ivano-Frankivsk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în cursul conferinţei sale de presă zilnice.

În total, vineri seara, Rusia a efectuat tiruri asupra a 69 de instalaţii militare pe teritoriul Ucrainei, a indicat Ministerul rus al Apărării, între care 12 depozite militare şi 43 de locuri de parcare pentru vehicule militare.

În plus, grupurile antiaeriene ale aviaţiei ruse au doborât 12 drone ucrainene”, a spus Konaşenkov.

Armata rusa a lovit vineri pentru prima dată o ţintă în vestul Ucrainei, unde a distrus o parcare de avioane la o fabrică de reparaţii din apropierea aeroportului din Lviv, potrivit surselor oficiale. Rusia nu a raportat niciodată până acum utilizarea acestei rachete balistice în cele doua conflicte în care este implicată, Ucraina şi Siria. Acest tip de rachetă a fost utilizată de mai multe ori la exerciţii de la primul test reuşit în 2018.

Rachetele balistice hipersonice „Kinjal” şi rachetele de croazieră „Zircon” aparţin unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia, pe care Vladimir Putin le califică drept „invincibile”. Testate cu succes în 2018, „Kinjal” (‘pumnal’, în limba rusă) şi-a atins toate ţintele în timpul testelor la o distanţă de până la 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării. Cu astfel de rachete sunt echipate avioanele de luptă Mig-31.

razboi ucraina 1 2

Rusia a dezvoltat acest tip de armament pentru a avea arme capabile să depăşească sisteme de apărare precum scutul american antirachetă în Europa. Rusia a folosit rachete hipersonice Kinjal (pumnal) pentru a distruge un depozit subteran de muniție și rachete, dar întrebarea este ce înseamnă acest lucru pentru războiul din Ucraina, dar și pentru Occident. Potrivit unui expert în apărare, acesta avertismentul lansat de Rusia că „are mijloacele de a escalada” conflictul în continuare și că Ucraina nu poate să se apere împotriva acestor atacuri. „Un mesaj” că Rusia ar putea atinge ținte în alte părți ale Europei.

Dr. James Bosbotinis, specialist în apărare și afaceri internaționale, a declarat pentru BBC că nu este posibil ca armata ucraineană să se apere împotriva atacurilor acestor rachete. „Viteza Kinjal-ului evită orice sistem de apărare aeriană ucraineană, iar platformele de lansare pot lansa de la distanțe dincolo de raza de acțiune a Ucrainei.”

El a spus că racheta hipersonică a fost probabil lansată din sudul Rusiei. Bosbotinis a spus că atingerea „țintei de mare valoare” a unui depozit militar subteran „transmite Ucrainei mesajul că Rusia are mijloacele de a escalada în continuare acest conflict… Este, de asemenea, un avertisment către vest că Rusia poate, desigur, să urce miza în Ucraina și Kinjal ar putea fi, de asemenea, desfășurate dacă războiul ar escalada și atrage puteri externe.”

Ce sunt rachetele supersonice

Președintele Vladimir Putin a subliniat în repetate rânduri că investește în rachete hipersonice și că acestea sunt „invincibile”, dar ce sunt ele mai exact? Moscova susține că aceste rachete zboară la viteze excepțional de mari – viteze Mach 10 sau 12.000 km pe oră – și că, combinate cu manevrabilitate, este extrem de dificil sau imposibil de interceptat. Unii experți militari occidentali cred totuși că Rusia ar putea exagera capacitățile armelor lor hipersonice aer-sol.

Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, explică analistul militar Vassili Kachine.

Statisticile sunt impresionante: potrivit oficialilor ruși, Kinjal este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km. Președintele Putin s-a lăudat în decembrie anul trecut că Rusia conduce lumea în ceea ce privește rachetele hipersonice, care sunt greu de urmărit deoarece pot schimba direcția în timpul zborului.

Racheta supersonică, avantaj strategic sau psihologic?

Un alt expert militar, Pavel Felgenhauer, a spus că utilizarea rachetelor Kinjal nu oferă Moscovei un avantaj strategic, ci este mai mult un avantaj psihologic.

Practic, nu schimbă câmpul de luptă, dar cu siguranță are efect în ceea ce privește propaganda psihologică, să sperie pe toată lumea”, a explicat el.

Moscova a dezvoltat această gamă de arme hipersonice pentru a putea evita sistemele de apărare precum scutul antirachetă american din Europa, dar China a testat cu succes și un planor hipersonic, iar Coreea de Nord susține că dezvoltă și ea arme hipersonice. „Statele Unite nu au această armă pentru moment”, notează Vassili Kashin. James Acton spune că nu consideră mai periculoase decât rachetele sau artileria care poate provoca la fel de multă moarte. „Nu îl consider atât de semnificativ”, „nu știu cât de mult avantajează Rusia prin folosirea rachetelor hipersonice”.

Diferite clase de arme suporsonice rusești

Racheta Kinjal (Pumnal)

Testată pentru prima dată cu succes în 2018, Kinjal și-a atins toate țintele în timpul testelor la o rază de la 1.000 km până la 2.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării. Dar această rază de acțiune poate fi extinsă deoarece sunt trase de pe avioane, în special de la Mig-31.

Racheta Avangard

Rachetele hipersonice cu planor hipersonic Avangard ale Rusiei sunt capabile să-și schimbe direcția și altitudinea la viteze foarte mari, făcându-le „practic invincibile”, potrivit lui Putin, care compară progresul științific și militar al dezvoltării lor „cu crearea primului satelit artificial al Pământului”, celebrul Sputnik.

Testate cu succes în decembrie 2018, viteza lor a atins apoi 27 Mach – sau de 27 de ori viteza sunetului – și a atins o țintă situată la aproximativ 6.000 de km distanță, potrivit Ministerului rus al Apărării. Au fost puse în funcțiune în decembrie 2019. Planoarele hipersonice Avangard sunt capabile să transporte sarcini nucleare.

Rachete Zircon

Rachetele hipersonice Zircon sunt lansate de pe o navă sau submarin de suprafață. Prima lansare oficială de test a fost în octombrie 2020 și zboară viteze la Mach 9 pentru a atinge ținte pe uscat sau pe mare.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Vladimir Putin a anunțat primul test de probă cu succes a unei rachete Zircon.

Alte teste au avut loc din octombrie 2020 în Arctica rusă, în special de pe fregata Amiral Gorchkov și de pe submarin scufundat.

Reacția NATO după ce Rusia a folosit racheta hipersonică

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă, sâmbătă, că peste două treimi din forţele surse sunt deja blocate în Ucraina. Întrebat despre racheta supersonică folosită de Rusia şi dacă scutul la Deveselu ne protejează în cazul unui atac, Geoană a afirmat: „România, la fel ca şi alte ţări din NATO, dispun de un sistem foarte sofisticat de apărare anti-rachetă şi nu e vorba doar de un sistem, e vorba de  totalitatea sistemelor pe care le avem”, a spus Geoană la Digi24.

În total, vineri seara, Rusia a efectuat tiruri asupra a 69 de instalaţii militare pe teritoriul Ucrainei, a indicat Ministerul rus al Apărării, între care 12 depozite militare şi 43 de locuri de parcare pentru vehicule militare.

În plus, grupurile antiaeriene ale aviaţiei ruse au doborât 12 drone ucrainene”, a spus Konaşenkov.

Vitali Kliciko cere arme Occidentului

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, le-a cerut sâmbătă aliaţilor occidentali să continue livrările de arme pentru Ucraina, ţară invadată de forţele militare ruse, transmite DPA.

„Vă rugăm, sprijiniţi-ne!”, a spus fostul boxer profesionist într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian Corriere della Sera. „Suntem capabili să ne închidem singuri spaţiul aerian. Dar cu siguranţă trebuie să obţinem armele potrivite”, a afirmat Kliciko.

NATO a respins în mod repetat ideea impunerii unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, temându-se că acest scenariu ar conduce la o confruntare militară directă între Occident şi Rusia. Potrivit lui Vitali Kliciko, în Kiev s-au înregistrat deja peste 200 de civili ucişi. Aproximativ 2 milioane de locuitori au rămas în capitala ucraineană, a adăugat el.

Nu uitaţi că noi ne apărăm ţara, dar în acelaşi timp apărăm valorile fundamentale ale democraţiei europene. Mesajul meu este clar: opriţi, vă rog, orice relaţie economică cu Rusia pentru că (preşedintele rus, Vladimir) Putin foloseşte fiecare euro pentru a-şi consolida armata, care vine în marş către noi’‘, a subliniat primarul Kievului.

Armata ucraineană a declarat că a lansat operaţiuni de eliminare a forţelor ruseşti de la periferia capitalei Kiev, transmite vineri dpa. Şeful administraţiei militare regionale din Kiev, Oleksandr Pavliuk, a declarat joi seară televiziunii ucrainene că există „rezistenţă din partea duşmanului”, potrivit agenţiei UNIAN.

razboi ucraina 2 2

Ruşii circulă între unităţile lor, a adăugat Pavliuk. El a mai spus că nu poate divulga detalii ale operaţiunilor în curs. Pavliuk a numit situaţia din regiunea Kievului dificilă, dar „controlabilă”, menţionând că este greu să facă vreo predicţie. Oficialul ucrainean a explicat totodată că drumurile către oraşul Jîtomîr (vest) şi către oraşele Bucea, Irpin şi Hostomel, la nord-vest de capitală, în apropierea periferiei Kievului, sunt cele mai riscante, la fel şi drumul către Makariv, spre est. Pavliuk a mai anunţat că au fost raportate bombardamente la nord de capitală.

Luptele continuă la Zaporojie – A fost instituită o interdicție de 38 de ore

Armata ucraineană a impus restricţii de circulaţie de 38 de ore în oraşul Zaporojie, începând de sâmbătă, de la ora 14:00 GMT, informează lefigaro.fr. „Nu ieşiţi!„, a transmis viceprimarul Anatoli Kurtiev.

Oraşul ucrainean Zaporojie este vizat de atacuri încă de miercuri. Oraşul se află şi lângă o centrală nucleară bombardată pe 4 martie şi ocupată de atunci de ruşi. Populaţia din Zaporozhye nu are apă şi hrană, fiind în adăposturi subterane de zile întregi.

razboi ucraina 3 1

Scene teribile la Nikolaev -Cel puțin 80 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături în urma unui raid aerian. Nu a fost timp pentru declanșarea sirenelor

Cel puţin 80 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături la Nikolaev, unde a fost atacată o bază militară, relatează BBC, citându-l pe jurnalistul belgian Robin Ramaekers. Reporterul belgian Robin Ramaekers susţine că multe alte cadavre se află „sub dărâmături’.

Numărul morţilor nu a fost confirmat de autorităţile ucrainene, deoarece este vorba despre o bază militară. Primarul din Nikolaev, Aleksandr Senkevich, a spus că nu a fost timp să sune sirenele de raid aerian înainte de raid, deoarece rachetele au fost lansate din regiunea Herson din apropiere, spre sud-est.

razboi ucraina 4 1

Rușii ar fi început deportarea civililor ucraineni în orașe izolate din Rusia

Primarul Mariupolului susține că mii de locuitori din orașul asediat au fost trimiși în Rusia. Într-un mesaj pe Telegram, Vadym Boychenko, a scris că unii cetățeni ucraineni au fost redirecționați către orașe îndepărtate din Rusia, în timp ce soarta altora rămâne necunoscută, transmite BBC, sursă care precizează că nu a putut verifica afirmațiile oficialului ucrainean.

Ceea ce fac ocupanții astăzi este familiar generației mai în vârstă, care a văzut evenimentele oribile din al Doilea Război Mondial, când naziștii au capturat cu forța oameni”, a spus Boycenko. „Este greu de imaginat că în secolul 21 oamenii vor fi deportați forțat în altă țară.”

Aproximativ 300.000 de oameni sunt prinși în orașul-port de la Marea Azov, deoarece alimentele și proviziile medicale se epuizează, iar Rusia blochează intrarea ajutorului umanitar. Atacurile rusești au lovit un spital, o biserică și nenumărate blocuri de apartamente, oficialii locali estimând că aproximativ 80% din clădirile rezidențiale sunt fie deteriorate, fie distruse, o treime dintre ele nereparabile.

Mariupol a fost locul unora dintre cele mai aprige bătălii de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu trei săptămâni. Amplasarea orașului-port, pe Marea Azov, este strategică pentru Rusia, deoarece ar ajuta-o să creeze un coridor pe uscat între regiunile estice Donețk și Lugansk, controlate de separatiști susținuți de ruși, și Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014.

Forțele ucrainene anunță noi succese: Două avioane, trei elicoptere, trei drone şi patru rachete de croazieră au fost doborâte

Forţele ucrainene anunţă că au distrus 12 ţinte aeriene ruseşti, iar un general locotenent rus ar fi fost ucis, informează BBC. Forţele armate ale Ucrainei au anunţat că apărarea sa antiaeriană a distrus cel puţin 12 ţinte aeriene ruseşti – două avioane, trei elicoptere, trei drone şi patru rachete de croazieră. Rapoartele locale care citează un consilier al şefului biroului preşedintelui au adăugat că forţele armate au lovit şi aerodromul Cernobaievka, unde Rusia şi-a plasat o parte din flota sa – pentru a şasea oară.

razboi ucraina 6

Statul Major a anunţat că un locotenent rus a fost ucis la Cernobaievka, acesta fiind general locotenent Andrei Mordvişev, comandantul Armatei a 8-a Combinate din Districtul Militar de Sud al Forţelor Armate Ruse. Peste o sută de oameni au fost salvați din teatrul din Mariupol bombardat de ruși. Echipele de salvare continuă misiunea. Aproximativ 130 de oameni au fost scoși de sub ruinele teatrului din Mariupol bombardat de ruși. Supraviețuitorii se aflau în adăpostul antiaerian de sub teatru, a anunțat Avocatul Poporului din Ucraina, potrivit Sky News.

Forțele ruse au lovit teatrul în urmă cu două zile, în ciuda cuvântului „copii” scris cu litere mari pe terenul de lângă clădire. Se crede că sute de ucraineni, inclusiv femei și copii, se adăposteau în teatru după ce casele lor au fost distruse de atacurile aeriene ale rușilor. Joi, echipele de salvare încercau să îndepărteze resturile teatrului în încercarea de a găsi pe cei rămași în adăpostul subteran.

Rusia intră puternic la Odesa: Bombardamente pe scară largă

Rusia continuă ofensiva la Odesa. Vineri dimineață au fost raportate mai multe bombardamente în zonă. Rusia a reușit zilele trecute să blocheze maritim Odesa, iar ulterior a trecut la atac. Al treilea oraș ca mărime al Ucrainei și un important centru naval și de transport maritim, Odesa, este sub supraveghere în timp ce navele de război rusești bombardează orașele din apropiere, a informat joi Sky News din Marea Britanie. Miercuri, un înalt oficial american al apărării a declarat că activitatea navală a Rusiei a crescut în nordul Mării Negre, unde nave bombardau suburbiile Odesei, pe coasta de sud a Ucrainei.

Forțele ruse încearcă să forțeze armata ucraineană în estul țării în timp ce avansează din direcția Harkov în nord și Mariupol în sud, a anunțat duminică Ministerul Apărării britanic. BBC transmite că a primit informații despre victime în masă în urma unui atac cu rachete asupra unei cazărmi ale armatei ucrainene din orașul Nikolaeiv, la Marea Neagră, în apropiere de Odesa. Unele informații primite de BBC spune că cel puțin 45 de persoane au murit. Corespondentul BBC Andrew Harding, aflat în Odesa, spune că cel puțin două rachete ar fi lovit barăcile armatei în suburbiile de nord ale orașului. Eforturile de salvare sunt în curs. Harding spune că barăcile au fost folosite pentru a antrena soldați locali în orașul care a oprit o ofensivă rusă majoră de-a lungul coastei Mării Negre.

Nikolaiev a trecut prin săptămâni de bombardamente intense, după ce trupele ruse au fost respinse din oraș”, spune el. „Forțele ruse au încercat apoi să ocolească orașul spre nord, dar au fost din nou respinse de ucraineni.” „Mulți civili au fugit deja spre vest”.

front

Zelenski: Deținem controlul asupra zonelor-cheie ale ţării

Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării pe care forţele ruse încearcă să le cucerească, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la câteva săptămâni de atac susţinut din partea Rusiei, informează vineri dpa. Forţele ucrainene au răspuns fiecărui atac din partea unităţilor ruse, a spus Zelenski, într-un mesaj video publicat pe Telegram vineri la primele ore ale dimineţii.

Zelenski a dat asigurări că oraşe precum Mariupol în sud, Harkov în est şi Cernigău în nord, asediate de trupele ruse, nu vor fi abandonate la greu. De la armată până la Biserică, toată lumea face tot ce poate pentru poporul ucrainean, a spus preşedintele Zelenski, promiţând: „Vom fi liberi”.

De asemenea, el i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru ajutorul său „nou şi eficient”.

Zelenski le-a promis oamenilor de afaceri înlesniri precum mai puţină birocraţie şi împrumuturi fără dobândă pe durata conflictului. Între timp, au apărut indicii că teatrul bombardat în oraşul ucrainean asediat Mariupol ar fi adăpostit chiar mai mulţi oameni decât se credea iniţial.

Parlamentarul ucrainean Serhii Taruta a scris pe Facebook vineri dimineaţa că cel puţin 1.300 de persoane se adăposteau în clădirea care a fost bombardată miercuri. Taruta a spus că această afirmaţie se bazează pe informaţii privind oamenii care s-au aflat înăuntru şi au părăsit de atunci Mariupol. Până acum, autorităţile oraşului susţineau că circa 1.000 de persoane au căutat adăpost în clădirea teatrului.

Potrivit parlamentarei ucrainene Olga Stefanişina, în jur de 130 de civili au fost scoşi de sub dărâmăturile teatrului, joi. Numărul total al persoanelor ucise sau rănite rămâne necunoscut, a scris ea vineri. Potrivit surselor ucrainene, clădirea a fost în mare parte distrusă de un bombardament ţintit al forţelor ruse, miercuri. La rândul său, Rusia acuză regimentul naţionalist ucrainean Azov pentru această explozie de proporţii.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că bombardamentele rusești împiedică autoritățile din orașul asediat Mariupol, din sud, să stabilească în mod eficient coridoare umanitare, transmite BBC. Armata rusă spune că luptele au ajuns în centrul orașului, unde mii de oameni rămân prinși. În cel mai recent mesaj adresat națiunii, Zelensky spune că sute de oameni sunt încă prinși sub dărâmăturile unui teatru din Mariupol, care a fost bombardat joi. Zelensky mai spune că livrările occidentale de arme către Ucraina sunt prea lente.

Reamintim anumitor lideri occidentali că va fi o înfrângere morală pentru ei… dacă Ucraina nu primește arme avansate”, spune el.

Raport al ministerului Apărării din Marea Britanie

Ministerul Apărării din Marea Britanie notează, în raportul zilnic, că Kremlinul „nu a reuşit până acum să-şi atingă obiectivele iniţiale” şi a fost „surprins de amploarea şi ferocitatea rezistenţei ucrainene”.

În cea mai recentă actualizare a informaţiilor, Ministerul Apărării din Regatul Unit spune că Rusia a fost forţată să-şi schimbe abordarea operaţională şi că acum urmăreşte o strategie de uzură. „Este probabil să implice utilizarea fără discernământ a armelor, care va avea ca rezultat creşterea victimelor civile, distrugerea infrastructurii ucrainene şi intensificarea crizei umanitare”, avertizează ministerul de la Londra.

Potrivit ONU, citat de Guardian, se confirmă că 816 civili au fost ucişi de la începutul conflictului, în timp ce 1.333 de persoane au fost rănite. Oficialii de la Kiev au declarat vineri că 222 de persoane au fost ucise în capitală, inclusiv 60 de civili şi patru copii.

Rusia impune „no fly zone” în regiunea Donbass

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donțk, Eduard Basurin, a anunțat faptul că Rusia a impus „no fly zone” pe întreg teritoriul regiunii. Aceste restricții de zbor presupun că niciun avion nu va putea zbura deasupra regiunii, în caz contrar fiind doborât. În termeni militari, „No fly zone” se traduce prin operațiuni purtate la sol, doar rușii având voie să zboare.

Din punct de vedere militar, în cazul unor sisteme de apărare aeriană, ele nu trebuie să se transmită, este suficient dacă Rusia controlează cerul, făcând, știi, cum se spune, o umbrelă sau o cupolă care implică interdicții de zbor deasupra republicilor noastre”, a declarat Basurin la televiziunea Rossiya-24 vineri.

De menționat că orașul ucrainean asediat total și pe care rușii vor să îl cucerească se află pe teritoriul asumat de DPR.

razboi ucraina 7

Rusia susține că a distrus centre de informații radio și electronice din sudul Ucrainei

Rusia susține că a distrus centre de informații radio și electronice din zona Odesa a Ucrainei, potrivit CNN. Ministrul Apărării din Rusia a spus sâmbătă că prin utilizarea sistemului de rachete au fost distruse centre de informații radio și electronice ale forțelor ucrainene din așezările Veliky Dalnyk și Velikodolinskoe, în zona Odesa de pe malul Mării Negre. CNN nu a putut să verifice informația din surse independente.

Pe 19 martie, noaptea, o operațiune a armatei și aeronave fără pilot au lovit 69 de obiective militare din Ucraina”, a mai spus ministrul rus. Demnitarul susține că în total „de la începutul operațiunii speciale, 196 de aeronave fără pilot ucrainene, 1.438 de tancuri și alte vehicule blindate, 145 de lansatoare de rachete, 556 de piese de artilerie și 1.237 de vehicule militare au fost distruse”.

Ruşii încearcă să să stabilească un regim administrativ şi poliţienesc strict în teritoriile ocupate

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA anunţă, în raportul de vineri, că ruşii încearcă să să stabilească un regim administrativ şi poliţienesc strict în teritoriile ocupate, în timp ce ucrainenii au oprit înaintarea Rusiei la Harkov. Potrivit ISW, forţele invadatoare ar putea încerca să stabilească „un regim administrativ şi poliţienesc strict” în mai multe zone, în timp ce distribuie alimente civililor pentru a menţine o imagine pozitivă.

ISW adaugă că ruşii continuă să reţină funcţionari publici, activişti şi alţii pro-ucraineni. Aceste măsuri represive vin în condiţiile în care Rusia „şi-a epuizat în mod semnificativ resursele umane” şi ia „măsuri extreme în materie de personal”, fiind demis chiar un general.

Institutul american consideră că forţele ucrainene au lansat un contraatac de succes în apropierea oraşului Nikolaev din sudul încercuit şi au oprit înaintarea Rusiei în Harkov.

Rusia bombardează aeroportul din Lvov, la graniță cu Polonia

Mai multe explozii s-au auzit în orașul din vestul Ucrainei, Lvov. Acesta este chiar la granița cu Polonia și reprezintă punctul unde s-au relocat majoritatea ambasadelor străine. Principala țintă a atacurilor a fost aeroportul din Lvov. Lvov, mare oraş din vestul Ucrainei unde au ajuns numeroase persoane strămutate din cauza invaziei ruse. Mai multe ţări şi-au mutat de asemenea acolo ambasada, considerând că acest oraş este mai sigur decât capitala Kiev.

Ucraina anunță că a arestat 127 de sabotori pro-ruși în Kiev

Un total de 127 de sabotori pro-ruși au fost reținuți în capitala Ucrainei de la începutul războiului, potrivit unor surse citate de agenția de presă Unian. Aceasta include 14 grupuri de infiltrare, a declarat șeful administrației militare de la Kiev, Mykola Zhyrnov. El a spus că instalarea blocajelor rutiere în jurul capitalei a fost vitală pentru localizarea și reținerea acestor sabotori, care sunt acuzați că s-au infiltrat în Kiev.

Situația de la Kiev se înțelege a fi sub control, deși bombardamentele rusești au continuat în oraș și în jurul capitalei de la începutul invaziei. Ucraina spune că în regiunea Kiev există astăzi coridoare umanitare.

content-image

Statul major ucrainean susţine că peste 14.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei. Statul major al Ucrainei susţine că peste 14.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele trei săptămâni de la invazia Moscovei în ţară, relatează BBC. Într-o actualizare operaţională, oficialii ucraineni au spus că aproximativ 14.400 de soldaţi ruşi au fost ucişi. Conform statului major, Moscova a pierdut o cantitate imensă de echipamente militare, inclusiv aproximativ 1.470 de transportoare blindate, 60 de tancuri şi peste 100 de avioane de luptă şi elicoptere.

BBC notează că nu poate verifica independent afirmaţia, deşi surse de informaţii occidentale au sugerat că aproximativ 7.000 de soldaţi au fost ucişi şi între 14.000 şi 21.000 au fost răniţi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.