Spread the love

SC RAJA SA a semnat vineri contractul de lucrări „Reabilitarea și modernizarea stației de epurare din municipiul Onești”, componentă a Proiectului „Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești în perioada 2014-2020”. La evenimentul de la Stația de Epurare Constanța Nord din municipiu au participat directorul general al RAJA, Felix Stroe; președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, reprezentanții firmei constructoare dar și primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc.

Lucrarea este destinată calității serviciilor de colectare, tratare și evacuare a apelor uzate, premise menite să asigure o dezvoltare durabilă în acest domeniu. Actuala stație de epurare din Onești a fost construită între 1948 – 1953 și modernizată, ultima dată, în 1976. Proiectată să trateze și să elimine apa menajeră uzată și apa indusrială de pe platforma petrochimică Borzești, stația a ajuns, evident, într-un stadiu cu tehnologie învechită care necesită ample lucrări de reabilitare și retehnologizare.

Prin contractul semnat vineri, în valoare de peste 80 milioane lei, RAJA va construi o stație de epurare cu o capacitate de 41.500 de locuitori echivalenți, conform ultimei tehnologii în materie. Concret, proiectul presupune instalarea de: cămin deversor intrare – pentru limitarea controlată a unui debit de apă uzată, bazin de retenție – cu rol de înmagazinare, stație de preluare vidanje – pentru epurarea reziduurilor, hală de pretratare mecanică, decantoare primare – pentru reținerea nămolului, cameră de amestec și distribuție pentru reactoarele biologice, reactoare biologice, stație de dezinfectare cu ultraviolete – eficiență de 95-99% asupra apei epurate, cămine de măsurare debit – pentru control exact al cantității apei tratate, stație de pompare spumă și grăsimi, stație de pompare nămol primar, hală de îngroșare și deshidratare nămol, rezervor de fermentare anaerobă a nămolului, rezervor de stocare biogaz, depozit de nămol deshidratat și închidere de depozit de nămol. De asemenea, va fi realizată și conducta de descărcare și canalul de evacuare a efluentului în râul Trotuș, iar RAJA va reface toate drumurile, aleile, platformele, porțile ș.a.m.d.

Primarul Gnatiuc a subliniat importanța realizării acestei investiții, iar Felix Stroe a explicat ce ar fi presupus pentru municipiul Onești nerealizarea obiectivului:

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *