VIDEO Răfuieli între elevii constănțeni. „Lupul moralist” Bajdechi, în ipostaze mai puțin… justițiare. „Nu ne reprezintă!” Reacția AEC

În urmă cu 4-5 ani, în epoca Mazăre, atmosfera în Constanța era departe de ceea ce ne-am fi dorit să fie. Cu piciorul pe cap, politicienii, instituțiile, presa, societatea în general ș.a.m.d. trăiau incompetența în toată splendoarea ei: Radu Mazăre defila dictatorial nu doar pe scena paradelor kitchoase, ci în toată atmosfera locală. În acest peisaj de tristă amintire, apărea Asociația Elevilor din Constanța, condusă de Alexandru Bajdechi. Elevul de atunci a luat microfonul în mână și îl adusese pe Mazăre în pragul disperării. Multe s-au schimbat de atunci, Radu Mazăre își trăiește exilul de lux, iar Bajdechi a plecat la București, însă umbra fostului elev a rămas peste Asociația Elevilor care și ea s-a schimbat și nu în (mai) bine. După Bajdechi, AEC a fost condusă de Alexandru Manda, care a păstrat oarecum traiectoria inițială și principalul scop: reprezentarea elevilor în fața greoaielor autorități locale. Din rațiuni greu de înțeles, mandatul din prezent al lui Mihai Tănase se caracterizează prin orice numai reprezentarea elevilor nu.

Probabil sub aerul susținerii mediului civic, AEC a plecat pe drumul amenințărilor, devenind un fel de asociație a Codului Penal. De la curaj s-a trecut la tupeu, de la competență la amenințare și… șantaj!

Concret, AEC solicită de mai mult timp Consiliului Județean Constanța acordarea reducerilor de 50% la transportul județean pentru elevi și studenți. Legislația interpretabilă, lacunele și, practic, imposibilitatea de a fi pusă în aplicare o astfel de dorință a dus la un scandal de proporții între AEC și CJC. Astăzi, AEC este poate cel mai departe de obținerea obiectivului din momentul plecării la drum, întrucât dialogul cu CJC se rezumă la amenințări cu plângeri penale și proteste pe platoul din fața Instituției Prefectului.

„Așadar, astăzi, 9 ianuarie 2018, în fața Prefecturii Constanța, AEC va avea două posibile declarații de făcut, în raport cu rezultatul discuțiilor: fie proiectul va fi adoptat, fie vom intenta o plângere penală împotriva întregii conduceri CJC. (…) Dorim să vă înștiințăm că timp de 3 zile, 10, 11 și 14 ianuarie, în intervalul orar 13:00 – 14:00 vom organiza proteste în scopul determinării Consiliului Județean Constanța să respecte legea în sensul acordării reducerilor de 50% la transportul județean pentru elevi și studenți”, precizau, miercuri, reprezentanții AEC.

Reprezentanții CJC nu s-au lăsat mai prejos și susțin că nu se lasă intimidați de comportamentul pe care elevii nu ar trebui să îl aibă, cum ar fi mesajele private pline de amenințări trimise personalului și conducerii instituției.

protest aec

Joi, AEC a revenit: „În urma discuțiilor purtate cu Inspectoratul de Jandarmi Județean, am convenit că locația protestului va fi platoul din fața intrării Consiliului Județean a Palatului Administrativ, de pe Bd. Tomis nr. 51”

S-au ținut de cuvânt și au organizat o acțiune de pichetare. Concomitent cu acțiunea AEC, mai mulți elevi constănțeni, probabil sătui de modul de abordare al tandemului Bajdechi – Tănase, au trimis presei mai multe informații și un video care arată că ei, astfel, nu pot fi reprezentați:

https://youtu.be/0gA2fq_UBXo

Reacția AEC: „Este o intimidare din partea CJC!”

Reprezentanții AEC consideră că nici vorbă de o grupare a elevilor care nu mai vor să fie reprezentați de Tănase, ci de o încercare de intimidare din partea Consiliului Județean Constanța, pe fondul discuțiilor eșuate privind acordarea reducerilor de 50% la transportul județean pentru elevi și studenți.

„Este o încercare de intimidare a celor din CJC, au făcut asta și în trecut, cu Alex Manda, pe vremea lui Mazăre. Istoria se repetă, chiar nu înțeleg atitudinea. (…) Legat de modul de abordare față de demersul cu CJC este foarte simplu: am început cu discuții, cu adrese, negocieri, am fost mințiți, așa că, ulterior, am trecut și la alte măsuri. S-au depus plângeri penale în trecut și împotriva lui Mazăre”, a spus președintele AEC, Mihai Tănase, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *