VIDEO Radiografia unei vizite prezidențiale, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Iohannis: „Să fim mândri că îi avem pe acești oameni aici” Rachetele PATRIOT, pe lista de achiziții

Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat, joi, Centrul administrativ „Mihail Kogălniceanu” din Constanța, unde s-a întâlnit cu președintele Comitetului militar NATO, generalul Petr Pavel.

În cadrul acestei vizite, Iohannis s-a mai întâlnit și cu piloții români și britanici aflați în zonă pentru a se asigura de buna desfășurare a misiunii de poliție aeriană întărită. Până la sfâșitul lunii august, în zona teritoriului României se află patru avioane Eurofighter Typhoon și 150 de piloți și personal tehnic care asigură buna desfășurare a misiunii de poliție aeriană în zona de sud a Flancului Estic al NATO. De altfel, piloții români și britanici au oferit o demonstrație aeriană în prezența președintelui, fiind angrenate un avion MiG 21 LanceR, două Eurofighter Typhoon și două F-16, noua achiziție în ceea ce privește înzestrarea Forțelor Aeriene Române.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU Cdor.(r) Vasile Reghintovschi: „Turcii ne cer două tone de aur pentru singurul avion IAR-80, din escadrila 53 de Vânătoare „Mamaia”. Totul depinde de factorul politic”

La finalul întâlnirilor și a demonstrației, Klaus Iohannis a fost disponibil pentru declarații de presă.

„Sunt foarte mulțumit că am putut să vin astăzi la baza Kogălniceanu și să stau mai mult de vorbă cu oamenii de aici. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu profesioniștii români, americani, britanici, piloți, personal militar și civil și am rămas foarte plăcut impresionat. Toți au nivel foarte bun de pregătire, sunt adevărați profesioniști și e important pentru români să avem oamenii aceștia aici, care aduc o contribuție însemnată pentru securitatea noastră. M-am bucurat că mi s-a confirmat ce am crezut despre oamenii care lucrează aici. I-am întrebat cum colaborează, românii cu americanii, cu britanicii… răspunsul a fost același: colaborează foarte bine, m-am bucurat foarte mult și mă simt mândru că românii au reușit să dea partenerilor noștri sentimentul că se integrează foarte bine. (…) Am avut ocazia să văd o unitate Patriot instalată aici și multe alte dotări de care dispunem și noi și aliații noștri. Pot să spun că putem să fim bucuroși și mândri că avem această bază la Kogălniceanu”, a spus președintele Klaus Iohannis.

În septembrie 2016, primele șase avioane Lockheed Martin  F-16, din cele 12 achiziționate de România, au decolat de pe baza Monte Real din Portugalia, pentru a intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, prilej cu care s-a reînființat istorica Escadrilă 53 de Vânătoare. Despre nevoia de a spori numărul acestor avioane, Iohannis nu a oferit multe explicații.

„Acestea sunt chestiuni militare tehnice și militarii o să furnizeze atunci când este cazul un punct de vedere”, a spus Iohannis.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat pe 13 martie a.c. raportul anual, care conține toate activitățile acestuia din anul 2016. Raportul anual oferă o imagine de ansamblu a modului în care NATO și-a protejat cetățenii și cum a proiectat stabilitatea pe parcursul anului trecut. 30 de referiri se fac la țara noastră în raportul lui Stoltenberg, prima dintre acestea invocând celebra brigadă multinațională pe care România s-a angajat să o formeze pe propriul teritoriu, dar și faptul că România s-a angajat pentru respectarea alocării a 2% din PIB pentru Armată. În 2016, România a asigurat 1,41%, aspect care ne plasează pe locul 11 în „Ghidul de 2% al NATO”, cele mai mici alocări fiind acordate de Luxembourg (0,42%), Spania (0,90%), SUA conducând plutonul cu 3,61%, fiind urmată de Grecia (2,36%). Despre acest procent, Iohannis a precizat că așteaptă reacții de la Guvern pentru achiziții și susține că președintele Comitetului militar NATO, generalul Petr Pavel, i-a mulțumit.

„Este o chestiune pe care am discutat-o și cu Guvernul care a fost înainte și cu cel care este acum, toți mi-au promis că vor face tot ceea ce este necesar pentru a demara în timp util achizițiile. Aștept să se întâmple. (…) Am discutat foarte multe lucruri cu domnul general, majoritatea, evident, legate de regiunea Mării Negre, de flancul estic și știu de la domnul general cum văd militarii regiunea. S-au discutat pe larg aceste chestiuni. Am discutat și despre bani, mai exact domnul general a ținut să îmi spună că apreciază foarte mult poziția României de a aloca 2% din PIB”, a mai spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

România, în atenția Secretarului General al NATO: Serviciile secrete, lăudate. Jens Stoltenberg și-a publicat raportul anual

Pe 28 februarie, ministrul de atunci al Apărării, Gabriel Leș, a prezentat bilanțul MapN, lista proiectelor de înzestrare considerate prioritare, din rândul cărora a dispărut componenta navală– corvetele pe care statul român se gândea să le achiziționeze de la olandezi. Renunțăm sau nu la cele patru corvete?

„Va trebui să aflăm de la Ministerul Apărării cum își vor împărți în final banii. Probabil vă amintiți că acest plan de achiziții strategice fusese prevăzut pe ordinea de zi a CSAT acum o săptămână. Nu a îndeplinit toate condițiile și a fost retras, dar vor reveni și vom ști foarte exact care sunt planurile pentru achizițiile de acest tip. (…) Toate aceste programe au fost considerate necesare și a fost nevoie de acordul Parlamentului, care a fost primit”, a mai spus Klaus Iohannis.

România achiziționează rachete Patriot?

Departamentul de Stat american şi-a dat acordul de principiu în aceste zile ca ţara noastră să cumpere rachetele Patriot şi a notificat Congresul de la Washington despre posibila tranzacţie. Ministerul Apărarii de la Bucureşti şi-a exprimat interesul să cumpere şapte astfel de sisteme de apărare, fiind vorba de un contract de 3,9 miliarde de euro.

Doar 13 ţări şi Taiwanul au sistemul Patriot, considerat cel mai performant din lume: SUA, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia, Israel, Kuwait, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Japonia, Coreea de Sud. În prezent, pentru apărăre antiaeriană, armata română se bazează pe rachetele americane şi sovietice care datează din perioada războiului din Vietnam. Sistemul Patriot este dotat cu rachete de ultimă generaţie construite, în special, împotriva celor balistice și este considerat cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană din lume, printre puţinele care au fost testate în condiţii reale de luptă.

„Este o chestiune mai greu de discutat în fața publicului. Dar, noi am lansat o solicitare principială către partea americană și s-a publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA această notă de aprobare. După care, sigur, vor începe negocierile și când vom avea un răspuns clar îl vom da publicității”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*