VIDEO Primul Congres al Pro România. Ponta: „Sper să ne facem auziți în corul de strigăte sau de tăceri mai mult sau mai puțin vinovate”. Banias: „Nu punem umărul la căderea guvernului, o să cadă singur, nu are nevoie să fie ajutat”

Partidul Pro România, fondat de fostul premier Victor Ponta și căruia i s-au alăturat partenerii politici din acea perioadă, a avut, duminică, în Capitală, primul Congres. Cu un număr rezonabil de delegați pentru un start up politic, respectiv 876 de membri din toată țara, Pro România are stabilită, de astăzi, conducerea centrală, dar și statutul bătut în cuie.

congres pro romania 2

Congresul nu a fost fastuos, încheindu-se în prima parte a zilei, însă au existat manifestări politice surpriză. Dacă Ioan Rus s-a alăturat oficial partidului în această vară, prestația acestuia nefiind o surpriză, prezența primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost. Recomandat ca președinte al Asociației Municipiilor din România, Negoiță a participat la Congres în postura care a devenit clară pentru toată lumea: opozant fervent al președintelui PSD, Liviu Dragnea. De altfel, în discursul său, Negoiță a vorbit de un model politic pe cale de formare în România și, deși l-a oferit ca exemplu pe președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, toți participanții au simțit aluzia: cheia de gât, ștampila în buzunar și dezbinarea pentru a controla partidul sunt aspecte atribuite lui Liviu Dragnea.

Negoiță, înțepături împotriva lui Dragnea via… Pavelescu

„Anumiți lideri au atenția concentrată în interior, cum să-și salveze, să-și păstreze funcția în partid. Să nu fie dat la o parte. În exterior, valoare zero sau, cum ar spune domnul Jianu, valoare negativă, dar singura lor preocupare este cum să dezbine în interior ca să controleze în continuare. Pe această conjunctură consider că o să vorbim în curând în România despre modelul Pavelescu. Nu ați auzit de el, vi-l spun eu astăzi. Pavelescu este acel cetățean, președinte la PNȚCD. Nu există partidul, dar el e președinte acolo și acel model de președinte, care e singur, cu cheia de la partid de gât și cu ștampila în buzunar, este modelul Pavelescu. Și mă gândeam că dacă noi avem o istorie comună cu Franța, care ne-a influențat pozitiv istoria noastră, de ce, dacă în Franța discutăm de Ludovic al XVI-lea, să nu discutăm și în România de Pavelescu al II-lea, al III-lea? Cred că nu va fi mult până să ajungem acolo, dar cred că e normal să vedem lucrurile care nu funcționează, care nu merg și să vedem ce avem de făcut, adică acea atitudine pro, acea atitudine constructivă, pozitivă”, a spus Robert Negoiță.

Revenind la discursul pliat pe eveniment, primarul Sectorului 3 a mai precizat că noua realitate a antreprenoriatului românesc este o caracteristică a politicii de… centru-stânga.

„Mă bucur să văd sintagme precum pro dezvoltare, pro antreprenoriat, pro educație, sunt lucruri după care trebuie să ne ghidăm cu toții în societate. Un start-up, fie el și politic, trebuie să aibă o viziune, iar în jurul acestei viziuni trebuie să strângă cât mai mulți oameni. E îmbucurător faptul că vedem oameni aici alături de voi, e îmbucurător și salutar faptul că, între sintagmele pe care le-ați folosit, ați folosit antreprenoriatul, care, în opinia mea, e o valoare de centru, centru-stânga, pentru că dacă ne uităm la modalitatea în care IMM-urile din România și la nivel european funcționează – media de angajați este de 2,4; aceasta înseamnă că e o activitate de familie, independentă, unde se plătesc 1-2 salarii, aceasta este o valoare de centru-stânga, nu ne mai uităm la marii industriași, realitatea este că lucrurile s-au schimbat și faptul că propuneți o viziune în acest sens este salutar. (…) Profit că sunt astăzi aici și vă cer sprijinul în câteva direcții, obiective pentru care lupt și în care cred: avem nevoie de digitalizare. România este una dintre țările cel mai puțin tehnologizate din lume. Sunt țări din America latină care ne-au luat-o înainte! (…) Noi nu știm cum se cheltuiesc banii de la Sănătate, de la Economie și de la alte ministere… La Sectorul 3, am inițiat o hotărâre care este pe site: nici un leu nu poate fi cheltuit, fără ca factura și contractul să nu poată fi postat, altfel este cheltuială nelegală!”, a mai spus Negoiță.

negoita

Rus: „Oamenii au renunțat să mai creadă în suta de lei primită ca mită de la politicieni”

Recent alăturat noii formațiuni politice, fostul lider al PSD Cluj, Ioan Rus, a precizat, printre altele, că actuala guvernare reprezintă ceva ce nu a mai văzut nimeni în materie de incultură.

„Suntem convinși că oamenii care ies în stradă, dar și cei mulți care nu ies, au renunțat să mai creadă în suta de lei primită ca mită de la politicienii care cred că electoratul stă cu mâna întinsă. Noi venim azi, un partid nou sau față de atâtea care au eșuat, pentru că găsim o serie de pericole noi la adresa României și care s-au înmulțit în ultima vreme și România are nevoie de soluții noi. Încercăm să propunem noi răspunsuri la întrebările pe care oamenii și le pun azi, cu privire la viitorul copiilor, la viitorul bătrâneților lor sau locurilor de muncă, în timpce puterea este autistă, egoistă, captivă în mâinile unui grup restrâns de oameni, noi căutăm aici răspunsuri la aceste îngrijorări. (…) Vrem să construim o echipă unde nu ierarhiile vor fi importante, ci spiritul combativ, dorința schimbării și acțiunea pentru interesul colectiv vor fi criteriile. Noi vrem să facem echipă cu oameni care au idei pe care le pun în practică. (…) Nu mai avem orgolii și nici mare lucru de demonstrat cu privire la capacitățile noastre intelectuale și profesionale. Ne unește un sentiment de suferință. Deși am realizat multe lucruri, nu am reușit datorită conjuncturii sau echipelor în care am lucrat să ducem proiectul până la capăt, proiectul de a face România o țară definitiv modernă, pe care istoria nu o poate da înapoi. Colegilor mei mai tineri le place să spună că vor face o echipă altfel, e adevărat, sună frumos, mai ales când poți scrie pe Facebook #altfel, nu vă supărați dar cei care sunt acum la putere sunt tot #altfel, așa ceva nu a mai văzut nimeni, niciodată și nicicând în materie de incompetență, incultură și inepție”, a spus Ioan Rus.

ioan rus

Premieră politică: în Pro România nu este prevăzută excluderea din partid!

Om al surprizelor politice, trăsătură tipică politicianului modern, Victor Ponta nu s-a abținut nici cu prilejul Congresului. Prezentând o aplicație pe care a recomandat-o membrilor să o utilizeze, ca să fie la curent cu activitățile partidului, Ponta a arătat cum accesarea site-ului psdmures.ro reprezintă o pagină a… Pro România. Dincolo de momentul amuzant, Ponta a precizat că, în premieră politică, statutul partidului nu are o prevedere privind excluderea membrilor.

Printre principalele mesaje transmise de Ponta, este cel referitor la faptul că Pro România ar trebui să fie vocea pozitivă într-un cor de strigăte.

„Unii spuneau că vorbeam prea mult înainte și că aveam prea multe speech-uri, așa încât o pauză a fost binevenită și o pauză în care să gândesc la lucrurile pe care trebuie să le facem în continuare. Ce e cu Pro România? Azi în România nimeni nu mai vorbește, unii strigă și țipă, ați văzut nu doar la televizor. Alții tac, deși ar trebui să vorbească și alții când vorbesc limba română avem nevoie de traducător. Cred că este nevoie în România de o nouă voce politică, care să denote ceea ce spuneau invitații noștri: profesionalism, onestitate, proiecte constructive și o voce care să vorbească despre speranță, viitor, nu doar despre ură sau cum să ne distrugem adversarul. Sper ca Pro România să fie acea voce pozitivă, care să se facă auzită în corul de strigăte sau de tăceri mai mult sau mai puțin vinovate. Mi-a luat o perioadă de timp, în care să găsesc energia internă necesară pentru a porni un nou proiect politic. Nu e primul, am avut până acum trei proiecte politice în care am crezut foarte mult. Primul proiect a fost TSD, organizație de tineri care să reformeze cel mai mare și mai conservator partid din România. Al doilea proiect, în care mi-am pus toată energia și puterea, a fost USL, un proiect politic național care să scoată România din criză și să construiască o speranță pentru o țară care, în 2010 și 2011, era atât de dezamăgită. Al treilea proiect politic a fost un guvern care să arate că România poate să aibă oameni competenți, capabili de construcții pe termen și lung”, a spus Victor Ponta.

ponta congres pro romania

CITEȘTE ȘI:

Plecare BOMBĂ la Pro România! Ponta, la Constanța: „PSD e ca Titanicul și noi am lansat o barcă de salvare!” Dobre, dezlănțuit: „S-a reactivat vechea gardă a PDL! PSD a fost confiscat!”

Totodată, fostul premier a precizat că actuala formațiune politică este și ultimul proiect pentru care își va concentra energia și a făcut câteva referiri la viitoarele obiective și recomandări către membri și conducere.

„Lucrurile bune pe care le-am făcut le știți, cei care vin și spun că nu m-au votat în 2014, că eram prea arogant, prea grăbit, dar înțeleg ceea ce am vrut să fac și ar fi bine ca acum să merg mai departe pe acele lucruri bune. Ceea ce vreau să vorbesc azi este despre al patrulea și, sper eu, ultimul proiect politic. (…) Având o strategie, un master plan pentru România, putem să nu repetăm anul 2010, nu aș vrea să trăim din nou acel an, să venim să reparăm ceea ce unii strică. Structura noastră centrală nu va fi organizată pe vicepreședinți, care are organizație mai puternică, care e mai prieten cu Ponta sau cu Constantin sau cu Câmpeanu, ci fiecare vicepreședinte va răspunde, va coordona un domeniu de activitate, va convinge alți oameni să participe la acele dezbateri. (…) Am fost premierul care a vorbit foarte mult și voi vorbi în continuare și cred că trebuie să te adresezi ca partid politic pensionarilor, dar nu ca… uite ce vă dau eu ca să mă votați, ci ca un drept pe care l-au câștigat și ca la o siguranță pentru noi, cei de acum care vrem să știm că ce plătim astăzi ne va fi dat înapoi. Nu sunt de acord ca Pro România să susțină minciuni sau iluzii, să spună că în 2021 dublăm sau triplăm pensiile dacă ne votați pe noi… Cred că avem suficientă experiență politică, suficiente date, suficientă practică, în a spune ce este rezonabil și trebuie să ne luptăm pentru ca cei care au pensii azi să le păstreze la valoarea lor actuală, pentru că inflația, creșterea prețurilor, sunt tăieri de pensii ca în 2010, doar că se numesc altfel. Să nu mai vorbim niciodată că trebuie să punem să se bată categorii sociale între ele, cred că trebuie să vorbim de pensiile militare ca nefiind speciale, ci fiind un drept pe care România l-a acordat. (…) E un domeniu în care populismul, demagogia, e soluția mai ușoară, dar vreau să cred că la Pro România o să avem curajul să scăpăm de această tendință”, a mai spus Victor Ponta.

Pro România Constanța, în organizare

La Congresul partidului de duminică au participat și cei doi deputați constănțeni, respectiv Mircea Titus Dobre și Mircea Banias. Întrucât formațiunea de la malul mării se află în plină organizare, se pune problema unei dispute între cei doi: cine va conduce organizația județeană și cine pe cea municipală? Potrivit lui Banias, structura de la nivel central se va reflecta la nivel județean, adică un singur președinte și, evident, mai mulți vicepreședinți.

„Drumul politic l-am creionat cu mai bine de un an în urmă, dar astăzi, odată cu primul Congres, avem o conducere legitimă, cred că este un proiect diferit cumva față de ce există în România. Cum spuneau și colegii mei, vrem să ne concentrăm pe profesioniști, pe calitate și mai puțin pe cantitate. Ieri, a fost o sesiune de dezbateri, eu am susținut o prezentare pe domeniul de care mă ocup, am avut un feedback foarte bun de la cei prezenți. Am stat două ore de vorbă cu oameni interesați de infrastructură, transporturi, energie. Programul nostru politic și de guvernare va fi permanent modificat și va ține cont de toate sugestiile pe care le primim de la oameni. Ne consolidăm, trebuie să avem organizații în toate județele și să participăm cu șanse la alegerile europarlamentare și la alegerile prezidențiale de anul viitor. Nu trebuie să pună nimeni umărul la căderea actualului guvern, el cade singur, nu trebuie să fie ajutat. (…) Nu avem un obiectiv să aducem oameni cu notorietate de la alte partide. În politică e nevoie de experiență, orice start up are nevoie de oameni care știu să facă politică, dar așa cum spunea și Victor Ponta vrem să vină și oameni care nu au mai făcut politică. (…) Am avut o discuție în zilele dinaintea Congresului, când se punea problema cum o să arate statutul partidului. În principiu, structura de la nivel central se va reflecta și la nivel județean, un președinte, vicepreședinți, toate detaliile urmează să fie stabilite, trebuie fixat un calendar, nu știm exact când vor avea loc aceste alegeri și nici nu e foarte important să se întâmple foarte repede. Există o structură de coordonatori la Constanța, împreună cu Mircea Dobre ne ocupăm de organizația județeană și este loc, invităm cât mai mulți oameni care sunt interesați de politică”, a spus Mircea Banias, pentru TOMIS NEWS.

Atât Mircea Dobre cât și Mircea Banias conduc departamente la nivel central. Dobre coordonează departamentul Antreprenoriat/Inovare, iar Banias departamentul de Transporturi, cu concentrare, evident, pe transportul naval.

Rezultatul de duminică al votului delegaților nu reprezintă nici o surpriză. Victor Ponta, singurul candidat pentru președinția partidului, a fost validat pentru această funcție, iar vicepreședinți sunt Nicolae Bănicioiu, Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu. Din 876 de voturi, doar cinci au fost anulate, 871 fiind pentru.

vot pro romania

CITEȘTE ȘI:

Numărătoarea inversă pentru primul Congres al Pro România: Mircea Dobre, cooptat în viitoarea conducere centrală

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *