VIDEO Primul clopoțel, după 20 de ani, pentru Colegiul Național Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”. Ministrul Fifor: „Vremurile mai bune au sosit, aveți misiunea de a naviga falnic pe oceanele timpurilor”

Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa, după două decenii, își redeschide porțile, un pas istoric făcut de către Forţele Navale Române pentru sistemul de formare a viitorilor marinari militari.

Colegiul preia tradiţiile Liceului Militar „Alexandru Ioan Cuza”, continuatorul Şcolii Copiilor de Marină, înfiinţată prin Înaltul Decret nr. 2408 din 3 octombrie 1881, la Galaţi.

În septembrie 1973, Liceul Industrial de Marină din Constanţa, subordonat Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi s-a transformat în Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, cu profil industrial.

De atunci și până în 1998, 4.000 de elevi au absolvit această instituție de renume a Constanței, din care 3.600 au fost admiși în instituțiile militare superioare, aspect amintit de ultimul comandant al liceului, în perioada 1996 – 1998, Decebal Vrânceanu, care a luat cuvântul, luni, la festivitatea deschiderii anului de învățământ, organizată la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.

„Dacă la alte instituții de învățământ liceal elevii pleacă după ore acasă și caută sfatul și îndrumarea părinților și al altor membri de familie, aici dumneavoastră sunteți părinții și familia lor, la care vor căuta sprijinul de care au nevoie. Rezultatele obținute în perioada 1973 – 1998, perioadă în care au absolvit peste 4.000 de elevi, din care peste 3.600 au fost admiși în instituțiile militare de învățământ superior, reușită 90%, și în care s-au obținut anual numeroase locuri fruntașe la olimpiadele și concursurile școlare s-au datorat unui efort susținut din partea profesorilor și cadrelor militare. Dumnealor au înțeles că într-o viață de regim militar copiii nu au posibilitatea de a se pregăti suplimentar acasă, prin meditații”, a spus Vrânceanu.

Decebal Vranceanu

Alături de cei 203 elevi (120 de elevi de clasa a IX-a, 36 de elevi de clasa a X-a, 47 de elevi de clasa a XI-a), care au ales să îmbrace uniforma de licean militar, au fost prezenți părinții și prietenii acestora, cărora ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, le-a adresat o cuvântare.

„Astăzi vreau să vorbim despre viitor și despre ce putem construi împreună. Vorbim despre speranțe și aspirații, despre un nou început și despre ce putem face pentru generațiile care vor veni după noi. La ultima festivitate de absolvire, în 1998, pe atunci lt. cmdr. Decebal Vrânceanu, ultimul comandant al liceului militar de marină spunea așa: „Elevi, vă ordon: abandonați corabia, dar nu o sabordați! Mergeți la țărim cu ce veți putea și când vor veni vremuri mai bune întoarceți-vă să o scoateți la liman!” Domnule comandor Ciocioi (comandantul Liceului de Marină Constanţa, Iancu Ciocioi – n.r.), vremurile mai bune au sosit! În calitate de comandant al colegiului sunteți la timona corabiei pe care aveți misiunea nu doar să o readuceți la linia de plutire, ci de a o reconstrui pentru a naviga mai falnică și mai cutezătoare decât predecesoarele, pe oceanele timpurilor care vor veni, împlinind menirea de a forma caractere puternice și personalități pentru marină, Armata Română și pentru țară! Dragi părinți, ca părinte înțeleg emoțiile și grijile care vă încearcă și care se citesc în ochii voștri. Vă felicit pentru că ați susținut visurile copiilor dumneavoastră de a deveni elevi ai reînființatului liceu de marină militară!”, a spus ministrul Fifor.

Conform tradiției, toți elevii au rostit legământul: ,,Mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul și inima, spre a sluji cu destoinicie patria și Armata României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

liceul de marina

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice locale, precum prefectul Dan Jeacă; primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău; președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, dar și alte personalităţi marcante ale orașului Constanța, și delegați ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere.

fagadau mirsu

Liga Navală Română, alături de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrșu, împreună cu Primăria Constanța și Inspectoratul Școlar Județean au făcut demersuri la Ministerul Apărării Naționale pentru reînființarea unității de învățământ specializate, iar viitorul liceu va funcționa în aceeași clădire, în locul actualului Colegiu Tehnic „Navrom” din cartierul Poarta 6, de anul viitor, așa cum a promis ministrul Fifor. Pentru anul şcolar 2018-2019 sunt alocate locuri pentru elevi de clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a, aceștia învățând în anul redeschiderii în incinta Academiei Navale.

fifor

„Îi felicit pe toți elevii noștri care încep școala astăzi în colegiile militare. Patru copii din colegiile militare studiază acum în SUA! Lucrările la fostul liceu… acum suntem în faza documentațiilor necesare pentru această investiție, dar o finalizăm, avem tot ce ne trebuie și ne dorim ca lucrurile să intre în făgașul lor normal. Eu cred că Armata are capacitatea să absoarbă acești tineri bine pregătiți. Spuneam și cu alte ocazii că este nevoie foarte mare de ofițeri în Armată, subofițeri, maiștri militari, anul acesta nu întâmplător am aprobat 6.400 de funcții pentru Armata României, încercând să calibrăm cumva nevoia foarte mare de resurse umane. Eu nu mă îndoiesc că în anii care urmează flota militară a României se va înzestra cu noi capacități, astfel încât toți acești tineri să poată să aibă o carieră militară de succes”, a mai spus Mihai Fifor.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul întârzie demersurile pentru reînființarea liceului militar de marină. Făgădău: „Noi am plecat la drum, plini de bune intenții. Liceul va aduce un plus Constanței”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *