VIDEO Popescu (Energie), după adoptarea Legii offshore: „Cel mai important pas către independenţa energetică. În caz de criză energetică putem interveni”

Legea offshore, adoptată miercuri de Parlament, este cel mai important pas către independenţa energetică a României, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Astăzi am votat în Camera Deputaţilor, împreună cu o largă majoritate, Legea offshore. Este poate un pas – cel mai important – pe care îl facem către independenţa energetică. Practic, putem spune că, odată cu începerea investiţiilor în Marea Neagră, România va deveni independentă energetic, vom produce gaze naturale mai mult decât consumăm, iar surplusul de gaze naturale poate fi livrat în afara ţării”, a spus Popescu în Parlament.

Potrivit ministrului, România poate să devină un furnizor de securitate energetică regională.

Legea aduce stabilitate şi predictibilitate, un mediu fiscal prietenos şi sunt convins că va ajuta investitorii să ia decizia de investiţie. Mai mult, protejează interesele naţionale ale României. În caz de criză energetică putem interveni şi redirecţiona gaze către consumul intern şi, de asemenea, impune un control asupra contractelor bilaterale. Eu cred că este o lege în care atât statul, cât şi investitorii au de câştigat şi ne aşteptăm ca deciziile de investiţie să poată fi luate”, a adăugat ministrul.

El a adăugat că „sub un preţ de cost nu va vinde nimeni absolut niciodată, plecând de la principiul bunei credinţe a tuturor”.

„România câştigă din redevenţă – care este undeva la 13% – din impozitul pe venitul suplimentar, România câştigă din impozitul pe profit al companiilor, din numărul de locuri de muncă care se vor crea. Bugetul statului câştigă din impozitul pe forţa de muncă şi cred că cel mai important lucru – România devine independentă energetic şi nu mai avem problemele de aprovizionare cu gaze naturale”, a argumentat el:

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore. S-au înregistrat 248 de voturi pentru şi 34 de voturi împotrivă. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat, miercuri, că România nu are probleme cu asigurarea stocului de 80% de gaze naturale nici pentru iarna anului viitor, amintind că preţul la gaze este plafonat pentru consumatorii casnici şi pentru CET-uri.

Nu cred că avem probleme cu asigurarea unui stoc de 80%, l-am avut şi iarna trecută, ţinta ne-o vom atinge şi până la intrarea în această iarnă – de 80%, iar noi am plafonat deja preţul la gaze naturale pentru populaţie şi pentru CET-uri începând cu data de 1 aprilie. (…) Reamintesc că producătorii au obligaţia de a vinde cu 150 de lei MWh către furnizorii clienţilor casnici şi cu 250 de lei MWh către CET-urile care furnizează energie electrică şi termică”, a declarat Popescu, la Parlament, întrebat cum se reflectă asupra României propunerea Comisiei Europene privind umplerea stocului, până la începutul iernii, de către statele membre, la o capacitate de cel puţin 80% cu gaze naturale în vederea asigurării independenţei faţă de Rusia.

Referindu-se la declaraţia preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, potrivit căreia el rămâne în continuare adeptul reglementării preţurilor în zona de energie, ministrul Virgil Popescu a spus că există deja o reglementare.

Eu cred că ar trebui să ne aşezăm, să discutăm. Există o reglementare la gazul natural. Avem practic un preţ plafonat, reglementat la gazul natural. Haideţi să vedem cum funcţionează acest lucru – de 150 de lei -, este practic un preţ reglementat, îl avem în funcţiune”, a explicat Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că „este evident” că este hărţuit în continuare de liderul AUR, George Simion, şi a adăugat că nu s-a lăsat intimidat de ceea ce face acesta. Întrebat la Palatul Parlamentului dacă se simte hărţuit în continuare de Simion, Popescu a spus: „Este evident. Toată lumea vede. Nimeni nu se ascunde pe holurile Parlamentului, nimeni nu s-a lăsat intimidat, niciun coleg de-al meu de ceea ce face dumnealui şi sunt convins că votul de astăzi (votul din plenul Camerei Deputaţilor pe proiectul legii offshore – n.r.) a arătat că, orice ar face, România merge înainte e drumul independenţei energetice”.

Virgil Popescu a adăugat nu vrea să vorbească prea mult despre comportamentul lui George Simion, pentru că asta ar însemna „să minimalizăm subiectul legii offshore”.

Dumneavoastră vedeţi, eu merg înainte pe drumul independenţei energetice al României şi am afirmat că atâta timp cât trompetele Rusiei se agită rău de tot înseamnă că mergem în direcţia bună”, a mai spus ministrul.

Partidul Naţional Liberal a condamnat marţi „comportamentul agresiv” al parlamentarilor AUR de la dezbaterea din comisiile de specialitate a legii offshore şi a anunţat că va depune o sesizare pentru sancţionarea acestora.

Cu cât se elimină dependenţa de gazul rusesc, cu atât comportamentul AUR e mai deplasat. Grupul PNL din Camera Deputaţilor va depune sesizare pentru sancţionarea parlamentarilor AUR care au avut un comportament inacceptabil”, anunţă un comunicat de presă al PNL.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a protestat, marţi, înainte de începerea şedinţei comisiilor reunite de buget, finanţe şi industrii ale Camerei Deputaţilor pentru proiectul legii offshore, faţă de faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a aşezat în sala de dezbateri între reprezentanţii mai multor firme, între care OMV Petrom.

Domnul e reprezentant al OMV Petrom, acesta e ministrul Energiei. (…) Nevastă-sa are o benzinărie la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa noastră. E un hoţ (ministrul Energiei – n.r.)! Hoţul – OMV! Bravo!”, a susţinut George Simion.

În luna februarie, Virgil Popescu a anunţat că va depune plângere penală împotriva lui Simion, după ce acesta din urmă l-a agresat în timpul dezbaterii unei moţiuni simple din Parlament. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore. S-au înregistrat 248 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.