Spread the love

Aflat într-o vizită la Chișinău, președintele PRO România, Victor Ponta, a organizat alături de președintele Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, conferința „Unirea cu România: între idealism și realism”, desfășurată la Universitatea de Stat din Moldova. Ponta și Leancă au fost premieri în cele două state românești în aceeași perioadă și parteneriatul lor este de notorietate. În februarie, în Moldova vor avea loc alegeri, iar în România în luna mai.

Chiar dacă nu mai conduc destinele celor două state, Ponta și Leancă doresc să colaboreze în continuare și, astfel, miercuri, au semnat un acord politic.

„Mă bucur foarte mult să ne revedem astăzi, cu un prilej absolut deosebit. Acum o lună, am avut noi o ședință și discutam despre ce facem cu prilejul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Cu majoritate de voturi, am decis că ar fi judicious, din varii motive, de data aceasta să nu participăm la alegeri. Ne-am pus întrebarea ce facem ca partid, cum ne menținem? Cum ne relansăm în prim planul vieții politice? Avem o echipă deosebit de bună în Moldova și am zis să îl sunăm pe domnul Ponta și să vedem ce zice dânsul. L-am pus pe speaker și am convenit că poate ar fi o idee bună să continuăm relațiile de altă dată, extrem de benefică. (…) Astăzi urmează se semnăm un acord. De colaborare, sună prea banal și am zis să îl numim deocamdată de parteneriat și, neoficial, de înfrățire. Formulăm niște obiective naționale, pentru că tot ce facem noi e pentru cetățenii din Republica Moldova și din România și să nu fie un râu care ne dezbină, care ne separă. (…) Îmi aduc aminte ce am reușit să facem noi în perioada 2013 – 2014. Trebuie să fim realiști, dar să avem obiective ambițioase, de integrare națională. (…) Am reușit să aducem în relațiile dintre Chișinău și București niște elemente concrete, care ne-ar permite să facem un spațiu comun, o zonă de stabilitate”, a spus Iurie Leancă.

Iurie Leancă

CITEȘTE ȘI:

La rândul său, Victor Ponta a precizat că Unirea dintre România și Republica Moldova se poate face pe un model mai alambicat, similar celui după care țara noastră a aderat la Uniunea Europeană.

„Anul 2018, Centenarul Unirii, putea să fie mult mai bun decât a fost și cred că ține de toți ca 2019 și anii care urmează să îi facem mai buni pentru poporul român, pentru cetățenii de pe cele două maluri, pentru tineri, care așteaptă și își doresc să vadă că viitorul se îndreaptă către o direcție pe care, pe bună dreptate, o așteaptă. Am fost de foarte multe ori și în Chișinău și peste tot în Republica Moldova și ca să joc basket și ca să vizitez prieteni, ca să fac politică, să facem parteneriate. (…) Am stabilit o relație cu totul și cu totul specială, din câteva motive pe care le spun azi, poate pentru prima dată. Din toți cei cu care eu am lucrat, cu care am făcut planuri, proiecte, la Chișinău, la București, cu Iurie nu doar am vorbit, ci am și făcut. Sunt mulți oameni politici care toată ziua vorbesc despre Unire. Dacă îi întrebați ce au făcut concret, nu o să știe ce să vă spună… Anul trecut, în Parlament, toată lumea a luat cuvântul, au zis ce tare iubesc Moldova, ce vor să facă. Eu m-am dus și am spus pentru fiecare cuvânt frumos pe care l-au spus despre Moldova dacă s-ar da un euro, Moldova ar fi cea mai bogată din lume! Dar, împreună cu Iurie am reușit să facem ceva, ce oamenii văd și își dau seama. (…) Există mai multe metode de intregare. Există modelul Uniunea Sovietică, se vine cu tancuri, cu armata și gata! România nu poate și nu trebuie să gândească vreodată în acest fel. Există și metode mai alambicate, aveam un președinte al României, acum nu mai e, din fericire, care a zis că dăm pașapoarte la toți moldovenii, să plece, să lase țara goală! Nici asta nu a fost o idee bună. Ideea bună în care eu cred încă, cu Iurie, a fost ideea unei integrări pe modelul pe care România s-a integrat în UE”, a spus Victor Ponta.

CITEȘTE ȘI:

După discursuri și socializări cu invitații în sală, Iurie Leancă și Victor Ponta au semnat un acord de cooperare politică între formațiunile conduse de cei doi.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *