VIDEO Polițiștii au protestat la sediul MAI. Zelca (SNPPC Constanța): „Ne scad salariile și ministrul se miră că suntem nemulțumiți. Ministrul Justiției probabil a găsit o mașină de teleportare! Protestăm și la summit-ul NATO!”

Poliţiştii, lucrătorii în penitenciare şi militarii în rezervă au protestat, joi, începând cu ora 10:00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. De la ora 12:00, aceștia și-au mutat pichetarea la Ministerul Justiției. Evident, protestatarii doresc venituri mai mari şi condiţii mai bune de muncă.

CITEȘTE ȘI:

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (SNPPC), Dumitru Coarnă, a precizat că există aproximativ 400 de acţiuni în instanţă ale poliţiştilor împotriva statului, dintre care 20 sunt sentinţe definitive şi 100 au fost câştigate în fond.

La protestul de joi au participat și polițiștii constănțeni.

„La protest am fost programați să ajungem 1.000 de participanți, dar ne-am strâns vreo 2.000. Au venit și polițiști de la penitenciare și din cadrul sindicatului cadrelor disponibilizate, dar și pensionați din MAI. Se simte o coagulare a tuturor forțelor implicate în această degringoladă salarială inițiată de fostele guvernări și întreținută de actuala guvernare, prin ordonanțele succesive, din 2009 și până azi și prin Legea 153, pe care au făcut-o praf în Camera Deputaților și pe care o aplică selectiv. Mai mult, în decembrie 2018, prin Ordonanța 114 s-a blocat calculul sporurilor la salariul de bază avut în decembrie 2018, adică ne afectează undeva la 30% din diferența pe care o vom primi acum pentru ianuarie. Plafonul de sporuri este de 30%, de exemplu: dacă un polițist va primi 600 lei net, va pierde 200 lei din sporuri, deși muncește pe bază de pontaj în condițiile specifice acelui spor, de noapte, sub radiații, în proximitatea cadavrelor ș.a.m.d. și nu primește banii așa cum spune Legea 153! Tot în aceeași Ordonanță și-au bătut joc de pensionari și acum, chiar dacă suntem activi, indiferent de vârstă sau că suntem debutanți sau spre sfârșitul carierei, ne gândim că într-o zi vom fi pensionari. Atunci, trebuie să avem în vedere degringolada din pensii care a început în septembrie 2017, care a făcut prăpăd în Legea 233, micșorând efectiv pensiile cu aproape 30% pentru fiecare pensionar. Reacția Ministerului… dacă ești nul, gol pe dinăuntru, nu poți să ai o reacție! Dacă nu te duce gândirea la câțiva metri în față, nu poți să ai o reacție. Am văzut-o pe doamna ministru la o televiziune prietenă și se mira că suntem nemulțumiți… Mai mult, domnul ministru al Justiției a publicat pe Facebook niște date și a uitat să spună cititorilor săi faptul că acele sume sunt pentru anul 2022, o fi găsit dânsul vreo mașină de teleportare, dar noi trăim în 2019! Vorbea de sporuri de 60%, uitând să spună că noi suntem plafonați la 30%! Dacă tot mințim, să vedem pe cine mințim, mai avem și noi creier, nu am venit cu pluta în fața lor, mai știm să citim legi! Ei au impresia că noi nu știm să citim legi! Legea nu spune așa cum spune dânsul!”, a spus președintele SNPPC Constanța, Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

Întrucât sunt în continuare ignorați de cele două ministere, SNPPC anunță că pichetările vor escalada într-un protest de proporții la summit-ul NATO de la Sibiu, programat pentru 9 mai a.c. și, mai rău, se ia în calcul și… blocarea sistemului de ordine publică!

„Vom continua aceste pichetări, noi ne-am ales aceste zile și din Constanța pleacă iar 50 de polițiști. Vom picheta Parlamentul, unde are loc a doua zi a Consiliului JAI. Îi doare foarte mult pe domnii guvernanți, doamna ministru spunând că facem de rușine România. Nu, dânsa face de rușine România, nu noi! Dacă noi, ca polițiști, doamna ministru are pretenția să aplicăm legea în tot, noi o aplicăm și dânsa nu aplică legea cum trebuie, în ce situație suntem noi acum? Atragem atenția partenerilor României, în plan intern și european, să știe și ei în ce situație suntem noi. De asemenea, pe 9 mai are loc summit-ul NATO la Sibiu. Am notificat Primăria Sibiu, pe care au respins-o, dar fără temei legal, pur și simplu au apreciat că noi nu putem să organizăm o pichetare dacă are loc un summit NATO. Pe românește: Să mori tu? O să acționăm în instanță! Vom ajunge acolo, pentru că se mai întâmplă și spontaneități în lumea asta, pentru a atrage atenția NATO asupra bătăii de joc în care au ajuns Poliția și Armata! O ultimă soluție ar fi și blocarea sistemului. Va fi una legală, pe care o vom prezenta la momentul oportun!”, a concluzionat Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *