VIDEO Parteneriat turco-elen: FINANȚARE pentru școala grecească din Constanța! Antoniadis anunță investiții de 1,5 milioane de euro

Un proiect mult așteptat de comunitatea elenă Elpis din Constanța a fost oficializat marți. Vorbim de modernizarea fostei școli grecești, cunoscută și ca școala nr. 2, care va fi reabilitată, a anunțat președintele comunității, Anton Traian Antoniadis în urma semnării unui protocol de colaborare cu Fundația Maarif.

Amintim că Şcoala de pe strada Aristide Karatzali, situată la numărul 13, a funcționat ca unitate de învăţământ până în 2017, când Comunitatea Elenă a cerut-o înapoi. Drumul până la retrocedarea clădirii a fost lung, fiind început în urmă cu mai bine de 15 ani. Vreme de câțiva ani, cât școala a fost a nimănui, a ajuns un focar de infecție. După ani de așteptare, în luna februarie 2020 clădirea a ajuns, din nou, în patrimoniul comunității. Ulterior, a fost igienizată și conservată și s-au căutat resurse financiare pentru reabilitarea ei și readucerea în circuitul școlar.

Propunerea de colaborare cu Fundația Maarif România, care funcționează ca sucursală a Fundației Maarif Turcia ( Türkiye Maarif Vakfı), a venit după ce membrii comunității  grecești au încercat obținerea de fonduri pentru reablitarea acesteia.

Lucrările la școală vor începe luna viitoare. Va fi o școală privată, cu un curriculum românesc cu predare intensiv în limba engleză, iar opțional se va putea studia limbă greacă, cu profesori recomandați de comunitate. Reprezentanții comunității elene vor avea anumite facilități în cadrul școlii. Vom avea grădiniță și învățământ primar începând cu septembrie 2022. Urmează studiul de fezabilitate. Vom aduce clădirea la un nivel de siguranță maxim, modern cu toate dotările necesare. Școala se află într-o stare degradandă. Viitorul va arăta că această coleborare este benefică pentru învățământul constănțean”, a declarat Stelian Fedorca, Coordonatorului Educațional al Fundației Maarif în România.

antoniadis elpis maarif 4
Mihai Lupu

La evenimentul de marți de semnare a contractului de finanțare au participat Stelian Fedorca, fost ministru secretar de stat la Educație, coordonator dezvoltare instituțională Fundația Maarif România; președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu; coordonatorul Strategiei Culturale a municipiului Constanța, fostul diplomat Dorin Popescu; directorul Administrației Porturilor Maritime, Florin Goidea; consulul general al Turciei la Constanța, Emre Yurdakul ș.a.

antoniadis elpis maarif 3
Anton Antoniadis

Nu există grec, nu există turc, nu există lipovean, există români – spiritul românesc. (…) Am încercat mai multe modalități de a reabilita școala. Acum se va face ceva frumos pentru că investiția este una mare, aproape 1,5 milioane de euro”, a spus Antoniadis.

Cel mai motivațional discurs l-a avut Dorin Popescu, acesta subliniind calitatea cooperării dintre instituții și asociații ale minorităților etnice și confesionale la Constanța:

„Pentru cei care ascultă, înțeleg și pun în aplicare vocea strămoșilor, se deschid nu numai porțile cerului ci și porțile cetății. (…) Prin deschiderea acestei școli private se multiplică oferta pentru educația copiilor. Al doilea motiv este legativ de faptul că noua școală va beneficia de o infrastructură modernă. Al treilea motiv, prin acest proiect – un final fericit al comunității elene Elpis pentru renașterea momentelor de glorie și strălucire a unei instituții – fosta școală grecească. Este o nouă probă a calității cooperării dintre instituții și asociații ale minorităților etnice și confesionale. Sunt îndeplinite condițiile pentru un proiect cultural de calitate. Investiția în educație, în cultură, reprezintă cea mai sigură investiție pentru dezvoltarea sustenabilă a comunității locale”, a spus Dorin Popescu.

antoniadis elpis maarif 1
Dorin Popescu

Începuturile Școlii Elene în oraş se situează în jurul anului 1867, moment în care se regăsesc menţionate cheltuielile pe care comunitatea le-a făcut pentru procurarea materialului şcolar, dar şi pentru plata profesorului ce preda aici, arhimandritul Tsulatis.

Türkiye Maarif Vakfı a fost înființată la inițiativa Ministerului Educației Naționale al Turciei de către Parlamentul Republicii Turcia prin legea 6721 din 17 iunie 2016.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.