VIDEO Paradă militară, la Constanța, la 159 de ani de la Mica Unire. Făgădău: „Anul acesta, în fiecare zi, să cinstim memoria celor ce au făcut posibile aceste mari gesturi de patriotism”

Centenarul Marii Uniri a debutat la Constanța, miercuri, cu un eveniment dedicat Micii Uniri de la 1859. Astăzi se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, când a avut loc ceea ce actuala clasă politică nu va avea curaj să facă niciodată, respectiv punerea Marilor Puteri în fața faptului împlinit.

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au fost organizate de Instituția Prefectului Constanța, în colaborare cu Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean și Comandamentul Flotei, la care s-au alăturat și alte instituții care onorează, de regulă, astfel de invitații.

Parada militară a început la ora 11:00 și au defilat trei plutoane, respectiv Garda de Onoare a Brigăzii 243 Radioelectronică și Observare al Forțelor Navale Române, militari din cadrul brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” Constanța, dar și militari de la Centrul 39 Scafandri.

Prefectul Constanței, bâlbâitul de serviciu

Prefectul Constanței, Ioan Albu, a dat citire într-o manieră mai puțin onorantă a mesajului ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. Limba română nu a fost tocmai punctul forte al prefectului, mesajul fiind citit cu mare dificultate. După acest moment jenant, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a punctat faptul că anul Centenarului are dublă semnificație pentru dobrogeni. Pe lângă aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, dobrogenii marchează și 140 de ani de revenire a provinciei la România.

„Astăzi auzim despre marea și mica Unire, la acel moment toate eforturile, toate energiile și-au dat mâna întru Unire. Pe atunci, nici nu îndrăzneau să viseze la Marea Unire, tocmai de aceea, astăzi, trebuie să ne uităm cu responsabilitate la tot ce ne-au lăsat înaintașii noștri, pentru că realizările importante se obțin cu greu, cu trudă, depășind de multe ori interese care ne dezbină și gândindu-ne întotdeauna la viitor. Întotdeauna, această aniversare vine într-un an încărcat de o semnificație cu totul aparte, peste tot în România, dar mai special la noi în Dobrogea, la 100 de ani de la Marea Unire și 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Mi-ar plăcea ca anul acesta, în fiecare zi, să cinstim memoria celor ce au făcut posibile aceste mari gesturi de patriotism. De asemenea, să ne gândim la viitorul pe care îl construim copiilor noștri și cred că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să spunem din inimă: La mulți ani, România; La mulți ani, români, aflați în actuala graniță a țării sau oriunde pe glob, suntem mai uniți ca niciodată! La mulți ani dobrogeni!”, a spus Decebal Făgădău.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, aflat în interes de lucru la București, nu a putut onora cu prezența la eveniment, iar mesajul său a fost transmis de administratorul județului, Mirela Matichescu, care a punctat faptul că „mesajul de unitate nu și-a disipat deloc importanța”.

După discursurile oficialităților, mai mulți elevi de la Palatul Copiilor din Constanța au oferit un moment artistic, iar evenimentul s-a încheiat cu tradiționala horă a Unirii și cu defilarea militarilor.

Mica Unire a fost aniversată la Constanța și în ziua de marți, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, aula „Adrian Rădulescu”, unde au participat elevi de la mai multe instituții liceale și gimnaziale din județ și care au asistat la discursurile susținute de dr. Lavinia Dumitrașcu, din cadrul MINAC sau dr. Dragoș Sighicea, din cadrul Muzeului Marinei Române.

Pe de altă parte, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, a avut loc slujba Te Deum-ului în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor. Slujba de Te Deum s-a oficiat și la bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

La Mangalia, ceremonia militară și religioasă prilejuită de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române a avut loc în Piața Republicii, de la ora 10:45.

Mai multe manifestări dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române au avut loc marți și miercuri în toată țara, inclusiv în Basarabia, la Chișinău.

În București, Muzeul Naţional Cotroceni este deschis publicului pe parcursul zilei de miercuri. Palatul domnesc de la Cotroceni a fost reședința domnitorului în perioada Unirii Principatelor, iar vizitatorii pot vedea expoziţia cu obiecte personale care au aparţinut familiei Cuza, precum documente originale, dar și sabia de paradă primită în dar de la principele sârb Mihail Obrenovici.

Unirea de la 1859 este legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie același an în Țara Românească. Deznodământul războiului Crimeii (1853-1856) a dus la un context european favorabil realizării unirii, iar popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul politicienilor unioniști din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*