VIDEO Omagiu în amintirea lui Virgil Coman, fostul director al Direcției Județene a Arhivelor, la MINAC

Amintirea dr. Virgil Coman ne însoțește încă din 5 august 2016, când a plecat atât de repede dintre noi. Reputat istoric și cercetător neobosit, directorul Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naţionale, Virgil Coman, a murit la o lansare de carte. Prieten al presei, al culturii și, în special al oamenilor, despre Virgil Coman întreaga presă constănțeană a scris, la trecerea domniei sale în neființă, că „nu te refuza niciodată”, aspecte care l-au făcut să se vorbească despre el, pe bună dreptate, la superlativ. Dispariția dr. Virgil Coman a fost  o mare pierdere pentru familie, dar și pentru prieteni și pentru întreaga comunitate.

CITEȘTE ȘI:

Miercuri, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat, alături de Consiliul Județean Constanța și Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România și Asociația Culturală Harlequin, lansarea volumului Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea – MEGLENOROMÂNII, o lucrare specială a regretatului istoric constănțean.

minac 2

Evenimentul s-a desfășurat în Aula „Adrian Rădulescu”, volumul fiind coordonat și prezentat de prof. dr. Robert Stănciugel – istoric, coordonator editorial.

Moderatorul a fost dr. Lavinia Dumitrașcu:

Cuvântul de deschidere i-a aparținut dr. Sorin Marcel Colesniuc – director al MINAC, coleg cu Virgil Coman, care a fost depășit în timpul discursului de emoții și amintiri:

A mai luat cuvântul și dr. Cristian Anița, directorul general al Arhivelor Naționale ale României, care, la rândul său, și-a stăpânit cu greu emoțiile:

Actualul director al SJC al Arhivelor Naționale, dr. Nicoleta Grigore, a povestit despre atmosfera profesională în cadrul instituției pe care Virgil Coman a întreținut-o:

Calendarul lansării volumului Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea – MEGLENOROMÂNII continuă cu alte patru evenimente:

Constanța, Liceul Tehnologic „I.N.Roman” – 12 decembrie 2019, ora 12.00

Medgidia, Biblioteca Municipală I.N. Roman – 12 decembrie 2019, ora 15.30

Tulcea, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea – 13 decembrie 2019, ora 17.00

Cerna (jud. Tulcea), Biblioteca Comunală „Dumitru Cerna”-14 decembrie 2019, ora 16.00

Totodată, elevii de ieri și de astăzi ai Liceului Tehnologic „I.N. Roman” din Constanța sunt invitați joi, 12 decembrie 2019, ora 12.00, la sediul liceului, să devină eroii unei incursiuni fascinante în istoria uneia din cele mai misterioase comunități ale românilor sud-dunăreni, locuitori ai unei regiuni cu nume legendar, „MEGLENIA”, ai căror urmași au străbătut Balcanii și au venit în Țara Mamă, în noua lor casă, Dobrogea, evenimentul fiind organizat de Grupul pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare Constanța.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.