VIDEO NU se găsesc soluții privind POLUAREA de la fabrica de cretă din Murfatlar. Deputatul Focșa (AUR) începe să urle la Ministerul Mediului: „Garda de Mediu Constanța dă vina pe… camioane”

Deputatul constănțean al AUR, Dumitru Viorel Focșa, a fost zilele trecute într-o vizită la Murfatlar, cu privire la o situație veche de… trei decenii. Lipsa tehnologiei face ca fabrica de cretă să fie un factor de poluare foarte serios, iar societatea care operează în zonă, Tempo Invest, se bazează fie pe bani de la Guvern, fie pe bani europeni. Retehnologizarea este promisă de o firmă din Turcia, cu utilaje din Germania. Promisiuni tot sunt, numai că lucrurile tot trenează. Ca exemplu, în această poveste, mai avem și o solicitare de retrocedare pentru o suprafață de 5 ha. Personajul nu a avut dreptate, dar planul inițial din 2018 a fost astfel blocat.

fabrica creta murfatlar

Concret, praful care se pierde prin coșuri este obiectul discuției, pentru că acest carbonat de calciu ar putea fi colectat – deci s-ar opri poluarea – apoi predat industriei farmaceutice, pentru revalorificare. Culmea, este și cea mai valoroasă materie din toată această afacere.

În acest sens, deputatul Focșa s-a întâlnit cu reprezentanții Tempo Invest, dar și cu primarul Gheorghe Cojocaru. La finalul acestor discuții, parlamentarul constănțean a promis că o să facă furtună la Ministerul Mediului:

„Cetățenii din Murfatlar mi-au solicitat să mă implic. Întâlnirea a fost cu primarul și city managerul. De 30 de ani este aceeași situație, nu se schimbă nimic, investitorul promite că va face și nu face nimic și tot timpul a dat vina pe fondurile europene. După ce am luat de la cunoștință care sunt doleanțele, am discutat și cu directorii societății. Privatizarea a avut loc acum aproape 30 de ani. M-am întâlnit și cu un reprezentant al patronului, care mi-a promis și el mai multe. Este și o cârdășie cu Garda de Mediu de la Constanța, care dă vina pe… camioanele care ridică praful de pe drumuri. Vorbim de o flotă de 60 de camioane mari, de 40 de tone. (…) În martie 2023 este garanția de la partenerul turc că va fi pusă în funcțiune noua instalație, cu patentare germană, dar care așteaptă bani de la Guvernul României. Povestea asta e tot promisă de când primarul a mai avut un mandat, din 2008. Se mizează pe faptul că autorizațiile de mediu se acordă pe termen nelimitat. Gândindu-mă că Germania are acces la multe produse din Turcia, poate că o să beneficieze și România… depinde cum pun ai noștri problema… Noi trebuie să punem presiune pe Garda de Mediu din Constanța și mă voi adresa Ministerului Mediului cu privire la acest obiectiv industrial, pentru că cei de la Constanța se fac că nu văd…”, a spus deputatul Focșa, pentru TOMIS NEWS.

Din discuțiile cu primarul Gheorghe Cojocaru:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *