VIDEO Negocierile Rusia – Ucraina s-au OPRIT. Moscova: „Kievul s-a retras…”

Negocierile dintre delegațiile rusă și ucraineană nu se mai desfășoară, după ce Kievul s-a retras din acest proces, susține Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, în marja celei de-a II-a Conferințe a Asiei Centrale a Clubului Internațional de Discuții Valdai.

„Negocierile nu sunt în curs de desfășurare. Ucraina s-a retras de fapt din procesul de negociere”, a declarat el, citat de agenția rusă Tass.

Potrivit lui Rudenko, Kievul nu a oferit Moscovei un răspuns la proiectul de tratat propus de Rusia. Răspunzând la întrebarea Tass, dacă a fost primit răspunsul părții ucrainene la proiectul de acord propus de Moscova, ministrul adjunct a dat un răspuns negativ. „Nu, nu am primit”, a spus el. Rudenko a declarat reporterilor că decizia miniștrilor de externe ai statelor membre ale UE de a aloca Ucrainei încă 500 de milioane de euro din Fondul european pentru pace pentru achiziționarea de arme prelungește conflictul.

Alocarea de fonduri și furnizarea directă de arme întârzie rezolvarea acestui conflict, conducerea noastră a declarat în mod repetat acest lucru”, a spus el, răspunzând la o întrebare.

Soarta incertă a sutelor de militari evacuați de la Azovstal: Ucraina încearcă să dea la schimb prizonieri ruși

Cei aproximativ 265 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene la Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi s-au declarat prizonieri începând de luni, anunţă marţi Ministerul rus al Apărării, relatează AFP. „În ultimele 24 de ore, 265 de combatanţi au depus armele şi s-au declarat prizonieri, inclusiv 51 grav răniţi”, anunţă într-un comunicat privind situaţia ofensivei ruse în Ucraina ministerul rus al Apărării. „Toţi cei care au nevoie de asistenţă medicală sunt trimişi la un spital în Novoazovsk”, în teritoriul separatist prorus, precizează ministerul.

Adjunctul ministrului ucranean al Apărării Ganna Malyar anunţa luni evacuarea acestor combatanţi. Ei urmează să fie repatriaţi în teritoriul aflat sub controlul Ucrainei „în cadrul unei proceduri de schimb” de prizonieri, preciza Ganna Malya.

Evacuarea luptătorilor ucraineni din ultimul lor bastion din Mariupol marchează probabil sfârșitul bătăliei mortale care a ținut luni de zile. Apărarea de către trupele ucrainene a combinatului siderurgic Azovstal, cu foarte puțină hrană și apă și sub bombardamente rusești intense, a devenit un simbol al rezistenței. Sute de oameni ar fi avut nevoie urgentă de ajutor medical, iar imagini din interiorul uzinei arătau oameni cu brațe rupte și membre amputate. Rudele lor au făcut apeluri disperate pentru o înțelegere care să îi salveze.

Viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Malyar, a declarat că 53 de luptători răniți au fost duși la un spital din orașul Novoazovsk, controlat de Rusia, în timp ce alte 211 persoane au fost transportate la Olenivka, un oraș controlat de separatiștii susținuți de Rusia. Toți cei evacuați, a spus ea, vor fi supuși unei „proceduri de schimb”, potrivit BBC.

Dar detaliile cu privire la ceea ce s-a convenit rămân neclare. Se speculează că luptătorii evacuați vor fi schimbați cu prizonieri de război ruși, dar acest lucru nu a fost confirmat oficial. Sute de luptători au rămas la uzină și, de asemenea, nu este clar când și cum vor fi evacuați. În ceea ce privește Mariupolul, cea mai mare parte a acestuia se află acum în ruine. Oficialii locali spun că zeci de mii de oameni au fost uciși, iar multe dintre cadavrele lor se află încă sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Un negociator rus spune că luptătorii ucraineni din regimentul Azov „nu merită să trăiască

Un deputat rus care participă la negocierile de pace cu Kievul a declarat marți că Rusia ar trebui să ia în considerare pedeapsa cu moartea pentru ceea ce el a numit luptătorii naționaliști din regimentul ucrainean Azov, relatează Reuters. În cadrul unei dezbateri în camera inferioară a parlamentului rus, după ce apărătorii combinatului siderurgic ucrainean Azovstal s-au predat, deputatul Leonid Slutsky a declarat că, deși Rusia are un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, ar trebui să se „gândească cu atenție” la pedeapsa capitală pentru luptătorii din Azov.

Ei nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanității pe care le-au comis și care sunt comise în mod continuu împotriva prizonierilor noștri”, a spus el.

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlaentului rus, intenţionează să interzică un schimb de prizonieri ruşi cu combatanţi din cadrul Regimentului ucrainean Azov, potrivit Telegram, care difuzează dezbateri parlamentare ruse, relatează AFP. Potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, a subliniat că „criminalii nazişti” nu trebuie să fie eliberaţi în schimburi de prizonieri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.