Spread the love

Aproximativ 20 de lucrători ai Grup Servicii Petroliere de pe platforma Uranus sunt în a 9-a zi de grevă a foamei. Muncitorii susțin că sunt neplătiți de aproape cinci luni și, marți, s-a declanșat pe platformă un adevărat scandal.

Platforma Uranus a ajuns, vineri, în portul Constanța Sud-Agigea, după ce a forat pentru OMV Petrom în această perioadă. Greviștii solicită plata de urgență a salariilor restante, fiecare dintre ei având de recuperat câteva mii de dolari.

După câteva zile de negocieri, greviștilor li s-a transmis faptul că nu li se vor plăti salariile și li s-a solicitat să părăsească platforma. Întrucât aceștia au refuzat, GSP s-a adresat autorităților, invocând faptul că „unul dintre angajați este suspect de coronavirus”. Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța s-a sesizat și a transmis luni următoarele:

„​Sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime efectuează cercetări cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 al. 2 Cod penal, în cauza înregistrată la 06.04.2020 ca urmare a plângerii formulate de o persoană juridică. Ancheta are ca obiect cercetarea împrejurărilor în care un grup de persoane aflate pe o platformă maritimă refuză să permită efectuarea dezinfecției platformei, deși la bordul acesteia a fost identificată o persoană care a prezentat simptome caracteristice COVID 19. Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor”.

În acest context, muncitorii de pe platformă ne-au precizat faptul că, pe 2 aprilie, când încă se aflau în larg, doctorul a luat temperatura la tot echipajul. Unul dintre ei a avut temperatura mărită, așa că a fost verificat încă o dată și s-a constatat că temperatura a crescut. A fost izolat, alături de cei doi colegi de cameră. Pe 4 aprilie, platforma a ajuns în port și muncitorul a fost supus testului pentru depistarea coronavirus. Rezultatul a fost negativ, iar cei trei au plecat acasă, astfel că suspectul NU se află printre greviști:

Luni, 6 aprilie, s-a anunțat o operațiune de dezinfecție pentru siguranța personalului, care, potrivit greviștilor, s-a desfășurat în condiții normale și nu a fost împiedicată în nici un fel.

„Toate aceste lucruri ni se întâmplă datorită restanțelor salariale pe care compania le are către angajați. Suntem un grup de 16 persoane în grevă, începând cu data de 30 martie și toate aceste lucruri ni se aduc pe cap datorită faptului că noi, în continuare, rezistăm aici, până ne vom vedea banii”, a precizat unul dintre muncitorii de pe platforma Uranus, pentru TOMIS NEWS.

Polițiștii s-au deplasat pe platforma Uranus pentru a discuta cu greviștii:

Întrucât greviștii refuză să părăsească platforma GSP Uranus până nu li se achită restanțele, discuțiile cu autoritățile au eșuat. Compania insistă că nu le va plăti drepturile salariale, astfel că, marți, lucrătorii de pe platformă amenință că se aruncă peste bord. La fața locului au ajuns și scafandrii:

În timp ce au loc aceste scene, Grup Servicii Petroliere a anunțat faptul că… face angajări, fiind căutate 66 de persoane pentru domeniul construcțiilor. Potrivit GSP, se caută fierari betoniști, dulgheri, operatori utilaje, instalatori, electricieni, curieri sau șoferi cife ș.a.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

3 thoughts on “VIDEO Muncitorii de pe platforma GSP Uranus amenință că… SE ARUNCĂ ÎN MARE!”

  1. Acesti oameni sunt angajati pe firme offshore cu sediul in Malta sau Insulele Virgine. Autoritatiile romane nu pot face nimic. Firma care o detine platforma este s GVC Drilling. Singura sansa a acestor oamenii este sa angajeze un avocat drept international , dar costa foarte mult.

    Statul Roman este partas la aceasta situatie cand la iertat de datorii si nu a impozitat vanzarea platfirmelor cate firmele din Malta. Comabescu este interlop cu ajutorul statului. 30 de mil de euro pierduti de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *