VIDEO Moment festiv, la liceul „Mircea cel Bătrân”: Petre Frangopol și Marian-Traian Gomoiu, CETĂȚENI DE ONOARE ai orașului. Făgădău: „Recunoaștem, uneori poate prea târziu, meritele unor oameni deosebiți. Ar trebui să urmăm modelele pe care le avem!”

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău și toți consilierii locali municipali, cu susținerea comunității elene Elpis Constanța, au organizat, miercuri, un eveniment de prestigiu pentru viața culturală constănțeană: ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal, în cadrul căruia academicienii constănțeni Petre Frangopol și Marian-Traian Gomoiu, au primit titul de cetățeni de onoare ai orașului.

Întrucât cei doi academicieni sunt absolveni ai liceului „Mircea cel Bătrân”, evident, evenimentul a avut loc la această instituție de învățământ, fiind întâmpinați de fanfara RAJA, dar și de zeci de constănțeni sau personalități locale, precum subprefectul Șenol Ali, directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn; deputații George Vișan și Stelian Ion ș.a.m.d.

liceul mircea cel batran

De asemenea, a onorat prezența și susținătorul evenimentului, președintele comunității elene, Anton-Traian Antoniadis. După momentul din curtea liceului, evenimentul a avut loc în sala „Prof. Gheorghe Coriolan”, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

sala liceul mircea

Ședința extraordinară a început cu intonarea imnului de stat și a imnului Dobrogei, apoi primarul Făgădău a avut cuvântul de deschidere.

„Suntem într-un moment extrem de important, într-o atmosferă caldă, într-un moment în care am convocat aleșii urbei pentru a da un răspuns unei inițiative, așa cum nu cred că am mai avut după Revoluție la Constanța și care a plecat din mass-media. Un demers căruia i s-au alăturat într-un timp extrem de scurt o mulțime de personalități ce reprezintă Constanța, Dobrogea și România. Am văzut o susținere fără precedent și aș vrea să cred că acest semnal pe care l-am primit noi, cei aleși, ne arată că suntem într-un punct de inflexiune, că trebuie să învățăm să facem altfel politică și că, în primul rând pentru a ști unde ne întrebăm, trebuie să știm cu adevărat de unde venim. Noi suntem vremelnici și înaintea noastră sunt o mulțime de oameni, de personalități, care au muncit, care au trudit, care au învățat, care au dus zi de zi o luptă cu ei înșiși, generoasă, în folosul comunității. Astăzi, avem o onoare să îi avem alături pe domnul academician Petre Frangopol, care în 1951 – a făcut doi ani într-unul! – a devenit unul dintre cei mai tineri studenți, cu un parcurs fulminant și care și astăzi reprezintă un pilon al Academiei Române. De asemenea, îl avem pe domnul academician Marian Traian Gomoiu și mă uit la dânsul și încă aud vocea puternică și aspră de la prima întâlnire pe care am avut-o în urmă cu 15 ani, când vremelnic conduceam Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și mergeam să învăț de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare Marină, dar și de la oamenii care erau unanim recunoscuți. În general, lumea politică nu este obișnuită să audă cuvinte bune, ci cuvintele rele sunt la ele acasă. Despre aceste două personalități ale orașului nostru și ale țării, nu am auzit niciodată un cuvânt de rău și asta ar trebui să ne fie o lecție de comportament și să ne luăm modele, atâta vreme cât le mai avem printre noi, pentru că – slavă Domnului – orașul nostru a generat atâtea modele și personalități. De multe ori, împinși de la spate, am venit să recunoaștem meritele – poate câteodată prea târziu – celor care au muncit și s-au sacrificat pentru alții! Asta trebuie să fie menirea noastră de aleși! Vreau să apreciez într-un mod deosebit acest moment care este unul ce nu credeam că va depăși momentul de recunoaștere a domnului Adrian V. Rădulescu, care a adus la un loc mai multe județe și mai multe personalități. (…) Ar trebui să ne fie rușine că nu am știut aceste lucruri și că ne-am pierdut încrederea în noi și între noi. Astăzi este un gest care poate reprezenta un moment de creștere a orașului nostru, în care trebuie să vorbim despre cine suntem ca o comunitate”, a spus Decebal Făgădău.

gomoiu frangopol
Marian-Traian Gomoiu și Petre Frangopol

Gazdă a evenimentului, directorul liceului „Mircea cel Bătrân”, prof. dr. Vasile Nicoară, a punctat următoarele:

„Acest templu al științei este onorat public, recunoscut public, prin excelențele lor, academicienii, foștii elevi ai liceului „Mircea”, care primesc această distincție de seamă și care aduce, fără îndoială, o aură și liceului nostru. Va constitui un model pentru generațiile actuale, vă asigur domnule primar; domnilor consilieri vă mulțumesc pentru acordarea unei noi clădiri pentru gimnaziu și pentru susținerea pregătirii cursurilor acolo. Vă asigur că facem activitate de calitate și putem fi oricând o emblemă a României privind cultura și educația”, a spus Vasile Nicoară.

Petre Frangopol, născut în 1933, este inginer chimist, membru de onoare al Academiei Române – Secția de Științe Chimice, din 2012. Constănțean de origine, a urmat școala primară nr 1 din localitate (1940-1944), apoi liceul „Mircea” și în perioada 1951-1956 a urmat cursurile Facultății de inginerie chimică a Universității Tehnice din Iași, pe care a absolvit-o cu o lucrare de licență intitulată „Coloranți cu sulf”. Urmând o tradiție de familie, devine astfel al treilea chimist al familiei Frangopol din Constanța, după Dumitru Frangopol (1884 – 1952), absolvent al Școlii Politehnice din Munchen, care înființează primul Laborator de Chimie al Portului Constanța, respectiv inginerul Ion Frangopol, care a lucrat între cele două războaie mondiale în industria petrolieră, la Ploiești (1930-1950). Petre Frangopol a câștigat prin concursuri internaționale stagii post-doctorale la National Research Council of Canada, Division of Chemistry, Ottawa (1969-1970) și Humboldt Dozentenstipendium, Germania (1972), cu un proiect trimis din străinătate. De asemenea, a fost post doctoral research associate (1971-1972) la George Washington University, Washington, D.C., USA, în cadrul unui proiect finanțat de NASA.

După momentul de laudatio adus lui Petre Frangopol, acesta a amintit în discurs de bunicii și străbunicii săi, dar și de lungii ani petrecuți departe de Constanța, oraș natal pe care nu l-a uitat.

Biologul și oceanograful Marian-Traian Gomoiu s-a născut în 1936 la Bazargic, astăzi Dobrici în Bulgaria și este membru titular al Academiei Române, preşedinte al Comisiei de Oceanografie – Limnologie a Academiei și director general adjunct, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – Filiala Constanţa. Între 1990 şi 1993 a îndeplinit funcţia de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu sediul la Tulcea. Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în peste 200 de lucrări ştiinţifice – publicate în cărţi şi periodice – dintre care 75 în străinătate.

Antoniadis: „Sunt mândru că sunt constănțean în aceste momente deosebite

Toți cei 24 de consilieri locali municipali prezenți au votat în unanimitate acordarea titlurilor de cetățean de onoare celor doi academicieni.

vot consilieri

După eveniment, președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis, ne-a precizat faptul că este mândru că, în aceste momente deosebite, este constănțean.

„Nu cred că se pot spune multe cuvinte despre un asemenea eveniment, unul dintre cele mai emoționante la care am participat și mai ales unul dintre cele la care am fost inițiatori. Emoția, în preambul scăldată de sunetul fanfarei, imnul de stat cântat de o voce puternică, cel al Dobrogei, cuvântările celor doi titani sărbătoriți, cuvântările laudatio ale unor vârfuri academice care parcă nu-și găseau vocile, totul dar absolut totul a fost la un nivel, cred, maxim din toate punctele de vedere! Cred că ar trebui să mulțumim și primarului Decebal Făgădău, cât și tuturor consilierilor locali pentru acest înălțător gest făcut pentru doi oameni binecuvântați. În concluzie, spun doar că sunt mândru că sunt constănțean în aceste deosebite momente!”, a spus Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *